By czuć się żoną trzeba mieć ślub? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2004-11-26, 07:37   #1
manolita
Zakorzenienie

By czuć się żoną trzeba mieć ślub?

Trzy lata temu urodziłam dziecko, mieszkam i żyję pod jednym dachem z jego ojcem, jesteśmy szczęśliwą rodziną. Nie mamy ślubu, ale ja nazywam mojego TŻ czasami po prostu mężem, a on mnie żoną. Tak też się czujemy, bo przecież tak do konća nie jesteśmy juz stanu wolnego
Czy muszę mieć ślub, by poniekąd czuć sie już mężatką?

Troszkę to zagmatwane, ale mam nadzieję, że zrozumiałyście przesłanie

mój blog http://umanolity.blogspot.com/
manolita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-11-26, 07:50   #2
izucha
Rozeznanie

Re: By czuć się żoną trzeba mieć ślub?

Myślę, że to pytanie powinnaś skierować do samej siebie: czy czujesz się mężatką, mimo że nie masz ślubu? - i nie opierać swoich własnych oczuć na opinii innych.

Jestem w związku z moim TŻ od ponad siedmiu lat, mamy 5 letnie dziecko. Szczerze mówiąc, nawet nie zastanawiam się nad tym, czy mogę "czuć się już mężatką" - ważniejsza jest dla mnie jakość naszego związku, czy jesteśmy dla siebie partnerami, czy się kochamy, rozumiemy, wspieramy, jak kochamy i wychowujemy dziecko. Wolę czuć się czyjąś partnerką - dobrą, lojalną, wierną itp. niż - obojętnie jaką - lecz mężatką.

Zresztą bardzo bawi mnie określenie "konkubina" i wśród znajomych właśnie tak się określam Konkubina i konkubent koniecznie z odniesieniem do programu 997

Jedyny problem, z którym się borykamy, to kwestia wzajemnego tytułowania się przed osobami, których nie znamy - najchętniej mówiłabym "mój partner". Boje się jednak pobłażliwych uśmieszków, zwłaszcza ze strony starszych ludzi. Poza tym u nas partner kojarzy się wciąz p.w. z partnerem seksualnym lub biznesowym.
izucha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-11-26, 08:10   #3
paula78
Zakorzenienie

hey

witamy w świecie konkubin

ja tez zyje w takim związku od ponad 5 lat ,mamy 4 letnie dziecko i najwazniejsze dla nas jest to ,że jestesmy i chcemy byc razem.
temat czy lepszy jest konkubinat czy małżeństwo jest długi i nie osiągnie nigdy kompromisu.

moje zycie nie różni sie niczym od dziewczyn które maja ślub
w naszym związku to ja nie chce slubu dlaczego? nie wiem (nie pochodze z rozbitej rodziny ) ,dla mojego TŻ slub jest obojetny .
generalnie dobrze sie dobralismy bo nie lubimy wesel ,slubów
świąt itp rodzinnych imprez.

pozatym co to znaczy poczuć się męzatką?
czuje się dobrze w takim związku i oprócz spraw prawnych nie róznimy sie niczym od małżeństwa z papierem.

pzdr
paula

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-11-26, 08:19   #4
manolita
Zakorzenienie

izucha napisał(a):
> Myślę, że to pytanie powinnaś skierować do samej siebie: czy czujesz się mężatką, mimo że nie masz ślubu? - i nie opierać swoich własnych oczuć na opinii innych.
>
Ja wiem co czuję, nie fofmułuje swoich odczuć na opiniach innych
Spotkałam się już z taką wypowiedzią, że żeby być żoną trzeba mieć ślub, bo będąc panną nie można czuć sie mężatką. Zgodzę się z tym pod warunkiem, że nie założyło sie jeszcze rodziny i mieszka się samemu.

mój blog http://umanolity.blogspot.com/
manolita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-11-26, 08:26   #5
izucha
Rozeznanie

justyna napisał(a):

> Ja wiem co czuję, nie fofmułuje swoich odczuć na opiniach innych
> Spotkałam się już z taką wypowiedzią, że żeby być żoną trzeba mieć ślub, bo będąc panną nie można czuć sie mężatką.

>Zgodzę się z tym pod warunkiem, że nie założyło sie jeszcze rodziny i mieszka się samemu.

Dokładnie, Justynko (przepraszam za zdrabnianie, ale jakoś dziwnie brzmią imiona naiezdrobnione w wołaczu: Izo, Justyno ). Czym rózni się bowiem konkubinat od małżeństwa poza kwestią sformalizowania związku ?

Poza tym - cóż to za autorytet wygłasza takie prawdy objawione?

