|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Biale plamki z łuszczącą się skóra
Witam!
Od pewnego czasu mam problem ze skorą na rekach powyzej lokci. Robia mi sie takie kolka, male srednie, duze po kilka i w nich luszczy mu sie skora, staja sie takie male biale luszczace sie plamki, natluszczam to kremem po jakims czasie schodzi. Pare lat lemu mialam tego wiecej, a teraz na dodatek zaczynaja mi wyskakiwac na twarzy. Jest to troche podobne do bielactwa, moja mama i siostra maja je od urodzenia. Umnie sie ujawnilo ale zniknelo, pewnie mialam bielactwo rzekome. Zapisalam sie juz do dermatologa ale znowu zaczyna mi to znikac i jak przyjdzie dzien wyznacony to tego nie bedzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Biale plamki z łuszczącą się skóra
a moze to lupież rozowy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
tez to mam od jakis 3 miesiecy plamy suche biale na rekach powyzej lokcia.teraz mam tego coarz wiecej ju na calych rekach i nawet na brzuchu mi sie robi chyba do lekarza musze isc;(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
a macie ciemną karnacje?
wiecie co, ja mam podobne. najpierw wychodzi kilka chrosteczek, suchych, pózniej one się delikatnie łuszczą, kółko sie powiększa i wychodzi biała plamka, tak? parę lat temu miałam tego mnóstwo. byłm u kilku dermatologów i 3 z 4 powiedzieli- uczulenie na słońce. tak tak, istnieje cos takiego. mam ciemna karnację, nigdy się nie poparzyłam słońcem, opalam sie pięknie i prawde mówiąc jeżeli już używam jakiegoś kremu z filtrem to minimalnym, maksymalnie 6. okazuje się, ze latem promienie uv uszkadzaja skórę wewnętrzną i w sumie trochę to trwa zanim ta "spalona w srodku" wyszła na wierzch. przewaznie takie białe plamy po wakacjach wychodzą mi na początku następnego roku- grudzień, styczeń, luty... kiedys miałam ich mnóstwo, całe łapki w ciapki, plus policzki, pierwsze słońce to opalało i właściwie nie było widać ale znów zimą była powtórka z rozrywki... cały myk polega na tym, żeby latem używać jak najwiekszego faktora. ja z 6 przestawiłam się na 30 na ciało i 50 na twarz i przestały mi wychodzić. oczywiście zanim się opalę to mija mnóstwo czasu ale opłaca się- w tym roku mam 4 maleńkie (ok. 0,5 cm) plamki i tylko na rękach ![]() najlepiej wybrać się do dermatologa. maści natłuszczajace sa jak najbardziej ok, do tego polecam kapiel w siemieniu lnianym (uwaga na sliską wannę!!) ![]()
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
ja podejrzewam łuszczycę.. sama choruje na to dziadostwo już pare ładnych lat
![]() pare lat temu również zaobserwowałam takie dolegliwosci.. wybralam sie do dermatologa.. wynik był jednoznaczny: łuszczyca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Potwierdzam - to może być łuszczyca. Może, ale nie musi, jak lekarz zobaczy to powinien wiedzieć. To często występuje w okolicy łokci. Łuszczyca ma białe łuszczące się łuski, a pod spodem zaróżowiona skóra. Niestety trudna do leczenia...
jeśli chodzi o łupież różowy (łupież Gilberta) to on się zaczyna od jednej swędzącej plamki a potem rozprzestrzenia (ale głównie na brzuchu / korpusie) po czym sam znika. Przyczyna jest wirusowa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
wątpię żeby to była łuszczyca...
ale nie jestem dermatologiem ![]() CytrynkaZosia i jagodzianka612- czy to coś was swędzi??
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
tez mam takie cos od czasu do czasu i troche mnie to swedzi, do tego dzis wysypaly mnie na rekach takie czerwone kropeczki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Radzę popytać czy ktoś w rodzinie nie ma łuszczycy ![]() No i koniecznie do dermatologa iść ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ja bym powiedziała że to łupież pstry, mam coś takiego, białe ciapki różnej wielkości z łuszczącą się skórą i w dodatku jak raz podrapiesz to swędzieć nie przestanie. Można się zarazić od innych, choroba zakaźna, ale nie szczególnie groźna, dermatolog przepisuje płyn do przemywania, robiony na zamówienie w aptece. Plamy znikają po którymś uzyciu, ale trzeba często stosować bo powraca. Przenosi się to jeśli ktoś dotknie się to tego, po jakimś czasie może u tej osoby też się pojawić. Należy nie dotykać chorych miejsc u osób które to mają nie leczone bo można się zarazić. W inny sposób również można się zarazić, na przykład przez ręcznik w hotelu, albo pożyczone ciuchy.
To wszystko, co wiem od dermatologa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:55.