|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Czy to normalne, że po schudnięciu jem wszystko a nie tyję?
Witam. Ja mam chyba trochę nietypowe pytanie na forum dietetycznym, ponieważ dziwi mnie to że nie tyję, a nawet nadal spadam na wadze mimo, że jem ile mam ochotę.
Ale zacznę od początku. Od wielu już lat (mam 30 lat) miałam wagę wahającą się pomiędzy 59-60 kg i przy moich 171 cm wzrostu niby byłam szczupła, ale ciągle nie podobały mi się lekko zaokrąglone okolice brzuszka i bioder. Nigdy nie ćwiczyłam ani nie stosowałam żadnej diety, która miałaby na celu odchudzenie mnie, jedyne co robiłam było to, że zimą starałam się zjadać ostatni posiłek najpóźniej o godz. 18. Mimo tego ciągle ważyłam ok. 60 kg. Aż do momentu kiedy jakieś 2 miesiące temu zeszczuplałam 4 kg. Miałam wtedy nogę w gipsie co jak wiadomo ogranicza poruszanie się ,więc przeraziła mnie myśl, że teraz gdy będę miała jeszcze mniej ruchu niż zazwyczaj na pewno przytyję. Postanowiłam do tego nie dopuścić i ograniczyłam wielkość spożywanych posiłków. Tzn. śniadania jadłam normalnie, obiady przez pół, na kolację czasem nic, czasem 1 kromkę chleba nie później niż o 18. Po 3 tygodniach spodnie stały się zbyt luźne, zaczęłam sie sobie podobać w okolicach bioder. Gdy po 4 tyg. sciągnięto mi gips, stanęłam na wadze i ku mojemu zaskoczeniu i radości zobaczyłam 56,5 kg. Byłam w szoku, gdyż ostatnio tyle ważyłam 10 lat temu. Bałam się efektu jo-jo więc jeszcze jakiś czas nadal nie jadłam kolacji, co nie znaczy że czasem nie pokusiłam się na drobną przyjemność w postaci lodów czy kawałka ciasta. O piwie już nie wspomnę, gdyż mamy upalne lato i uwielbiam czasami napić się zimnego piwka z sokiem malinowym, albo i dwa ![]() Byłabym wdzięczna, gdybyście napisały drogie wizażanki co o tym wszystkim myślicie...bo ja na prawdę nie znam się na dietetyce i nie mam pojęcia czy to normalna rzecz, że jak raz się zeszczupleje to taka waga nam już pozostanie ![]() Napisalam ten post juz w watku zbiorczym , ale tam juz chyba nikt nie odpowiada. Pozdrawiam, Magda.
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy to normalne, że po schudnięciu jem wszystko a nie tyję?
.
Edytowane przez Rebelious Czas edycji: 2014-07-02 o 17:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
myślę, że skoro minęło kilka tygodni to tak już zostanie
możnaby się było obawiać gdyby to było np. tydzień lub dwa - bo często efekty diety/tycie nie występuje od razu po zmianie nawyków a właśnie z mały opóźnieniem ale skoro to już dłuższy czas to powinno tak ci zostać
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedzi
![]()
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny,
otóż mam można powiedzieć podobny problem. W styczniu zaczęłam się odchudzać, ważyłam 57kg przy wzroscie 161cm, więc nie byłam zadowolona z kilku kilogramów. W 5 miesięcy schudłam 11kg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
marcado20 wszystko przychodzi z czasem nikt Ci nie powie kiedy może nastąpić efekt jojo. Prosty przykład, schudłam w dość krótkim czasie 25kg przy diecie, nie żadnej wymyślatej, jadłam mniej, zdrowo i o stałych porach. Bardzo dużo ćwiczyłam więc szybko poszło. Gdy stwierdziłam, że moja waga jest ok i więcej po prostu już nie wypada chudnąć bo będę wyglądała jak szkielet co jakiś czas pozwalałam sobie a to na jakieś ciasteczko, a to na chipsy itp. a waga stała jak zaklęta a ja się tylko cieszyłam. Nawet się nie zorientowałam w jak krótkim czasie - po roku, przytyłam moje stracone 25kg plus 10 kg nadwyżki. Po prostu, spodnie stawały się małe to kupowało się następne -_- człowiek jest głupi, zaprzepaściłam sobie wszystko a tak ciężko na to pracowałam. Więc uważaj lepiej i nie pozwalaj sobie na zbyt wiele
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Przez jaki okres czasu Twoja waga utrzymywała się na stałym poziomie? Ja monitoruję moją regularnie, raz w tygodniu, czasami nawet dwa, myślę że codzienna przyjemność do kawki w pracy pozostanie w moim jadłospisie i jeżeli zauważę , że waga ruszy i że mój metabolizm poddał się w stosunku do takiej dawki kcal, to postaram się ją obciąć i znowu monitorować. Co o tym sądzisz?Moim problemem jest podjadanie, niestety lodówkę zawsze mam pełną smakołyków, mama regularnie zaopatruję mnie w ciasta, bo nie chce pójsc na kompromis, a ja nie chce robić jej przykrości. Przechodząc koło kuchni prawie zawsze coś 'porwę'. Jak sobie z tym radzisz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Musisz stale kontrolować swoją wagę, moja ruszyła się dopiero po 8 miesiącach a jadłam wszystko i na co miałam ochotę, tak jak szybko schudłam tak szybko przybrałam. Niestety w porę nie zahamowałam jej. Z podjadaniem na diecie nie mam problemu, jak się uprę to już koniec i nic mnie nie skusi
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:03.