|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
dieta po zawale.
może ktoś sie orientuje albo jest tu lekarz.
Chodzi głównie o chleb - wiem ze nie mozna na zakwasie - ale czy mozna np taki chlebek tygrysi? http://www.wizaz.pl/porady/censura.p...ils&itemid=210 za te i inne wskazówki dotyczące diety bede wdzieczna ![]() ssmoki ![]()
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Re: dieta po zawale.
palomino napisał(a):
> może ktoś sie orientuje albo jest tu lekarz. Cześć Gadzinko ![]() lekarzem nie jestem, ale tatuś na diecie ![]() Polecam przejść się do Ojców Bonifratów z daną osobą, przebadają, przepiszą mieszankę ziół- bardzo dobre, działają ![]() "Zapobieganie chorobom serca Modyfikacja stylu życia (...) Prawidłowe odżywianie polega na znacznym ograniczeniu ilości spożywanych tłuszczów zwierzęcych (które trzykrotnie zwiększają zapadalność na zawał mięśnia sercowego) i zastąpieniem ich olejami roślinnymi oraz pokarmami bogatymi w skrobię, takimi jak wszystkie gatunki kasz, ciemne pieczywo, owoce i warzywa. Ograniczyć należy spożycie m.in. : cukru, miodu, słodzonych przetworów owocowych, śmietany, tłustego mięsa, smalcu, wątróbki, móżdżku, cynaderek, boczku, tłustych rosołów, masła, tłustych sosów, tłustego pieczywa cukierniczego, majonezu oraz margaryny. Zalecane jest spożywanie m.in. : chudego mięsa, chudych wędlin, chudego twarogu, ziemniaków, wszystkich gatunków kasz, dużych ilości białego mięsa (ryb), owoców, warzyw, olejów roślinnych (oleje roślinne podczas smażenia tracą właściwości chroniące przed miażdżycą ! ). Zaleca się dietę niskokaloryczną z ograniczeniem tłuszczów i węglowodanów. Podaje się około 800-1500 kalorii na dobę, w zależności od rodzaju wykonywanej pracy, wieku i aktualnej wagi. Dieta powinna zawierać 80-120 g białka, 25-35 g tłuszczu oraz 50-150 g węglowodanów" Dieta Niskocholesterolowa 31-07-2002, ostatnia aktualizacja 29-07-2003 18:05 Dieta ta jest przeznaczona dla osób z wysokim stężeniem cholesterolu, obciążonych ryzykiem zachorowania na chorobę niedokrwienną serca, zawałem, miażdżycą, udarem mózgu. Produkty dozwolone w diecie: Pieczywo, szczególnie pełnoziarniste Mleko niskotłuszczowe, kefir, maślanka, jogurt Chudy biały ser Białko jajka Chude mięso: wieprzowina, baranina, cielęcina, wołowina, kurczaki, indyk; ryby: sandacz, szczupak, dorsz Olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa, masło roślinne, margaryna wysokogatunkowa Ziemniaki gotowane, tłuczone, puree Marchew, buraki, kalafior, dynia, szpinak, kabaczki, zielony groszek, młoda fasola szparagowa, cykoria, sałata Owoce dojrzałe: jabłka, winogrona, truskawki, arbuzy, morele, brzoskwinie, pomarańcze, maliny, porzeczki Cukier w ograniczonych ilościach Łagodne przyprawy: sól, cukier, sok z cytryny, koper, kminek, wanilia Zupy mleczne, owocowe i warzywne bez tłuszczu Mięso duszone, gotowane pieczone w folii, pergaminie, potrawki, budynie Kompoty, kisiele, musy, galaretki Kawa zbożowa, herbata, mleko, soki warzywne, napoje owocowe Produkty zabronione diecie: Mleko tłuste Sery biały tłusty, ser żółty Żółtko jaja Podroby Gęsi, kaczki; ryby: śledź, węgorz, sardynki, halibut Tłuste wędzone mięso Śmietanka Łój, smalec, margaryna, bekon Frytki, placki ziemniaczane Fasola, groch, kapusta Grzyby Czekolada, słodycze, czekoladki, ciastka Alkohol, płynna czekolada, kakao Miód, dżem, marmolada Majonez Pączki, kremówki, cukierki, ciastka przygotowywane na tłuszczu Do produktów "dozwolonych" dodałabym czosnek i cebulę oraz owoce morza. Co do chlebka- wg mnie jak najbardziej. Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Re: dieta po zawale.
Dzieki Nefret
![]() ![]() jakby ktos jeszcze mial jakies doswiadczenia to wrzucac na kompa ![]() ![]() ps: co do tych owocow morza to nie ma szans - nie wyobrazam sobie mojej babci jedzącej ...mackę ośmiornicy ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:24.