|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Kłębiące się włosy na uszach - proszę o pomoc!
Pisałam już o tym w wątku dotyczącym cocker spanieli, ale tutaj zagląda więcej osób więc mam nadzieję, że któraś z Was będzie mogła mi pomóc
![]() Od kilku dni mojej rocznej cocker spanielce kłębią się włosy na i za uszkami. Początkowo było to po kilka zaplątanych włosków, których nie dało się rozczesać, ale z dnia na dzień jest coraz gorzej ![]() Tworzą jej się małe dredy, włosy zbijają się, plączą i to w przeciągu dosłownie kilku godzin ![]() ![]() Nie wiem, co mam zrobić. Bardzo dbamy o naszą sunię, jest regularnie kąpana, dwa razy dziennie czesana więc nie jest to na pewno wina czyjegokolwiek niedbalstwa.. Pytałam się weterynarza, co może być tego przyczyną, powiedział, że może mieć jeszcze osłabiony organizm po ostatniej chorobie i z tego może wynikać zły stan włosów i powinno minąć, jak tylko zacznie normalnie jeść (przechodziła ostre zatrucie pokarmowe, straciła przez to około 4 kg i przez kilka dni nie chciała już jeść, ale od jakiś 2 tygodni jest już ok i dodatkowo bierze jeszcze preparaty witaminowe na wzmocnienie). Dziewczyny, bardzo Was proszę o rady. Nie wiem, co mam robić. Może któraś z Was spotkała się z czymś takim?
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kłębiące się włosy na uszach - proszę o pomoc!
tak, dostałam na przechowanie psa na całe wakacje i on miał właśnie coś takiego z włoskami, okazało się, że pies ma chore uszko które go swędziało bardzo, drapał wiec tam łapką i wydzielina wychodząca z uszka plątała włoski, lekarz je wyciął, dał leki do smarowania.
Obetnij wszystkie włosy które mogą dotykać środka uszka, ale najpierw rozchyl wszystkie włosy, wywiń ucho na zewnątrz i zajrzyj do niego, nawiń watkę na palec wsadź go tam i dokładnie wytrzyj całe uszko, sprawdź kolor jaki jest na watce.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:17.