Czy 2-latek może zapomnieć swoją mamę przez 4 tygodnie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-11, 21:46   #1
Gosiaaaaczek
Raczkowanie

Czy 2-latek może zapomnieć swoją mamę przez 4 tygodnie?

Pytanie-jak w temacie...może trochę głupie, ale ja jestem tym faktem przerażona. Już niebawem będę musiała zostawić swojego szkraba na 4 tygodnie...żadnego kontaktu (poza telefonicznym). Jak zniesie to moje dziecko?Jak ja to zniosę? Czy dziecko nie zapomni mamy przez miesiąc? Nie odzwyczai się?Nie będzie wolał osoby, pod której opieką będzie się znajdowało? Może głupie są te pytania, ale mi spędzają sen z powiek...
Stary 2009-05-12, 07:12   #2
ennkaa
Zakorzenienie

GG do ennkaa
Dot.: Czy 2-latek może zapomnieć swoją mamę przez 4 tygodnie?

Cytat:
Napisane przez Gosiaaaaczek Pokaż wiadomość
Pytanie-jak w temacie...może trochę głupie, ale ja jestem tym faktem przerażona. Już niebawem będę musiała zostawić swojego szkraba na 4 tygodnie...żadnego kontaktu (poza telefonicznym). Jak zniesie to moje dziecko?Jak ja to zniosę? Czy dziecko nie zapomni mamy przez miesiąc? Nie odzwyczai się?Nie będzie wolał osoby, pod której opieką będzie się znajdowało? Może głupie są te pytania, ale mi spędzają sen z powiek...
wiesz..na Twoim miejscu bym się cieszyła jak by Cię maleństwo trochę zapomniało i się odzwyczaiło. Żeby wolało tą osobą, z którą będzie..będzie mniej tęskniło,płakało, pytało. A nawet jak się trochę odzwyczai to nadrobisz to w ciągu kilku dni po powrocie. Takich rzeczy się nie zapomina w ciagu miesiąca nawet jak się jest dwulatkiem.
Ja jak mój synek był mniej więcej w tym wieku musiałam też sporo wyjeżdżać. Nie wiem jaki Ty masz charakter, ale dla mnie to był koszmar. Ryczałam w poduszkę aż zasnęłam. Mały też niestety cierpiał, był skołowany. Czasem zasypiał ze mną przy telefonie. Cieszyłam się więc, jak się trochę "odpępowił" i nie pytał o mnie tak często i nie plakał. Jak skończyły się wyjazdy był trochę ode mnie odzwyczajony ale wystarczył tydzień, żebym znowu była najukochańszą mamą.
Mam nadzieję,że u Ciebie wszystko odbędzie się łagodniej. Dużo zależy od tego z kim dziecko zostaje. Czy to ukochana babcia czy tata czy nowa opiekunka.Zostaw mu coś do czego się będzie mógł przytulić, kup maskotkę i zawiąż jej na szyi swoją apaszkę (to coś twojego i pachnie Tobą).Powodzenia! Cztery tygodnie to nie tak strasznie długo!
Stary 2009-05-12, 11:47   #3
gosik79
Zakorzenienie

Mój facet ma taką pracę, że jest w domu tylko przez 2 tygodnie w miesiącu. Mojej obecnie dwuletniej córce nigdy nie zdarzyło się go zapomnieć, nawet kiedy była dużo młodsza. Zawsze jest jej ukochanym tatusiem, nie ma znaczenia na ile wyjedzie. Myślę, że możesz być spokojna. Jak chcesz poproś opiekunkę aby pokazywała dziecku twoje zdjęcia, jeżeli masz puszczała filmy z twoim/waszym udziałem, u nas to działa w przypadku dalszej rodziny.
gosik79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-12, 14:31   #4
paula78
Zakorzenienie

Pytanie czy wczesniej tez wyjezdzalas zostawiajac gopod opiek ataty,babci ?

jesli to bedzie wasze pierwsze rozstanie to kiepsko dla dziecka bo raz ze rozstanie a dwa strasznie dlugo.

jesli maly zostawal wczesniej na kilka godzin /weekend/dni bez ciebie to nie powinno byc problemu.

Konsekwencje rozstan i tych naglych i zaplanowanych moga byc rozne ,zalezy duzo od dziecka .

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-12, 14:46   #5
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Zapomniec to na pewno nie ale po powrocie przez jakis czas moze zachowywac sie dziko.
Jak corcia miala 4 miesiace malz wyjechal do PL na ponad 3 tygodnie i jak wrocil to corcia troche z dystansem do niego podchodzila ale to tylko pierwsze 2-3 dni.
Jak miala 2,5 roku to bylismy w PL, od tego czasu minelo prawie 1,5 roku a ona ciagle pamieta rozne osoby z rodziny i znajomych, wiec nie sadze zeby dziecko zapomnialo o mamie
a i jeszcze ze 2 razy do roku przyjezdza tutaj tesciowa i corcia tez zawsze o niej pamietala (pierwszy raz przyjechala wlasnie wtedy z mezem).
Mlodsza dwulatka nie pamieta wszystkich ale osoby widywane raz na 2-3 miesiace tak
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-12, 18:52   #6
Tysiak7
Wtajemniczenie

Ja pisze paula zalezy czy dziecko jest przyzwyczajone juz do krótkich rozstań i z kim zostanie na ile jest z ta osobą zżyta Jeśli dziecko jest tylko mamusiowe to juz probuj to zmienic bo potem zostawic je na 4 tyg to może je skolować Apropos Paula kilka lat temu na priva przekonywałas mnie do macierzyństwa a teraz jestem szcześliwą mamuśka i oczekuje drugiego dzidźka, dzięki

Cytat:
Napisane przez gosik79 Pokaż wiadomość
Mój facet ma taką pracę, że jest w domu tylko przez 2 tygodnie w miesiącu. ... Myślę, że możesz być spokojna.
Gosik nie bylabym tego tak pewna moj TZ jest kierowca i nie ma go roznie nawet po 6 tyg, na poczatku niemowlak nie kojarzy az tyle ale np teraz jak TZ nie bylo miesiąc to mała (ma 2 i 5 miechow) pytała: jedzie tata? A jak wrocił z poł godz trzymala dystans zalezy od dziecka i nie ma tu co porownywac wiecznie rzadko widzianego taty do wszem obecnej mamy . Moja nie wysika sie, nie umyje zebow, nie zje, nie uczesze sie itd z nikmi innym niz ze mna jak jestem, bo z uwagi ze ma wałsciwie tylko mnie i na mnie moze zawsze liczyć jest typowo MAMUSIOWA a takie dzieci najgorsze Robi pewnie rzeczy jak mnie nie ma z babcią ale zawsze sie o mnie pyta jak znikne i dlugo mnie nie ma np z 8 h to mowi "Babcia chodź szukać mamy"
Gosiaaaaczek mam nadzieje że masz kogos kogo dzidzek zna na tyle ze nie bedzie boleśnie odczuwac rozłąki, a zapomniec cie napewno nie zapomni, o to sie nie martw
W i N -córeczki mamusi

Edytowane przez Tysiak7
Czas edycji: 2009-05-12 o 18:54
Tysiak7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-14, 16:31   #7
kasia_sloneczko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosik79 Pokaż wiadomość
Mój facet ma taką pracę, że jest w domu tylko przez 2 tygodnie w miesiącu. Mojej obecnie dwuletniej córce nigdy nie zdarzyło się go zapomnieć, nawet kiedy była dużo młodsza. Zawsze jest jej ukochanym tatusiem, nie ma znaczenia na ile wyjedzie. Myślę, że możesz być spokojna. Jak chcesz poproś opiekunkę aby pokazywała dziecku twoje zdjęcia, jeżeli masz puszczała filmy z twoim/waszym udziałem, u nas to działa w przypadku dalszej rodziny.
U nas podobnie z tym ze maz wyjezdza na 6 tyg a wraca na 2 a czasem tylko tydzien. mam synka 14 miesiecy ktory co dzien jak sie obudzi mowi "tata frrr" czyli ze polecial samolotem i w ciagu dnia pyta o niego kilka razy dziennie. kontakt mamy skypem wiec chlopaki co dzien sie widza i syn co dzien nie moze sie doczekac tego krotkiego gadania przez neta. jak maz wraca to odbieram go z lotniska z synem. alek sie bardzo cieszy i do razu chce isc do neigo na rece i potem jak tylko maz zniknie z oczu to placze. ale no wlasnie nie ma ze jest tak rozowo...
maz nie moze go przez 2-3 dni kapac bo alek chce zbeym ja to robila. ogolnie nie ma wiekszych problemow z porozumieniem z tata, nie odrzuca go, nie jest ostrozny na poczatku i td. zachowuje sie jakby maz tyle co wyszedl i wrocil.
bardzo duzo daje tu kontakt przez skypa, ale mysle ze w twojej sytuacji tak jak pisaly dziewczyny pokazywanie zdjec, filmow i mowienie o mamie duzo da. mozesz sie spodziewac ze dziecko na poczatku bedzie "dzikie" i troche nieufne bo w koncu zostaiwasz je a ono nie rozumie dlaczego i moze nie umiec ogarnac tylu uczuc po twoim powrocie. bo bedzie sie cieszyc ale tez moze sie bac ze znowu je zostawisz. jego swiat byl prosty bo co dzien byla mama a nagle mamy nie ma i dla dzieciaczka na pewno jest to swego rodzaju dramat zyciowy. no nie ma sie co czarowac ze przejdzie nad tym faktem do porzadku dziennego. jak mi wyjzdza maz to tez tesknie i chodze zla i zmartwiona itp a przeciez jestem dorosla i dzieje sie tak cyklicznie wiec powinnam byc przyzwyczajona a jednak nei jestem. co dopiero takie dziecko. z drugiej strony glupie to ale "życie boli" i wczesniej czy pozniej nasze dzieci to odczuja i nie da sie ich przed tym uchronic. nie mozna stale trzymac ich w kokonie wiec miej swiadomosc co sie dzieje w glowie maluszka ale nie rezygnuj z wyjazdu. nie licz ze nie bedzie tesknic bo bedzie ale tez nie boj sie ze cie zapomni bo na pewno tak sie nie stanie. mama jest jedna i najukochansza i po twoim powrocie nadal tak bedzie tylko wy bedzieci bogatsi o bardzo trudne dosiwadczenie zyciowe.
no to sie pomadrzylam
powodzenia
kasia_sloneczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-05-17, 22:03   #8
Gosiaaaaczek
Raczkowanie

dziękuję za te wszystkie odpowiedzi. synka zostawiłam najdłużej na dwa dni (dwie noce). nigdy na dłużej.teraz nie będę miała wyjścia...synek pewnie będzie u dziadków, ale sam jeszcze nigdy u nich nie został-choć bardzo jest "za nimi"...pewnie będziemy musieli zrobić "próbę generalną" bardzo to przeżywam, niestety...ale dziękuję za te wszystkie słowa...
Stary 2009-05-21, 12:38   #9
kasienka1977
Rozeznanie

GG do kasienka1977

Jak miałam półtora roku, zostałam na dwa miesiące wyekspediowana do babci, bo miał urodzić się mój młodszy brat. Rodzice mieszkali 600 km od najbliższej rodziny, ojciec był wojskowym non stop na poligonie i mama bała się, że zacznie rodzić np. kiedy go nie będzie i nie będzie z kim mnie zostawić. A że dziadkowie wówczas jeszcze pracowali zawodowo, więc łatwiej było zabrać mnie do nich, niż komuś przyjechać do nas.
Po powrocie do domu - od razu poznałam tatę, ale na mamę to byłam chyba obrażona bo mówiłam na nią pani, a do babci mamo. Ale po dwóch tygodniach mi przeszło
Więc skoro ja nie zapomniałam, a byłam młodsza, to i Twoje dziecko nie zapomni, nie martw się
Stary 2009-05-21, 15:02   #10
bebe97
Wtajemniczenie

Nie no zapomnieć nie zapomni, nie masz co się o to martwić. I nie przypuszczam, aby do podtrzymania jego pamięci było konieczne pokazywanie Twoich zdjęć w czasie tych 4 tygodni. Dwulatek to bystre dziecko A że będzie tęskniło to na pewno.
Trzymaj się dzielnie, w końcu ten czas minie i wrócisz do swojego szkraba
bebe97 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości