|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Witam mam problem i prosze o pomoc..Szybką pomoc ... ważne bardzo..!!!!
Witam mam problem.. mieszkam bardzo blisko lasu ... wiec gdy wypuszczam psa.. dużo pasażerów na gapę wraca razem z nim i dzisiaj bawię sie z moim psiakiem a pod ręką poczułem coś podobne do bąbla kazałem sie uspokoić i zauważyłem że to kleszcz.. no więc nie miałem pod ręką ani w domu pęsety bo wiem że kleszcza trzeba złapać i wykręcić w lewą stronę ale niestety go rozwaliłem ... więc proszę o spis ryzyka i czy on może odrosnąć... ?lub coś w tym stylu?
Wiem że kleszcza sie nie smaruje niczym ponieważ ... wypluwa/rzyga /wyrzuca toksyny które są bardzo groźne .. proszę o odpowiedz .... ![]() ![]() Jest tesh taka sytuacja że nie możemy pojechać do weterynarza gdyż jest zbyt daleko... Proszę o szybką odpowiedź!!! A jeśli bym zdezynfekowały wodą utlenioną lub spirytusem... to drugie takie wiem nieprzemyślane ... lecz naprawde niemoge do weterynaża jechac przez nastepny tydzien albo dluzej mam na karku babcie i male dziecko ... ;/ srr za bledy ale niemam czasu na pisanie poprawnie Edytowane przez SoseQ Czas edycji: 2008-05-19 o 17:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Witam mam problem i prosze o pomoc..Szybką pomoc ... ważne bardzo..!!!!
Z pieskiem trzeba do weterynarza. Kontakt z kleszczem może dla psa skończyć się śmiercią. Nie ma na co czekać
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
to ja tez mam problem, bo zawsze wykrecam kleszcze w prawa strone
![]() a serio, to moze, podkreslam moze, nie musi byc o tyle nieciekawie, ze wkleszczony kawalek spowoduje stan zapalny, ropien i inne takie miejsce gdzie siedzi trzeba zdezynfekowac i obserwowac kleszcz nie ameba, nie odrosnie jak mu glowe urwales ![]() a na przyszlosc kup sobie fiprexa i zabezpiecz psa kasienka - nie siej paniki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
koniecznie idź z nim do weterynarza, z tego co wiem lepiej samemu przy tym nie kombinować
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Musisz usunać kleszcza w całości jeżeli coś zostało- wydłub igłą (ostatnio sama miałam kleszcza i tak go wyjmowałam), pozostawione części grożą infekcją lub zakażeniem babesziozą!! (potencjalnie śmiertelną chorobą)
na przyszłość zabezpiecz psa obróżka lub specjalnym sprayem. Możesz też kupić specjalny przyrząd do wyciągania kleszczy- za 8 zł, kupowałam po swojej niemiłej przygodzie http://animalia.pl/produkt.php?id=2980&kat=62 Moja kolezanka ma psa z podobnymi problemami i twierdzi "że jak cos zostanie to potem w strupie zejdzie" ale ja bym tak beztrosko nie podchodziła. Pozdrawiam.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Najlepiej jak byś zadzwonił po pogotowie weterynaryjne skoro sam nie możesz z nim jechać do lekarza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Mój kot i psy łapią kleszcze ciepłą porą, mama je zwyczajnie pęsetą wyciąga i jakoś wszyscy żyją. Nie panikuj.
Panika kleszczowa jest sztucznie wyolbrzymiona. Idź do weterynarza, niech wyjmie psu resztkę kleszcza i najlepiej nauczy Cię, jak je skutecznie wyciągać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
od razu do weterynarza!! trzeba bylo isc jak zobaczyles kleszcza, na nastepny raz juz bedziesz wiedzial
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
od razu do weterynarza nie ma że daleko, niestety, teraz kiedy już "urwałeś" część kleszcza to jego resztę już na pewno wyciągnąć może tylko weterynarz. a dla psów to bardzo groźne może być.
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Ciekawa jestem co chciala waznego przekazac Motylek, ze odkopala watek sprzed poltora roku, a do powiedzenia miala tylko "..."
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
tak potwierdzam...jak najszybciej do weterynarza....bo jeśli kleszcz był chory może być nieciekawie...NIESTETY... .mój pies został zarażony przez kleszcza i pomimo zastrzyków i kroplówek zmarł po pół roku. KOSZMAR
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:14.