Mój TŻ, a zazdrość i koniec wolności... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-16, 11:25   #1
justinkaX
Raczkowanie

Unhappy

Mój TŻ, a zazdrość i koniec wolności...

Eh mam problem z mym kochaniem niestety wyrósł między nami ostatnio konflikt. A mianowicie kiedyś jak się poznaliśmy, zanim się pobraliśmy powiedzieliśmy sobie, że nie będziemy się ograniczać. W wolnym związku mogliśmy się spotykać z innymi i robić co nam się podoba. Później kiedy wzięliśmy ślub cywilny (17.11.2007) parę spraw uległo zmianie, ale miało pozostać między nami to samo zaufanie, które polegało na byciu razem, ale i osobno. Pozwalaliśmy sobie na wychodzenie z przyjaciółmi bez siebie i imprezy w gronie oddzielnych znajomych. Nie przeszkadzała mu kiedyś obecność innych mężczyzn i nie był tak zazdrosny jak teraz. Od jakiegoś czasu się zmienił... Chcę wyjść z nim to on nie ma czasu jest zmęczony itd... A gdy dostaję propozycje od koleżanek- on mi zabrania, obraża się... Mówi, że na imprezie będą mnie podrywać. ja to rozumiem i się zgadzam, ale do tanga trzeba dwojga! Przecież jak nie zechcę to mnie nikt sam z siebie nie poderwie. Nigdy nie zdradziłam go, był moim drugim mężczyzną pod względem fizycznym i wiedział o tym. jesteśmy młodzi (po 21lat) ślub braliśmy szaleńczo z miłości, po kryjomu. W październiku mamy ślub przed Bogiem, a ja się zastanawiam czy tego chcę skoro on ma mnie w klatce trzymać. Istnieje stereotyp , że żona kojarzy się nam z kurą domową, albo z matką 5 dzieci siedząca w domu i gotująca mężowi obiadki. Ale nieeeee ja się nie zgadzam. Robię to wszystko owszem, ale chcę żyć normalnie czy to coś złego? Kocham go i nie wiem jak mu wytłumaczyć po raz kolejny, że ciśnienie rośnie między nami. Nigdzie mnie już nie zabiera. Rozmawiałam z jego mamą, a potem z nim, ale nie przyniosło rezultatu. Mówię mu, że jeśli nie chce mnie takiej to go nie zmuszam. To ma później prześwity momentami jest ok i potem wracamy do punktu wyjścia... Takich problemów jest dużo więcej i one narastają pod wpływem czasu... co robić?
Przepraszam, że taki długi wpis, ale inaczej się nie dało
justinkaX jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-16, 11:33   #2
pieluchomajtek
Rozeznanie

Dot.: Mój TŻ, a zazdrość i koniec wolności...

Ile jestescie w sumie i jak dlugo byliscie przed slubem razem?
jeśli odejdziesz to już nie wracaj
jeśli chcesz być z nim mimo wszystko to przeczekaj
zestarzeje się i już nie będzie zdradzał
lecz swoje najpiękniejsze lata stracisz na czekaniu na jego starość
pieluchomajtek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-16, 11:34   #3
aalien
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez justinkaX Pokaż wiadomość
Eh mam problem z mym kochaniem niestety wyrósł między nami ostatnio konflikt. A mianowicie kiedyś jak się poznaliśmy, zanim się pobraliśmy powiedzieliśmy sobie, że nie będziemy się ograniczać. W wolnym związku mogliśmy się spotykać z innymi i robić co nam się podoba. Później kiedy wzięliśmy ślub cywilny (17.11.2007) parę spraw uległo zmianie, ale miało pozostać między nami to samo zaufanie, które polegało na byciu razem, ale i osobno. Pozwalaliśmy sobie na wychodzenie z przyjaciółmi bez siebie i imprezy w gronie oddzielnych znajomych. Nie przeszkadzała mu kiedyś obecność innych mężczyzn i nie był tak zazdrosny jak teraz. Od jakiegoś czasu się zmienił... Chcę wyjść z nim to on nie ma czasu jest zmęczony itd... A gdy dostaję propozycje od koleżanek- on mi zabrania, obraża się... Mówi, że na imprezie będą mnie podrywać. ja to rozumiem i się zgadzam, ale do tanga trzeba dwojga! Przecież jak nie zechcę to mnie nikt sam z siebie nie poderwie. Nigdy nie zdradziłam go, był moim drugim mężczyzną pod względem fizycznym i wiedział o tym. jesteśmy młodzi (po 21lat) ślub braliśmy szaleńczo z miłości, po kryjomu. W październiku mamy ślub przed Bogiem, a ja się zastanawiam czy tego chcę skoro on ma mnie w klatce trzymać. Istnieje stereotyp , że żona kojarzy się nam z kurą domową, albo z matką 5 dzieci siedząca w domu i gotująca mężowi obiadki. Ale nieeeee ja się nie zgadzam. Robię to wszystko owszem, ale chcę żyć normalnie czy to coś złego? Kocham go i nie wiem jak mu wytłumaczyć po raz kolejny, że ciśnienie rośnie między nami. Nigdzie mnie już nie zabiera. Rozmawiałam z jego mamą, a potem z nim, ale nie przyniosło rezultatu. Mówię mu, że jeśli nie chce mnie takiej to go nie zmuszam. To ma później prześwity momentami jest ok i potem wracamy do punktu wyjścia... Takich problemów jest dużo więcej i one narastają pod wpływem czasu... co robić?
A jaką żoną w domu jest jego Mama?
Jeśli dobrze wypełniasz obowiązki w domu (nie zaniedbujesz niczego) to nie ma problemu żebyś wychodziła i żyła

aalien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-16, 11:35   #4
Muesli
Raczkowanie

GG do Muesli

Jesteś kolejnym przykładem tego, że do ślubu nie ma co się spieszyć
Chłopak albo udawał, że jest taki tolerancyjny dopóki Cię nie "zdobył" formalnie, albo może ma jakieś wątpliwości co do uczuć, które między Wami są i dlatego tak się zachowuje.
Muesli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-16, 11:43   #5
justinkaX
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aalien Pokaż wiadomość
A jaką żoną w domu jest jego Mama?
Jeśli dobrze wypełniasz obowiązki w domu (nie zaniedbujesz niczego) to nie ma problemu żebyś wychodziła i żyła
Jego mama jest w porządku, opiekuńcza i zapracowana (pracuje na roli) Przed ślubem byliśmy ze sobą dość krótko, bo półtora roku, ale znamy się dużo dłużej. Zawsze był spokojnym chłopakiem i nadal taki jest, ten jego nacisk dopiero teraz powstał
Stary 2009-04-16, 11:44   #6
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Taka zmiana o 180 stopni? Uff, zastanowiłabym się nad ciągiem dalszym. Szaleńcza miłość jak widać, nie zawsze musi oznaczać pełne zrozumienie się i szczęście. Zdecydowanie z nim pogadaj o tym wszystkim, przede wszystkim po prostu nie zgadzaj się na to, aby Cię ograniczał - niech się obraża, najwyżej Cię w końcu do siebie zniechęci i straci. Uświadom mu to, że będziesz nieszczęśliwa i będziesz musiała olewać jego zdanie, skoro robi takie jazdy. Problemy będą narastać, bo widać 21 lat to u niego jednak nie oznacza dojrzałości i gotowości na prawdziwe, partnerskie życie.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-16, 11:45   #7
Blonde_Stranger
Zadomowienie

Pierwsze co przyszło mi do głowy - pewnie sam zdradził,teraz się boi i Cię ogranicza.

pozbędę się Noa Cacharel 95 ml!
Blonde_Stranger jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-16, 11:48   #8
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Blonde_Stranger Pokaż wiadomość
Pierwsze co przyszło mi do głowy - pewnie sam zdradził,teraz się boi i Cię ogranicza.
Miałam dokładnie to samo napisać.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-16, 11:48   #9
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Jestem chyba strasznie cyniczna, ale mnie to samo przyszło do głowy, tylko nie chciałam jak zwykle wyskakiwać z teorią, że ten kto ma najwięcej na sumieniu, sam staje się strażnikiem cnoty partnera.
Stary 2009-04-16, 11:48   #10
Muesli
Raczkowanie

