Perfumy, które polubiłyście, bo używala ich osoba, którą lubicie i szanujecie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-02-10, 10:59   #1
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Perfumy, które polubiłyście, bo używala ich osoba, którą lubicie i szanujecie

Są juz wątki o perfumach, które znienawidziłyśmy, bo kojarza się nam z niemiłą szefową/teściową/kuzynką albo osobą, która średnio dba o higienę lub tez zabija otoczenie swoim zapachem.

Ale czy zdarzyło się Wam POLUBIĆ jakiś zapach, poniewaz kojarzy sie on Wam z miłą, elegancką i sympatyczną osobą?

Ja w ten sposób zafascynowałam się Edenem, ktorego używała moja była szefowa, kobietka zadbana i elegancka. Od tamtej pory Eden kojarzy mi się właśnie z szykiem i stylem i mimo, że jest dość dziwny i kontrowersyjny, bardzo go lubię i przymierzam się z czasem do zakupienia większej butelki. No i Coco Mademoiselle użwany regularnie przez moją zadbana koleżankę, chociaz w tym przypadku ogromna popularnośc tego zapachu to duży minus.
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-10, 11:12   #2
szugarbejb
Zakorzenienie

Dot.: Perfumy, które polubiłyście, bo używala ich osoba, którą lubicie i szanujecie

Mogłabym właściwie skopiować wypowiedź z wątku o terrorytach zapachowych - wspomniane Dolce Vita na koleżance - mam takie same skojarzenia jak Ty z Coco. Koleżanka zadbana, miła, sympatyczna, a zapachu wręcz na innych osobach nienawidzę.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-10, 11:32   #3
psycha
Zakorzenienie

GG do psycha
Dot.: Perfumy, które polubiłyście, bo używala ich osoba, którą lubicie i szanujecie

Jean Paul Gaultier Classique, Tendre Poison - moja mama. Zadbana, elegancka..zawsze usmiechnięta. Zapachy te kojarzą mi się z rodzinnym ciepłem.. zaufaniem.. no i oczywiscie tą wyjątkową kobietą.
psycha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-10, 13:04   #4
2fc115705b804dd24ceafb6c62ae2b078a3b7407_5febc32a8749f
Konto usunięte

Od niepamiętnych czasów byłam przeciwniczką, jak ja to nazywam „ bomb waniliowych”, dlatego też zawsze omijałam szerokim łukiem perfumy z „Vanilla” w nazwie, oraz te, w których wanilia była składnikiem dominującym. Tak z przezorności, aby oszczędzić sobie mdłości i bólu głowy, bo takimi objawami zwykle kończyły się wszelki próby okiełznania "waniliaków"
Kiedy jednak czytałam na wizażu opisy pewnej niezwykle sympatycznej Forumki, pełne zachwytu i uwielbienia dla Un Bois Vanilla Serga Lutensa, postanowiłam się skusić na małą randkę w ciemno.
A czym to się skończyło… wielką miłością i obawiam się ,że również dozgonnym uzależnieniem. Nigdy w życiu nie posądzałabym siebie o to ,że zapałam tak wielką namiętnością do jakichkolwiek perfum waniliowych.
2fc115705b804dd24ceafb6c62ae2b078a3b7407_5febc32a8749f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-10, 13:57   #5
agaa13
Zakorzenienie

mam koleżankę, która używa Romance.bardzo ładna, elegancka kobietka. tez zapach kojarzy mi się tylko z nią i z tego też powodu nie kupię tych perfum bo ona je nosi.

to samo mam z Extraordinary. moja kuzynka używała ich poprzeniej zimy. dostałam je pod choinkę. niestety kiedy tylko je użyję kojarzą mi się z moją kuzynką- dlatego też daje te perfumy siostrze. nie mogę ich nosić
Stary 2007-02-19, 02:33   #6
mariolasl
Zakorzenienie

Perfumy, ktore bardzo polubilam to Obsession, kojarza mi sie z moja przyjaciolka, z ktora jestem na dobre i zle juz ponad 20 lat. Na niej pachna fantastycznie, na mnie troche mniej. To zawsze bedzie JEJ zapach...
mariolasl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-01, 18:41   #7
piroksena
Zadomowienie

Shalimar --> oprócz tego, że spodobały mi się same w sobie, to po raz pierwszy dały mi się poznać na pewnej tres chic Paryżance. Miałam wtedy 17 lat, wystrzępione włosy i blade pojęcie o świecie perfum, mimo to coś w głowie piknęło, różowe światełko się zapaliło i bęc, stało się.
Paryżankę winić trzeba.

piroksena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-01, 18:52   #8
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Męskie Eternity CK - wywąchałam je na polonistce w podstawówce. Miałam wtedy 14 lat. Pani - wysoka, szczupła, blondynka w typie Sharon Stone, ostre rysy twarzy. Niezwykle mocna, silna osobowość. Nie bała się nikogo i niczego. Była szalenie sprawiedliwa i obiektywna. Waliła prawdę prostu z mostu. Do dziś uwielbiam tę kobietę, mimo, że na większość osób działała jak płachta na byka. Była zadbana - ale nie typ: szpilki i garsonka. Typ rurki i rozciągnięty golf - ale rozciągnięty w sposób kontrolowany. Taka pozorna nonszalancja - niby rzeczy włożone przypadkowo, a wszystko ze sobą grało. Rozciągnięty sweter z apaszką, lekki makijaż, luźno podpięte włosy.

Pamiętam, że zebrałam się na odwagę i zapytałam czy pachnie. Gdy dowiedziałam się, że to męska wersja Eternity szczęka mi opadła. Ale właśnie moimi pierwszymi luksusowymi (chyba pierwszymi) były właśnie Eternity męskie. Na mnie pachną trochę inaczej ( na niej ostro, cytrusowo). Ale ilekroć je czuję ( na sobie, innych) myślę właśnie o niej.

Frank Zappa

http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI

Edytowane przez madziczka
Czas edycji: 2009-04-01 o 19:00
madziczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-20, 23:00   #9
Murszafka
To ja :)

Ja polubilam Evasion -pachniala nimi moja pierwsza nauczycielka niemieckiego -rewelacyjna nauczycielka

Terry Pratchett, Czarodzicielstwo
Murszafka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-21, 08:56   #10
danaida
Zadomowienie

Czytam Wasze skojarzenia, próbuję sobie przypomnieć perfumy ważnej dla mnie osoby i... nic. Wychodzi na to, że ona wówczas ich nie używała, choć wielokrotnie razem chodziłyśmy do perfumerii testować różne cuda. To w kwestii przeszłości. W czasach bardziej aktualnych, muszę wymienić zapach, którego używa mój mąż: Le Male, które pachną na nim bosko. Bardzo wytrawnie (zresztą z jego specyfiką skóry 99 zapachów na 100 układa się pięknie)... i już zawsze te perfumy będą mi się z nim kojarzyć .
danaida jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-21, 10:58   #11
ropuszka
Zakorzenienie

Podoba mi sie ten watek

Envy me - polubilam, bo kolezanka, z ktora spedzalam duzo czasu na studiach ich uzywala. Kolezanka fajna i mila, a te perfumy na niej bardzo ladnie pachnialy. Sama potem kupilam 30-ke

Slon Kenzo - tez uzywala znajoma ze studiow, straszna elegantka, zawsze zadbana, z klasa. jednak Slonia juz nie kupilam, natomiast bardzo zwrocil on moja uwage

Glow J.Lo - tego zapachu akurat uzywala kolezanka z liceum, ktora non stop zmieniala perfumy. Bardzo ladna i mila dziewczyna, a a niej te perfumy pachnialy slicznie. Musialam odmalpowac A do Glow nadal mam senstyment, choc juz nie uzywam.

Aha, dodam jeszcze, ze takich zapachow jest naprawde alo, poniewaz sama odkrywam uroki i klasykow i nowosci, raczej nie sugeruje sie osobami

Edytowane przez ropuszka
Czas edycji: 2009-04-21 o 10:59 Powód: dopisek
ropuszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-21, 11:08   #12
Srebrna Lisica
Zakorzenienie

Eden- moja sąsiadka, pielęgniarka, osoba miła, uczynna, o dużym poczuciu humoru. Ilekroć poczuję ten zapach, zawsze kojarzy mi się z nią. 30ml mam, ale używam rzadko, bo wydaje mi się, że używam jej perfum.
Srebrna Lisica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-21, 11:16   #13
Hvid
Zakorzenienie

Iceberg Twice - Uzywala go pewna Wloszka. Miala co prawda tylko miniaturke, podarowala mi flakonik kiedy zawartosc miniaturki sie juz skonczyla.

Minotaure Palomy Picasso - Tego zapachu uzywal z kolei pewien Wloch. Pamietam, ze zapach tak mnie oczarowal, iz dyskretnie za tym Wlochem chodzilam, napawajac nos upojnym aromatem .

To byly moje pierwsze male kroczki w kierunku perfum. Viva Italia jednym slowem.

O czyms bardzo waznym zapomnialam. W czasach szkolnych mialam kolezanke, u ktorej na szafce stal flakonik GivenchyIII. Obie mialysmy wtedy 14 lat. Pozwolila mi powachac ten zapach. Wydal mi sie ochydny, odrzucil mnie. Po latach do niego powrocilam, na szczescie mam stara wersje. Oczarowal mnie. I tak naprawde nie wiem, czy to wspomnienie tamtych lat mnie oczarowalo, czy sam zapach. Na zawsze bowiem bedzie mi sie kojarzyl z ta kolezanka.

Edytowane przez Hvid
Czas edycji: 2009-04-21 o 11:24
Hvid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-21, 21:33   #14
Mitsouko
Zadomowienie

U mnie było troszkę na odwyrtkę, mianowicie bardzo polubiłam matematykę, gdy zaczęła nas uczyć pani pachnąca Diorissimo. Leciałam na matmę, i do cudownych konwalii jak na skrzydłach.
Diorissimo nie pasują do mnie, ale uwielbiam do dziś ich zapach, a i sentyment ogromny do matematyki pozostał.

Mitsouko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-21, 21:53   #15
Nola_
Zakorzenienie

Polubiłam Addicta po tym, jak zaczęła go używać moja Mama, swoją drogą bardzo jej pasuje (a na mnie się nie sprawdził - jakoś tak... odstawał).
Samsara kojarzy mi się z moją nauczycielką angielskiego (świetną kobietą i chyba najlepszą nauczycielką, którą spotkałam na swojej drodze) - cała jej pracownia zawsze pachniała samsarowymi goździkami...
Stary 2009-04-22, 10:22   #16
fergieunia
Zadomowienie

GG do fergieunia

A ja właśnie nie lubię uzywać perfum które wyczułam kiedyś na innych. Nie z powodu, że chcę być oryginalna i pachniec inaczej niz wszyscy, ale dlatego, że denerwuje mnie na sobie zapach który kiedyś wyczułam na innej osobie obojetnie jaka ona byłaby sympatyczna i zadbana.
fergieunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości