Pytanie do mam, które brały antybiotyk w ciąży. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-10-15, 20:57   #1
kasia_mw
Zadomowienie

GG do kasia_mw Send a message via Skype™ to kasia_mw

Pytanie do mam, które brały antybiotyk w ciąży.

Dziewczyny zrobiłam test i wyszedł pozytywny (w tym tygodniu idę do lekarza), ale mam problem. Przeszłam zapalenie zatok i gdy domowe sposoby nie pomagały udałam się lekarza i dostałam antybiotyki (oczywiście poinformowałam laryngologa o tym, iż mogę być w ciąży, ale zatoki też są groźne dla fasolki). Pani doktor przepisała mi Duracef, Mucosolvan i Xylorin do nosa. Bardzo się cieszę, że będziemy mieć maleństwo, ale proszę napiszcie czy te leki mogą być groźne dla fasolki, bo troszkę się boję.
kasia_mw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-15, 22:08   #2
siasia_31
Raczkowanie

Dot.: Pytanie do mam, które brały antybiotyk w ciąży.

Ogromne gratulacje !!!
Myslę, że jeżeli poinormowałaś lekarkę o tym że możesz być w ciąży to dała Ci takie lekarstwa które nie są groźne dla dzidzi. A co jest w ulotkach przy tych lekarstwach , nie ma przeciwskazań co do stosowania w ciąży?
Tak na marginesie to my przymierzamy się do drugiego maleństwa.
siasia_31 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-15, 22:24   #3
kasia_mw
Zadomowienie

Życzę Wam powodzenia. A co do lekarstw to jak zwykle napisali, że stosować w razie konieczności. Siedzę na tym necie i szukam, bo jednak mam obawy.
Stary 2006-10-16, 09:10   #4
Alien
Wtajemniczenie

Kasia_mw gratuluje

Raczej na wszystkich lekarstwach jest napisane, ze stoswać w razie konieczności bedą w ciązy, ze wzgledu na to, że na kobietach w ciąży badań się nie przeprowadza, wiec tak do końca niewiadomo jak dany lek może zadzialać.

Ja jak byłam pod koniec 8 miesiąca ciązy to zachorowałam i niestety też konieczny okazał się antybiotyk brałam też Duracef i wszystko było dobrze. Obecnie moja córeczka ma juz prawie 10 miesięcy

Ja słyszalam taką opinię lekarza, że lepiej jest leczyć jesli to konieczne niż nie leczyć, bo moze się wtedy to gorzej skończyć.

Zdrówka

-------------------------------------------------------------------
11.09.2008 - spotkanie z Katesią
Alien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-03, 18:33   #5
kasia1361
Zadomowienie

GG do kasia1361 Send a message via Skype™ to kasia1361
Post Dot.: Pytanie do mam, które brały antybiotyk w ciąży.

witam w ciąży brałam antybiotyki doustnie i dozylnie poniewaz miałam bardzo wysokie leukocyty i nie wiadomo z czego .Zeby zdrowe chora nie byłam .Mam synka 4 miesiące juz ma jest zdrowy jak rybka.Okazało sie ze taka moja uroda ze w ciązy mam podwyzszone leukocyty.Prosze sie nie martwic wszystko będzie dobrze pozdrawiam
kasia1361 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-08, 12:13   #6
kamiks
Raczkowanie

GG do kamiks Send a message via Skype™ to kamiks

Przede wszystkim gratulacje

Jeżeli chodzi o antybiotyki, mnie w ciązy one nie ominęły- 3 razy przechodziłam w tym czasie anginę, za każdym razem inny antybiotyk, w tym Duracef. Jest on całkowicie bezpieczny, jak zresztą ospamox i duomox któe też brałam. Niestety o pozostałych nic nie wiem ale jestem pewna że skoro przepisał Ci je lekarz, z pewnością wiedział co robi i Twojej dzidzi to nie zaszkodzi
kamiks jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-08, 13:05   #7
Kamiturek
Raczkowanie

jezeli powiedzials lekarzowi ze mozesz byc w ciazy to jestem pewna, ze nie przepisalby nic co by moglo zaszkodzic fasolce. Od meza kuzynka, nie wiedziala ze jest w ciazy i brala silne antybiotyki, niestety jej synek urodzil sie z duza wada serca- niedorozoj lewej komory serca( i ma duzo prolbemow, ale to jest skrajny przypadek. Bo jak wiesz ze jestes w ciazy to lekarz przepisze odpowiednie leki. Nie boj sie nic, bedzie dobrze a dzidz napewno dorasta w dobrych warunkach
Kamiturek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-14, 13:26   #8
kusza
Raczkowanie

Witam! ja jak bylam w trzecim miesiacu,to dostalam zapalenia zatok i bralam antybiotyk Bioparox.nie martw sie lekarz wie co robi
kusza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-16, 20:47   #9
kasia_mw
Zadomowienie

Dziewczyny dzięki za wsparcie. Jak na chwilę obecną nie martwię się już tymi antybiotykami, no może czasami coś mi przemknie przez głowę. W 6 tc miałam inny problem, a mianowicie małe plamienie. Jednak na chwilę obecną wszystko jest w najlepszym porządku, zaczyna mi się 10 tc i mam mdłości. To tak w skrócie. Pozdrawiam
Stary 2006-11-28, 14:20   #10
flybird
BAN stały

kasia_mw, a przy ty antybiotyku brałas jakies probiotyki? bo ja to jak przechodze kuracje antybiotykową to jak nie wezmę przy tym lacibios femina to od razu łapie jakiegos grzybka. a niestety w ciąży sa bardzo czeste tego typu infekcje (słyszalam, ze aż 80% kobiet w ciąży ma z tym problemy..). ja jak już będę miała w planach dzidziusia, to na 100% będę brać folik, lacibios f i jeszcze jakies witaminy pewnie...
flybird jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-29, 18:47   #11
kasia_mw
Zadomowienie

flybird wiem o co Ci chodzi. Moja mama ma ten sam problem, ale u mnie dzięki bogu nie występuje. Piję dużo jogurtów i przetworów mlecznych, może to pomaga.
Stary 2006-12-08, 14:16   #12
Angie$
Przyczajenie

Question Kiedy zajsć w ciążę po antybiotykach??

Staramy się z mężem o dziecko,jednak dopadło mnie choróbsko i dostałam całą siatę leków,oczywiście łącznie z antybiotykiem.
Na szczęcie nie jestem jeszcze w ciąży, ale zastanawiam się ile czasu odczekać po odstawieniu leków,żeby nie było zagrożenia dla przyszłego maleństwa??

Dzięki za pomoc
Angie$ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-08, 14:34   #13
Mariqa
Wtajemniczenie

zależy co to za leki.
Jeśli standardowe antybiotyki / np typu ampicylina/ to po prostu do dzieła w następnym cyklu.
Stary 2006-12-08, 18:02   #14
ila78
Rozeznanie

większość antybiotykow nie szkodzi na ciaze..ja bralam w pierwszych trzech miesiacach duomox i summamed.
ila78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-21, 16:15   #15
dorc 25
Raczkowanie

Hej dziewczyny mam ogromny problem od pięciu dni biorę duracef i lacidofil i jeszcze mi angina nie przeszła wiec dziś poszłam znów do lekarza i mi przepisała to samo tzn.duracef i mało tego informując mnie zebym sie zabezpieczyła przed ciążą,a ja nie wiem czy już nie jestem bo okres mi sie spóźnia.Rety co mam robić boję sie okropnie że jak biore ten antybiotyk to może dziecko sie urodzić z wadą.Jeśli ktoś brał i miał taką samą sytuacje jak ja to proszę o pomoc.POMOCY boje sie okropnie
dorc 25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-22, 09:27   #16
Aper
Zadomowienie

Co znalazłam w wiki w sprawie Duracefu (należy on do cefalosporyn).