I tak na marginesie: Justyna, to się dobrałyśmy : jedna pisze o "oczuciach", druga je "fofmułuje"
Stary 2004-11-26, 08:26   #6
zuzaneczka
Zakorzenienie

tak sobie czytam wasze wypowiedzi, nie żyje z moim meżczyzną pod jednym dachem i nie mamy dziecka,
ale zastanawiam się co to znaczy "czuć się żoną", czy jeżeli ludzie tworzą rodzinę, mieszkają razem, mają dziecko (ale nawet niekoniecznie) to zmienia coś fakt wypowiedzenia przysłowiowego "tak" przed księdzem albo urzędnikiem??
jeżeli czujecie się dobrze ze sobą, czujecie że "to jest to" to chyba żaden papierek tego nie zmieni??? chyba jedyną nowością jest uwieranie (w sensie dosłownym) obrączki na palcu (choć niektórzy obrączki nosza i bez ślubu)

Marzenia się spełnią. Czekają tylko na właściwy moment.
zuzaneczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-11-26, 08:30   #7
sarenka
Zakorzenienie

justyna napisał(a):

> Spotkałam się już z taką wypowiedzią, że żeby być żoną trzeba mieć ślub, bo będąc panną nie można czuć sie mężatką. Zgodzę się z tym pod warunkiem, że nie założyło sie jeszcze rodziny i mieszka się samemu.

Myślę, że to kwestia przyjętych definicji.

Możesz mieć to samo na myśli co inna osoba, ale ona słowo "żona" pojmuje jako "osoba, która wzięła ślub" [co nie znaczy, że umniejsza rolę kobiety w związku nieformalnych] - dla Ciebie "żona" to zespół funkcji .. życiowa rola [a nie tylko sytuacja kobiety po ślubie].

Kobieta może wziąć ślub i być "wyrodną" żoną [brak zainteresowania wspólnym życiem, kochankowie etc..] - czyli według Twojej definicji nie jest żoną tylko kobietą, która ma ślub z pewnym mężczyzną. Dla kogoś innego będzie to "żona", bo ma papierek

Tak naprawdę możesz czuć się kim chcesz [tylko nie afiszuj się zbyt głośno jak sobie wydumasz coś ekscentrycznego, bo za to pakują w kaftan - przepraszam za żarty, ale przypomniał mi się film "Don Juan DeMarco"]

Uważam, że możesz czuć się żoną - jeśli to dla Ciebie ważne.

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-11-26, 09:27   #8
Nutka
Nutka nie gryzie!

tak zaczytałam sie i zastanowilam...czy slub jest kobiecie potrzebny?? Bo kiedys tak! Pamietam jak w tamtym roku starsza pani tlumaczyła mlodej kóra wybrzydzała i nie chciała jakiegos tam adoratora (wolała być sama ) że : ""zawsze to jakis kapelusz wisi w przedpokoju..że kobieta bez chlopa nie ma szacunku..itp" Strasznie mnie to wnerwiło... Mysle też że w takich związkach jak wasze ludzie bardziej sie starają...
Powiedźcie mi tylko dziewczyny jak rozwiązujecie kwestie prawne??? Nazwisko dziecka?? Wspólny majątek?? Przeciez to bardzo ważne! To też poczucie bezpieczeństwa...

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _

WYSZUKIWARKA nie gryzie

Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-11-26, 09:41   #9
paula78
Zakorzenienie

własnie przez te kwestie prawne wiele osób bierze slub aby uniknąc póznjiejszych ew. kłopotów ,u nas córka miała nazwisko TŻ na jakies 5 miesiecy przed urodzeniem panie w usc zapytały :"kiedy dziecko sie urodziło " a my ,ż ejeszcze się nie urodziło ,panie kompletnie nie wiedzialy jak to rozwiązac ,podobno jednyny przypadek w miescie

co do majątku to wszytsko dostanie córka ponieważ ma takie same prawa jak dziecko urodzone w małżeństwie.

ciężko jest z rozliczeniem podatku bo rozlicza sie sam a na kolejnych progach podatkowych jest to jednak kupe kasy.

pzdr
paula

Stary 2004-11-26, 09:51   #10
izucha
Rozeznanie

sarenka napisał(a):

> Myślę, że to kwestia przyjętych definicji.
>
> Możesz mieć to samo na myśli co inna osoba, ale ona słowo "żona" pojmuje jako "osoba, która wzięła ślub"

No właśnie - stąd wynika mój problem związany z obawą przed szafowaniem na prawo i lewo określeniami: "Mój mąż to, mój mąż tamto". Wydaje mi się, że u większej części społeczeństwa funkcjonuje taka definicja "żona, mąż - osoba, która wzięła ślub" i moje mówienie o sobie jako żonie i moim TŻ jako mężu może zostać odebrane jako próba uzurpacji pozycji społ./stanowiska/praw, które mi się nie należą. W sumie nie powinno mnie to obchodzić, co ludzie sobie pomyślą, zresztą mogą faktycznie nie wiedzieć, czy jesteśmy czy nie małżeństwem - ale ja takie opory mam i już

Przypomina mi się luźno związana z tematem sytuacja, w której baaardzo chciałam zostać uznana za żonę. Otóż na II roku studiów zdawałam egzamin, będący największą "kobyłą" nie tylko na roku, ale i na całych studiach, u najwredniejszego i budzącego największy postrach dziada ...ups, przepraszam, profesora Na pierwszy ustny termin zdecydowało się tylko 10 osób (na 110) - w tym ja. Przed podejściem do niego spędziłam godziny na burzliwych dyskusjach z psiapsiółą, czy na egzaminie uwidocznić mój zarysowujący się brzuszek i wziąć faceta na instynkt dziadkowski, czy wręcz przeciwnie. Dodam, że merytorycznie byłam do egzaminu przygotowana jak do żadnego innego, niestety, bałam się - jak się później okazało, słusznie - że w obliczu profesora odejmie mi mowę. Ustaliłyśmy w końcu, że pokazuję brzuch, ale pod jednym warunkiem: na palec zakładam "obrączkę" - srebrny pierścionek bez oczka kupiony na Dworcu Głównym w Poznaniu

Egzamin będę wspominać do końca życia - profesor kazał mi usiąść na fotelu, postawił 4 w zasadzie za nic, pytał z troską, czy "mąż" pracuje, bo takie ciężkie jest życie małżeństw studenckich, na koniec pocałował mnie w rękę, życzył szczęścia i odprowadził do drzwi Do dzisiaj jestem w lekkim szoku Oczywiście profesor musiał sobie jakoś odbić tę chwilę niespotykanej u niego dobroci, uwalając osobę, która weszła po mnie (notabene faceta )

Później część dziewczyn z roku chciało wykorzystać patent "na ciążę", żadna jednak się nie odważyła
Stary 2004-11-26, 10:00   #11
izucha
Rozeznanie

A u mojego TŻ w pracy jest pan, który rozwodzi się z żoną po iluś tam latach małżeństwa, ponieważ obliczyli, że małżeństwo jest za drogie Naprawdę, wczoraj mi TŻ o tym opowiedział. Ona jako samotna matka może np. wystąpić o zasiłek. Co prawda, słyszałam w tv, że w ostatnich kilku miesiącach wzrosła liczba pozwów rozwodowych i wniosków o separację, tylko po to, by móc wyłudzić od państwa tenże zasiłek oraz że w związku z tym nasiliły się kontrole (czy małżeństwo po rzekomym rozwodzie nie jest dalej faktycznym małżeństwem itp.), ale ile takich przypadków da się wykryć, a ilu osobom się uda - to inna kwestia.
Stary 2004-11-26, 10:08   #12
sarenka
Zakorzenienie

izucha napisał(a):
> Co prawda, słyszałam w tv, że w ostatnich kilku miesiącach wzrosła liczba pozwów rozwodowych i wniosków o separację, tylko po to, by móc wyłudzić od państwa tenże zasiłek oraz że w związku z tym nasiliły się kontrole (czy małżeństwo po rzekomym rozwodzie nie jest dalej faktycznym małżeństwem itp.), ale ile takich przypadków da się wykryć, a ilu osobom się uda - to inna kwestia.

Też o tym gdzieś czytałam

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-11-26, 10:43   #13
paula78
Zakorzenienie

zasiłek dla samotnych matek to 170 zł na dziecko co miesiąc plus jakies jednorazowe na wyprawke do szkoly itp ,aby otrzymac zasilek trzeba złozyc wniosek a w wniosku trzeba podac dochód za 2002 rok ,jesli ktos zyje ,mieszka z ojcem dziecka to podaje sie dochód za ten rok także partnera ,no i oczywiscie pytaja czy ojciec płaci alimenty jesli nie to kierują sprawe do sądu o ściaganie ojca .

najsmieszjniejsze jest to ,że jesli mieszka sie z ojcem dziecka to przeciez nie znaczy ,że sie z nim wychowuje razem dziecko ,bo niby gdzie ma sie ta kobieta wynieśc z dzieckiem ?pod most żeby dostac 170 zł .

trzeba miec udokumentowane płacenie alimentów np. wyciagi z banku ,przekazy itp.

to jesli kto rozwodzi sie fikcyjnie dla 170 zł to tylko wina panstwa i dowód na to jak jest żle w niektórych domach .inna sprawa ,że w niektórych te pieniądze pójda na wino i fajki .

pzdr
paula

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości