|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
ślub cywilny co i jak?
Planujemy z ukochanym wziąć ślub cywilny latem (może w sierpniu). Jednak na każym kroku pojawiają się pytania. Chcemy ślub cywilny bo kościoły omijamy z daleka i nie mamy ochoty kłamać w żywe oczy że będziemy żyć zgodnie z kościołem kiedy tak nie będzie. Lecz tu leży problem. Moja rodzina (zwłaszcza ojciec i babcie) nie chcą takiego ślubu no bo przecież beż kościelnego się nie obejdzie. Nie wiem co robić. Kościelnego na pewno nie wezmę dla rodziny to byłaby jakas hipokryzja i nie wiem co jeszcze. Jak mam to pogodzić? Kogo zaprasza się na ślub cywilny? Całą rodzinę? Ja tak nie chcę ale pewnie każdy się oburzy i mama mi powie że przeze mnie do nich się nikt nie odzywa (czyt. do moich rodziców). Dla mnie to w ogóle się marzy ślub cywilny w gronie przyjaciół beż rodzinki i całego tego zamieszania. Całkowicie nie wiem jak to zrobić. Może macie jakieś pomysły albo któraś z Was także to przeżywała. Czekam na odpowiedzi
![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: ślub cywilny co i jak?
Wiem że były wątki ze ślubem cywilnym ale głównie chodziło o ubiór. Proszę o poradę w innej sprawie.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
![]()
wiąże się to niestety z licznymi "awanturkami" ale wierz mi - da się! U nas podobny problem - unikamy kościoła, wesele to dla nas koszmar... Planujemy ślub od miesiąca. Bywało różnie... Wujek się obraził, babcia nas prawie przeklęła... :-( Parę bliskich osób nie przyjdzie bo mają żal. Ślub bierzemy 2 września o 13.00. potem obiad na 30 osób w restauracji. Nie dało się uniknąć tzw. "gości których trzeba zaprosić". Więc najbliższa rodzina i paru przyjaciół. Obkupione to wielkimi awanturami (moi rodzice i dziadkowie nie potrafią zrozumieć że jakaś ciotka dla nich bliska jest mi zupełnie obca). Ale postawiliśmy na swoim i ja nie żałuję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
a ile kosztowało Was to przyjęcie na 30 osób? Jest jeszcze taka kwestia że mój brat brał ślub kościelny ale prawie nikogo nie zaprosił, no i rodzinka obrażona. Ja powiedziałam sobie że u mnie będzie inaczej ale odmaniło mi się i chcę ślub wg siebie a nie rodziny. Dziękuję za odp. bo już myślałam że to tylko ja jestem naczelna heretyczka
![]()
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
poza tym dlaczego w tej durnej Polsce ludzie są tak zacofani i konserwatywni? Przeciez wiadomo że nie ma kasy na wesela i młodzi mają podcięte skrzydła jeśli chodzi o start w nowe życie wrrrrr. a ponadto idziemy z postępem czasu i każdy robi ślub jak mu się wymarzy.
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Koszty zależą od restauracji i miejsca (ja mieszkam w warszawie ;-)). Około 60 zł za obiad dla jednej osoby + alkohol. Wiadomo z alkoholem różnie bywa. Przy trzydziestu osobach nie ma nawet sensu wynajmować całej sali. Wystarczy złączyć 6 stolików. U nas ewidentnie nie ma sprawy kasy. To jest po prostu nasze przekonanie. Mnie najbardziej wkurza zmuszanie mnie do zaproszenia osób, które widziałam może raz w życiu i które nigdy się mną nie interesowały tylko dlatego że to "wypada bo rodzina"....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
po krótce opiszę jak to było z nami. Ślubik odbył sie latem ubiegłego roku, oczywiście cywilny, Rodzina była przezdziwiona, że nie kościelny, ale uszanowali naszą decyzję nawet nie dopytywali dlaczego. Powód znali tylko rodzice i najbliżsi przyjaciele. Wszystko organizowaliśmy samo (i płaciliśmy). Po ceremonii, która była o 14, poszlismy na obiad do ślicznej restauracji, tylko najbliższa rodzina (20 osób). Po jakiś 2 godzinkach było przyjęcie w pubie na jakies 35 osób, dołaczyli jeszcze przyjaciele. Bawiliśmy się do 2, ufffffff był tragiczny upał ale jakoś daliśmy radę. Wszystko kosztowało nas ok 10 tyś.
PS; nie przejmuj się rodziną, jeśli się obrażą i nieuszanują Waszej decyzji to tylko będzie świadczyło o nich, ich kulturze i szacunku do Was. Pozdrawiam i bądźcie twardzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
jeszcze tylko nie wiem z tym pubem. wynajęliście go czy weszliście sobie tak po prostu? Dziękuuję za słowa otuchy
![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
też braliśmy ślub cywilny, moja rodzina - mama i babcia- była początkowo niezadowolna, a może i jest do teraz, ale zawsze robiliśmy wszystko w zgodzie z własnym sumieniem i to byłoby prawdziwe świętokradztwo przyrzekać na przykład, że wychowamy dzieci po katolicku, skoro do kościoła nie chodzimy i jesteśmy od samej instytucji mocno zdystansowani. Jakoś przełknięto sprawę i ślub był miły- zresztą to nie było jedyne 'odstępstwo' od tradycji: sami finansowaliśmy wszystko, do urzędu szłam w sukni z trenem ( dla niektórych nie do pomyślenia, choć na szczęście się zmienia...), na przyjęciu nie było tańców ani wódki, jedynie wino i piwo, nie było błogosławieństw itp., nie wyruszałam do slubu z domu, tylko z hotelu, nie zaprosiliśmy wszystkich wujków i cioć...Uwierz mi- a ślub też brałam w sierpniu w 2005- wszystkie te obawy okołoślubne po imprezie przestają mieć jakiekolwiek znaczenie.
Liczycie się w tym dniu TYLKO WY i Wasze potrzeby. Ślub ma być taki, jak sobie marzycie i nikomu nic do tego. Warto bronić swoich poglądów, żeby się dobrze czuć podczas całej imprezy. Niestety byłam gościem na takim ślubie, gdzie rodzice zaaranżowali wszystko po swojemu, wbili nawet pannę w suknię- bezę i skończyło się jej łzami o 4.00 nad ranem- z bezsilności, ze wstydu, z rozżalenia... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ot takie nasze małe przyjęcie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
My braliśmy ślub cywilnyw czerwcu 2005, również chcieliśmy najskromniejsze grono oraz żeby był to zwariowany romantyczny ślubik, poinformowaliśmy rodziców że z tej okazji wyjeżdzamy nad morze, zabraliśmy świadków i nad morzem odbyła się krótka ceremionia. Sytuacja jest troszkę inna ponieważ my bierzemy również ślub kościelny już w maju, może dzięki temu unikneliśmy większych dyskusji...choc lekko nam nie poszło
![]() powodzenia! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
My tez bierzemy slub cywilny. Organizujemy tylko obiad dla najblizszej rodziny w eleganckiej restauracji [max 15 osob]. Calosc przedsiewziecia bedzie nas kosztowac okolo 10 tys zl [garnitur+sukienka+obraczk i+dodatki+sesja plenerowa+obiad].
Cheetah |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
dziękuję Filifionka za odpowiedź. Teraz to już wiem że to będzie tylko nasz ślub tylko ze świadkami. Już nie mogę się doczekać
![]()
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() powodzenia! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Ja w ogóle nie rozumiem takich ludzi, co sie obrażają. Czy oni mają w tej sprawie głos? w końcu to nie ich ślub, często nawet grosza na niego nie dają. Paranoja
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Hej, jak to dobrze, że jest ten wątek!
Zgadzam się z Waszą opinią; też biorę cywilny z własnych przekonań ![]() I mam w nosie, czy gosciom się spodoba.
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Poza tym, jeśli nie ma czegoś takiego, że jedna ze stron jest niewierząca (nie pamietam, jak takie coś się nazywało) i obie osoby robią to, żeby zrobić przyjemność babciom czy też "bo to fajnie wygląda i ma klimat" (to nie koncert), to jest to obrażanie prawdziwych katolików, a taki ślub jest nieważny. Jeśli się chce należeć do jakieś religii to, że tak powiem, z całym dobrodziejstwem inwentarza, bez wybiórczego przestrzegania nakazów.
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
U nas sytuacja jest podobna - bierzemy tylko (aż!) ślub cywilny. Z mojej strony babcia ciężko przeżyła, że przed ślubem mieszkamy razem i że nie będzie ślubu kościelnego, ale musiała sie z tym jakos uporać. Moi rodzice też pewnie woleliby kościelny, raczej z tradycji, ale uszanowali moja wolę - kochaja mnie po prostu. Teraz ciesza sie razem ze mną, mama szuka ze mna sukienki, siostra pyta, kiedy będzie ciocią itp. Na sam slub zapraszamy, kogo chcemy - to jest ponad 100 osób - troche rodziny, wielu przyjaciół i osób dla nas ważnych, np. dwie nauczycielki, które mi bardzo pomogły, i trzy bibliotekarki, które uwielbiam (sama pracuje w bibliotece). Natomiast nie robimy wesela, tylko obiad dla 34 osób w niewielkiej restauracji obok usc i bloku moich rodziców (położenie idealne). Obecni będą: rodzice, moja siostra z chłopakiem, chrzestni z rodzinami i partnerzy rodzeństwa ciotecznego, dziadkowie, świadkowie z partnerami i jedna ciocia z córką, o której zaproszenie poprosiła mnie moja mama. I to już. Będzie obiad, ale jest też możliwość tańczenia. Ślub jest o 17, obiad potrwa mniej więcej do 21-22.
---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:04.