|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
2 śluby....
Dziewczyny kochane
mam krótkie, szybkie pytanie przypuszczam, że odpowiedzi na nie będą przeczące, ale że nadzieja matką głupich to zapytam Czy jest taka możliwość aby wziąć ślub najpierw kościelny a potem cywilny ( jednego dnia lub w odstępie czasu) PS. I proszę się nie śmiać to dla mnie ważna sprawa
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: 2 śluby....
Pewnie że jest taka możliwość
tylko jak to jest dokładnie z organizacją to nie wiem, może się ktoś wypowie kto będzie wiedział![]() Oj... źle napisałam... Pierwsze jest pewnie cywilny a później kościelny. A Ty chcesz odwrotnie?
Dominiczka jest już z nami 25.05.2012r. Edytowane przez centipede Czas edycji: 2009-05-10 o 18:12 |
|
|
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
A nie lepiej konkordatowy?
Edytowane przez d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2 Czas edycji: 2009-05-10 o 18:17 |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Pewnie lepiej, ale mi właśnie bardzo zależy na dwóch
No trudno, nie można mieć wszystkiego...ale szkoda Jak się ma takie pomysły jak ja to czasem ciężko jest
|
|
|
#5 |
|
Kniaginia
|
moja koleżanka miała najpierw cywilny, a dokładnie pół roku później kościelny i do kościelnego mniej było załatwiania.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Ksiądz nie może udzielić najpierw ślubu kościelnego - o ile się nie mylę to sprzeczne z prawem.
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
Ksiądz może udzielić ślubu kościelnego najpierw jeśli para zamierza w najbliższym czasie wziąć ślub cywilny. Kiedyś tak przecież było, że rano szło się do ślubu cywilnego a parę godzin później do kościoła.
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
oczywiscie, ze jest możliwość, dopiero od kilku lat w polsce przyjeło się wyprawianie slubów konkordatowych, wcześniej normalnym było,że najpierw się jechało do USC, a później do kościoła.
Wisienki - to nie jest sprzeczne z prawem Ale lepiej zrobić to na odwrót, czyli najpierw cywilny, a później kościelny
|
|
#9 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
my chcielismy byc malzenstwem, ale nie takim papierkowym-prawnym, bo to nam komplikowalo nasze pewne plany, ale niestety....
|
|||
|
|
|
|
#10 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na szczęście mam jeszcze baardzo duuużo czasu, więc może uda mi się pozałatwiać to cieszę się, myślałam że to niemożliwe a skoro jest szansa to liczę się uda dzięki Wam dziewczyny![]() Gdyby jeszcze ktoś miał takie doświadczenia albo wiedział coś na ten temat to niech pisze, jeśli może
Edytowane przez Lisiunia Czas edycji: 2009-05-11 o 14:40 |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Lisiunia wybacz uszczypliwosc ale jak ty sobie wyobrazasz tego samego dnia koscielny a potem cywilny?? USC sa otwarte w jakis okreslonych porach i jedyna opcja bylaby pewnie sobota rano slub koscielny a potem cywilny. bez sensu po prostu. po to wlasnie konkordatowy slub wymyslili!!
Oświadczył się 1.1.2009 o godz 0:00 Nasz ślub 22.05.2010 |
|
|
|
|
#12 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a kościelny np o 15...no ale rozumiem, po coś wymyślili konkordatowy Wesele nie wchodzi w rachubę w ogóle, najpewniej bedzie obiado-kolacja dla około 20 osób i tyle Jeśli się nie uda zgodnie z TŻ-ta i moimi planami to weźmiemy tylko cywilny i też będzie dobrze ( bo z Nim ) Zresztą, w najbliższym czasie ślubu nie planuję więc może mi się jeszcze zmieni...chociaż nie powiem, że co jak co ale ślub chciałabym mieć według swojego uznania![]() ---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ---------- Ha Znalazłam rozwiązanie, jednak najpierw będzie cywilny a potem w kościele szczegółów mojego planu nie zdradzę (bo pewnie uznałybyście mnie za dziwną ) ale na pewno najpierw będzie cywilny około 15 a kościelny potem chyba że nie ma ograniczeń Bo bardzo mi zależy na jednym dniu
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Lisiunia zależy w którym Kościele. W tych bardziej obleganych datę zaklepuje się wcześniej - jeżeli bardzo Wam zależy na konkretnym dniu. Najlepiej podejść do kancelarii i zapytać Księdza. My na czerwiec 2008 rezerwowaliśmy Kościół we wrześniu 2007.
|
|
#14 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziękuję
|
|
|
|
#15 |
|
BAN stały
|
jesli macie duzo kasy i/lub bogatych rodzicow, to tak, inaczej to bez sensu i szkoda kasy. my robimy tylko cywilny- tz jest niewierzacy. niby mozna koscielny, ale po co ten cyrk skoro on nie wierzy. dla gosci tobedzie problem i 2 razy prezentow duzych wam nie dadza jesli sie na to nastawiacie , a sie tylko wykosztujecie.
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
po prostu mają taki zamysł i tyle. to ma być ich dzień więc powinni dążyć do tego aby był on taki jak sobie zaplanują. a koszt jakoś mocno się nie zwiększy. ślub konkordatowy kosztuje tyle samo co ślub cywilny + ślub kościelny. a jeśli chcą oba nie widze jakiegoś problemu
Edytowane przez madziadominik Czas edycji: 2009-05-13 o 09:07 |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Też mi się zdaje, że osobno można tylko w jakiej kolejności to nie wiem. najlepiej się zapytać w urzędzie i tyle
Będzie wszystko jasne.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:42.

mam krótkie, szybkie pytanie
przypuszczam, że odpowiedzi na nie będą przeczące, ale że nadzieja matką głupich to zapytam
to dla mnie ważna sprawa

Jak się ma takie pomysły jak ja to czasem ciężko jest

my chcielismy byc malzenstwem, ale nie takim papierkowym-prawnym, bo to nam komplikowalo nasze pewne plany, ale niestety....

chyba że nie ma ograniczeń