Cefalosporyny, według Klasyfikacji FDA ryzyka stosowania leków w czasie ciąży, należą do kategorii B. Oznacza to, że w badaniach na zwierzętach nie wykazano zagrożenia dla płodu, jednak wpływ tych leków na ciążę człowieka nie jest potwierdzony w badaniach klinicznych.

np. na tej stronie jest więcej info:
http://www.erodzina.com/index.php?id=31,373,0,0,1 ,0
Nie masz co się stresować, grupa B nie jest najgroźniejsza. Ja nieświadomie zażywałam klarytromycynę ( grupa C) To był stres... Ale wszystko okazało się oki.
Proponuję wybrać się jeszcze raz do lekarza, wytłumacz, że możesz już być w ciąży i poproś o bezpieczny antybiotyk (i czy na pewno jest konieczny, pomijam już fakt, że po raz drugi dostałaś ten sam - chyba tak nie powinno być)

Edytowane przez Aper
Czas edycji: 2010-09-22 o 09:28
Aper jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-25, 11:52   #17
listopadowa80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aper Pokaż wiadomość
Co znalazłam w wiki w sprawie Duracefu (należy on do cefalosporyn).

Cefalosporyny, według Klasyfikacji FDA ryzyka stosowania leków w czasie ciąży, należą do kategorii B. Oznacza to, że w badaniach na zwierzętach nie wykazano zagrożenia dla płodu, jednak wpływ tych leków na ciążę człowieka nie jest potwierdzony w badaniach klinicznych.

np. na tej stronie jest więcej info:
http://www.erodzina.com/index.php?id=31,373,0,0,1 ,0
Nie masz co się stresować, grupa B nie jest najgroźniejsza. Ja nieświadomie zażywałam klarytromycynę ( grupa C) To był stres... Ale wszystko okazało się oki.
Proponuję wybrać się jeszcze raz do lekarza, wytłumacz, że możesz już być w ciąży i poproś o bezpieczny antybiotyk (i czy na pewno jest konieczny, pomijam już fakt, że po raz drugi dostałaś ten sam - chyba tak nie powinno być)
Ja napisałabym, że leki z gr. B są bezpieczne dla kobiety w ciąży. Chemioterapeutyki (i nie mam na myśli np. melisy) nie mogą znaleźć się w gr. A, gdyż tych leków nie testuje się na ciężarnych (z wiadomej przyczyny).
listopadowa80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-21, 14:43   #18
kjusta1
Przyczajenie

Dziewczyny, chciałabym Was uspokoić. Na swoim przykładzie wiem, że trzeba zaufać lekarzowi.
W pierwszym trymestrze ciąży (11 tygodniu) miałam zapalenie tchawicy- straszny kaszel. Lekarz sugerował wzięcie Flixotide- wziewy. Ja się bałam zażyć nawet syropu. Myślałam, że samo przejdzie... Niestety... Jak zdecydowałam się na syrop przeciwkaszlowy, już było za późno. Nie zadziałał. Kaszel był coraz gorszy a do tego doszedł potworny ból w żebrach przy kaszlu a zaraz potem i przy poruszaniu się. Padło podejrzenie o wodę w płucach. Przez USG miałam sprawdzone płuca, bo RTG jest nie wskazane. Na szczęście wody tam nie było. Niestety okazało się, że mam zapalenie płuc. Niezbędny był antybiotyk. Brałam go przez 10 dni. Choroba minęła, choć kaszel, tak jakieś 2 godz. po wstaniu każdego ranka utrzymywał się przez godzinę, do końca ciąży. (Minęło samo, po porodzie.) To był pierwszy antybiotyk, jaki brałam.
W szóstym miesiącu dostałam szczękowego zapalenia zatok. Trzeba było znowu wziąć antybiotyk. Niestety nie zadziałał i dodatkowo dostałam zapalenia ucha środkowego z wysiękiem. Dostałam następny antybiotyk. Dopiero po nim minęły dolegliwości. Brałam Zinat i Amoksiklav- nie pamiętam w jakiej kolejności.
Ale to nie był jeszcze koniec, bo w ostatnim miesiącu powróciło zapalenie zatok i mój gin. kazał pójść to wyleczyć, bo będzie gorzej dla dziecka jeśli w połogu będę chora. Ponowna wizyta u laryngologa i ponownie antybiotyk. Chyba Ceroxim, ale nie jestem pewna.
A teraz najważniejsze. Córeczka urodziła się w terminie. Zdrowa 10 pkt., 3,300kg, 53 cm., Chowa się ładnie. Jest bardzo silna. Dziś skończyła 6 tygodni.
Zatem, trzeba ufać lekarzowi. Głowa do góry
kjusta1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-16, 07:43   #19
kiya83
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kjusta1 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, chciałabym Was uspokoić. Na swoim przykładzie wiem, że trzeba zaufać lekarzowi.
Ja az tak miło nastawiona do lekarzy nie jestem....
od 3-13 tyg miałam angine ropną. piłam tylko kubusie bo nie przechodziło mi przez gardło nic wiecej, ropa leciała gardłem i nosem, opuchniety obolaly nos a dotego wymiotowałam tą połykaną ropą. Męczyłam sie strasznie. Błagałam lekarza o jakikolwiek środek. Dostałam 4 dni zwolnienia żeby "Wygrzać" chorobę. Ostetcznie w 12 tyg zmieniłam lekarza poszłam prywatnie i dostałam antybiotyk Taromentin.
Drugą anginę dostałam w 33 tygidniu tu znow taromentin i spokój, z drugą nie meczyłam sie.
Przez całą ciąże córcia wg lekarzy była zdrowa wiec sie nie martwiłam. Przy porodzie okazało sie że ma rozszczep wargi i dziąsła. Nie rozumiem dlaczego przy comiesięcznym USG nie widziano tej wady.
Teraz jestm po konsultacji z lekarzem który leczy takie schorzenia i mam werdykt. Jeśli odtazu dostała bym ten konkretny antybiotyk to nie zaszkodziła bym dziecku a lekarz jest na 80% pewien ze dziecko urodziło by sie bez tej wady!
kiya83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-09-16, 13:19   #20
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kiya83 Pokaż wiadomość
Ja az tak miło nastawiona do lekarzy nie jestem....
od 3-13 tyg miałam angine ropną. piłam tylko kubusie bo nie przechodziło mi przez gardło nic wiecej, ropa leciała gardłem i nosem, opuchniety obolaly nos a dotego wymiotowałam tą połykaną ropą. Męczyłam sie strasznie. Błagałam lekarza o jakikolwiek środek. Dostałam 4 dni zwolnienia żeby "Wygrzać" chorobę.
Lekarz nie dał Ci antybiotyku na ropną anginę???
Dawno nic mnie tak nie zszokowało...
A już myślałam, że żadna lekarska durnota nie jest w stanie mnie zaskoczyć.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-16, 21:47   #21
12afa95a69b5d7f82e4e3ee16cafcc8907610f4b_659746821b7f1
BAN stały

Ja w 1 trymestrze takze zapadlam na zapalenie zatok. Wszystko trwalo strasznie dlugo. Otrzymalam antybiotyk. Wszystko było ok. Teraz synek jest zdrowym sześciolatkiem. Są antybiotyki, które można w ciąży zażywać. Na pewno lekarz wiedział co robi. Nie martw się.
12afa95a69b5d7f82e4e3ee16cafcc8907610f4b_659746821b7f1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-16, 22:40   #22
martynka89
Zakorzenienie

Ja w okresie ciazy kilka razy mialam zapalenie migdalkow i oskrzeli. Za kazdym razem bralam antybiotyk- penicyline lub amoksiklav. Penicyliny nie sa szkodliwe dla plodu.
Wieksza szkode wyrzadzi dziecku stan zapalny w organizmie matki niz antybiotyk.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-17, 01:07   #23
bianeczkaa
Zakorzenienie

A czemu się nie dopytałaś u lekarza? NAaulotce nic nie znajdziesz, ponieważ firmy farmaceutyczne nie chcą płacic co roku za odnowienie badań, dzieki którym będą mogli sobie napisać, ze nie szkodzi kobietom w ciąży. Łatwiej napisać że może wpływać na płód i niech się martwi położnik. Mój gin kożysta z jakiegoś specjalnego spisu amerykańskiego gdzie są spisane wszystkie substancje dozwolone w czasie ciąży, ale roczny wstęp kosztuje ok 100 dolców i nie mam pojęcia jak sie nazywa ten spis. Myślę, ze powinnaś iść do gina a nie do laryngologa.

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości