![]() |
#1 | |
Raczkowanie
|
pu-erh a rooiboos teeCytat:
---------------- czy moglybyscie mi kochane wytlumaczyc czym one sie roznia,wiem ze rooiboos jt bezkofeinowa a pu-erh posiada ja w niewielkim stopniu, no i obie maja zbawienny wplyw na zdrowy tryb zycia, z tym ze pu-erh wspomaga przemiane metabolizmu, i powoduje ze gubi sie kilogramy , a rooiboos?jak ona dziala.dziekuje serdecznie Edytowane przez Eldo_rado Czas edycji: 2014-07-29 o 11:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
![]()
Wydaje mi się, że różnica polega na tym, że czerwona herbata inaczej "zabójca tłuszczu" przyśpiesza przemianę materii a rooibos nie
![]() ![]() Właściwości herbaty Rooibos Napar z Rooibosa to bogate żródło minerałów m.in.: - żelaza (zapobiega niedokrwistości), - fluoru (naturalny hamulec dla próchnicy) - potasu i sodu (kontrola gospodarki wodnej organizmu) - wapnia (prawidłowa struktura kości i zębów) - miedzi (m.in. uwalnia żelazo z naszego pożywienia) Czerwonokrzew zawiera sporą dawkę witaminy C (kwasu askorbinowego) zwaną witaminą obronną organizmu ze względu na działanie bakterio- i wirusobójcze. Obecność kwasów fenolowych w herbacie Rooibos korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego poprzez ochronne działanie na błonę śluzową, właściwości rozkurczające – co ma bardzo duże znaczenie przy różnego rodzaju nieżytach żołądkowo-jelitowych, zapaleniach jelit lub dolegliwościach menstruacyjnych. Lekarze zalecają stosowanie naparu z Rooibosa w przypadku kolek u trzymiesięcznych niemowląt. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dot.: pu-erh a rooiboos tee
pu-erh to herbata zielona z liści herbaty, natomiast Rooibos to jest krzew rosnący w Afryce, a herbata wykonywana jest z po prostu z gałęzi. Ale obie są bardzo zdrowe. Wyłapują wolne rodniki i wspomagają przemianę materii.
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: pu-erh a rooiboos tee
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Pu-Erh vs. Rooibos
Zastanawiam się własnie czym się różni (o ile wogóle) herbata Pu-Erh od rooibos?? Główna róznica jak narazie występuje dla mnie w smaku! Rooibos jest dla mnie okropny!!! A czy ich wlaściwości sie różnią bardzo?
Pijecie wogóle rooibos? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pu-Erh vs. Rooibos
ja też nie lubię rooibos. tylko,że ona jest wolna od czegośtam. bodajże od kofeiny(ale głowy sobie nie dam uciąć) i w tym jest lepsza od zwyklej herbaty.
ja tam jej nie pije. a FU! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Mój TŻ jest fanem Rooibosa więc piję ją jak jestem u niego. Mi smakuje ale wolę zieloną lub pu-ehr.
Nie wiem jakie właściwości dokładnie ma Rooibos, ale polecam spróbować. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Rooibos mi bardzo smakuje ale jest "bezkofeinowa", dlatego częściej pije pu-erh, pozatym podobno swietnie wpływa na przemianę materii. cmok
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
![]()
Jak wiadomo zielona herbata jest bardzo zdrowa, zawiera przeciwutleniacze itp. Czy mogłybyście polecić mi jakąś dobrą zieloną herbatę bez żadnych domieszek czarnej
![]() ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zielona Herbata
Jest juz taki wątek.
Wystarczylo poszukac. Ja piłam taka jakaś chińską w kostkach
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
szukałam ale nie znalazłam takiego wątku
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
To chyba coś słabo szukałaś...
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...55890&page=149 http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ielona+herbata http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ielona+herbata http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ielona+herbata http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ielona+herbata http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ielona+herbata http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ielona+herbata i kilka innych wątków, o zielonej, których nie wklejałam ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Są tu jacyś zwolennicy rooibos? jej smak można do czegoś porównać? Warto kupić? I jaką, bo są różne...
Ja ostatnio kupiłam kawę rozpuszczalną z dodatkiem herbaty rooibos i bardzo mi smakowała ![]()
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Uwielbiam Rooibosa, ale ciężko mi do tego smaku coś porównać, jesr dość delikatny ale bardzo charakterystyczny... w każdym razie do pu-erh nie jest podobna w ogóle. Kup, to zobaczysz czy Ci smakuje
![]() A jeszcze odnośnie różnic, pu-erh to ten sam krzew co zwykła herbata tylko inaczej przygotowywany, a rooibos to zupełnie inny krzew, w sumie to w ogole nie jest herbata w zwykłym tego słowa znaczeniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Pu-Erh i Rooibos to zupełnie inne napoje:
Pu-Erh to herbata, pochodzi z tej samej rośliny co czarna herbata tylko inaczej obrabia się liście. Rooibos to napar z innej rośliny, czerwonokrzewu. W przeciwieństwie do herbaty nie zawiera teiny (czyli kofeiny). Tutaj znalazłam więcej informacji, także na temat sposobu parzenia jak i wpływu na organizm http://ciekawnik.pl/content/view/246/ http://ciekawnik.pl/content/view/249/ Ja bardziej lubię smak herbaty czerwonej, ale jak kiedyś robiłam sobie odwyk od kofeiny (a więc i teiny), to piłam przez całe wakacje Rooibos - przywykłam do smaku i teraz czasami ją pijam dla odmiany albo przed snem (żeby się nie pobudzić). Rooibos ma naturalnie lekko słodki posmak, myślę, że może więc odpowiadać też dzieciom - żeby nie nauczyć dzieci picia herbat z cukrem, bo to zły nawyk ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Ja rooibosa uwielbiam i jestem od niego kompletnie uzależniona
![]() Piję już od jakiegoś roku (albo i więcej) codziennie 2-4 herbatki rooibos z dodatkiem jednej płaskiej łyżeczki miodu.. pychotka ![]() Polecam, świetnie wpływa na cerę i nie tylko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Właśnie kupiłam rooibos ale taką zwykłą na razie, bez dodatków smskowych, z biedronki
![]() ![]() Alisse będę musiała wypróbować z dodatkiem miodu, bo póki co gorzką piłam... A Ty taką sypaną herbatkę masz czy z torebek?
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Rooibos to kompletna ohyda! Pu-erh jest za to megasmaczna (:
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
A ja powiedzialabym, że wręcz przeciwnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Herbatki
(nie wiem czy wybrałam dobry dział)
Ostatnią sprzątając w kuchni znalazłam herbatki - jakąś pu-erh, zieloną, i herbatkę z bratka. Właśnie jestem na małej diecie i pomyślałam, że picie jakieś 'wspomagającej' herbatki mogłoby pomóc. Jak myślicie, która najlepsza? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Dot.: Herbatki
Zielona herbata wspomaga odchudzanie. Wykazuje 17% lepszą skuteczność w spalaniu tkanki tłuszczowej niż placebo, ale stety/niestety zawarta w niej teina pobudza bardziej, niż kofeina w kawie, więc nie nadaje się ona przed snem.
Herbata z bratka i w ogóle bratek wpływa pozytywnie na oczyszczanie cery, więc jest dobra dla osób, które chcą pozbyć się np. trądziku. Pur-erh natomiast to chińska herbata nazywana "mordercą tłuszczu" - zapobiega jego wchłanianiu na odcinku jelitowym, oraz usprawnia pracę wątroby, zwalcza cholesterol, poprawia pamięć, zapobiega wolnym rodnikom i uspokaja, więc można ją pić wieczorami. Niestety podobno jest gorzka - bardziej, niż zwykła czarna herbata, ale spróbuj - może Ci zasmakuje.
Wysyłam listy w butelkach. Tyle było dni do utraty sił Do utraty tchu tyle było chwil Gdy żałujesz tych, z których nie masz nic Jedno warto znać, jedno tylko wiedz, że Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
co do pu-erh - chyba bio active ma taka o smaku cytrynowym. moze nie nalezy do rarytasów, ale ujdzie
![]() ![]() Edytowane przez trufelka Czas edycji: 2010-04-06 o 21:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
ja piję czerwoną - uwielbiam, chociaż początki nie były łatwe
![]() zielonek niestety ne mogę, to prawda, że pobudza bardziej niz kawa, nie mogą jej pić osoby cierpiące na bezsenność, ja wypiłam kiedyś około południa jedną filiżankę i całą noc miałam z głowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
DOMator
|
Mnie zielona nie pobudza tak bardzo. Lubię i zieloną i czerwoną, ale nie ekspresową czy jakąś supermarketową, tylko kupowaną na wagę w specjalistycznych sklepach.
