![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Wegetarianizm w Polsce... odpowiedz (proszę) na pytania :-)
Witam
![]() Przeprowadzam badania do pracy semestralnej na temat Wegetarianizmu/Wegenizmu w Polsce ![]() ![]() ![]() Z góry dziękuję i pozdrawiam ![]() PYTANIA: 1. Czy zwracacie uwagę na to, czy dany kosmetyk był testowany na zwierżtach czy też jest Wam to całkowicie obojętne... byle tylko pachniało, miało ładny kolor, opakowanie... itd. ??? 2. Czy nosicie skórzaną odież, futra ??? 3. Czy potrafiłybyście zrezygnować całkowicie z mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego: tak (dlaczego ??)/ Nie (dlaczego ??) Jeżeli już to zrobiłyście, również napiszcie co Was do tego nakłoniło ![]() 4. Czy bierzecie udział w heppeningach ekologicznych lub akcjach na rzecz zwierząt ?? 5. Jaki jest Wasz stosunek do Wegetarianizmu/ Wegetarian ??? 6. Czy w Waszym najbliższym otoczeniu są jacyś Wegetarianie (np. w rodzinie, wsród przyjaciół lub znajomych) ??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Wegetarianizm w Polsce... odpowiedz (proszę) na pytania :-)
Cytat:
![]() 1. staram się zwracać, choć ostatnio robię to coraz rzadziej ![]() ![]() 2. jedyna skórzana rzecz jaką posiadam to szyszki (dla niewtajemniczonych: coś ala glany tyle że wiele razy solidniejsze i jak dla mnie ładniejsze, i można samemu kolorystykę dobrać :P , robione ręcznie na zamówienie) ![]() ![]() 3. ja jużpo raz drugi (kiedyś juzw licceum przez 3 lata nie jadłam mięsa ani ryb, jedynie przetwory mleczne - ale ze wzgledu na to ze w nasyzm małym miasteczku produkty sojowe byly rzadko dostepne i nie mialam mozliwosci dobrego skomponowania diety, musialam odpuscic bo zdrowie mi zaczelo nawalac) teraz znow odstawilam mieso (od ok. 4 miesiecy nie jem) ale niestety (lub dla niektorych stety) jem ryby, no i nabial, jaja. Podyktowany jest moj wybor nieakceptowaniem sposobu traktowania zwierzat w hodowlach wszelkiego rodzaju cyz to na skory czy mieso... mysle ze wiekszosc gdyby ogladnela choc jeden film nt. howu, uboju itd. odstawila by mieso natychmiast. ja gdy sobie to uzmyslowilam i zobacyzlam jak to naprawde wyglada, przerazilam sie i postanowilam ze ja nie bede sie do tego przylaczac. niektorzy mowia ze co to da ze ja jedna nie zjem jak tuyle ludzi je. ale pomyslcie co by bylo jakby tak wszyscy mysleli... 4. w krakowie nie jestem od zbyt dawna i nie spotkalam sie jeszcze, ale zawsze wysylam wszelkie protesty ze stron www itp. 5. mysle ze to ze nie jem miesa mowi samo przez sie ![]() ![]() ![]() 6. moj TZ probuje, tez kiedys nie jadl miesa, moja kolezanka jest WEGANKAod 5-7lat nie pamietam dokladnie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
1. Zwracam uwagę. Niestety często nie jest ta informacja podawana.
2. Odzież, futra - nigdy! Tylko skóra ekologiczna. Natomiast mam kilka par skórzanych butów... 3. Nie, mięso to podstawa mojego jadłospisu. Chociaż czerwonego mięsa nie lubię, raczej ryby i drób. 4. Jeżeli tylko są takie akcje to biorę udział 5. absolutnie tolerancyjny, chociaż sama nie wyobrażam sobie bycia wegetarianką 6. Nie, ale w liceum miałam koleżankę wegetariankę.
![]() |
#4 | ||||||
Zakorzenienie
|
Bedę szczera i proszę mnie nie zakrakać za to.
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Decydowały by o tym względy zdrowotne. Bardzo lubię mięso, nie widze swojego jadłospisu bez niego. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Kiedyś, z 10 lat temu miałam kolegę wegetarianina, ale nie wiem co się znim stało... ![]() Ps. żebyś tylko nie wywołała tym tematem burzliwej dyskusji... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
KWC
|
1. raczej nie
2.Mam skórzane buty. Futer nie toleruję 3.tak, ale nie ze względów ideologicznych-po prostu nie lubię mięsa 4.tak, podpisałam parę petycji, wpłacałam pieniądze na fundację broniącą praw zwierząt 5. Nie mam nic przeciwko 6. W mojej rodzinie jest 10 wegetrian, obie siostry i brat wraz ze swoimi rodzinami. Mięso jem tylko ja, mój TŻ i Tata |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
1- tak, zwracam
2- tylko buty 3- mogłabym zrezygnować, nie przepadam za mięsem, czasem jem kurczaka 4- wysyłam maile, pomagam finansowo, wożę karmę do schroniska 5- szanuję 6- nie znam nikogo takiego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Witam i chętnie pomoge
![]() Ad 1. tak,zwracam na to uwage staram sie i kupuje produkty NIE testowane na zwierzętach ![]() Ad 2. NIE ,nie nosze skór, futer itd (nie chciałabym nosić czyjejś mamy na plecach,bądź na ramieniu) Ad 3.tak potrafilabym zrezygnowac z miesa,uważam ze warzywa sa o wiele zdrowsze o wiele mniej sieja spustoszenia w naszych organizmach Ad 4.Tak,biore udział ,jelsi jest cos organizowane ,jak rowniez podpisuje sie pod petycjami ![]() Ad5.Nie mam nic przeciw , szanuje takich ludzi Ad 6. Znam, jednego wegetarnjanina, i parunastu jaroszy ![]() Mam nadzieje ze pomogłam
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
1.Czasem tak.
2.Tak - zarówno skórzane buty i futerko przy kołnierzu kurtki. 3.Nie zrezygnowałabym - jem białe mięso i ryby; są podstawą mojej diety. 4.Nie 5.Neutralny 6.Tak, wśród znajomych
![]() |
![]() |
#10 |
xxyy
|
1. zwracam uwage
2. NIe 3. zrezygnowalam juz dawno. nie ma pojecia co mnie do tego sklonilo, jak bylam mala plakalam kiedy mama dawala mi miesko, nie chcialam go jest, walczylam z rodzicami przez pierwsze lata zycia ;p az w koncu dali sobie spokoj i tak od 5 roku zycia nie jem ![]() i za nic w swiecie nie zjadlabym juz mieska ![]() 4. niestety nie, ale prowadze sama kampanie wsrod moich znajomych.. jednak kiedy namawiam ich by nie jedli miesa nazywaja mnie trawożercą :P 5. poztywny ![]() 6. najbliższe moje otoczenie - ja ![]() mieska nie je tez moja najblizsza przyjaciolka, i kiedys bylam z chlopakiem ktory tez nie jadl ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Oooo jak super ze juz tyle Was opowiedzialo
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
1. Nie zwracam
2. Nosze tylko butki ze skory... 3. POtrafilabym, gdyz bez meisa takze idzie zyc i mieso nie ejst mi potrzebne do szczescia, mozna sie rpzeciez zywic innymi produktami. Zreszta malo jem miesa... 4. Nie u mnie w miescie anwet takich akcji nie ma, a chcetnie bym sie przyczynila. 5. Stosunek obojetny, trzeba tolerowac innych, a kazdy je to, co lubi. 6. Moja przyjaciolka kombinuje nie jesc mesa i w sumie nie je od miesiaca, ale to raczej nie jest jeszcze wegetarianizm... Chociaz mowi, ze jesc nie bedzie, bo nie chce by ginely niewinne zwierzatka. Ale rybki je... ![]()
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
1.Raczej zwracam, ale bywa ze zapominam
![]() 2. Nie,nie przypominam sobie nawet zebym kiedys miała skorzane buty chociaz niewykluczone 3.Tak, a to z tego wzgledu ze po prostu nie lubię miesa.Zanim całkiem zrezygnowałam z miesa jadlam drób i pomyslałam ze skoro tak dobrze mi idzie to moge całkowicie przejsc na wegetarianizm ![]() 4. nie..ale u mnie w miescie nic takiego nie ma, pewnie gdyby było to bym poszła ![]() 5. Popieram oczywiście, ale nikogo nie namawiam.To powinna byc osobista decyzja, ktos nie potrafi zrezygnowac z miesa, a ktos ze słodyczy(ja :P) 6. U mnie w klasie jest 4 wegetarian, mój kuzyn..no i jeszcze kilka osób wsrod znajomych powodzenia w pisaniu pracy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
2. Nie 3. Na dluzsza mete nie wytrzymalabym bez miesa,ryb itd ![]() 4. Nie 5. Nie mam nic przeciwko ![]() 6. Nie znam takich osob.. Mam nadzieje, ze pomoglam ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
1.Nie kupuje kosmetykow testowanych na zwierzetach nigdy. 2.Mam kurtke skorzana,plaszcz i buty. 3.Nie lubie miesa,bez reszty produktow pochodzenia zwierzecego tez bez problemu sie obejde.Wole roslinki ![]() 4.Nie bralam,poniewaz nigdy nie mialam okazji-ale czemu nie 5.Jest mi calkowie obojetny.Nie robie wielkich oczu gdy ktos jest np.wegetarianinem 6.Mam wielu znajomych |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
1. Tak zwracam. Nie kupuję tych testowanych.
2. Tylko torebki i buty. Reszta mi się nie podoba. 3. Nie jadam mięsa w ogóle. Skłoniła mnie do tego magiczna cyfra - 50% spożywanych dziennie tłuszczy to mięso. Także dziękuję. Po drugie nie znoszę smaku mięsa. 4. Nie nie biorę. 5. Polecam!! 6. Tak, moje dwie koleżanki to wegetarianki. Mam nadzieję, że w czymś pomogłam ![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
1.Czasem zwracam na to uwage, czasem nie.
2.Futer nie nosze.Buty-mam kilka par skórzanych.Do tego skórzany pasek, jedna torebka.Ale ogólnie nie jestem fanatyczką skór. 3.Tak zrezygnowałam z jedzenia mięsa na 3 lata(ale nabiał, jajka jadłam).Odrzucało mnie to i jakoś i źle się po tym czułam.Niestety ostatnio organizm zaczął się domagać miesa i włączyłam je z powrotem do diety.Ale nie wykluczone, że znowu przestane je jeść.Niejedzenie mięsa to dla mnie żaden problem.Myśle, że z innych produktów pochodzenia zwierzęcego też bym umiała zrezygnować.Jest to jedynie kwestia silnej woli i dobrze ułozonej diety 4. Nie biore udziału 5. Nie mam nic przeciwko i rozumiem ich. 6.W tej chwili nie mam wegetarian w swoim otoczeniu ale niektóre osoby tak jak ja-nie jadły mięsa a potem do niego wracały i potem znowu nie jadły itd ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
1. Nie zwracam uwagi.
2. Mam futro, kurtke skórzaną i płaszcz. Zazwyczaj kupuje tylko buty skórzane. 3. Jem mięso i nie mam z tego powodu żadnych wyrzutów sumienia. Mogłabym go nie jeść, ale nie widze takiej potrzeby. 4. Nie biorę udziału. 5. Nie mam nic przeciwko. Tylko czasem dziwie się matkom, które chcą mieć zdrowe dzieci, a nie słuchają nikogo oprócz siebie i własnych przkonań 6. Mam wegetarian w swoim otoczeniu. Moja przyjaciółka jest wegetarianką, ale nie ze względów ideologicznych. No to wyszłam na potfora ![]() Ale jest tyle innych rzeczy do zrobienia na świecie niż biedne zwierzątka... Nie mówię, że nie wolno dbać o prawa zwierząt, ale nie mówmy o humanitaryźmie w tym temacie. Człowiek to człowiek i z nim nikt sie nie liczy. Więc dlaczego nie walczyć o prawa ludzi do umierania i życia w ludzkich warunkach?? To takie wonlne związki trochę nie w temacie, ale troche jednak tak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
1. napisy na opakowaniach czytam z przyzwyczajenia, ale naprawdę nie widzę nic złego w testowaniu kremów na zwierzętach. One są hodowane do testówa przecież testy kosmetyków nie polegają na okaleczaniu zwierząt i każde szanujące się laboratorium jest poddawane ścisłej kontroli, zwłaszcza w Polsce, gdzie przepisy to regulujące są bardzo ostre.
2. skórzane tylko buty i ewentualnie rękawiczki. Podoba mi się skórzana marynarka dopasowana do ciała ale póki co nie stac mnie na taką ![]() 3. Nie zrezygnuję z produktów zwierzęcych, bo na podstawie nabytej wiedzy (ze studiów i prasy naukowej) nie jestem w stanie pozbawić się w taki sposób podstawowych składników odżywczych jakich nie zapewnią żadne inne produkty. 4. Nie biorę udziału, ale każdy kto dopuszcza się jakichkolwiek czynów nieetycznych (znęcanie się nad zwierzakiem) jets dla mnie zbrodniarzem. 5. Kojarzą mi się stereotypowo z kiełkami soi itp. ![]() 6. j.w ![]()
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
Lokalizacja: jestem czarownica wiec pewnie gdzies latam na miotle...
|
Cytat:
![]() 2 nie!! 3 zrezygnowałam już... a skłoniło mnie do tego obrzydzenie do mięsa... a kiedy nie jadłam mięsa to reszta jakoś sama z czasem zniknęła z mojego jadłospisu 4 nie ![]() ![]() 5 sama jestem wegetarianką 6 tak ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pytanie 1. Zwracam uwagę na to,czy kosmetyki, których używam są testowane na zwierzętach i generalnie wszystkie, które mam w domu mają takie oznaczenia. Jednak na sklepowych półkach nie wszystkie produkty mają takie oznaczenia i ciężko czasem znaleźć coś, co jest nam potrzebne z takim oznaczeniem. Pytanie 2. Futra wywołuja u mnie bardzo negatywne emocje. Widziałam filmy, jak się robi to wszystko. Napawa mnie to strachem i obrzydzeniem przed ludźmi ich okrucieństwem i pogonią za modą... Mam tylko podobno buty se skóry, ale na ile to jest prawdą teraz ciężko mi powiedzieć. Jednak nic ze skóry po za nimi nie posiadam i nie zamierzam posiadać. Pytanie 3. Mogłabym zrezygnować z mięsa i nie tęskniabym za nim. Nie jadam również wędlin i pochodnych, typu smalec zwierzęcy. Natomiast gorzej z rybami, ponieważ bardzo je lubię. Częściej je jadam. Jednak prawie przez pół roku nie jadam mięsa, kiedy to podstawą mojego jadłospisu są warzywa i owoce. Jednak trzeba otwarcie przyznać, że zmiana nawyków spożywania mięsa w rodzinie, gdzie wszyscy je jadają jest bardzo trudna. Produkty dla wegetarian i zdrowa żywność nie są tanie i to jest też przyczyną tego, ze wiele osób ogranicza znacznie spozycie mięsa ( w tym również ja), ale nie rezygnuje z niego całkowicie. Ja jestem jednak dumna z tego, że przynajmniej nie jada się u nas wołowiny i wieprzowiny i że udało mi się przekonac do tego rodzinę. Pytanie 4. Biorę udział w akcjach, które mogą pomóc zwierzakom. Heppeningów w mojej okolicy jeszcze nie było. Ale na pewno wzięłabym udział. Pytanie 5. Nie ma dla mnie większego znaczenia, czy ktoś jest wegetarianinem/weganem. Szanuję ich wybór. Na pewno tez zapytałabym o to, jak komponuja swój jadłospis i poprosiłabym o przepisy kulinarne. Pytanie 6. W moim otoczeniu nie ma typowych wegetarian. Są jednak osoby, które znacznie ograniczają spożycie mięsa. Pozdrawiam serdecznie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast nie chodze po sklepach z lista firm ktore nie testuja, wiec czasem mi sie pewnie zdarza kupic testowany (nie wiem, nie sprawdzam tego). Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#26 | ||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie zgadzam się z Tobą droga Laetus i takie myślenie absolutnie do mnie nie przemawia. Niektóre z Was pewnie pomagały Katii wypełnić ankietę do pracy magisterskiej związana z reklamami społecznymi zwierząt. Czytałam tę pracę. Wstrząsnęła mną bardzo, choć wiedziałam o tym wszystkim wcześniej. Nawet na uczelni, gdzie się broniła powiedziano, że jeszcze tak smutnej i ponurej pracy nikt nie napisał ![]() I nie mów prosze o humanitaryźmie, bo na pewno każda z nas ma na uwadze dobro drugiego człowieka i chęć niesienia pomocy. Współczujemy i niejedna z nas uczestniczy w akcjach pomagającyh ludziom. Człowiek obronić się może sam i ma do pomocy drugiego człowieka. Zwierze jest całkowicie bezronne w konfrontacji z nami - ludźmi... A swoje słowa podsumuję pewnym cytatem: "Wielkość narodu i jego rozwoju moralnego odzwierciedla sposób w jaki traktuje on zwierzęta" Pozdrawiam serdecznie.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Mam skórzane buty. 3. Jakby okolicznosci mnie do tego zmusily, to moze i bym potrafila, ale nie chcę tego robic, bo lubie mieso i nie czuje sie winna, jedzac je. 4. Nie. 5. Wegetarianie sa mi obojetni, czasami irytuje mnie, jak ktos robi wielkie fochy np. podczas rodzinnego obiadu i jedyny temat, na jaki mozna z taka osoba porozmawiać, to "zabijanie biednych zwierzatek". 6. Tak, znam kilka. Najlepsze jest to, że znam osoby, ktore nie jedza miesa, ale zastepuja to sobie mnostwem slodyczy.
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
1. Zwracam uwagę. Przywiozłam sobie z Indii kilka kosmetyków - Rewelacja- Hindusi bardzo zwracaja uwage na czyste pochodzenie kosmetyków aby one nie zawierały zadnych substancji pochodzenia zwierzęcego ani oczywiście nie były testowane na zwierzętach 2. Skórzane nosze buty i torebki- FUTRA NIGDY!!!! 3.Jestem Wegetarianką od szkoły podstawowej ku rozpaczy rodziny. Nie jem miesa i ryb bardzo lubie nabiał, nie jadam jajek( ku rozpaczy mojego lekarza) 4. Udziału w takich akcjach nie biore z braku czasu i przekonania co do skutecznosci 5.Dużo moich znajomych to wegetarianie i nie tylko. Szanuje przekonania karzdego człowieka. 6. Na to pytanie odpowiedziałam wcześniej ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
1.szczerze powiedziawszy nie
![]() 2. tak - nosze skorzane buty,torebki plaszcz, futra nie mam i nie bede miala - jakos mialabym opory zeby je nosic, dziwna sprawa bo to sie ze soba nieco kloci 3.nie - nie wyobrazam sobie nie nie jesc miesa 4.nie 5.obojetny, mysle jednak ze miesa nie da sie zastapic innymi produktami i nie do konca wierze w argumenty na rzecz wegetarianizmu 6.spotkalam raz takiego kolege ktory deklarowal ze jest wegetarianinem ale to byla smieszna sytuacja bo kiedy jadl kanapke z kielbasa i spytalam: jak to?? powiedzial ze akurat mama mu zrobila z kielbasa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:30.