Chris Cornell - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-07-22, 16:26   #1
paula007
Zakorzenienie

Chris Cornell

Tak się zbieram od kilku tygodni do założenia tego wątku i w końcu dzisiaj następuje ta wyjątkowa chwila.

Chris Cornell - amerykański wokalista znany głównie z Soundgarden. Młodsi (tak jak ja np. ) znają go (chyba) głównie z Audioslave. Jakiś miesiąc temu ukazała się jego druga solowa płyta "Carry on".

Chrisa poznałam dzięki Audioslave. Oglądałam kiedyś polsatowski program Roberta Leszczyńskiego ("Mop Man" czy jakoś tak ) i tam po raz pierwszy usłyszałam "Show me how to live". Spodobało mi się tak, że postanowiłam zapoznać się z historią i twórczością tego zespołu. Zauroczył mnie przede wszystkim głos Cornella. Mocny, męski, wprost elektryzujący . Jest to jeden z tych głosów, od których oderwać się nie można. Cudowny.

Teraz śledzę solową karierę Chrisa i jestem nieco zawiedziona stroną muzyczną. Ta nowa płyta trochę mi popem zajeżdża, chociaż co ja tam wiem. Uwielbiam za to Chrisa akustycznie. Jest taka płyta /w Polsce chyba w sprzedaży niedostępna/ "Unplugged in Sweden" z przebojami takimi jak "Black hole sun" (http://www.youtube.com/watch?v=NV6aE...elated&search=), "Call me a dog", "Like a stone" w wersji Chris i gitara. Coś wspaniałego.

Twórczość Soundgarden zaczęłam poznawać stosunkowo niedawno, ale jestem jak najbardziej na tak. W tym zespole Chris w pełni mógł wykorzystać swoje wokalne umiejętności. Było ostro i fajnie.

Dziewczyny (i ewentualnie chłopaki ) znacie Chrisa?
(Jeśli nie, to koniecznie polecam poznać)
Lubicie?

paula007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-22, 18:34   #2
anestet-ka
Wtajemniczenie

Dot.: Chris Cornell

Znam i lubię
W liceum namiętnie słuchałam i Soundgarden i Audioslave, dopóki nie przerzuciłam się na cięższy kaliber. Mam chyba całą dyskografię i lubię do niej powracać. Wspomniane Show me how to live jest moim ulubionym utworem śpiewanym przez pana Cornella, poza tym uwielbiam Shadow on the sun, początek mnie rozwala, ten głos tak elektryzuuuje
anestet-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-23, 09:20   #3
moren
Wtajemniczenie

GG do moren

Paula,dzięki za linka
Ja uwielbiam Chrisa Cornella.Za soundgarden,Temple of the dog i Audioslave Uwielbiam "Black hole sun","Pretty nose","Like a stone","Getaway a car".I wogóle wszystkie jego piosenki uwielbiam Chciałam się wybrać na Metal Hammer w Katowickim Spodku,ale chyba nie będzie mi dane zobaczyć go na żywo
moren jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-23, 09:40   #4
anka_bzzz
Wtajemniczenie

e tam znam od razu... ale posłuchać lubię.
ostatnio nadrabiam braki i namiętnie przeszukuję youtube. do gustu ostatnimi czasy przypadł mi cover Jacksona, "Billy Jean" bodajże. Bez porównania. chyba wrzucę do wątku o coverach.

OT. Paula - jak z takim elaboratem wyjedziesz to jak my mamy coś dorzucać? Cokolwiek bym nie napisała wyglądać to będzie plebejsko przy Twoim wywodzie.

anka_bzzz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-23, 11:43   #5
paula007
Zakorzenienie

Widzę, że wątek się powoli rozkręca.
Dziękuję, dziękuję za wizytę.

Cytat:
Napisane przez anestet-ka Pokaż wiadomość
Znam i lubię
W liceum namiętnie słuchałam i Soundgarden i Audioslave, dopóki nie przerzuciłam się na cięższy kaliber. Mam chyba całą dyskografię i lubię do niej powracać. Wspomniane Show me how to live jest moim ulubionym utworem śpiewanym przez pana Cornella, poza tym uwielbiam Shadow on the sun, początek mnie rozwala, ten głos tak elektryzuuuje
"Show me how to live" uwiebiam. Moja ulubiona piosenka Audioslave. Super.

Cytat:
Napisane przez moren Pokaż wiadomość
Paula,dzięki za linka
Ja uwielbiam Chrisa Cornella.Za soundgarden,Temple of the dog i Audioslave Uwielbiam "Black hole sun","Pretty nose","Like a stone","Getaway a car".I wogóle wszystkie jego piosenki uwielbiam Chciałam się wybrać na Metal Hammer w Katowickim Spodku,ale chyba nie będzie mi dane zobaczyć go na żywo
Nie ma za co, Moren.

Ten projekt Temple of the dog jest naprawdę niezły, podoba mi się ta płytka.
Zwłaszcza "Call me a dog" .

Też bym chętnie obejrzała Cornella na żywo. Może kiedyś

Cytat:
Napisane przez anka_bzzz Pokaż wiadomość
e tam znam od razu... ale posłuchać lubię.
ostatnio nadrabiam braki i namiętnie przeszukuję youtube. do gustu ostatnimi czasy przypadł mi cover Jacksona, "Billy Jean" bodajże. Bez porównania. chyba wrzucę do wątku o coverach.

OT. Paula - jak z takim elaboratem wyjedziesz to jak my mamy coś dorzucać? Cokolwiek bym nie napisała wyglądać to będzie plebejsko przy Twoim wywodzie.

Anka, Ty mi się tu już nie podlizuj.

Jeśli chodzi o ten cover, to już pisałam o nim we wspomnianym przez Ciebie wątku. Uwielbiam tę wersję, zwłaszcza unplugged Niestety, dotąd spotkałam się z prawie samymi negatywnymi opiniami dotyczącymi tej przeróbki.

Stary 2007-07-23, 12:18   #6
brzydula_81
Zakorzenienie

Paula -dzieki za wiadomosc o nowym watku szczerze mowiac do soboty sprawdzalam,czy aby juz go nie zalozylas....
co do Chrisa- tak jestem fanka juz ladnych pare lat jak wiekszosci osob takze i mi bardziej podobaja mi sie dokonania tego wokalisty za czasow soundgarden, temple of the dog i audioslave. rowniez musze przyznac,ze ostatnia solowa plyta "carry on" rozczarowala mnie i to bardzo....czuc w niej popem, czego do tej pory nigdy nie spodziewalam sie po Cornellu. Poprzednia solowa plyta Chrisa Euphoria Morning tez odbiegala znaczaco od brzmienia soundgardenowskiego ( chociaz wydana bodajze w 1999 jesli sie nie myle) ale szczerze mowiac miala dla mnie to cos i chetnie do niej czasem wracam...szczegolnie jesienia - bo ma taki melancholijny wydzwiek...
moje ulubione kawalki Cornella i jego zespolow hmmm......generalnie jesli chodzi o soundgarden to na badmotorfinger i superunknown....wiele kompozycji mi sie podoba- nie bede wymieniala ich w tej chwili, ale chociazby black hole sun (slyszane wczoraj w radiu -irlandzkim stacjom radiowym w przeciwienstwie do polskich nie mozna zarzucic ze zapomnialy o Cornellu) czy chocby bourden in my hand, acha mialam ich nie wymieniac.... podoba mi sie takze sunshower- niestety pochodzenia tej piosenki nie pamietam, dlugo tez staralam sie ja odnalezc, ale udalo mi sie kilka tygodni temu...po kilku latach szukania....
to chyba tyle

J. Allen

brzydula_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-23, 18:09   #7
paula007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez brzydula_81 Pokaż wiadomość
Paula -dzieki za wiadomosc o nowym watku szczerze mowiac do soboty sprawdzalam,czy aby juz go nie zalozylas....

Nie ma za co, nie ma za co.
A ja dziękuję za przyjęcie zaproszenia.

Cytat:
podoba mi sie takze sunshower- niestety pochodzenia tej piosenki nie pamietam, dlugo tez staralam sie ja odnalezc, ale udalo mi sie kilka tygodni temu...po kilku latach szukania....
to chyba tyle
Piosenka "Sunshower" pochodzi ze ścieżki dźwiękowej do filmu "Wielkie nadzieje" z '98 roku (tego z Gwyneth Paltrow).
Jedna z moich ulubionych w wykonaniu Chrisa.

PS. Dla tych, którzy jej nie znają: http://www.youtube.com/watch?v=ytQywjWHyP8

Stary 2007-07-24, 00:16   #8
brzydula_81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula007 Pokaż wiadomość

Nie ma za co, nie ma za co.
A ja dziękuję za przyjęcie zaproszenia.

Piosenka "Sunshower" pochodzi ze ścieżki dźwiękowej do filmu "Wielkie nadzieje" z '98 roku (tego z Gwyneth Paltrow).
Jedna z moich ulubionych w wykonaniu Chrisa.

PS. Dla tych, którzy jej nie znają: http://www.youtube.com/watch?v=ytQywjWHyP8
tak wlasnie myslalam ze z jakiegos filmu z paltrow, skoro przewija sie w tym teledysku.....a od piosenki normalnie ciarki przechodza
hehehe no tak Chris mial w piatek urodziny- zatem spoznione zyczenia- coby mu wiecej weny przyszlo na nastepnej solowej plycie

J. Allen

Stary 2007-07-26, 14:49   #9
moren
Wtajemniczenie

GG do moren

Dzieki za linka Swietna piosenka i fajne zdjecia Cornella.Utwierdzaja mnie tylko w przekonaniu,ze jest on dla mnie idealem dojrzalego mezczyzny
Stary 2007-07-26, 15:10   #10
paula007
Zakorzenienie

Cytat:
hehehe no tak Chris mial w piatek urodziny- zatem spoznione zyczenia- coby mu wiecej weny przyszlo na nastepnej solowej plycie
Miał, miał. A weny twórczej rzeczywiście wypadałoby mu życzyć.

Cytat:
Dzieki za linka

Cytat:
Swietna piosenka i fajne zdjecia Cornella.Utwierdzaja mnie tylko w przekonaniu,ze jest on dla mnie idealem dojrzalego mezczyzny
Oj tak, nie można się nie zgodzić.
Łącznie z tym ideałem , zresztą juz na plotkowym zdążyłyśmy z Brzydulą_81 go oplotkować w wątku o najprzystojnieszych facetach.

Stary 2007-07-26, 16:48   #11
moren
Wtajemniczenie

GG do moren

Cytat:
Oj tak, nie można się nie zgodzić.
Łącznie z tym ideałem , zresztą juz na plotkowym zdążyłyśmy z Brzydulą_81 go oplotkować w wątku o najprzystojnieszych facetach.
Oj,na tym forum jest tyle wątków,że nie jestem w stanie tego wszystkiego ogarnąć.Gdybym chciała się jeszcze więcej udzielać chybaym musiała cały czas przed kompem siedzieć

Fajny z niego gostek Dlatego strasznie chciałabym go zobaczyć na żywo
Niestety,jak dla mnie,jego kariera solowa nie jest już tak dobra,jak w zespołach.Ciekawe dlaczego tak jest
Stary 2007-07-27, 22:23   #12
brzydula_81
Zakorzenienie

Cytat:
Oj,na tym forum jest tyle wątków,że nie jestem w stanie tego wszystkiego ogarnąć.Gdybym chciała się jeszcze więcej udzielać chybaym musiała cały czas przed kompem siedzieć

Fajny z niego gostek Dlatego strasznie chciałabym go zobaczyć na żywo
Niestety,jak dla mnie,jego kariera solowa nie jest już tak dobra,jak w zespołach.Ciekawe dlaczego tak jest
dokladnie ja tez chcialabym zobaczyc chrisa na zywo, a co do oceny solowej tworczosci cornella nie sposob sie z Toba nie zgodzic

J. Allen

Stary 2007-07-31, 20:02   #13
moren
Wtajemniczenie

GG do moren

Sciagnelam sobie dzisiaj na eMule "Blac hole sun" z koncertu Audioslave i plytke Chrisa Cornella "Unplagged in Sweden".Nagranie z koncertu (wideo) jest super Super ujecia Chrisa (jaki on jest BOOOSKII ).Plytka "Unplagged..." niestety srednia Nagrania Audioslave,Soundgarden i inne przerobki,ale jakies takie meczace Strasznie zawodzi Wole go w energiczniejszej wersji
Stary 2007-07-31, 21:37   #14
paula007
Zakorzenienie

Cytat:
Sciagnelam sobie dzisiaj na eMule "Blac hole sun" z koncertu Audioslave i plytke Chrisa Cornella "Unplagged in Sweden".Nagranie z koncertu (wideo) jest super Super ujecia Chrisa (jaki on jest BOOOSKII ).Plytka "Unplagged..." niestety srednia Nagrania Audioslave,Soundgarden i inne przerobki,ale jakies takie meczace Strasznie zawodzi Wole go w energiczniejszej wersji
Mnie się ta płytka "Unplugged in Sweden" właśnie bardzo podoba. Niby nic nowego, ale jakoś mi pasuje to akustyczne granie /i śpiewanie / Chrisa. W ogóle w spokojnych kawałkach, balladach go lubię. Oczywiście nic w nadmiarze, więc najlepiej słuchać przemiennie z ostrzejszymi kawałkami.

Stary 2007-08-01, 11:59   #15
brzydula_81
Zakorzenienie

Cytat:

ja tez musze zerknac na to

J. Allen

Stary 2007-08-05, 23:42   #16
moren
Wtajemniczenie

GG do moren

Cytat:
Mnie się ta płytka "Unplugged in Sweden" właśnie bardzo podoba. Niby nic nowego, ale jakoś mi pasuje to akustyczne granie /i śpiewanie / Chrisa. W ogóle w spokojnych kawałkach, balladach go lubię. Oczywiście nic w nadmiarze, więc najlepiej słuchać przemiennie z ostrzejszymi kawałkami.
O właśnie,dokladnie Mnie trochę męczy tylko takie spokojne śpiewanie,ale na przemian z czymś mocniejszym jest super zawsze wrzucam sobie na winampa i daję przypadkowe wybieranie.I tak mi się świetnie słucha muzyczki i ogląda teledyski
Stary 2007-08-10, 17:18   #17
anka_bzzz
Wtajemniczenie

Cytat:
Anka, Ty mi się tu już nie podlizuj.

Jeśli chodzi o ten cover, to już pisałam o nim we wspomnianym przez Ciebie wątku. Uwielbiam tę wersję, zwłaszcza unplugged Niestety, dotąd spotkałam się z prawie samymi negatywnymi opiniami dotyczącymi tej przeróbki.
Paulinko... Ja? Podlizywać się?? No wiesz... <foszek>

Oj to mnie zdziwiłaś... Mnie ta wersja się duuużo bardziej podoba.
Już lecę do tego wątku, późno, ale zawsze

Cytat:
Oj piękny ma nasz piękny kawał głosu... I nieźle nim operuje...
Dzięki za linka, sama i tak grzebię teraz namiętnie po youtube to resztę też przejrzę.
anka_bzzz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-10, 21:18   #18
paula007
Zakorzenienie

Wiadomość z ostatniej chwili - Chris Cornell nie wystąpi w Polsce w sobotę na Metal Hammer Festival. Więcej informacji - http://muzyka.onet.pl/10174,1587138,newsy.html

Gdybym kupiła bilet tylko ze względu na Cornella, a teraz dowiedziałabym się, że nie wystąpi, to chyba bym się załamała.

Choć właściwie on i tak na ten festiwal nie pasował, bo z aktualnym repretuarem mógłby zostać po prostu wygwizdany...
Ale szkoda, szkoda.

Stary 2007-08-10, 23:14   #19
moren
Wtajemniczenie

GG do moren

Powiem szczerze,ze ta informacja bardzo mnie pocieszyla Nie darwoalabym sobie tego,ze mnie nie bylo na jego koncercie,a tak,to przynajmniej nie z mojej winy Mam nadzieje,ze kiedys do nas wpadnie
Stary 2007-09-06, 23:18   #20
poiuy85
Raczkowanie

GG do poiuy85
Smile Dot.: Chris Cornell

Uwielbiam chrisa.. jak i wszystkie kapele które współtworzył, jego solowe płytki też mi się podobają. Ale przynajcie - "billie jean" w jego wykoniu jest fenomenalna !!
Pan nie dość, że jest przystojny to jego głos..hmmm cudo

Mimo wszystko szkoda mi niezmiernie że audioslave się rozpadł
Stary 2007-09-09, 00:56   #21
berenika84
Raczkowanie

GG do berenika84 Wyślij wiadomość przez Yahoo do berenika84

A ja poznałam Chrisa dzięki piosence "Original Fire" Audioslave, którą usłyszałam w jednej z radiostacji internetowych racja, głos ma nieprzeciętny, choć kiedyś, gdy śpiewał w Soundgarden, aż tak nie przykuwał... jakoś ten repertuar chyba lepiej mu leży
berenika84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-20, 17:59   #22
asenette
Raczkowanie

znam Chrisa dzięki piosence "Sunshower" z filmu "Wielkie Nadzieje", niegdyś mój ukochany film. mam sentyment
asenette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-20, 00:55   #23
Demri
Rozeznanie

Wątek dawno się urwał ale cóż...Chrisa uwielbiam, jego głos jest taki przejmujący, dla mnie to geniusz wokalny. Z tego co nagrał z Audioslave podoba mi się głównie pierwsza płyta: Getaway Car i Show Me How To Live-videoklip pobudza wyobraznię super jest to autko...
Demri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-23, 22:03   #24
poiuy85
Raczkowanie

GG do poiuy85

Teledysk do "show me how to live" jest wzorowany na filmie "znikajacy punkt" a raczej identyko jak film...
Stary 2007-10-24, 00:14   #25
Demri
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez poiuy85 Pokaż wiadomość
Teledysk do "show me how to live" jest wzorowany na filmie "znikajacy punkt" a raczej identyko jak film...
nie skojarzyłam ale dawno temu widziałam ten film...chyba coś mi świta.
Stary 2007-10-24, 22:25   #26
novakia
Zakorzenienie

to ten co nagral cos z placebo tj brianem molko? bo to to mnie sie podobie
Stary 2008-06-06, 18:47   #27
narcy
Wtajemniczenie

a ja sobie właśnie słucham Like a stone uwielbiam ten tekst

aktualnie na W. tylko czytam tematy i odbieram pw, nic nie pisze.
narcy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-06, 20:39   #28
Demri
Rozeznanie

Ja ostatnio jeśli słucham Chrisa to jest to Soundgarden i "Burden In My Hand" to zdecydowanie ulubiony utwór z całej jego twórczości.
Stary 2008-06-07, 00:34   #29
tangerynka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Demri Pokaż wiadomość
Ja ostatnio jeśli słucham Chrisa to jest to Soundgarden i "Burden In My Hand" to zdecydowanie ulubiony utwór z całej jego twórczości.
Mój też
Proste i piękne. Tekstowo dość duży kontrast z jego aktualną produkcją....

Generalnie to dałam ciała, że odkryłam wątek o moim ukochanym artyście kiedy już dogorywa.
Liczę na reinkarnację
tangerynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-08, 23:59   #30
annawintour
Przyczajenie

ja go kocham za Euphoria Morning..ale po rozstaniu z Soundgarden niestety nie jest juz tak dobry:P
annawintour jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości