|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Pomoc POLONISTKI pilnie poszukiwana
W tym roku szkolnym zdaję maturę-tzw.nowa matura.Przez ten tydzień muszę zrobić bibliografię do mojej prezentacji maturalnej pt.Rozważ jak literatura XX wieku komentuje dzieła sztuki.
Musze znaleźć JAK ta sztuka jest komentowana.Wiem,że może to być komentarz,aluzja.Jakie jeszcze inne mogą być funkcje przytaczanych dzieł-musze poszukać jakiś materiałów na ten temat,biblioteka jest średnio zaopatrzona i na nią nie liczę,ale czy nie znacie może jakiś linków w sieci albo może przypomniacie sobie czy kiedyś w jakiś czasopismach polonistycznych czytałyście coś na ten temat? Pomożcie ![]()
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Re: Pomoc POLONISTKI pilnie poszukiwana
Dobrze ci radzę przeczytaj dzienniki W.Gombrowicza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Wiersze Herberta, szczególnie te reinterpretujące wątki literackie i kulturowe. Na pewno warto też poszukać czegoś u Szymborskiej i Miłosza - to intelektualiści, na pewno komentowali sztukę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Utwory wybrane mam.Tylko teraz potrzebne mi jest NAZWANIE tych powiązań między obrazem czy rzeźbą,a wierszem.
np.Płonąca żyrafa Grochowiaka jest komentarzem do obrazu Salvadora Dali. Wiersz może być komentarzem,aluzją i ............ (czym jeszcze) Ja potrzebuję typowo teoretycznych artykułów czy książek o tym jakie mogą być te nawiązania i czym są.
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Powiem szczerze, że chyba nie rozumiem pytania. Potrzebujesz jakiś tekstów krytycznoliterackich w tej dziedzinie, czy przykładów???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Tekstów do stworzenia literatury podmiotowej.Potrzebuję tekstów,gdzie byłoby wyjaśnione np.na czym polega komentowanie jednego dzieła przez drugie,dlaczego to się robi?Jakie są inne sposoby nawiązywania poza aluzją literacką,komentarzem.
![]() Wiem,że to wszystko jest trochę zamotane,ale sama nie potrafię sobie z tym poradzić i nie wiem skąd to mam wziąść ![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Może wpisz w wyszukiwarce hasło "intertekstualność", powinnaś coś znaleźć, a jak nie to może w jakiejś bibliotece uniwersyteckiej w katalogu przedmiotowym.
Oto pozycje książkowe, jakie znalazłam na ten temat: W. Bolecki: Pre-teksty i teksty: z zagadnień związków międzytekstowych w literaturze polskiej XX wieku; M. Głowiński: Intertekstualność, groteska, parabola: szkice ogólne i interpretacje; Intertekstualność i wyobraźniowość: studia / pod red. B. Sosień E. Dąbrowska: Teksty w ruchu: powroty baroku w polskiej poezji współczesnej; Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałam, ale wydaje mi się, że chodziło Ci właśnie o to. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
INTERTESKTUALNOŚĆ to chyba jest to słowo.
Dzięki Jabuszko ![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Nie ma za co, w kwestiach polonistycznych służę pomocą
![]() Pozdrowionka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:04.