|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Wynajmowanie mieszkania![]() Jak wy wspominacie początki wspólnego mieszkania ![]() Czy juz od początku wprowadziliście jakieś zasady? I jak to wyglądało ![]() Poproszę rady na przyszłość? Jak dogadaliście się ze sprzątaniem gotowaniem..jakimiś tam nawykami itp? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wynajmowanie mieszkania
Chyba nie ma reguły i u każdego wygląda to inaczej. My jak zamieszkaliśmy razem to oprócz nas w jednym mieszkaniu mieszkały jeszcze 4 inne osoby i na sprzątanie mieliśmy dyżury, których przeważnie i tak nikt nie przestrzegał
![]() A jak już zamieszkaliśmy sami to od początku wszystko robiliśmy razem. Gotowanie było wspólne - przeważnie dzieliliśmy się obowiązkami i tak samo było ze sprzątaniem. Ale jakoś nie musieliśmy wprowadzać żadnych zasad. Wszystko wychodziło w praniu. Nie musieliśmy się "docierać". Jakoś tak od razu było wszystko w porządku.
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Temat dla mnie idealny. Ja osobiście z moim TZ zamieszkam zaraz po remoncie mieszkania który planujemy na początek lipca.
Azakowana wiem że zazdrość jest zła, ale ci zazdroszczę. Szczerze to troszkę się obawiam, bo nigdy nie mieszkaliśmy razem. Wydaje mi się że znamy się bardzo dobrze ale podobno naprawdę poznaję siękogoś dopiero jak się z nim zamieszka. A my oboje mamy ciężkie i wybuchowe charaktery i wydaje mi się że u nas początki będą trudne.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Mówi się, ze małżeństwo to sztuka kompromisów. Tak jest w rzeczywistości, ale nie tylko w małżeństwie a w każdym związku dwojga ludzi. U nas było w porządku może dlatego, że potrafimy ze sobą rozmawiać. Mamy odmienne charaktery - ja jestem nerwowa a mój mąż bardzo spokojny i chyba nawzajem się uzupełniamy
![]() My przed ślubem mieszkaliśmy 7 i pół roku razem, a zamieszkaliśmy razem po pół roku spotykania się ze sobą, więc jeszcze w takim początkowym okresie zauroczenia i może dlatego łatwiej nam było znosić swoje pewne nawyki mieszkaniowe. A z czasem wszystkie niedociągnięcia się wyrównały ![]()
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A i tak wyjdą jakieś kwiatki w stylu - porozrzucane skarpetki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Jeśli się kochacie to obowiązki będziecie od tak dzielić ze sobą a gotowanie, sprzątanie będzie dla was przyjemnością. Czasem porozrzucane skarpetki są denerwujące ale tak samo i ja czasem robię wokół siebie bałagan a on idzie za mną i zbiera
![]() Czasem wspólne zamieszkanie jest dla wielu "docieraniem się" ale dla niektórych to kolejny krok. Warto spróbować ![]() Ja też na początku tzn przez rok mieszkałam z moim chłopakiem i trojgiem innych osób. To było uciążliwe ale nareszcie się kończy. Od lipca zamieszkamy w kawalerce i sami będziemy o nie dbali, wtedy poznam prawdziwe oblicze jego przestrzegania porządków. Do tej pory były dyżur i jeden wielki burdel. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
A jak wspominacie te pierwsze chwile..pewnie ciężko przywyknąć...ze teraz masz nowy dom..i już nie wraca się do rodziców
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wg mnie to własnie kolejny krok, następny etap.I uważam , ze warto spróbować pomieszkać razem, daje to możliwość lepszego poznania się, sprawdzenia czy napewno będzie dobrze (taka już zapobiegliwa jestem ![]() My mieszkamy razem ponad 1,5 roku i za dwa miesiące ślub ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Ja z moim TŻ tez mieszkamy juz razem na wynajetym od prawie 2 lat
![]() ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Zawsze zostaje wynajmowanie
![]() A po ślubie tez mało kogo stać na własne mieszkanie. My cały czas wynajmujemy i prędko to się nie zmieni.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
ja wynajmuję mieszkanie z lubym od dwóch tygodni
![]() póki co większość robimy razem, nie sprzeczamy się o nic. jeśli jestem w domu wczesniej ,to szykuję obiad ja - jeśli on, to on. Co do sprzątania, to ja lubię to robić, więc to moja działka. Jedynie zamiatanie/odkurzanie mnie męczy, a to luby uwielbia, więc taki jest podział. Co do naczyń, to zazwyczaj ja je myję, ale jak poproszę go o to, to nie robi problemu. Największy problem póki co mamy z podziałem pieniążków, ale to - mam nadzieję - minie, bo od przyszłego miesiący będziemy mieć wspólną kasę. Ach, jest supeeeeer ![]() Co do rodziców - ja kontaktuję się z mamą prawie codziennie. P. rzadziej. I tęsknię za nimi, ale jestem szczęśliwa tutaj z lubym, byłam gotowa na ten krok. Przez pierwszy tydzień miałam problem, bo nie czułam się jak u siebie. Tzn. mieszkanie wynajmuje z umeblowaniem i to chyba dlatego. W komórce są nawet albumy ze zdjęciami właścicielki itp., co trochę utrudniało zaklimatyzowanie się, ale już mi minęło ![]() Ogólnie ja czułam się gotowa na ten krok i to wiele ułatwiło ![]() Edytowane przez najfajniejsza Czas edycji: 2009-06-12 o 13:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie bylo sytuacji kiedy rano okazywalo sie ze nie mam co zjesc lub co ubrac bo juz wczesniej bylam nauczona jako takiego robienia dookola siebie wszytskiego wiec wstawic wodę i wyprac umialam ![]() chyba bardziej to przezywaja rodzice bo oni zostaja sami a dziecko zaczyna nowy etap i jest zaangazowane w cos nowego wiec nie zauwaza sie tego ze nie ma rodzicow dookola . Ani mieszkajac sama na stancji czy wynajmujac mieszkanie czy zamieszkujac z TZ nie przezyłam szoku . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Uzależnienie
|
Ja mieszkam z tż od prawie 2 lat. Od razu zakomunikowałam mu, że jestem bałaganiarą i nie lubię sprzątać ale za to bardzo chętnie będę gotować. Może czasem tż upomni mnie o wysmarkane chusteczki czy skarpetki walające się tu i tam ale ogólnie sprzeczek nie ma bo wiedział w co się pakuje
![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
mam pytanie,ale takie bardziej techniczne
![]() chciałabym zamieszkać z TŻtem, ale boje się, że nie wystarczy nam pieniędzy. Ile miesięcznie potrzeba, żeby przeżyć? Ile płacicie za mieszkanie i ile za rachunki, jedzenie, takie ogolne wydatki? Czy macie coś odłożone na czarną godzinę, czy żyjecie raczej z dnia na dzień? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja wkrótce, mam nadzieję, zamieszkam z TŻ w wynajmowanym i nie mogę się już doczekać, bo to moje największe marzenie. Wierzę, że będzie nam lepiej na swoim i nie mogę się już doczekać, oby się tylko fajna okazja z mieszkaniem trafiła.
Co do cen, to różnie. Ja myślę, że możemy się zmieścić w 800-900 zł. Szukam mieszkania na Śląsku - Tarnowskie Góry. Oczywiście są też mieszkania droższe, ale wolimy pieniążki przeznaczyć na coś innego. Koszt, jaki podałam to tylko czynsz, odstępne + media oraz nasze rachunki telefoniczne. Bez jedzenia.
Co nas nie zabije to nas wzmocni. Pamiętaj dziewczyno, jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować. więc przestań tu siedzieć jak ten ostatni osioł z telefonem w ręce tylko idź i zapomnij o nim i przestań się łudzić . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
niunia jak liczyłam, to czynsz z odstępnym, w tym jest ciepła woda : 600, gaz 70, prąd 40 do tego woda zimna. Rachunki tel ok 100.
Mam nadzieję, że się w takich kwotach zmieścimy ![]()
Co nas nie zabije to nas wzmocni. Pamiętaj dziewczyno, jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować. więc przestań tu siedzieć jak ten ostatni osioł z telefonem w ręce tylko idź i zapomnij o nim i przestań się łudzić . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
jak ja zamieszkałam z TŻtem to nie mieliśmy siły i czasu na kłótnie bo zastanawialiśmy się jak poradzić sobie z 2 pozostałymi lokatorami;P Brzmi kiepsko ale to własnie nas zjednoczyło
![]() ![]() Jeśli chodzi o koszty to wychozi ok. 850 zł za mały pokoik (liczone razem z opłatami) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
podbijam wątek... ja zaczynam od sierpnia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
My wydajemy na jedzenie i jakąś tam drobną chemię (typu mydła, mop, płyn do mycia naczyń itp.) 400-500zł miesięcznie (bo ostatnio w ogóle do domu nie jeździmy i nie mam jak czegokolwiek przywieźć). A żywimy się tylko tym, co ugotujemy sami, nie jemy na mieście itp. itd.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
my (2 osoby) na miesiac wydajemy 600-700zl (jedzenie, srodki czystosci)
nie wliczajac wszelkie rozrywki typu, kino teatr, ksiazki, restauracje. Natomiast za mieszkanie 2pokojowe placimy 1500(wynajecie +czynsz) +rachunki. (kraków). We Wrocławiu na jedzenie tyle samo poszlo, ale na mieszkanie 300zl wiecej. ps. Chociaz wolalabym doplacic kilkaset zlotych, byle tylko byc we Wrocku. No ale coz, sila wyzsza. Mam nadzieje, ze i tak tam wroce ![]() Edytowane przez ellish Czas edycji: 2009-07-10 o 20:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:25.