GG do Muesli

Cytat:
też brałam pod uwagę taką opcję
Muesli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-16, 11:49   #11
justinkaX
Raczkowanie

Cytat:
W sumie nie pomyślałam o tym, ale wydaje mi się, że on nie byłby do tego zdolny. Z resztą tak szybko? Kiedyś dawaliśmy sobie przyzwolenie mógł robić co chciał. Nie miał by gdzie tego zrobić, nawet tyłka z domu nie rusza zrobił się dziadek stary z niego... grał by tylko w swoje gierki całymi wieczorami, nawet kumpli nie odwiedza taki już jest...
Stary 2009-04-16, 12:01   #12
kamciurka
Zakorzenienie

na poczatku znajomosci szczerze postawiliscie sobie warunki waszego zwiazku i wybacz albo się z tym kryl i udawal ze mu to pasuje by cie nie stracic albo jemu się już nie chce nigdzie chodzic i wymaga od ciebie tego samego, powinnas z nim porozmawiac, przedstawic to ze okreslalas na czym w zwiazku ci zalezy. Uwazam ze nie powinnas mu ulegac tylko przekonac do tego ze potrzebujesz czasem sama gdzies wyjsc.

Niki

Alex
kamciurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-16, 12:01   #13
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
W sumie nie pomyślałam o tym, ale wydaje mi się, że on nie byłby do tego zdolny. Z resztą tak szybko? Kiedyś dawaliśmy sobie przyzwolenie mógł robić co chciał. Nie miał by gdzie tego zrobić, nawet tyłka z domu nie rusza zrobił się dziadek stary z niego... grał by tylko w swoje gierki całymi wieczorami, nawet kumpli nie odwiedza taki już jest...
Mógł to zrobić wcześniej, zanim "zdziadział". Ale to tylko gdybanie. Ufasz mu i OK, bardzo dobrze. Zastanów się tylko: chcesz z tą osobą, jaką się stał (może da się to zmienić) spędzić kolejne 30-40 lat swojego życia? Widzisz się z nim jako 30-latka, 40-latka etc.? Jeśli nie, to albo mu postaw jakieś ultimatum - że ma pracować nad sobą, przestać Ci truć i ogólnie coś robicie razem, albo... rozwody chodzą po ludziach. Może to jednak była pochopna decyzja.

Zrób sobie jedną przysługę: nie słuchaj jego zakazów, olewaj je. Jesteś wolną osobą (wolną w sensie "nie zniewoloną"), z wolną wolą, masz prawo do swoich spraw i życia. Jeśli dasz się zniewolić, zaczniesz siedzieć z nim w domu, to za 2-3 lata będziesz się czuła jak stara emerytka. Odbierze Ci to chęć do życia, odbierze przyjaciół - bo w końcu pójdą w swoją stronę. A za następne 10 lat facet może sobie nagle znaleźć jakąś wystrzałową, nie siedzącą w domu, wolną duchem niunię. Niejedna taka historia się tu przewinęła - dziewczyna daje się uwiązać, robi z siebie nudną emerytkę, a facetowi - który sam do tego doprowadził - nagle się nudzi w związku.

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2009-04-16 o 12:05
Stary 2009-04-16, 12:04   #14
pieluchomajtek
Rozeznanie

Cytat:
a moze onpo prostu zaczal sie zmieniac, moze wolalby wiecej czasu spedzac z Toba na rozmowie, jakims wieczornym posiedzeniu przy winku.
A moze to Ty aczelas przeginac z tym wychodzeniem i on czuje sie zaniedbany, ze zamiast z nim porozmawiac po pracy Ty lecisz na spotkanie z kolezankami.
jeśli odejdziesz to już nie wracaj
jeśli chcesz być z nim mimo wszystko to przeczekaj
zestarzeje się i już nie będzie zdradzał
lecz swoje najpiękniejsze lata stracisz na czekaniu na jego starość
pieluchomajtek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-16, 13:32   #15
Elfir
Zakorzenienie

Stał sie domatorem bo sie juz wyszalał. teraz pewnie wolałaby sie potulić , porozmawiac, w domku, na spokojnie ze swoja zoną. Do szczescia juz nie sa mu potrzebni kumple tylko zona. A zona go zostawia samego cale dnie. Pewnie dlatego wolaby abys nie wychodzila na imprezy.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-04-16, 14:49   #16
Natek89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Muesli Pokaż wiadomość
Jesteś kolejnym przykładem tego, że do ślubu nie ma co się spieszyć
Chłopak albo udawał, że jest taki tolerancyjny dopóki Cię nie "zdobył" formalnie, albo może ma jakieś wątpliwości co do uczuć, które między Wami są i dlatego tak się zachowuje.
Okropnie mi przykro ale ja tu się mogę podpisać obiema łapkami....
Natek89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-16, 16:38   #17
Madaleinee
Zadomowienie

Kurcze nie zazdroszczę Ci...może ten ślub był faktycznie troszku za szybko? Nie wątpię w waszą miłość ale jeśli masz wątpliwości to może wstrzymajcie się z kościelnym. Myślę, że dobrym lekiem może być też rozmowa, rozmowa, rozmowa powodzonka

Madaleinee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-16, 19:00   #18
Marzeniatko
Zakorzenienie

Ja bym się poważnie zastanawiła czy brać ślub kościelny. Jeżeli do tej pory były między Wami takie, a nie inne układy i nie naruszyłaś jego zaufania, to nie rozumiem skąd taka zmiana. Albo facet ma coś na sumieniu, albo mu coś odbiło. Poczuł, że Cię "ma" i traktuje jak jakąś rzecz. Nie mogłabym żyć z kimś, który ma jakieś chore wyobrażenie na temat tego gdzie wychodzę, że jest obsesyjnie (bo później zwykła zazdrość może się w taką przerodzić) zazdrosny i ogranicza mi wolność. To, że jesteśmy po ślubie nie znaczy, że mamy spędzać ze sobą 24 na dobę.
Zastanów się i dobrze przemyśl, żebyś później niczego nie żałowała. Albo porozmawiajcie o przesunięciu daty ślubu kościelnego, o jakiś rok?

B L O G

Marzeniatko wystarczy Marzena
Marzeniatko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-16, 19:56   #19
FALLinLOVE
Realistka

tez uwazam ze nie ma co sie spieszyc do koscielnego, najpierw lepiej poukladac wasze stosunki i to nie na jego zasadach a na wspolnie ustalonych. mysle ze warto by bylo zapytac go dlaczego i na spokojnie wytlumaczyc sobie dlaczego zmienil sie w taki sposob i czemu stracil do Ciebie zauufanie ( bo tak to wyglada )
skoro po slubie cywilnym jest tak to co bedzie po koscielnym.

mysle ze twoj facet nie do konca dorosl do malzenstwa
Stary 2009-04-17, 04:40   #20
campari
Raczkowanie

Tak jak dziewczynom przyszło mi do głowy, że może sam zdradził, i nagle zrozumiał, że Ty też możesz zdradzić jego.
Poza tym jesteś jeszcze młoda, nie ma się co śpieszyć ze ślubem.Sama mam 21 lat i nie widzę siebie w roli żony. Wiem, że każdy dorasta w innym czasie do pewnych decyzji, ale zazwyczaj nie ma się co śpieszyć ze ślubem.

good girls are made of sugar & spice, as for me,
I'm made of vodka & ice.

eat me.
drę koszule, łamię serca.
campari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 08:38   #21
justinkaX
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez campari Pokaż wiadomość
Tak jak dziewczynom przyszło mi do głowy, że może sam zdradził, i nagle zrozumiał, że Ty też możesz zdradzić jego.
Poza tym jesteś jeszcze młoda, nie ma się co śpieszyć ze ślubem.Sama mam 21 lat i nie widzę siebie w roli żony. Wiem, że każdy dorasta w innym czasie do pewnych decyzji, ale zazwyczaj nie ma się co śpieszyć ze ślubem.
Hmm już troszku za późno żeby rezygnować z kościelnego... włożyliśmy w to wspólnie kilka tysięcy złotych... więc się postawcie w mojej sytuacji. Wczoraj za waszą radą porozmawiałam z nim i zapytałam wprost czy mnie zdradził kiedykolwiek. Na spokojnie, bez nerwów to była rozmowa. Odpowiedział, że nawet o tym nie myślał. Z resztą on nigdzie nie chodzi, no i widzimy się prawie 24h/dobę :-/ Kiedy proponuję kolację we dwoje przy świecach, to on mi odpowiada: no tak możesz zrobić chętnie zjem... o maj gad, a ja myślałam, że chociaż raz on by zrobił. Co do zmian po ślubnych to nie nastąpiły one natychmiast także nie wiem czy to o to chodzi. To w sumie jakoś tak od paru tygodni. Wydaje mi się teraz, że jest po prostu zazdrosny o moje przyjaciółki. Wczorajsza rozmowa przyniosła skutki, wprawdzie niewielkie, ale zgodził się na moje wyjście dzisiaj do baru na 2 piwa i po mnie przyjedzie, a sobotę spędzimy we dwoje, może nawet gdzieś pojedziemy. Dzięki dziewczyny podniosłyście mnie na duchu tutaj sama bym się nie uporała
wielkie buźźźźki dla was :-*
Stary 2009-04-17, 08:59   #22
Scapula
Raczkowanie

Cytat:
Hmm już troszku za późno żeby rezygnować z kościelnego... włożyliśmy w to wspólnie kilka tysięcy złotych... więc się postawcie w mojej sytuacji. Wczoraj za waszą radą porozmawiałam z nim i zapytałam wprost czy mnie zdradził kiedykolwiek. Na spokojnie, bez nerwów to była rozmowa. Odpowiedział, że nawet o tym nie myślał. Z resztą on nigdzie nie chodzi, no i widzimy się prawie 24h/dobę :-/ Kiedy proponuję kolację we dwoje przy świecach, to on mi odpowiada: no tak możesz zrobić chętnie zjem... o maj gad, a ja myślałam, że chociaż raz on by zrobił. Co do zmian po ślubnych to nie nastąpiły one natychmiast także nie wiem czy to o to chodzi. To w sumie jakoś tak od paru tygodni. Wydaje mi się teraz, że jest po prostu zazdrosny o moje przyjaciółki. Wczorajsza rozmowa przyniosła skutki, wprawdzie niewielkie, ale zgodził się na moje wyjście dzisiaj do baru na 2 piwa i po mnie przyjedzie, a sobotę spędzimy we dwoje, może nawet gdzieś pojedziemy. Dzięki dziewczyny podniosłyście mnie na duchu tutaj sama bym się nie uporała
wielkie buźźźźki dla was :-*
no faktycznie, łaskawca

Wybacz, ale to chyba nie tędy droga, że on musi wyrażać zgodę na Twoje wyjścia. Hm, a jak wypijesz 3 piwa, to co?

www.polskieserce.pl
Scapula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 17:11   #23
Madaleinee
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Scapula Pokaż wiadomość
no faktycznie, łaskawca

Wybacz, ale to chyba nie tędy droga, że on musi wyrażać zgodę na Twoje wyjścia. Hm, a jak wypijesz 3 piwa, to co?
Po co ta zgryźliwość??
nie chodzi o ilość wypitych piw tylko o sam fakt, że się zgodził w sytuacji kiedy się NIE zgadzał. Widzisz różnicę?

Madaleinee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-18, 16:46   #24
justinkaX
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Madaleinee Pokaż wiadomość
Po co ta zgryźliwość??
nie chodzi o ilość wypitych piw tylko o sam fakt, że się zgodził w sytuacji kiedy się NIE zgadzał. Widzisz różnicę?
dokładnie o to chodzi. Mogę wypić i 10 jak chcę, ale wtedy bym się uwaliła i nie dotarła do szkoły. Oj i tak nie wyszłam bo mnie gorączka zmogła, ale byliśmy razem z NIM na pizzy i też było ok.
Dzięki za odp pozdrawiam
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości