Weekend w innym mieście. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-07-26, 00:22   #1
MrsKatherine
Przyczajenie

Weekend w innym mieście.

Witam. Na początek chciałabym powitać wszystkie Wizażanki. Już od jakiegoś czasu obserwuję posty na forum. Postanowiłam coś zmienić i napisać, ale do rzeczy. Mam 18 lat, za jakiś czas stuknie mi 19 .
Mam dobrego kolegę, którego znam już od prawie 5 lat. Otóż z racji tego, że są wakacje chciałabym gdzieś wyjechać na weekend. Kolega mieszka trochę daleko ode mnie bo w innym mieście- około 3-4 godzin drogi. Chcielibyśmy się spotkać na weekend i tu pojawia się problem - w grę wchodzi nocowanie i w dodatku w innym mieście. Moi rodzice raczej mają zasady i może być odpowiedź - '' bo nie '' . Sama też nie wiem jak do tego się zabrać, aby namówić mamę. Jestem na ich utrzymaniu i jeszcze się uczę, więc może być z nimi problem. Zwracam się do was z prośbą o porady jak namówić rodzicielkę? To tylko dwa dni. Sama jakoś boję się do tego zabrać bo boję się awantury. Rodzice kolegi na pewno się zgodzą bez przeszkód. Problem jedynie tkwi od mojej strony. Proszę o porady.
MrsKatherine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-26, 07:06   #2
kuki9
Zakorzenienie

Dot.: Weekend w innym mieście.

Cytat:
Napisane przez MrsKatherine Pokaż wiadomość
Witam. Na początek chciałabym powitać wszystkie Wizażanki. Już od jakiegoś czasu obserwuję posty na forum. Postanowiłam coś zmienić i napisać, ale do rzeczy. Mam 18 lat, za jakiś czas stuknie mi 19 .
Mam dobrego kolegę, którego znam już od prawie 5 lat. Otóż z racji tego, że są wakacje chciałabym gdzieś wyjechać na weekend. Kolega mieszka trochę daleko ode mnie bo w innym mieście- około 3-4 godzin drogi. Chcielibyśmy się spotkać na weekend i tu pojawia się problem - w grę wchodzi nocowanie i w dodatku w innym mieście. Moi rodzice raczej mają zasady i może być odpowiedź - '' bo nie '' . Sama też nie wiem jak do tego się zabrać, aby namówić mamę. Jestem na ich utrzymaniu i jeszcze się uczę, więc może być z nimi problem. Zwracam się do was z prośbą o porady jak namówić rodzicielkę? To tylko dwa dni. Sama jakoś boję się do tego zabrać bo boję się awantury. Rodzice kolegi na pewno się zgodzą bez przeszkód. Problem jedynie tkwi od mojej strony. Proszę o porady.
Ale co? Rodzice boją się o Twoją "cnotę" czy coś? To zamówcie dwa oddzielne pokoje.
Rodzice znają tego chłopaka? Może jakby poznali to by się nieco uspokoili i zgodzili? A rozmowa z jego rodzicami?

kuki9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-26, 09:07   #3
paulinia18
Zadomowienie

a ja rozumie rodziców, moi są tacy sami, zwłaszcza ojciec, chyba nie dasz rady ich przekonać :-(

włosy: 98cm

paulinia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-26, 09:57   #4
ellish
Zakorzenienie

Gdyby moja corka chciala jechac spotkac sie z kolega, ktorego w ogole nie znam i to jeszcze na dwa dni do innego miasta - powiedzialabym nie.

Pytanie wiec, czy rodzice go znaja i skad Ty go znasz? Spotkalas sie juz z nim kiedys?Bo jak przez neta, to tym bardziej nie.

Jestem po stronie rodzicow. Pewnie jakbym byla w Twoim wieku, to bym byla po Twojej stronie ;-)

Od razu nasuwa mi sie na mysl przypadek, gdzie dziewczyna spotkala sie z facetem w Zakopanem i ja zamordowal. A tak sie dobrze "znali", dlugo rozmawiali przez neta itd. No ale nie wiem jak to jest w Twoim przypadku, skad sie znacie, czy tylko sie "znacie" (net) itp

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2013-07-26 o 10:01
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-26, 10:00   #5
Kretka666
Zakorzenienie

Jeżeli jeszcze się nie spotykaliście to lepiej, żebyście najpierw spotkali się u jednego z Was, żeby rodzice też Was poznali i będą spokojni. Choć jak piszesz, że znacie się 5 lat, to pewnie już się spotykaliście, jeśli rodzice go znają i wiedzą kto to, kim dla Ciebie jest i ile się znacie, to czemu mieliby się od razu z marszu nie zgodzić? Pogadaj
Stary 2013-07-26, 10:07   #6
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Trochę już za późno na edukowanie rodziców. 19 lat robiłaś wszystko na ich zawołanie, a teraz nagle chcesz to zmienić? Nie da rady.
A przekonać ich nie przekonasz, sama wiesz co powiedzą. My Ci czarodziejskich argumentów nie podamy.

Dziwią mnie strasznie tacy rodzice, potem właśnie dzieciaki na ich własne życzenie są nieodpowiedzialne, niesamodzielne.
Do mnie rodzice mieli zaufanie od zawsze i pozwalali mi na wiele, ale wiedzieli też, że mogą na mnie polegać i nic głupiego nie zrobię. I dzięki temu (między innymi) w wieku 16 lat poleciałam sama samolotem do innego kraju na mecz piłki nożnej. Nic mi się nie stało, wystarczy być trochę ogarniętym. Ale nie da się być ogarniętym z takimi nadopiekuńczymi rodzicami, więc rodzice tylko dzieciom krzywdę robią. No a dzieci same na to pozwalają, bo ja będąc pełnoletnią nie pytałam rodziców o zgodę tylko informowałam o wyjeździe itp. Druga sprawa, że wszystko robiłam za swoje pieniądze, a Ty Autorko chcesz sama zapłacić za wyjazd, czy potrzebujesz pieniędzy od rodziców?
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-26, 10:17   #7
kuki9
Zakorzenienie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4196319 3]Trochę już za późno na edukowanie rodziców. 19 lat robiłaś wszystko na ich zawołanie, a teraz nagle chcesz to zmienić? Nie da rady.
A przekonać ich nie przekonasz, sama wiesz co powiedzą. My Ci czarodziejskich argumentów nie podamy.

Dziwią mnie strasznie tacy rodzice, potem właśnie dzieciaki na ich własne życzenie są nieodpowiedzialne, niesamodzielne.
Do mnie rodzice mieli zaufanie od zawsze i pozwalali mi na wiele, ale wiedzieli też, że mogą na mnie polegać i nic głupiego nie zrobię. I dzięki temu (między innymi) w wieku 16 lat poleciałam sama samolotem do innego kraju na mecz piłki nożnej. Nic mi się nie stało, wystarczy być trochę ogarniętym. Ale nie da się być ogarniętym z takimi nadopiekuńczymi rodzicami, więc rodzice tylko dzieciom krzywdę robią. No a dzieci same na to pozwalają, bo ja będąc pełnoletnią nie pytałam rodziców o zgodę tylko informowałam o wyjeździe itp. Druga sprawa, że wszystko robiłam za swoje pieniądze, a Ty Autorko chcesz sama zapłacić za wyjazd, czy potrzebujesz pieniędzy od rodziców?[/QUOTE]

E tam.
Mam koleżankę, która tez miała takich zaborczych rodziców. Wyjście gdzieś? Impreza? No way.
Dziewczyna, teraz to juz kobieta, wydoroślała, jest samodzielna, ma męża, dziecko i rodzice absolutnie jej w życiu nie mieszają także nie generalizujmy.

Oczywiście, że osoba pełnoletnia nie musi się pytać o wszystko rodziców o ile jest samodzielna i na siebie zarabia. Jak nie zarabia to...cóż trzeba kombinować. Zresztą aż tak bym na autorkę nie najeżdżała bo jednak mało osób w wieku 18-19 lat jest absolutnie samodzielnym i niezależnym finansowo.

Stary 2013-07-26, 10:25   #8
Kretka666
Zakorzenienie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4196319 3]
[/QUOTE]

Bardziej od niedopowiedzialnych i niesamodzielnych dzieci stają się nieszczere wobec rodziców i później okazuje się, że rodzice tyyyyle nie wiedzieli

Cytat:
Napisane przez kuki9 Pokaż wiadomość
Oczywiście, że osoba pełnoletnia nie musi się pytać o wszystko rodziców o ile jest samodzielna i na siebie zarabia. Jak nie zarabia to...cóż trzeba kombinować. Zresztą aż tak bym na autorkę nie najeżdżała bo jednak mało osób w wieku 18-19 lat jest absolutnie samodzielnym i niezależnym finansowo.
Prawda, autorka powinna po prostu porozmawiać z rodzicami bez kręcenia, jaka jest sytuacja i dlaczego chce jechać. Jednak jeśli jej nie ufają - nie puszczą jej nawet jakby miała najlepsze argumenty świata.
Stary 2013-07-26, 13:27   #9
chwast
Zakorzenienie

Trochę straszne dla mnie w tym wieku się tak... poniżać no, ale cóż. Dla mnie jedyne wyjście to żeby twoi rodzice zadzwonili do jego rodziców i ustalili warunki - np osobne łóżka, pokoje itd
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-26, 14:55   #10
MrsKatherine
Przyczajenie

Sunprince na wyjazd mam oczywiście już wcześniej odłożone, więc z tym nie będzie problemów. Kilka forumowiczek wcześniej pisało czy spotykałam się z tym chłopakiem. Przez te lata znajomości spotykaliśmy się. Tyle, że on tylko przyjeżdżał bo moi rodzice są ''trochę'' nadopiekuńczy. Z zaufaniem raczej nie ma problemu, chodzi bardziej, że się boją. Kolega był u mnie w domu podczas, gdy byli rodzice. Jest również w moim wieku - oboje mamy po 18 lat. Kuki9 mój przypadek jest bardzo podobny do Twojej koleżanki - również nie ma mowy o imprezach i nawet nie chodzę bo wiem, że by było nie.
Stary 2013-07-26, 15:00   #11
Kretka666
Zakorzenienie

MrsKatherine, o co się boją? Znają chłopaka, przyjeżdżał do Was w końcu. Jeśli nie mają do niego zastrzeżeń to w czym tkwi problem?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-26, 15:07   #12
MrsKatherine
Przyczajenie

W domu był jedynie tyle razy, że można policzyć na palcu jednej ręki. Spotykaliśmy się najczęściej gdzieś na mieście. Dodam, że jest to były chłopak, ale się przyjaźnimy nadal. Oni tacy już po prostu są. Będą się bać o samą podróż do innego miasta, że przykładowo ''coś się może wydarzyć po drodze''. Mają poglądy bardziej stereotypowe . Mam kuzynkę w tym wieku co ja, ale u niej to zupełnie inaczej wygląda. Rodzice jej pozwalają na wyjazdy na koncerty do innego miasta itp. Co najlepsze obie są ze sobą siostrami.

Edytowane przez MrsKatherine
Czas edycji: 2013-07-26 o 15:10
Stary 2013-07-26, 15:10   #13
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
W domu był jedynie tyle razy, że można policzyć na palcu jednej ręki. Spotykaliśmy się najczęściej gdzieś na mieście. Dodam, że jest to były chłopak, ale się przyjaźnimy nadal. Oni tacy już po prostu są. Będą się bać o samą podróż do innego miasta, że przykładowo ''coś się może wydarzyć po drodze''. Mają poglądy bardziej stereotypowe . Mam kuzynkę w tym wieku co ja, ale u niej to zupełnie inaczej wygląda. Rodzice jej pozwalają na wyjazdy na koncerty do innego miasta itp. Co najlepsze obie są ze sobą siostrami.
Z taką nadopiekunczością to wychowają społecznego inwalidę, a nie dorosłego człowieka. To nie jest dobre podejście. Masz 18 lat i nigdy nigdzie sama nie jechałaś?
Stary 2013-07-26, 15:17   #14
MrsKatherine
Przyczajenie

W okolicach mojego miasta jeżdżę i to nie raz. Tutaj mowa już o większej odległości, gdzie przejazd trasy trwa około 4 godzin. Moich rodziców bardzo ciężko jest przegadać, gdyż mają swoje zdanie i się go uparcie trzymają. Powinni zrozumieć, że to nic złego, jeśli jest się odpowiedzialnym i takie trzymanie ''pod kloszem'' nie jest dobre.
Stary 2013-07-26, 15:30   #15
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
W okolicach mojego miasta jeżdżę i to nie raz. Tutaj mowa już o większej odległości, gdzie przejazd trasy trwa około 4 godzin. Moich rodziców bardzo ciężko jest przegadać, gdyż mają swoje zdanie i się go uparcie trzymają. Powinni zrozumieć, że to nic złego, jeśli jest się odpowiedzialnym i takie trzymanie ''pod kloszem'' nie jest dobre.
4 godziny to nie jest daleko, ale to już chyba zależy jak kto to widzi. Musisz z rodzicami sobie co nieco wyjaśnić, inaczej nic nie uzyskasz.
Stary 2013-07-26, 15:43   #16
kuki9
Zakorzenienie

Zgadam się z Kretką

Musisz po prostu z nimi szczerze pogadać i tyle.

Stary 2013-07-26, 16:14   #17
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kretka666 Pokaż wiadomość
Z taką nadopiekunczością to wychowają społecznego inwalidę, a nie dorosłego człowieka. To nie jest dobre podejście. Masz 18 lat i nigdy nigdzie sama nie jechałaś?
dlaczego tak uwazasz? Znam mnostwo osob, nad ktorymi rodzice chuchali, wychowywali pod kloszem i wyrosli na normalnych ludzi, majacych wlasna rodzine/swietna prace/wlasne firmy itp. I nie widze w nich nic nienormalnego, dziwnego.
Jedynie co widze to to, ze staraja sie troszke wiecej dac luzu swoim dzieciom niz oni mieli.

A sa osoby, ktorzy mieli duuzo luzu, a zyja na garnuszku rodzicow majac po 35 lat, nie potrafia sobie obiadu ugotowac a mamusia nadal pierze majtki i skarpetki.

Nie ma reguly.

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2013-07-26 o 16:16
Stary 2013-07-26, 16:31   #18
Kretka666
Zakorzenienie

ellish, jednak istnieje większe prawdopodobieństwo, że taki społeczny inwalida wyrośnie w rodzinie, która na nic nie pozwala i trzyma dziecko w klatce. Oczywiście, że nie ma reguły, na nic reguły nie ma tak naprawdę jeśli chodzi o ludzkie zachowania i wychowanie, ale zauważyłam przynajmniej po swoich rówieśnikach, którzy mieli nadopiekuńczych, zakazujących wszystkiego rodziców, że głównym środkiem porozumiewania się między nimi były kłamstwa i kręcenie.
Jednak Ci ludzie wychowywani pod kloszem, co mają własne dzieci dają im więcej luzu, sama to zauważyłaś. Czyli widzą, że nie jest to dobry środek wychowawczy.
Stary 2013-07-26, 16:45   #19
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kretka666 Pokaż wiadomość
ellish, jednak istnieje większe prawdopodobieństwo, że taki społeczny inwalida wyrośnie w rodzinie, która na nic nie pozwala i trzyma dziecko w klatce. Oczywiście, że nie ma reguły, na nic reguły nie ma tak naprawdę jeśli chodzi o ludzkie zachowania i wychowanie, ale zauważyłam przynajmniej po swoich rówieśnikach, którzy mieli nadopiekuńczych, zakazujących wszystkiego rodziców, że głównym środkiem porozumiewania się między nimi były kłamstwa i kręcenie.
Jednak Ci ludzie wychowywani pod kloszem, co mają własne dzieci dają im więcej luzu, sama to zauważyłaś. Czyli widzą, że nie jest to dobry środek wychowawczy.

No widzisz, a ja po swoich znajomych zupelnie co innego zauwazylam.
Dlatego mowie - nie ma reguly
Rozmawiajac kiedys z nimi na ten temat, powiedzieli, ze tylko dlatego wiecej im luzu daja, zeby ich nie odcinac od znajomych, przyjaciol, a nie ze beda niedorajdami, bo sami wyrosli na porzadnych, radzacych sobie w zyciu ludzmi.
Stary 2013-11-08, 22:42   #20
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

przestań spamować!!! co to musi być za kiepskie miejsce, żeby musiało się tak żałośnie reklamować.
zgłosiłam do moderacji.
Damayanti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości