|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Pomocy... zazdrosny kocur
Cześć,
Zacznę od tego, że jestem nowa i od razu chciałabym przeprosić jak taki temat się pojawi. Odkąd się wyprowadziłam z domu od rodziców, gdzie zawsze mieliśmy koty, postanowiłam wziąć do swojego domu również kota, żeby nie czuć się samotna. Mój kocur ma teraz 10 miesięcy i jest to kto którego nie da się wogóle wychować - niczego ani nikogo się nie boi... Ale do sedna. Jak był jeszcze malutki to zdarzyło mu się nasikać mi na łóżko raz albo dwa razy. Tłumaczyłam tym, że jeszcze się uczy, albo dlatego, że zmieniłam mu kuwetę. Potem przez kilka miesięcy było wszystko w porządku, do czasu kiedy nie wprowadził się do mnie mój chłopak. Pepito ( bo tak się zwie kocur) znał mojego chłopaka od samego początku. Praktycznie był u mnie codziennie i wydawało się że kot nic do niego nie ma. Pomieszkiwał u mnie i też było wszystko w porządku. Niestety jak się do mnie wprowadził na stałe mojemu kotu zaczęło coś odbijać. Zesikał mi się na kołdrę, potem dwa razy na kanapę... Pepito zawsze spał ze mną na łóżku jak mieszkałam sama, a jak teraz śpię z chłopakiem Pepito potrafi pół nocy hałasować i mnie budzić, tylko po to żebym wstała z łóżka i się z nim pobawiła.. Wiem, że jest zazdrosny, ale zupełnie nie wiem co mam z tym zrobić. Położyłam mu koło swojej poduszki jego ulubioną i przez kilka dni było ok, ale dzisiaj jak Daniel wrócił do domu i wszedł do sypialni znowu zobaczył że się kot zesikał na łóżko.. a w kuwecie czyściutko. Wiem, że napisałam wypracowanie, ale ciężko to opisać w kilku zdaniach... Proszę pomóżcie. Z góry dzięki za odpowiedz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pomocy... zazdrosny kocur
No to masz w domu dwóch chłopaków
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Świetna rada - jakiś problem jest, to najlepiej oddać ![]() Iska, co to znaczy że kota się nie da wychować bo się nikogo i niczego nie boi? To jak Ty go próbujesz wychowywać - strasząc go? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Autorko a jak twój chłopak zachowuje się względem kota? I nie napisałaś czy kotek jest wykastrowany? Edytowane przez a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 Czas edycji: 2014-03-30 o 12:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Czasem zdarza się , że nie do końca, ale dużo zachowań da się wyeliminować lub zminimalizować . Trzeba wiedzieć jak to zrobić i być konsekwentnym. W przypadku, gdzie z kotem mieszka więcej osób- wszyscy muszą przestrzegać zasad odnośnie wychowania kota. 2. Mogło tak być. Koty nie lubią zmian, a kociaki zwykle pod wpływem wrażeń zwyczajnie zapominają , gdzie ona stoi. Podobnie jest z wymianą żwirku, koty też mogą sikać poza kuwetę, jeśli im żwirek nie odpowiada. 3. Z reguły rzadko zdarza się, żeby koty sikały poza kuwetę podczas odwiedzin gości . Nowy mieszkaniec to całkiem coś innego. Ty też na pewno odczułaś zmiany w Twoim mieszkaniu , ale jako że Ty zrobiłaś to świadomie i wiedziałaś o tym, odczuwasz to inaczej. Przeprowadzka partnera sprawiła Ci radość. Inaczej odczuwa to kot. Jak pisałaś, kot może być zazdrosny , ale i poczuć zagrożenie. Zmienia się wystrój mieszkania , wprowadzane są zmiany, zmienia się tryb życia. Ja w piątek przyprowadziłam kocurka, ok. 6 m-cy. Był w lecznicy . Mam 2 kocury kastrowane. Bardzo się bałam, jak to odczują itd. Perski super, jakby kot był od zawsze. Cham początkowo warczał, siedział nieruchomo na szafie. Po paru godzinach zaczął się interesować małym i teraz jest ok. Ja wcześniej kupiłam Feliway'a , to kocie feromony, które kot wytwarza na policzkach. Zaznacza nimi miejsca, osoby, które lubi. http://www.feliway.pl/Czesto-zadawane-pytania Póki co, przychodzą mi na myśli 3 wyjścia: 1. Zakup Feliway'a w dyfuzorze (ja płaciłam 112 zł) . 2. Zakup Feliway'a w spreju- psika się miejsca punktowo. 3. Jeśli powyższe metody zawiodą, możesz zamknąć sypialnię i nie wpuszczać kota bez nadzoru. Powiedz jeszcze, czy kocur jest kastrowany?
![]() |
![]() |
#6 | ||||
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- Cytat:
Też uważam, że kot poczuł zmiany, szczególnie jeśli chodzi o jego nawyk spania ze mną w łóżku. Zawsze miał jedną poduszke i jaśka dla siebie, a teraz musi dzielić się z nami trzema, a właściwie z moim chłopakiem. Zmiana była spora jak Daniel przywiózł swojego jaśka z domu a starego położyliśmy na środku łóżka. Pepito od razu na niego wskoczył i dwie noce były przespane, ale wczoraj znowu mu odbiło i zesikał się na łóżko własnie... |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Ja myślę, że kot jest zestresowany tą sytuacją i stąd takie jego zachowanie - w reakcji na zmiany.
Spróbuj z feromonami, możliwe że go to uspokoi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Potrzebujesz konsultacji z behawiorystą, bo błądzisz po omacku. Nie radzisz sobie z kotem, który ma problem z poczuciem bezpieczeństwa na własnym terytorium. Ten problem sam się nie rozwiąże. Nie wiem czy czytałaś już jakiekolwiek książki o kocim zachowaniu, polecam na początek "Zaklinacza kotów", a także internetowe porady na stronie: http://www.koty.pl/porady-ekspertow/go:8/ oraz program na Animal Planet "Kot z piekła rodem" ("My cat from hell"), w którym było parę takich przypadków jak Pepita. Cytat:
Niepokoi mnie użycie określenia "niczego się nie boi". Nie mów tak nigdzie, to bardzo niefortunne sformułowanie. Wychowywanie strachem jest karygodną strategią i mało skuteczną. Kot musi (tak w skrócie): - czuć się ważny i bezpieczny - mieć poczucie posiadania swojego terytorium - mieć w domu interesujące zajęcia - być wybawiony przez opiekuna (bardzo ważna jest zabawa późnym wieczorem) - niewychodzący musi mieć spełnione podstawowe potrzeby odpowiadające regule "hunt, catch, kill, eat" na wolności Musisz przeanalizować sytuację, wyciągnąć wnioski i wcielać je cierpliwie w życie. Jeśli nie poradzisz sobie sama, możesz się wykosztować na wizytę kociego behawiorysty - ostrzegam, że to skuteczna, ale droga metoda rozwiązywania problemów. Wspomagacze typu kocie feromony czy krople Bacha mogą nie pomóc, ale na pewno nie zaszkodzą, to już zależy od Twoich funduszy. Najważniejsza jest modyfikacja Twoich zachowań i środowiska kota, bez tego ani rusz. Cytat:
- zmiany, które wcześniej były przejściowe, stały się trwałe, więc nie może już ignorować czegoś, co mu nie pasuje - zaburzyła się dostępna dla niego przestrzeń - dołączyła konkurencja zapachu i miejsca - poświęcasz mu mniej czasu Dobrze robisz, że zaczęłaś zamykać pokój i umieszczać w nim kota pod obserwacją. Uważaj jednak, bo możesz w nim wyrobić nawyk "veni, vidi, siku". Wstaw w okolice łóżka pomocniczą kuwetę. Kocie zachowania modyfikuje się poprzez nagrody, nie kary. Odstraszacze nie są tak skuteczne jak przyjemniejsza alternatywa. Koty drapią meble i wspinają się po firankach, gdy nie mają wygodnych drapaków. Wskakują na stół, jeśli nie dostawały nagród za niewskakiwanie (tu przydaje się trening z klikerem). Baw się z nim dużo, koniecznie przed snem. 5 minut machania laserkiem to nie zabawa. Zabawa to minimum pół godziny, używaj wędek, sznurków, bawcie się w berka, bądź stroną aktywną, głaszcz go w trakcie, nagradzaj przysmakami. Baw się z nim dopóki nie padnie. Baw się z nim przed snem w sypialni, aby wzmocnić przekonanie, że to jego bezpieczna przestrzeń, napolował się na dziś, więc może się zwinąć w kłębek. Spróbujcie mu zaaranżować nowy własny kąt w sypialni, np. krzesło z ulubioną poduszką postawione przy łóżku (najpierw po Twojej stronie, bo jesteś dla niego ważniejsza). Zwracajcie uwagę na jego potrzeby, a dopiero potem na estetykę i wygodę. To samo dotyczy Twojego TŻ. Musi nawiązać z nim bliższą więź, a u kotów dzieje się to poprzez zabawę i posiłki. Niech on go karmi przez jakiś czas i zajmuje się nim bez Twojego udziału. Odpowiedz sobie na pytania pomocnicze: Czy jest miziasty? Czy domaga się pieszczot? Jaki jest wobec TŻ? Co jeszcze się zmieniło w otoczeniu? Przestawienie lub dołączenie mebli, zajęcie miejsc, z których kot korzystał, utrudnienie dostania się w różne punkty mieszkania? Czy kot ma odpowiednią ilość lubianych i wykorzystywanych kocich gadżetów typu drapak, karton, myszki? Czy lubi przesiadywać na wysokościach? Czy ma dostęp do parapetu, ustronne miejsca? Zajmujesz się nim w godzinach, w których jest aktywny czy sam sobie zapewnia rozrywkę? Czy zmieniłaś domową chemię typu proszek do prania, płyn do płukania? Czy kot ma zawsze pełną miskę, czy dostaje jeść o określonych porach? BTW. Lexie - jak to się stało, że widuję Cię od tylu lat na forum, a nie wiedziałam, jak wyglądasz?!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Nie wiem, Malla
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z tym, co dziewczyny napisały, lepiej skonsultować się z behawiorystą, bo samemu trudno objąć cały problem.
Moim zdaniem błędem jest zamykanie sypialni, bo to w kocie wzbudza jeszcze silniejszą potrzebę znaczenia tamtego terenu. W ten sposób będzie sikał na łóżko zaraz, jak tylko uda mu się wejść do sypialni. Napisz nam dokładnie, jak kot spędza dzień, jaki jest jego harmonogram, ile czasu przeznaczacie na zabawę z kotem, czy chłopak też się bawi z kotem itd. Aha, Malla już o to pytała, no to czekamy na odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:20.