|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
jak się robi taką czapeczkę?
Help ! Czy ktoś wie jak się robi takie czapeczki? najładniejsza jest ta z kwiatkami, ale ja nie mam pojęcia jak się ją dzierga na szydełku. Pomocy!!! Chciałabym sobie taką zrobić.Nie mogę w internecie też wyszukać jak się robi cokolwiek na szydełku -może macie jakieś tego typu stronki??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Re: jak się robi taką czapeczkę?
marzena73 napisał(a):
> Help ! Czy ktoś wie jak się robi takie czapeczki? najładniejsza jest ta z kwiatkami, ale ja nie mam pojęcia jak się ją dzierga na szydełku. Pomocy!!! Chciałabym sobie taką zrobić. Marzenko73, wg mnie czapeczki nr 1,2,4 można zrobić za pomocą drutów, średnich. Jakie ściegi, nie mam bladego pojęcia ![]() Ale jak je wyczarować, nie wiem ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Ajjjj Marzenka! Cudne!- te z kwiatkami!
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
nr1 wygląda mi na ścieg angielski, ale nie jestem pewna.
Próbuję skontaktować się z mamą przez GG- wyślę jej zdjęcia, ale jakoś Jej nie ma ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Czapeczka nr 1 rzeczywiście jest robiona na drutach ściegiem angielskim, a kwiatki na szydełku.
Pozostałe czapeczki są robione szydełkiem, ta siateczkowa jest nawet dość prosta. Jak mi się uda (ale niczego nie obiecuję ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Re: jak się robi taką czapeczkę?-Nefretete&Lucille
Hej, dziewczynki
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
No to najpierw trochę instrukcji - dla laików i nie tylko
![]() Siorki za kiepską jakość obrazków ale mój skaner cudem techniki nie jest ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
wzór siatkowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
i kwiatuszek:
przerobić 5 oczek łańcuszka i zamknąć w koło 1 okrążenie: 1o. łańcuszka, 16o. ścisłych w koło, 1o. łańc. w 1 oczko 2 okr: 2 o. łańc. (o.brzegowe)*3o.łańc,1o.ś cisłe ominąć, 1 słupek w nastepne o , od*6 razy powtorzyc, na koniec 3 o. łańc., 1 o.łańc w 2o. brzegowe=8 łuków 3 okr: o.brzeg.,nad każdym łukiem wykonać:1o.ścisłe,1 półsłupek, 4 słupki,1 półsł.i 1 o.ścisłe, okrążenie zamknąć 1 o.łańcuszka i w 1o.ścisłe 4 okr: o.brzegowe,*1o.ścisłe wkłuć od tyłu w słupek 2okrążenia, 3 o.łańcuszka, od*powtórzyć.Zakończyć 1o. łańc. w 1 o.ścisłe. 5 okr: nad łukiem 4.okrążenia szydełkować jak 3.okrążenie 6 okr: o.łańcuszka w 1 półsłupek 5 okrążenia, 1 o. ścisłe w następny słupek, robótkę odwrócić, *4 o.łańc., 1o. ścisłe w 1słupek następnego łuku, 4 o. łańc., 1 o.ścisłe w 4 słupek tego samego łuku, od* powtarzać 7 razy. Nakońcu zamaist 4 o. łańcuszka zrobić tylko 2 łańc. i 1 słupek w 1 o. ścisłe = 16 łuków 7 okr: o. brzegowe, 1 o. ścisłe w słupek, *2 o. łańcuszka, na róg szydełkować 4 słupki nad następnym łukiem, 3 o. łańcuszka i 4 słupki, 2 o. łańcuszka, 1 o.ścisłe nad następnym łukiem, dalej dwa razy:[4 o. łańc., 1 o. ścisłe nad następnym łukiem],od *powtórzyć 3 razy.Na końcu okrązenia zamiast ostatniego o. ścisłego zrobić 1 o.łańć. w 1 o. ścisłe okrążenia. Żeby zrobić tę czapkę trzeba zrobić kilka kwiatuszków, połączyć je łańcuszkiem i nad tym robić tą siateczką. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Lucille, kochana jesteś!
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Lazy_Morning napisał(a):
> Lucille, kochana jesteś! ![]() ![]() ![]() ![]() Tinkerbell napisał(a): > super lucille ![]() > tez sobie zrobie taka czapeczke > tinkerbell ![]() Nie ma za co ![]() Tylko nie zapomnijcie pochwalić się swoimi dziełami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Jeszcze ścieg angielski ozdobny - czyli ten z pierwszej czapeczki:
Rząd 1 - 1 o. lewe, *1 narzut, 1 o. zdjąć bez przerobienia, 1 o. prawe*, 1 o. brzeg.; Rząd 2 - 1 o. brzeg., *1 narzut, 1 o. zdjąć bez przerobienia, przerobić razem na prawo narzut z poprzedniego rzędu i zdjęte w poprzednim rzędzie oczko (wkłuwając drut najpierw w oczko potem w narzut)*, 1 o. brzeg. Powtarzać rząd 2. Powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Lucille
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dzięki za doping ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Lazy_Morning napisał(a):
> Lucille ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nie no wyobraźnię mam dużą - ale ten ślimak ![]() ![]() ![]() >Tak mi się spodobało robienie szydełkiem, że przestałam zerkać na Twoją instrukcję i... wyszło, co wyszło hehe... ![]() czyli rośnie nam pod bokiem nowa "maniaczka" robótek ![]() >Może na wiosnę zdążę zmajstrować całą czapeczkę, a wtedy się "pochwalę"... > Dzięki za doping ![]() ![]() Wystawiasz moją cierpliwośc na duuuuuuużą próbę, nie wiem tylko czy wytrzymam ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
lucille napisał(a):
> Nie no wyobraźnię mam dużą - ale ten ślimak ![]() ![]() ![]() Staram się jak mogę ![]() ![]() > czyli rośnie nam pod bokiem nowa "maniaczka" robótek ![]() Rośnie, rosnie- trudno się oprzeć ![]() > Wystawiasz moją cierpliwośc na duuuuuuużą próbę, nie wiem tylko czy wytrzymam ![]() Ja też nie wiem, czy sama wytrzymam ![]() ![]() >Jakby co to służę pomocą (w ramach moich skromnych możliwości i jeszcze skromniejszych umiejętności ![]() Lucille, nie wiesz, co proponujesz ![]() ![]() ![]() > ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:30.