|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Chris Cornell
Tak się zbieram od kilku tygodni do założenia tego wątku i w końcu dzisiaj następuje ta wyjątkowa chwila.
Chris Cornell - amerykański wokalista znany głównie z Soundgarden. Młodsi (tak jak ja np. ) znają go (chyba) głównie z Audioslave. Jakiś miesiąc temu ukazała się jego druga solowa płyta "Carry on".Chrisa poznałam dzięki Audioslave. Oglądałam kiedyś polsatowski program Roberta Leszczyńskiego ("Mop Man" czy jakoś tak ) i tam po raz pierwszy usłyszałam "Show me how to live". Spodobało mi się tak, że postanowiłam zapoznać się z historią i twórczością tego zespołu. Zauroczył mnie przede wszystkim głos Cornella. Mocny, męski, wprost elektryzujący . Jest to jeden z tych głosów, od których oderwać się nie można. Cudowny. Teraz śledzę solową karierę Chrisa i jestem nieco zawiedziona stroną muzyczną. Ta nowa płyta trochę mi popem zajeżdża, chociaż co ja tam wiem. Uwielbiam za to Chrisa akustycznie. Jest taka płyta /w Polsce chyba w sprzedaży niedostępna/ "Unplugged in Sweden" z przebojami takimi jak "Black hole sun" (http://www.youtube.com/watch?v=NV6aE...elated&search=), "Call me a dog", "Like a stone" w wersji Chris i gitara. Coś wspaniałego. Twórczość Soundgarden zaczęłam poznawać stosunkowo niedawno, ale jestem jak najbardziej na tak. W tym zespole Chris w pełni mógł wykorzystać swoje wokalne umiejętności. Było ostro i fajnie. ![]() Dziewczyny (i ewentualnie chłopaki ) znacie Chrisa? (Jeśli nie, to koniecznie polecam poznać )Lubicie?
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Chris Cornell
Znam i lubię
![]() W liceum namiętnie słuchałam i Soundgarden i Audioslave, dopóki nie przerzuciłam się na cięższy kaliber. Mam chyba całą dyskografię i lubię do niej powracać. Wspomniane Show me how to live jest moim ulubionym utworem śpiewanym przez pana Cornella, poza tym uwielbiam Shadow on the sun, początek mnie rozwala, ten głos tak elektryzuuuje
|
|
|
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
Paula,dzięki za linka
![]() Ja uwielbiam Chrisa Cornella.Za soundgarden,Temple of the dog i Audioslave Uwielbiam "Black hole sun","Pretty nose","Like a stone","Getaway a car".I wogóle wszystkie jego piosenki uwielbiam Chciałam się wybrać na Metal Hammer w Katowickim Spodku,ale chyba nie będzie mi dane zobaczyć go na żywo
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
e tam znam od razu... ale posłuchać lubię.
ostatnio nadrabiam braki i namiętnie przeszukuję youtube. do gustu ostatnimi czasy przypadł mi cover Jacksona, "Billy Jean" bodajże. Bez porównania. chyba wrzucę do wątku o coverach. OT. Paula - jak z takim elaboratem wyjedziesz to jak my mamy coś dorzucać? Cokolwiek bym nie napisała wyglądać to będzie plebejsko przy Twoim wywodzie. |
|
|
|
|
#5 | |||
|
Zakorzenienie
|
Widzę, że wątek się powoli rozkręca.
![]() Dziękuję, dziękuję za wizytę. ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ten projekt Temple of the dog jest naprawdę niezły, podoba mi się ta płytka. Zwłaszcza "Call me a dog" .Też bym chętnie obejrzała Cornella na żywo. Może kiedyś ![]() Cytat:
Jeśli chodzi o ten cover, to już pisałam o nim we wspomnianym przez Ciebie wątku. Uwielbiam tę wersję, zwłaszcza unplugged
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Paula -dzieki za wiadomosc o nowym watku
szczerze mowiac do soboty sprawdzalam,czy aby juz go nie zalozylas....co do Chrisa- tak jestem fanka juz ladnych pare lat jak wiekszosci osob takze i mi bardziej podobaja mi sie dokonania tego wokalisty za czasow soundgarden, temple of the dog i audioslave. rowniez musze przyznac,ze ostatnia solowa plyta "carry on" rozczarowala mnie i to bardzo....czuc w niej popem, czego do tej pory nigdy nie spodziewalam sie po Cornellu. Poprzednia solowa plyta Chrisa Euphoria Morning tez odbiegala znaczaco od brzmienia soundgardenowskiego ( chociaz wydana bodajze w 1999 jesli sie nie myle) ale szczerze mowiac miala dla mnie to cos i chetnie do niej czasem wracam...szczegolnie jesienia - bo ma taki melancholijny wydzwiek...moje ulubione kawalki Cornella i jego zespolow hmmm......generalnie jesli chodzi o soundgarden to na badmotorfinger i superunknown....wiele kompozycji mi sie podoba- nie bede wymieniala ich w tej chwili, ale chociazby black hole sun (slyszane wczoraj w radiu -irlandzkim stacjom radiowym w przeciwienstwie do polskich nie mozna zarzucic ze zapomnialy o Cornellu) czy chocby bourden in my hand, acha mialam ich nie wymieniac.... podoba mi sie takze sunshower- niestety pochodzenia tej piosenki nie pamietam, dlugo tez staralam sie ja odnalezc, ale udalo mi sie kilka tygodni temu...po kilku latach szukania.... to chyba tyle
|
|
|
#7 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie ma za co, nie ma za co. A ja dziękuję za przyjęcie zaproszenia. ![]() Cytat:
Jedna z moich ulubionych w wykonaniu Chrisa. ![]() PS. Dla tych, którzy jej nie znają: http://www.youtube.com/watch?v=ytQywjWHyP8
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hehehe no tak Chris mial w piatek urodziny- zatem spoznione zyczenia- coby mu wiecej weny przyszlo na nastepnej solowej plycie
|
|
|
|
#9 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzieki za linka
Swietna piosenka i fajne zdjecia Cornella.Utwierdzaja mnie tylko w przekonaniu,ze jest on dla mnie idealem dojrzalego mezczyzny
|
|
|
|
|
#10 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A weny twórczej rzeczywiście wypadałoby mu życzyć. ![]() Cytat:
![]() Łącznie z tym ideałem
|
|
|
#11 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Fajny z niego gostek Dlatego strasznie chciałabym go zobaczyć na żywo ![]() Niestety,jak dla mnie,jego kariera solowa nie jest już tak dobra,jak w zespołach.Ciekawe dlaczego tak jest
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tez chcialabym zobaczyc chrisa na zywo, a co do oceny solowej tworczosci cornella nie sposob sie z Toba nie zgodzic
|
|
|
|
#13 |
|
Wtajemniczenie
|
Sciagnelam sobie dzisiaj na eMule "Blac hole sun" z koncertu Audioslave i plytke Chrisa Cornella "Unplagged in Sweden".Nagranie z koncertu (wideo) jest super
Super ujecia Chrisa (jaki on jest BOOOSKII ).Plytka "Unplagged..." niestety srednia Nagrania Audioslave,Soundgarden i inne przerobki,ale jakies takie meczace Strasznie zawodzi Wole go w energiczniejszej wersji
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
/ Chrisa. W ogóle w spokojnych kawałkach, balladach go lubię. Oczywiście nic w nadmiarze, więc najlepiej słuchać przemiennie z ostrzejszymi kawałkami.
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tez musze zerknac na to
|
|
|
|
#16 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mnie trochę męczy tylko takie spokojne śpiewanie,ale na przemian z czymś mocniejszym jest super zawsze wrzucam sobie na winampa i daję przypadkowe wybieranie.I tak mi się świetnie słucha muzyczki i ogląda teledyski
|
|
|
|
|
|
#17 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Oj to mnie zdziwiłaś... Mnie ta wersja się duuużo bardziej podoba. ![]() Już lecę do tego wątku, późno, ale zawsze ![]() Cytat:
Dzięki za linka, sama i tak grzebię teraz namiętnie po youtube to resztę też przejrzę. |
||
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
Wiadomość z ostatniej chwili - Chris Cornell nie wystąpi w Polsce w sobotę na Metal Hammer Festival. Więcej informacji - http://muzyka.onet.pl/10174,1587138,newsy.html
Gdybym kupiła bilet tylko ze względu na Cornella, a teraz dowiedziałabym się, że nie wystąpi, to chyba bym się załamała. ![]() ![]() Choć właściwie on i tak na ten festiwal nie pasował, bo z aktualnym repretuarem mógłby zostać po prostu wygwizdany... ![]() Ale szkoda, szkoda.
|
|
#19 |
|
Wtajemniczenie
|
Powiem szczerze,ze ta informacja bardzo mnie pocieszyla
Nie darwoalabym sobie tego,ze mnie nie bylo na jego koncercie,a tak,to przynajmniej nie z mojej winy Mam nadzieje,ze kiedys do nas wpadnie
|
|
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
Uwielbiam chrisa.
, jego solowe płytki też mi się podobają. Ale przynajcie - "billie jean" w jego wykoniu jest fenomenalna !!Pan nie dość, że jest przystojny to jego głos..hmmm cudo ![]() Mimo wszystko szkoda mi niezmiernie że audioslave się rozpadł
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
A ja poznałam Chrisa dzięki piosence "Original Fire" Audioslave, którą usłyszałam w jednej z radiostacji internetowych
racja, głos ma nieprzeciętny, choć kiedyś, gdy śpiewał w Soundgarden, aż tak nie przykuwał... jakoś ten repertuar chyba lepiej mu leży
|
|
|
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
znam
Chrisa dzięki piosence "Sunshower" z filmu "Wielkie Nadzieje", niegdyś mój ukochany film. mam sentyment
|
|
|
|
|
#23 |
|
Rozeznanie
|
Wątek dawno się urwał ale cóż...Chrisa uwielbiam, jego głos jest taki przejmujący, dla mnie to geniusz wokalny. Z tego co nagrał z Audioslave podoba mi się głównie pierwsza płyta: Getaway Car i Show Me How To Live-videoklip pobudza wyobraznię
super jest to autko...
|
|
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
Teledysk do "show me how to live" jest wzorowany na filmie "znikajacy punkt" a raczej identyko jak film...
|
|
#25 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
to ten co nagral cos z placebo tj brianem molko? bo to to mnie sie podobie
|
|
#27 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja sobie właśnie słucham Like a stone
uwielbiam ten tekst
|
|
#28 |
|
Rozeznanie
|
Ja ostatnio jeśli słucham Chrisa to jest to Soundgarden i "Burden In My Hand"
to zdecydowanie ulubiony utwór z całej jego twórczości.
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Proste i piękne. Generalnie to dałam ciała, że odkryłam wątek o moim ukochanym artyście kiedy już dogorywa. Liczę na reinkarnację
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Przyczajenie
|
ja go kocham za Euphoria Morning..ale po rozstaniu z Soundgarden niestety nie jest juz tak dobry:P
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:16.

) znają go (chyba) głównie z Audioslave. Jakiś miesiąc temu ukazała się jego druga solowa płyta "Carry on".
) i tam po raz pierwszy usłyszałam "Show me how to live". Spodobało mi się tak, że postanowiłam zapoznać się z historią i twórczością tego zespołu. Zauroczył mnie przede wszystkim głos Cornella. Mocny, męski, wprost elektryzujący
)

Uwielbiam "Black hole sun","Pretty nose","Like a stone","Getaway a car".I wogóle wszystkie jego piosenki uwielbiam

.

Strasznie zawodzi