EFEKTY SPECJALNE w perfumach (!!!!?!!) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-01, 17:34   #1
OlaVS
Zadomowienie

Question

EFEKTY SPECJALNE w perfumach (!!!!?!!)

Do zalożenia tego wątku skłonił mnie kontakt z perfumami Hanae Mori Magical Moon. Oto bowiem ten bardzo ciekawy i piękny zapach ma w sobie wyrazistą księżycową, srebrzystą poświatę, opisywaną przez Was także jako mrozek. I to realne wrażenie obcowania z czymś świetlistym, srebrzystym i zimnym wyrażone jest po prostu przez zapach - niby niemożliwe, a możliwe. Wiadomo, że skojarzenia z kolorami i temperaturą weszły już na stałe do języka opisującego zapachy, ale interesują mnie inne "efekty specjalne" - co jeszcze niezwykłego i pozornie niezapachowego (zjawisko? fakturę? konsystencję?) udało się Wam wyczuć w znanych Wam perfumach?
OlaVS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-01, 17:57   #2
iwona-jk
Wtajemniczenie

GG do iwona-jk
Dot.: EFEKTY SPECJALNE w perfumach (!!!!?!!)

Dla mnie efektem specjalnym w perfumach są wszelkiego rodzaju brokaciki i inne świecidełka. Osobiście nie przepadam za tego typu dodatkami, nie kupuję

Edit: Mam na myśli świecidełka zanurzone w wodzie/ perfumach , mające osadzić się na ciele po aplikacji...

Edytowane przez iwona-jk
Czas edycji: 2009-05-01 o 18:04
iwona-jk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-01, 18:01   #3
Gosia197
Zakorzenienie

Gdy wącham niektore zapachy czuje pragnienie, tzn nagle bardzo chce mi się pić...tak było z Wishem i Black XS
Gosia197 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-01, 18:23   #4
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez OlaVS Pokaż wiadomość
Do zalożenia tego wątku skłonił mnie kontakt z perfumami Hanae Mori Magical Moon. Oto bowiem ten bardzo ciekawy i piękny zapach ma w sobie wyrazistą księżycową, srebrzystą poświatę, opisywaną przez Was także jako mrozek. I to realne wrażenie obcowania z czymś świetlistym, srebrzystym i zimnym wyrażone jest po prostu przez zapach - niby niemożliwe, a możliwe. Wiadomo, że skojarzenia z kolorami i temperaturą weszły już na stałe do języka opisującego zapachy, ale interesują mnie inne "efekty specjalne" - co jeszcze niezwykłego i pozornie niezapachowego (zjawisko? fakturę? konsystencję?) udało się Wam wyczuć w znanych Wam perfumach?
Najbardziej chyba efekciarskim zapachem jest Wode.
Musujące niebieskie perfumy, najpierw barwiące ciało i ciuchy, a potem znikające jak atrament sympatyczny. No szał ciał. Tylko zapach jakiś taki do niczego.
Podobnie obmyślone są Escentric Molecules - znów głównie pomysł i kampania.

Jak dla mnie Schoen nie jest perfumiarzem, tylko marketingowcem.

Niezły "efekt specjalny" obmyślił Olivier Durbano - jubiler, który wypuszcza własne, bardzo udane, perfumy.
W każdym flakoniku podzwaniają trzy koraliki, a raczej trzy półszlachetne kamienie, których nazwę noszą też perfumy. Kamyki mają dziurki, po zużyciu flakonika można je nawlec na nitkę albo drucik.

Inny efekt specjalny to autentyczny, działający zegarek na flakoniku Watch Micallef.

Nie wiem, czy łapie się tu pomysł i oprawa Wody Królowej Węgier Polleny Aroma.
Odtworzona (ponoć) historyczna receptura, ręcznie wykonane opakowanie i... cena. Cena też jest specjalnie efektowna.

Czasem efektem specjalnym jest opakowanie i sposób przyrządzania perfum
Le Labo miesza swoje perfumy na zamówienie, każdą sztukę. I pakuje je w apteczne buteleczki z etykietami podobnymi do etykiet leków robionych na zamówienie - z nazwiskiem odbiorcy.

Edytowane przez Sabbath
Czas edycji: 2009-05-01 o 18:32
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-01, 19:07   #5
GothicAristocrat
BAN stały

Sabb mnie niestety ubiegła. innych pomysłów ni mam
GothicAristocrat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-01, 21:05   #6
kriss_de_valnor
Zakorzenienie

dodam jeszcze opakowania:

fissore, beene, durbano i pewnie inni wkładają swoje flakoniki w woreczki ze sznurkami, a heeley w styropianowe wytłoczki - dla efektu rzecz jasna

Dla mnie efektowne jest również całkowite odwrócenie nut i tym samym zaskoczenie wąchającego np. zapach zaczyna się ziołowo a kończy kwiatowo (gray flannel) albo zaczyna się mocnymi cytrusami a przechodzi całkiem niespodzianie w przyprawy (histoires de parfums 1828) albo zaczyna drzewnie a kończy kadzidlanie (l'eau trois)

kriss_de_valnor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-01, 21:12   #7
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez kriss_de_valnor Pokaż wiadomość
dodam jeszcze opakowania:

fissore, beene, durbano i pewnie inni wkładają swoje flakoniki w woreczki ze sznurkami, a heeley w styropianowe wytłoczki - dla efektu rzecz jasna

Dla mnie efektowne jest również całkowite odwrócenie nut i tym samym zaskoczenie wąchającego np. zapach zaczyna się ziołowo a kończy kwiatowo (gray flannel) albo zaczyna się mocnymi cytrusami a przechodzi całkiem niespodzianie w przyprawy (histoires de parfums 1828) albo zaczyna drzewnie a kończy kadzidlanie (l'eau trois)
Kriss, zapachy Durbano nie są w woreczkach ze sznurkami, ale w zszytych na maszynie, nieobrębionych kawałkach zadrukowanego płótna.
A te wytłoczki Heeleya to taka pianka wyglądająca jak twarda gąbka - porowata. I jest na nich informacja, że można ich użyć jako tego utwalającego układ bukietu wkładu do ikebany.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-05-01, 21:20   #8
Daffodilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość
Kriss, zapachy Durbano nie są w woreczkach ze sznurkami, ale w zszytych na maszynie, nieobrębionych kawałkach zadrukowanego płótna.
A te wytłoczki Heeleya to taka pianka wyglądająca jak twarda gąbka - porowata. I jest na nich informacja, że można ich użyć jako tego utwalającego układ bukietu wkładu do ikebany.
Sabb, bo to jest zwarta, zbita gąbka (mam ją w tej chwili na biurku) i raczej nie da się do niej nic wbić - próbowałam. Czyli ikebana według mnie odpada. Można natomiast włożyć do otworu maleńką doniczkę i potraktować to jako oryginalną osłonkę.

Edytowane przez Daffodilka
Czas edycji: 2009-05-01 o 21:21
Daffodilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-01, 21:26   #9
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez Daffodilka Pokaż wiadomość
Sabb, bo to jest zwarta, zbita gąbka (mam ją w tej chwili na biurku) i raczej nie da się do niej nic wbić - próbowałam. Czyli ikebana według mnie odpada. Można natomiast włożyć do otworu maleńką doniczkę i potraktować to jako oryginalną osłonkę.
Po namoczeniu by się chyba dało. Tę gąbki do ikeban są równie twarde na sucho.

A swoją drogą - ta oryginalna osłonka wybitnie... khe khe khe... oryginalnie brzydka.
Stary 2009-05-01, 21:32   #10
kriss_de_valnor
Zakorzenienie

Cytat:
wiem, ale podciągnęłam go ogólnie pod zgrzebne wory z flaneli albo z płótna
no a pianka ohydna - to fakt, ale efekt zrobiła i to ekologiczny

Stary 2009-05-01, 21:36   #11
Daffodilka
Zakorzenienie

Cytat:
Po namoczeniu by się chyba dało. Tę gąbki do ikeban są równie twarde na sucho.

A swoją drogą - ta oryginalna osłonka wybitnie... khe khe khe... oryginalnie brzydka.
No ja bym sobie czegoś takiego w domu nie postawiła Producent jest chyba innego zdania skoro umieścił na obwolucie rysunek tego "czegoś" z zielistkopodobnym chabaziem w środku A może habaziem?

Edytowane przez Daffodilka
Czas edycji: 2009-05-01 o 21:38
Stary 2009-05-01, 21:38   #12
kriss_de_valnor
Zakorzenienie

Cytat:
No ja bym sobie czegoś takiego w domu nie postawiła Producent jest chyba innego zdania skoro umieścił na obwolucie rysunek tego "czegoś" z zielistkopodobnym chabaziem w środku
też się z tego śmiałam to widocznie nie przemaka jak ma służyć za doniczkę...

aaaaa no i efektem specjalnym mają też być same flakony np. desire woman dunhill'a z flakonem przypominającym zapalniczkę (fajowy!) albo wymyślne lolity...

odbiegłyśmy od tematu, bo Oli chyba nie o to wszystko chodziło

Edytowane przez kriss_de_valnor
Czas edycji: 2009-05-01 o 21:42
Stary 2009-05-01, 21:43   #13
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
wiem, ale podciągnęłam go ogólnie pod zgrzebne wory z flaneli albo z płótna
no a pianka ohydna - to fakt, ale efekt zrobiła i to ekologiczny
No zgrzebny ten durbanowy wór jest nieziemsko.
A z pianka to fakt - podkreślają, że ekologiczna. Nawet karton na wierzchu jest z drugiego przemiału.

Odwrotną robotę robi By Kilian. Flaszka 115 $, ale drugie tyle trzeba zmarnować na jakąś głupią kopertę na flaszkę. i jeszcze do tego skunksy nie sprzedają refili, jeśli najpierw nie wyrzuciłeś ponad stu dolców na opakowanie.
W ramach kontestowania snobizmu włascicieli marki w klubie zaczynamy rozwazać rozdrapanie litrowej beczki Straight To Heaven.

---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ----------

Cytat:
No ja bym sobie czegoś takiego w domu nie postawiła Producent jest chyba innego zdania skoro umieścił na obwolucie rysunek tego "czegoś" z zielistkopodobnym chabaziem w środku A może habaziem?
Jak to nie Daff? Przeciez piszesz, że masz na biurku.
Nie martw się, u mnie w domu też stoi. W najdalszym kącie toaletki.

edit:
Przyszły mi do głowy jeszcze flaszeczki (laleczki) Harajaku Lovers. Choć to się chyba po prostu pod frymuśny flakon łapie.

Edytowane przez Sabbath
Czas edycji: 2009-05-01 o 21:45
Stary 2009-05-01, 21:50   #14
Daffodilka
Zakorzenienie

Cytat:
Jak to nie Daff? Przeciez piszesz, że masz na biurku.
Nie martw się, u mnie w domu też stoi. W najdalszym kącie toaletki.
.
Nie no, wytargałam tą paskudę przed chwilą z witrynki, gdzie stoi z innymi pudełeczkami i właśnie na biurku gdzie mam kompa poddawałam testom wytrzymałości na zgniatanie i dziobanie ołówkiem. Zaraz wraca na swoje miejsce na półce
Stary 2009-05-02, 00:29   #15
OlaVS
Zadomowienie

Cytat:
też się z tego śmiałam to widocznie nie przemaka jak ma służyć za doniczkę...

aaaaa no i efektem specjalnym mają też być same flakony np. desire woman dunhill'a z flakonem przypominającym zapalniczkę (fajowy!) albo wymyślne lolity...

odbiegłyśmy od tematu, bo Oli chyba nie o to wszystko chodziło
Fakt, nie do końca o to mi chodziło, ale wypisujecie tak smakowite rzeczy, że wcale nie mam chęci wracać do zbyt poważnego na długi weekend tematu. Dołączam się do Was i dodaję butelkę Fragile, która ma korek (a w wersji EDP całą butelkę!) w kształcie magicznej odpustowej kuli, wktórej na panienkę w kreacji jak najbardziej wieczorowej pada sztuczny śnieg.
Stary 2009-05-02, 03:04   #16
piroksena
Zadomowienie

Ciekawy wątek!

A więc tak, na przykład namacalna obecność purpurowego aksamitu obijającego wnętrze starodawnej opery - Classique EdT JPG; zapach Paryża z początków XX wieku ze stron książek Colette - L*Heure Bleue;rozgrzane na słońcu wiejskie siano - Angel; zapach folii lub taśmy klejącej "scotch" - Woman Rykiel; dreszcze z przedchorobowego zimna - Helloween del Pozo.

Nie wiem czy do końca o takie (bardzo luźne i osobiste) tropy chodziło Autorce wątku, niemniej - bardzo fajny pomysł

piroksena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-02, 03:17   #17
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Nie no, wytargałam tą paskudę przed chwilą z witrynki, gdzie stoi z innymi pudełeczkami i właśnie na biurku gdzie mam kompa poddawałam testom wytrzymałości na zgniatanie i dziobanie ołówkiem. Zaraz wraca na swoje miejsce na półce
No wiem wiem. Piszę, że w ten sposób to i u mnie w domu stoi. U Ciebie Tygrysek?
Cytat:
Fakt, nie do końca o to mi chodziło, ale wypisujecie tak smakowite rzeczy, że wcale nie mam chęci wracać do zbyt poważnego na długi weekend tematu.
Właściwie to zupełnie wyraźnie napisałaś, o co Ci chodziło. Naprawdę. Zasugerowałam się konceptem z postu Iwony. Dzięki, że się nie gniewasz.
Cytat:
Napisane przez piroksena Pokaż wiadomość
Ciekawy wątek!

A więc tak, na przykład namacalna obecność purpurowego aksamitu obijającego wnętrze starodawnej opery - Classique EdT JPG; zapach Paryża z początków XX wieku ze stron książek Colette - L*Heure Bleue;rozgrzane na słońcu wiejskie siano - Angel; zapach folii lub taśmy klejącej "scotch" - Woman Rykiel; dreszcze z przedchorobowego zimna - Helloween del Pozo.

Nie wiem czy do końca o takie (bardzo luźne i osobiste) tropy chodziło Autorce wątku, niemniej - bardzo fajny pomysł
Pirokseno, siano - takie totalne, złote, razem ze stodołą jest w Bois Blond. Cuuudo.

A co do obrazów... Moja wyobraźnia do ogromnej ilości zapachów "dorabia" skojarzenia, obrazy, czasem całe opowieści.
Pamiętam, poznałam kiedyś człowieka, który opowiadał mi, że nie interesując się perfumami wpadł na mojego bloga. Czytał, czytał i myślał sobie, że "albo ta dziewczyna ma świra, albo te zapachy sa naprawdę takie niesamowite". Wypróbował kilka i... wsiąkł. Został perfumomaniakiem. Sama bezlitośnie dostarczałam mu próbki i odlewki.
Stary 2009-05-02, 03:34   #18
piroksena
Zadomowienie

Cytat:

Pirokseno, siano - takie totalne, złote, razem ze stodołą jest w Bois Blond. Cuuudo.

A co do obrazów... Moja wyobraźnia do ogromnej ilości zapachów "dorabia" skojarzenia, obrazy, czasem całe opowieści.
Pamiętam, poznałam kiedyś człowieka, który opowiadał mi, że nie interesując się perfumami wpadł na mojego bloga. Czytał, czytał i myślał sobie, że "albo ta dziewczyna ma świra, albo te zapachy sa naprawdę takie niesamowite". Wypróbował kilka i... wsiąkł. Został perfumomaniakiem. Sama bezlitośnie dostarczałam mu próbki i odlewki.
Przez te właśnie, jak piszesz, obrazy Twój blog to coś więcej niźli tylko rzeczowy przegląd niszy. Mój nos może nie całkiem jeszcze nawykły do tej zacnej półki, ale oko chętnie się syci Twoją twórczością i bacznie spoziera na Twoją stronę Czyż nie jest to jednocześnie wyśmienite pole do pogimnastykowania trochę swojej imaginacji?
Może więc i ja któregoś dnia podzielę los owego jegomościa, teraz cieszę się myślą, że ciągle tyle przede mną.

PS: Blond Lasek powiadasz? Hm. Zanotuję w pamięci.

Edytowane przez piroksena
Czas edycji: 2009-05-02 o 03:36
Stary 2009-05-02, 06:56   #19
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwona-jk Pokaż wiadomość
Dla mnie efektem specjalnym w perfumach są wszelkiego rodzaju brokaciki i inne świecidełka. Osobiście nie przepadam za tego typu dodatkami, nie kupuję
mam tak samo denerwują mnie perfumy po których na ciele ma zostać jakaś błyszcząca mgiełka
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-03, 04:27   #20
Małgosia791
spin doctor

Krizia (biały stożek) ma wbudowaną lampkę, jak się otwiera perfumy lampka podświetla od środka ten stożek. Taki fajny bajer
Małgosia791 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-03, 21:22   #21
OlaVS
Zadomowienie

Pomyślałam sobie, że ciekawy efekt to też uzyskanie wrażenia "historycznosci" zapachu, czyli stworzenie zapachu kojarzącego się z jakąś zamierzchłą epoką. Taki jest dla mnie "Bal a Versailles" Despreza.
Stary 2009-05-03, 23:31   #22
piroksena
Zadomowienie

Cytat:
Pomyślałam sobie, że ciekawy efekt to też uzyskanie wrażenia "historycznosci" zapachu, czyli stworzenie zapachu kojarzącego się z jakąś zamierzchłą epoką. Taki jest dla mnie "Bal a Versailles" Despreza.
Ja dosłownie wariuję na punkcie takich perfumiarskich odlotów! Nie mamy co prawda możności zweryfikowania stopnia wierności zapachu z daną epoką, ale od czego bujna, podatna na bodźce wyobraźnia

Bal a Versailles brzmi dla mnie jak bajka, czyżby faktycznie miał coś z tego klimatu a la Maria Antonina??

Stary 2009-05-03, 23:53   #23
GothicAristocrat
BAN stały

kupa w koronie to bardzo sympatyczny efekt
(belle de minuit)
GothicAristocrat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-04, 00:06   #24
wredziulek
Zadomowienie

Cytat:
Ja dosłownie wariuję na punkcie takich perfumiarskich odlotów! Nie mamy co prawda możności zweryfikowania stopnia wierności zapachu z daną epoką, ale od czego bujna, podatna na bodźce wyobraźnia

Bal a Versailles brzmi dla mnie jak bajka, czyżby faktycznie miał coś z tego klimatu a la Maria Antonina??
Ma, i to całkiem sporo. Kwintesencją tego klimatu jest dla mnie jednak Boudouir. Przychodzą wam do głowy jeszcze jakieś "historyczne" zapachy?
Stary 2009-05-04, 00:25   #25
piroksena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wredziulek Pokaż wiadomość
Ma, i to całkiem sporo. Kwintesencją tego klimatu jest dla mnie jednak Boudouir. Przychodzą wam do głowy jeszcze jakieś "historyczne" zapachy?
Boudoir mam, tak to zdecydowanie te klimaty Bal też taki pudrowy?

Z historycznych wycieczek wymieniłabym L*Heure Bleue (moja ostatnia miłość), nieodległa aż tak bardzo przeszłość, taki przełom XIX/XX wieku Nieziemskie!

Stary 2009-05-04, 08:11   #26
wredziulek
Zadomowienie

Cytat:
Boudoir mam, tak to zdecydowanie te klimaty Bal też taki pudrowy?

Z historycznych wycieczek wymieniłabym L*Heure Bleue (moja ostatnia miłość), nieodległa aż tak bardzo przeszłość, taki przełom XIX/XX wieku Nieziemskie!
Nutka pudru chyba jest (ja przynajmniej czuję), ale nie tak mocna, jak w Boudoir. Na mój nos na pierwszy plan wybija się bez, sporo jest też "zwierzęcości". Mój opis nie brzmi to chyba zbyt smakowicie, ale wierz mi, że warto przetestować.
L'Heure Bleue nie znam, chociaż od dawna chcę poznać Teraz tym bardziej, zabrzmiało bardzo ciekawie... Znam natomiast Mitsouko, to dla mnie "lata dwudzieste, lata trzydzieste", Berlin w czasach Republiki Weimarskiej i Marlena Dietrich w garniturze i z papierosem w zębach
Stary 2009-05-04, 11:42   #27
piroksena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wredziulek Pokaż wiadomość
Nutka pudru chyba jest (ja przynajmniej czuję), ale nie tak mocna, jak w Boudoir. Na mój nos na pierwszy plan wybija się bez, sporo jest też "zwierzęcości". Mój opis nie brzmi to chyba zbyt smakowicie, ale wierz mi, że warto przetestować.
L'Heure Bleue nie znam, chociaż od dawna chcę poznać Teraz tym bardziej, zabrzmiało bardzo ciekawie... Znam natomiast Mitsouko, to dla mnie "lata dwudzieste, lata trzydzieste", Berlin w czasach Republiki Weimarskiej i Marlena Dietrich w garniturze i z papierosem w zębach
No to ja z kolei muszę zapolować na Mitsouko. Od dawna obijają mi się o uszy i oczy w końcu i nos trza zapoznać Chociaż podejrzewam, że kompozycja będzie chłodniejsza od L*H B.

Stary 2009-05-04, 22:51   #28
klystianek
Rozeznanie

Cytat:
Odwrotną robotę robi By Kilian. Flaszka 115 $, ale drugie tyle trzeba zmarnować na jakąś głupią kopertę na flaszkę. i jeszcze do tego skunksy nie sprzedają refili, jeśli najpierw nie wyrzuciłeś ponad stu dolców na opakowanie.
W ramach kontestowania snobizmu włascicieli marki w klubie zaczynamy rozwazać rozdrapanie litrowej beczki Straight To Heaven.
zawsze mozna kupic probki na ebayu 2,3 ml 10 sztuk za 33-34 dolcow, przelac nie ma fakt faktem super flakonu za mega cene ale ma sie +20ml za mniejsza cene

a co do flakonow to tak, stanowia czesto lepsza ozdobe niz ich zawartosc na kims , gwiazdkowe flakony Bond no.9 wygladaja pieknie w kolekcji, pomijajac juz nawet fakt ich pieknego wzornictwa
http://www.beautycafe.com/images/Bond_brooklyn.jpg
Stary 2009-05-05, 00:47   #29
justynaneyman
Zakorzenienie

Dla mnie Mitsuoko to młodziak w porównaniu do L'Heure Bleue, w którym dopiero czuję się poza czasem pielęgnując swoje zegary z początku XX wieku.
Nie znam niestety zamierzonych efektów specjalnych- lampka podoba mi się najbardziej, ale w Daim Blondzie strasznie chcę być głaskana(szczególnie, kiedy, ku mojemu zdumieniu, udało mi się zapuścić włosy po kilkunastu latach takiego zamiaru i ścinania ich na krótko, bo niewiele jest tak nużących rzeczy jak zapuszczanie).
justynaneyman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości