Do wszystkich Polakow w Angli - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-27, 19:24   #1
badi
Przyczajenie

Do wszystkich Polakow w Angli

Moi Drodzy, wybieram sie do Angli w celach zarobkowych ... TYlko chcialabym zaczerpnąc od Was informacji czy to sie naprawde opłaca.... Czy da sie cos odłożyć ? Ile sie płąci za pokoj tygodniowo (słyszalam ze ok 50 funtów) a płaca minimalna za godzine to 6.4 ... ale jak drogie jest jedzenie ? Ile średnio miesiecznie mozna odłozyc ? Z góry dziękuje za pomoc..
badi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 20:02   #2
Marbella85
Zakorzenienie

Dot.: Do wszystkich Polakow w Angli

Cytat:
Napisane przez badi Pokaż wiadomość
Moi Drodzy, wybieram sie do Angli w celach zarobkowych ... TYlko chcialabym zaczerpnąc od Was informacji czy to sie naprawde opłaca.... Czy da sie cos odłożyć ? Ile sie płąci za pokoj tygodniowo (słyszalam ze ok 50 funtów) a płaca minimalna za godzine to 6.4 ... ale jak drogie jest jedzenie ? Ile średnio miesiecznie mozna odłozyc ? Z góry dziękuje za pomoc..
Zależy gdzie jedziesz, im dalej od Londynu tym taniej, 50 funtów za pokój w Londynie to można pomarzyć. Ja rok temu dzieliłam z koleżnką dwójkę w Londynie i placiłyśmy po 60. Jedynki są droższe od 70 mniej więcej. Jedzenie ok 25 funtów tygodniowo, jak pracujesz w knajpie to mniej. Dojazdy do pracy, min 25 funtów tygodniowo jeżeli metrem, travelka na autobusy taniej, ale nie wiem ile bo autobusami nie jeździłam. Płaca - nie wiem ile wynosi w tej chwili stawka minimalna, rok temu to było coś około 5, 65, skacze co roku o ok 20-30 pensów wiec nie sadze zeby w tej chwili było 6,4. A i stawka jest oczywiscie opodatkowana wiec na reke dostajesz mniej. Ile można odłożyc - załeży ile pracujesz, ile zarabiasz, ile wydajesz na utrzymanie, dojazdy i przyjemności.
Marbella85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 20:09   #3
vegepromo
Raczkowanie

czy to sie naprawde opłaca....
----- tak, zakładając że masz pracę...

Czy da sie cos odłożyć ?
== spoko ..
Ile sie płąci za pokoj tygodniowo (słyszalam ze ok 50 funtów)
== żle słyszałaś.. średnia to okolo 70... zależy od okolicy.. 50 jeśli już, to chyba w najskromniejszych warunkach i to z kimś w pokoju

a płaca minimalna za godzine to 6.4 .
=== chyba coś koło 5.73

.. ale jak drogie jest jedzenie ?
= tu jest miła niespodzianka totalnie TANIE (w stosunku co zarabiasz)
np w PL zarabiasz 5 jednostek na godzine a jedzenie kosztuje = takie skromnie - na oko 10zł/dzień
to tu jak zarabiasz 5.73 jednostek / godz.. to jedzenie może Cie wynieść na oko 30 jednostek na TYDZIEŃ, i to normalne, wcale nie takie skromne
zobacz sama ceny: tesco.co.uk

oczywiście jak używasz używki (które są tu drogie), to średnia idzie 2, 3x w góre, no ale to już Twój wybór

Ile średnio miesiecznie mozna odłozyc ?
no policz sobie..
plus = 800...900F
minus 70x 4.3 = ok 350
minus jedenie (35x4.3) ok 120
music 100- różne inne koszty

reszta jest Twoja

oczywiście nadal zakładamy że masz pracę..
jak nie masz pracy - topisz kase z prędkością światła znaczy 5x szybciej

nieznane polakom problemy na dzień dobry :
- referencje - czasem ich potrzebują nawet żeby pokój wynając.
kaucja - 300 za pokój, niekoniecznie ale może się zdażyć
- praca - NIN potrzebny Ci i czasem znowu referencje .. bez niego masz poniżej szans na znalezienie pracy
= o perfekt angielskim nawet nie mówie..

--wniosek - jedź TYLKO na gotowe .. albo do kogoś, kto Cie może sponsorować ja Ty długimi tygodniami będziesz szukać pracy

w ciemno, samodzielnie etc.. szkoda ryzyka
przykłady ogłoszeń o pracy
gumtreeco.uk
http://www.jobcentreplus.gov.uk

pomogło?

pozdro
Veganka | w tym tygodniu fanka sałatki z tofu
vegepromo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 20:10   #4
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
Prawda jest taka ze kryzys jest faktycznie, ale kazdy medal ma dwie strony- Brytyjczycy nie chca wykonywac pracy ktora chetnie wykonaja Polacy.
Czy sie oplaca? Zalezy od tego czy uda Ci sie znalesc prace a to z kolei zalezy przede wszystkim od szczescia i znajomosci jezyka. Jezeli juz ja znajdziesz to nie wiadomo ile zarobisz za godzine i ile godzin tygodniowo bedziesz pracowac oraz czy bedziesz mogla robic nadgodziny ewentualnie. Jezeli trafisz na pelen etat to mozna z tego kasy troche odlozyc.
Jezeli chodzi o pokoj to zalezy od miejsca i lokalizacji, rozne miasta- rozne ceny, im blizej centrum tym drozej(ale nie zawsze, zalezy tez od tego w jakim stanie jest dany pokoj). Tu gdzie mieszkam mozna znalesc pokoj juz za 150 funtow miesiecznie. Aha i jeszcze dochodza oplaty za prad i ewentualnie gaz jezeli w domu w ktorym dostalabys pokoj jest ogrzewanie na gaz lub kuchenka gazowa.
Cena jedzenia oczywiscie zalezna od sklepu w ktorym kupujesz, w marketach typu asda i tesco mozna kupic bardzo tanio, do tego w tesco czesto mozna sie zalapac na przecene (czyli towar ma date do dzis wiec jest przeceniony).
Ile miesiecznie mozna odlozyc nie moge powiedziec nawet w przyblizeniu bo to zalezy ile potrzebujesz wydac na inne rzeczy i ile bedziesz zarabiac.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 20:29   #5
badi
Przyczajenie

hmmm ja akurat pojade do brata i prace mam miec pewna(jakies pakowanie ubran ) do manchasteru lub do znajomej (praca w pralni ) miasto Harwich bodajze.... Dziekuje za wsyztkie informacje. A gdzie byscie radzili pojechac w pralni 200 funtow tygodniowo a tam w manchesterze to zalezy od godzin pracy chyba wyzsza stawka bo 8 funtow za godzine przynjamniej tak faceci maja

Edytowane przez badi
Czas edycji: 2009-04-27 o 20:37
Stary 2009-04-27, 20:43   #6
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
hmmm ja akurat pojade do brata i prace mam miec pewna(jakies pakowanie ubran ) do manchasteru lub do znajomej (praca w pralni ) miasto Harwich bodajze.... Dziekuje za wsyztkie informacje. A gdzie byscie radzili pojechac w pralni 200 funtow tygodniowo a tam w manchesterze to zalezy od godzin pracy chyba wyzsza stawka bo 8 funtow za godzine przynjamniej tak faceci maja
Lepiej za wyzsza stawke tylko najpierw sie dowiedz ile godzin tygodniowo moglabys tam pracowac.
Stary 2009-04-27, 20:49   #7
badi
Przyczajenie

no niby tak ale manchesterze pewnie drozej to harwich jest blisko morza

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-27, 20:58   #8
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
no niby tak ale manchesterze pewnie drozej to harwich jest blisko morza
Popytaj brata i znajoma o ceny i bedziesz miala porownanie gdzie jest taniej.
Stary 2009-04-27, 21:36   #9
badi
Przyczajenie

Oni klamia bo brat mnie chce sciagnac do siebie a znajoma do siebie heheh rozrywana jestem
Stary 2009-04-28, 06:43   #10
illuvies
Wtajemniczenie

Minimalna dla osób powyżej 21 roku życia to 5,73, im jest się młodszym, tym niższe stawki, poniżej 21 - około 5,20.
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 07:35   #11
Fame
Zakorzenienie

z pracy mojego kuzyna zwolnili ostatnio około 100 osob w Angli. i on pracuje w biurze.. ja chyba narazie bym nie jechala
Fame jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości