|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() EFEKTY SPECJALNE w perfumach (!!!!?!!)
Do zalożenia tego wątku skłonił mnie kontakt z perfumami Hanae Mori Magical Moon. Oto bowiem ten bardzo ciekawy i piękny zapach ma w sobie wyrazistą księżycową, srebrzystą poświatę, opisywaną przez Was także jako mrozek. I to realne wrażenie obcowania z czymś świetlistym, srebrzystym i zimnym wyrażone jest po prostu przez zapach - niby niemożliwe, a możliwe. Wiadomo, że skojarzenia z kolorami i temperaturą weszły już na stałe do języka opisującego zapachy, ale interesują mnie inne "efekty specjalne" - co jeszcze niezwykłego i pozornie niezapachowego (zjawisko? fakturę? konsystencję?) udało się Wam wyczuć w znanych Wam perfumach?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: EFEKTY SPECJALNE w perfumach (!!!!?!!)
Dla mnie efektem specjalnym w perfumach są wszelkiego rodzaju brokaciki i inne świecidełka. Osobiście nie przepadam za tego typu dodatkami, nie kupuję
![]() Edit: Mam na myśli świecidełka zanurzone w wodzie/ perfumach ![]()
Poszukiwałam korka do Mystery NC. Znalazłam na All- korek z prawie pełnym flakonem ![]() Edytowane przez iwona-jk Czas edycji: 2009-05-01 o 18:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Gdy wącham niektore zapachy czuje pragnienie, tzn nagle bardzo chce mi się pić.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wiedźma
|
Cytat:
Musujące niebieskie perfumy, najpierw barwiące ciało i ciuchy, a potem znikające jak atrament sympatyczny. No szał ciał. Tylko zapach jakiś taki do niczego. Podobnie obmyślone są Escentric Molecules - znów głównie pomysł i kampania. Jak dla mnie Schoen nie jest perfumiarzem, tylko marketingowcem. Niezły "efekt specjalny" obmyślił Olivier Durbano - jubiler, który wypuszcza własne, bardzo udane, perfumy. W każdym flakoniku podzwaniają trzy koraliki, a raczej trzy półszlachetne kamienie, których nazwę noszą też perfumy. Kamyki mają dziurki, po zużyciu flakonika można je nawlec na nitkę albo drucik. ![]() Inny efekt specjalny to autentyczny, działający zegarek na flakoniku Watch Micallef. Nie wiem, czy łapie się tu pomysł i oprawa Wody Królowej Węgier Polleny Aroma. Odtworzona (ponoć) historyczna receptura, ręcznie wykonane opakowanie i... cena. Cena też jest specjalnie efektowna. ![]() Czasem efektem specjalnym jest opakowanie i sposób przyrządzania perfum Le Labo miesza swoje perfumy na zamówienie, każdą sztukę. I pakuje je w apteczne buteleczki z etykietami podobnymi do etykiet leków robionych na zamówienie - z nazwiskiem odbiorcy. ![]()
Edytowane przez Sabbath Czas edycji: 2009-05-01 o 18:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Sabb mnie niestety ubiegła. innych pomysłów ni mam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
dodam jeszcze opakowania:
fissore, beene, durbano i pewnie inni wkładają swoje flakoniki w woreczki ze sznurkami, a heeley w styropianowe wytłoczki - dla efektu rzecz jasna ![]() Dla mnie efektowne jest również całkowite odwrócenie nut i tym samym zaskoczenie wąchającego np. zapach zaczyna się ziołowo a kończy kwiatowo (gray flannel) albo zaczyna się mocnymi cytrusami a przechodzi całkiem niespodzianie w przyprawy (histoires de parfums 1828) albo zaczyna drzewnie a kończy kadzidlanie (l'eau trois) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wiedźma
|
Cytat:
A te wytłoczki Heeleya to taka pianka wyglądająca jak twarda gąbka - porowata. I jest na nich informacja, że można ich użyć jako tego utwalającego układ bukietu wkładu do ikebany. ![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Daffodilka Czas edycji: 2009-05-01 o 21:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wiedźma
|
Cytat:
![]() ![]() A swoją drogą - ta oryginalna osłonka wybitnie... khe khe khe... oryginalnie brzydka. ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no a pianka ohydna - to fakt, ale efekt zrobiła i to ekologiczny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Daffodilka Czas edycji: 2009-05-01 o 21:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() aaaaa no i efektem specjalnym mają też być same flakony np. desire woman dunhill'a z flakonem przypominającym zapalniczkę (fajowy!) albo wymyślne lolity... odbiegłyśmy od tematu, bo Oli chyba nie o to wszystko chodziło ![]() Edytowane przez kriss_de_valnor Czas edycji: 2009-05-01 o 21:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Wiedźma
|
Cytat:
![]() A z pianka to fakt - podkreślają, że ekologiczna. Nawet karton na wierzchu jest z drugiego przemiału. ![]() Odwrotną robotę robi By Kilian. Flaszka 115 $, ale drugie tyle trzeba zmarnować na jakąś głupią kopertę na flaszkę. i jeszcze do tego skunksy nie sprzedają refili, jeśli najpierw nie wyrzuciłeś ponad stu dolców na opakowanie. W ramach kontestowania snobizmu włascicieli marki w klubie zaczynamy rozwazać rozdrapanie litrowej beczki Straight To Heaven. ![]() ---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ---------- Cytat:
![]() Nie martw się, u mnie w domu też stoi. W najdalszym kącie toaletki. ![]() edit: Przyszły mi do głowy jeszcze flaszeczki (laleczki) Harajaku Lovers. Choć to się chyba po prostu pod frymuśny flakon łapie.
Edytowane przez Sabbath Czas edycji: 2009-05-01 o 21:45 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Ciekawy wątek!
A więc tak, na przykład namacalna obecność purpurowego aksamitu obijającego wnętrze starodawnej opery - Classique EdT JPG; zapach Paryża z początków XX wieku ze stron książek Colette - L*Heure Bleue;rozgrzane na słońcu wiejskie siano - Angel; zapach folii lub taśmy klejącej "scotch" - Woman Rykiel; dreszcze z przedchorobowego zimna - Helloween del Pozo. Nie wiem czy do końca o takie (bardzo luźne i osobiste) tropy chodziło Autorce wątku, niemniej - bardzo fajny pomysł ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |||
Wiedźma
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() A co do obrazów... Moja wyobraźnia do ogromnej ilości zapachów "dorabia" skojarzenia, obrazy, czasem całe opowieści. Pamiętam, poznałam kiedyś człowieka, który opowiadał mi, że nie interesując się perfumami wpadł na mojego bloga. Czytał, czytał i myślał sobie, że "albo ta dziewczyna ma świra, albo te zapachy sa naprawdę takie niesamowite". Wypróbował kilka i... wsiąkł. Został perfumomaniakiem. Sama bezlitośnie dostarczałam mu próbki i odlewki. ![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Może więc i ja któregoś dnia podzielę los owego jegomościa, teraz cieszę się myślą, że ciągle tyle przede mną. PS: Blond Lasek powiadasz? Hm. Zanotuję w pamięci.
Edytowane przez piroksena Czas edycji: 2009-05-02 o 03:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
spin doctor
|
Krizia (biały stożek) ma wbudowaną lampkę, jak się otwiera perfumy lampka podświetla od środka ten stożek. Taki fajny bajer
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Pomyślałam sobie, że ciekawy efekt to też uzyskanie wrażenia "historycznosci" zapachu, czyli stworzenie zapachu kojarzącego się z jakąś zamierzchłą epoką. Taki jest dla mnie "Bal a Versailles" Despreza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Bal a Versailles brzmi dla mnie jak bajka, czyżby faktycznie miał coś z tego klimatu a la Maria Antonina?? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
BAN stały
|
kupa w koronie to bardzo sympatyczny efekt
![]() (belle de minuit) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Z historycznych wycieczek wymieniłabym L*Heure Bleue (moja ostatnia miłość), nieodległa aż tak bardzo przeszłość, taki przełom XIX/XX wieku ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
L'Heure Bleue nie znam, chociaż od dawna chcę poznać ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a co do flakonow to tak, stanowia czesto lepsza ozdobe niz ich zawartosc na kims , gwiazdkowe flakony Bond no.9 wygladaja pieknie w kolekcji, pomijajac juz nawet fakt ich pieknego wzornictwa http://www.beautycafe.com/images/Bond_brooklyn.jpg |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie Mitsuoko to młodziak w porównaniu do L'Heure Bleue, w którym dopiero czuję się poza czasem pielęgnując swoje zegary z początku XX wieku.
Nie znam niestety zamierzonych efektów specjalnych- lampka podoba mi się najbardziej, ale w Daim Blondzie strasznie chcę być głaskana(szczególnie, kiedy, ku mojemu zdumieniu, udało mi się zapuścić włosy po kilkunastu latach takiego zamiaru i ścinania ich na krótko, bo niewiele jest tak nużących rzeczy jak zapuszczanie). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:42.