Polecam herbaty paczkowane po 50g w rossmannie. Pyszna jest zielona z cytryną i imbirem a z czerwonych pu erh chińska wiśnia lub karmel i ananas. Kosztują trochę mniej niż herbata na wagę z herbaciarni, a są to te same herbaty co w five o'clock. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Ja swego czasu odstawilam kawe na rzecz zielonej herbaty
poczatki byly trudne oj byly - nie chcialam mi przez gardlo przejsc ![]() teraz nie moge sie bez niej zyc.. pierwsza rzecz jaka robie po przyjsciu do pracy to parze sobie filizanke zielonej herbatki i zdecydowanie lepiej mnie pobudza niz kawa- w ciagu dnia pochlaniam takie 2 albo 3 zielone Czarna hernate pije tylko w weekendy z mezem wtedy gdy jemy wspolne sniadania- wiec czarnej herbaty tez nie pije regularnie. Osobiscie polecam herbate Rooibos wspaniala herbata z afrykanskiego "czerwonego krzewu ": nie zawiera kofeiny, mog pic ja wszyscy bez ograniczen- dzieci tez; ma fajny smak taki "miodowy", zawiera m.in zelazo i przeciwutleniacze i obniza cisnienie krwi... 2 takie dziennie i nic nie jest mnie w stanie wyprowadzic z rownowagi ![]() Z herbata pu-erh tez mialam do czynienia pare lat temu podczas odchudzania... wierze w jej magiczne wlasciwosci ale mi zbytnio nie pomogla bo nie bylam jej w stanie wypic nie dodajac cukru.. a podobno cukier zabija jej dobroczynne dzialanie ![]()
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() rooibos też jest genialną herbatką ![]() ![]()
Wysyłam listy w butelkach. Tyle było dni do utraty sił Do utraty tchu tyle było chwil Gdy żałujesz tych, z których nie masz nic Jedno warto znać, jedno tylko wiedz, że Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
hej
![]() odnawiam watek ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
![]() Chciałam się dołączyć, gdyż mój zawód jest związany z herbatą. Chce powiedzieć kilka rzeczy i mam nadzieje że nie rozpisze się zbyt bardzo ![]() Nie można porównywać rooibosa z pu-erh. ROOIBOS TO NIE JEST CZERWONA HERBATA. Z tego względu, że rooibos nawet nie jest herbatą. Pu-erh to prawdziwa herbata z krzewu camelia sinensis, zaś rooibos to czrwonokrzew południowoafrykański i rośnie tylko na terenie RPA delikatnie wychodząc poza granice, pu-erh zaś Azja. Pu-erh jest herbata z florą bakteryjną. Może być fermentowany i niefermentowany, czyli zielony i czerwony. Działa moczopędnie, wspomaga prace jelit i trawienie, odchudza i trochę pobudza przez duża ilość garbników- teiny i taniny. Rooibos to suszone listki wyżej wymienionego krzewu. Nie zawiera żadnych garbników dzięki czemu relaksuje i odpręża. Rewelacyjny dla kobiet w ciąży którym nie szkodzi tak jak zwykla herbata a dodatkowo wspomaga laktacje, ma wiele komórek przeciwko rakowych i jest bardzo często wykorzystywany w dermatologi i kosmetyce, gdyż ma świetny wpływ na trądzik i ogólnie skórę. KOCHANE PANIE! Uczulam na rooibos w torebkach! Nie pić, tylko kupować w dobrych herbaciarniach. Herbaciarnie sprowadzają rooibosa bezpośrednio z plantacji, zaś torebkowy jest modyfikowany w Japonii, dzięki czemu traci wszystkie właściwości i np. przy parzeniu można zaparzać tylko 1 raz. ![]() Osobiście wolę pu-erh, ponieważ rooibos za delikatny jest jak dla mnie, ale i tak popijam co jakiś czas ze względu na właściwości. O! Własnie znalazłam bardzo fajny artykuł na temat rooibosa ![]() ![]() http://warsztatherbaty.pl/content/7-...e-zloto-afryki Edytowane przez ginkgo biloba Czas edycji: 2013-02-18 o 12:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:42.