kto ma rację? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-03, 11:37   #1
klimatyzacja
Raczkowanie

kto ma rację?

Cześć dziewczyny,
Chciałabym opisać Wam pewną sytuację i prosić o opinię, bo jest mi strasznie przykro i nie wiem, jak powinnam dalej się zachować.
W sobotę (7 lipca)odbędzie się ślub kuzyna mojego faceta, na który zostaliśmy zaproszeni ... na drugi koniec Polski do Rzeszowa. Ucieszyłam się, że będziemy mogli pojechać, zawsze to jakaś rozrywka, poza tym miasta nie widziałam.
Obronę miałam wyznaczoną na 17 lipca, więc termin mi absolutnie nie kolidował z weselem. Jednak wczoraj zadzwoniła do mnie moja promotorka i poinformowała mnie, że obrona jest przesunięta na poniedziałkowy poranek (9lipca), gdyż ona wyjeżdża na jakąś konferencję i trzeba po prostu przyspieszyć termin.
Wkurzyłam się, bo oznacza to, że nie dam rady pojechać na ten ślub, obronę mam na 8 rano w poniedziałek i musiałabym na nią pójść prosto z pociągu, nieświeża, przemęczona 12 godzinną podróżą, a jednak wypadałoby być świeżym tego dnia. Dodatkowo pojechałabym do tego Rzeszowa dosłownie na pół dnia i nie miałabym odpowiedniego czasu na przygotowanie się do obrony, bo dodatkowo pracuję...
Facet zrozumiał i się nie wściekł, natomiast jego matka zrobiła ze mnie ostatnią suk.ę, która ma jej syna za frajera. Nie zostawiła na mnie suchej nitki, mówiąc, że jestem nieodpowiednia itp. No po prostu pojechała po mnie równo. Strasznie przykro mi z tego powodu, bo sytuacja nie wynikła z mojej winy, a ja muszę przecież dbać też o swój interes...
Czy zrobiłam coś nie tak? Jak powinnam dalej się zachować? Przeprosiłam, że tak wyszło, ale czuję wewnętrznie, że to ona powinna mnie przeprosić...
klimatyzacja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 11:39   #2
Chatul
ma zielone pojęcie

Dot.: kto ma rację?

Cytat:
Napisane przez klimatyzacja Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny,
Chciałabym opisać Wam pewną sytuację i prosić o opinię, bo jest mi strasznie przykro i nie wiem, jak powinnam dalej się zachować.
W sobotę (7 lipca)odbędzie się ślub kuzyna mojego faceta, na który zostaliśmy zaproszeni ... na drugi koniec Polski do Rzeszowa. Ucieszyłam się, że będziemy mogli pojechać, zawsze to jakaś rozrywka, poza tym miasta nie widziałam.
Obronę miałam wyznaczoną na 17 lipca, więc termin mi absolutnie nie kolidował z weselem. Jednak wczoraj zadzwoniła do mnie moja promotorka i poinformowała mnie, że obrona jest przesunięta na poniedziałkowy poranek (9lipca), gdyż ona wyjeżdża na jakąś konferencję i trzeba po prostu przyspieszyć termin.
Wkurzyłam się, bo oznacza to, że nie dam rady pojechać na ten ślub, obronę mam na 8 rano w poniedziałek i musiałabym na nią pójść prosto z pociągu, nieświeża, przemęczona 12 godzinną podróżą, a jednak wypadałoby być świeżym tego dnia. Dodatkowo pojechałabym do tego Rzeszowa dosłownie na pół dnia i nie miałabym odpowiedniego czasu na przygotowanie się do obrony, bo dodatkowo pracuję...
Facet zrozumiał i się nie wściekł, natomiast jego matka zrobiła ze mnie ostatnią suk.ę, która ma jej syna za frajera. Nie zostawiła na mnie suchej nitki, mówiąc, że jestem nieodpowiednia itp. No po prostu pojechała po mnie równo. Strasznie przykro mi z tego powodu, bo sytuacja nie wynikła z mojej winy, a ja muszę przecież dbać też o swój interes...
Czy zrobiłam coś nie tak? Jak powinnam dalej się zachować? Przeprosiłam, że tak wyszło, ale czuję wewnętrznie, że to ona powinna mnie przeprosić...
Moim zdaniem zachowałaś się w porządku. Nie Twoja wina, że obrona została przełożona. I zupełnie zrozumiałe jest, że chcesz być na tej obronie wyspana i świeża, a nie zmęczona i ledwo żywa po podróży.
Sprawę już wyjaśniłaś, przeprosiłaś za to, że tak wyszło — wystarczy.
Stary 2012-07-03, 11:39   #3
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć dziewczyny,
To twoj Tz powinien wytlumaczyc matce dlaczego nie przyjedziesz. Poza tym jezeli to bliska rodzina niech idzie sam.
Nie przejmuj sie
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 11:42   #4
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć dziewczyny,
Serio pytasz, co zrobiłaś nie tak?

Nie masz za co przepraszać, przecież to nie twoja wina, że termin obrony się przesunął. Możesz powiedzieć, że ci przykro, że nie pojedziesz i że tak późno to wyszło, no ale niestety masz teraz na głowie ważniejsze rzeczy niż wesele kuzyna.
A co twój TŻ na to? Rozmawiał z matką, stanął w twojej obronie?
Ona ci te słowa w ogóle powiedziała prosto w twarz, czy TŻ ci przekazał?
Plus, jak znasz kuzyna TŻ osobiście, możesz zadzwonić i poinformować, czemu cię nie będzie, złożyć życzenia i pozdrowić- miły gest. Powinni zrozumieć. A fochami i zachowaniem matki się nie przejmuj.
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 11:43   #5
klimatyzacja
Raczkowanie

On jej wszystko wytłumaczył i dokładnie powiedział, dlaczego nie mogę pojechać. Nie docierają do niej żadne logiczne argumenty i cały czas podtrzymuje swoje, że jestem nieodpowiedzialna i specjalnie to zrobiłam. Naprawdę, grubo mnie obraziła i nawet nie wiem, jak się zachować, jak ją spotkam, nie chce mi się nawet na nią patrzeć. Zaczęła sypać tekstami o tym, jak bardzo nieodpowiednia jestem dla jej syna...

Nie znam jego kuzyna osobiście, więc do niego raczej nie zadzwonię.
Część sama usłyszałam przez telefon, część powiedział mi facet, po moim naleganiu.

Edytowane przez klimatyzacja
Czas edycji: 2012-07-03 o 11:45
Stary 2012-07-03, 11:44   #6
andzia1989r
Zakorzenienie

Ty zachowałaś się dobrze.

Matka faceta fatalnie.

Pytanie jak na zachowanie matki zareagował facet? Stanął w Twojej obronie? Spacyfikował rodzicielkę?

Jeśli nie to zachował się równie fatalnie jak matka.
andzia1989r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 11:46   #7
paula78
Zakorzenienie

Przygotować się na przyszłość, że z teściową lekko nie będziesz miała

Wybór jest oczywisty i zrozumiały dla każdego normalnego człowieka, teściowa jakaś nie teges, olać.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 11:46   #8
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
On jej wszystko wytłumaczył i dokładnie powiedział, dlaczego nie mogę pojechać. Nie docierają do niej żadne logiczne argumenty i cały czas podtrzymuje swoje, że jestem nieodpowiedzialna i specjalnie to zrobiłam. Naprawdę, grubo mnie obraziła i nawet nie wiem, jak się zachować, jak ją spotkam, nie chce mi się nawet na nią patrzeć. Zaczęła sypać tekstami o tym, jak bardzo nieodpowiednia jestem dla jej syna...
Nie przejmuj się. Ważne, że TŻ rozumie i jest po twojej stronie.

Nie dziwię ci się, że nie masz ochoty jej widzieć. Po prostu nie chodź przez jakiś czas na rodzinne spotkania, obiadki etc. Jak już przypadkiem się spotkacie, to przywitaj się, potem pożegnaj i tyle. Nie musisz się jej tłumaczyć, kajać ani przepraszać za nic. Jak zacznie temat- powiedz jej to dobitnie. Albo niech TŻ powie, że nie życzy sobie takich tekstów skierowanych w twoją stronę. Chyba tyle. Nie przejmuj się nią.
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 11:49   #9
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez andzia1989r Pokaż wiadomość

Matka faceta fatalnie.

Pytanie jak na zachowanie matki zareagował facet? Stanął w Twojej obronie? Spacyfikował rodzicielkę?

Przyłączam się do pytań.

A jego matka ma jakiekolwiek wykształcenie, że uważa, iż udział w weselu (czyimś, nie własnym ) jest ważniejszy od obrony? Czy po prostu Cię nienawidzi od tak sobie?
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 11:50   #10
klimatyzacja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez andzia1989r Pokaż wiadomość

Matka faceta fatalnie.

Tak, stanął w mojej obronie, łopatologicznie jej wytłumaczył, dlaczego nie mogę pojechać. I im więcej jego argumentów, tym ona bardziej się wściekała i po mnie jechała.
Wiem, że niby nie powinnam się przejmować, ale to strasznie przykre, bo rozumiem, że zrobiłabym to specjalnie, albo pokrzyżowała im plany, ale ja nic takiego umyślnie nie zrobiłam.
Stary 2012-07-03, 11:53   #11
normalnyFacet
Zakorzenienie

Wychodzi na to, że dla przyszłej teściowej ważniejsza jest impreza rodzinna niż wykształcenie przyszłej synowej, późniejszej matki jej wnuków etc.

Dramat.
normalnyFacet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-03, 11:54   #12
klimatyzacja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Przyłączam się do pytań.

A jego matka ma jakiekolwiek wykształcenie, że uważa, iż udział w weselu (czyimś, nie własnym ) jest ważniejszy od obrony? Czy po prostu Cię nienawidzi od tak sobie?
Nie ma wykształcenia, ale jest inteligentną osobą (za taką w każdym razie ją uważałam). Zawsze bardzo podkreśla, jaka nauka jest ważna i dla nas w tym momencie życia powinna być najważniejsza. Dlatego też jej reakcja mnie zaskoczyła, bo byłam święcie przekonana, że akurat ten argument do niej przemówi bez problemu.
To nie jest tak, że ona mnie nienawidzi, nie wiem, co jej odbiło teraz ;|.
Stary 2012-07-03, 11:54   #13
sol32
Raczkowanie

Mamunia jak widać nie pała do Ciebie sympatią ,wiec przy byle pretekście sobie używa na Tobie. Nie powinnaś mieć sobie nic do zarzucenia bo to sytuacja losowa Cie zmusiła do zmiany planów.Zastanawia mnie tylko jak zareagował Twój tż czy staną w Twojej obronie?
Stary 2012-07-03, 11:59   #14
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Konto usunięte

Matka jest albo niezrownowazona, albo zle zostala poinformowana o tym co sie stalo i o co chodzi. Ja takich sytuacji nie znosze i znajac siebie, to bym poszla i grzecznie (tak, grzecznie, bo klase w przeciwienstwie do niej bym chciala zachowac do konca) bym powiedziala o wszystkim i porozmawiala, bo w zyciu nie chcialabym takich niejasnosci, ani tego, zeby ktos mial o mnie zle zdanie, gowno wiedzac o co chodzi. Niezaleznie od jej reakcji na to, czulabym sie lepiej.
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 12:02   #15
klimatyzacja
Raczkowanie

Napisałam to już kilka razy - tak, stanął w mojej obronie, zresztą jego ojciec również.
Właśnie dziwi mnie jej reakcja, bo nasze relacje są/były poprawne. Zawsze sympatyczna, uśmiechnięta, nic jej nie mogłam zarzucić.
Owszem ma trudny charakter i daje domownikom popalić, ale ja przecież nie powinnam dostawać za coś, na co kompletnie nie mam wpływu. Muszę się teraz obronić i nie podlega to żadnej dyskusji, chcę pójść dobrze przygotowana i wypoczęta, dlatego postanowiłam, że nie pojadę na ten ślub.

---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ----------

[1=eae59dc78e1e9e84c064a10 ad74dde2dd7f297a0_6313dc7 3a6c64;35077416]Matka jest albo niezrownowazona, albo zle zostala poinformowana o tym co sie stalo i o co chodzi. Ja takich sytuacji nie znosze i znajac siebie, to bym poszla i grzecznie (tak, grzecznie, bo klase w przeciwienstwie do niej bym chciala zachowac do konca) bym powiedziala o wszystkim i porozmawiala, bo w zyciu nie chcialabym takich niejasnosci, ani tego, zeby ktos mial o mnie zle zdanie, gowno wiedzac o co chodzi. Niezaleznie od jej reakcji, czulabym sie lepiej.[/QUOTE]

Mój facet dokładnie jej wszystko wyjaśnił. Powiedział, że termin mojej obrony został przesunięty na poniedziałek rano i , że muszę być dobrze przygotwana i wypoczęta, żeby się normalnie obronić. Ona jednak stwierdziła, że nie wierzy w tak nagłą zmianę terminu i , że uwaga MOGŁAM WIEDZIEĆ WCZEŚNIEJ. I jak tu dyskutować?
Stary 2012-07-03, 12:05   #16
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Konto usunięte

A moze kobita menopauze przechodzi i troche jej odbija? Porozmawiaj z nia i Ty, skoro stosunki macie poprawne. Badz skromna, grzeczna, mow konkretnie i tyle. Dodaj, ze zwyczajnie Ci sie przykro zrobilo. Moze rozmawiajac z Toba twarza w twarz jej sie glupio zrobi. Zrobisz jak uwazasz. Teraz jest troche dymu, ale czas ten dym rozwieje.

Powodzenia na obronie

Edytowane przez eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Czas edycji: 2012-07-03 o 12:08
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 12:10   #17
klimatyzacja
Raczkowanie

Wolałabym jednak z nią jakiś czas nie rozmawiać, w ogóle omijać jego dom rodzinny po tej sytuacji. Naprawdę, wyjątkowo nie mam ochoty na jakąkolwiek rozmowę z nią.
Nie dziękuję
Stary 2012-07-03, 12:12   #18
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Nie ma wykształcenia
(...)
Tak właśnie myślałam.

Myślałaś, że ona Cię lubi, ale może wyszło przysłowiowe szydło z worka? Albo facet coś ściemnia i nie poznałaś dokładnej relacji (może sam narzekał, że go wystawiłaś i matka się przyłączyła?).
Stary 2012-07-03, 12:17   #19
201701300922
Konto usunięte

No Twoja decyzja jest zrozumiała. Też bym tak zrobiła na Twoim miejscu. Dziwne jest to, że matka TŻ wcześniej "niby" Cię lubiła a teraz nie potrafi zrozumieć, że zależy Ci na swoim wykształceniu. Spróbuj może zapytać TŻ jak on jej to przedstawił, może ona rzeczywiście czegoś nie zrozumiała...
201701300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 12:24   #20
klimatyzacja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Tak właśnie myślałam.

Myślałaś, że ona Cię lubi, ale może wyszło przysłowiowe szydło z worka? Albo facet coś ściemnia i nie poznałaś dokładnej relacji (może sam narzekał, że go wystawiłaś i matka się przyłączyła?).
On sam niespecjalnie miał ochotę tam jechać, bo z tym całym kuzynem nie ma specjalnie dobrych relacji, żeby nie powiedzieć, że średnio się lubią. Matka chciała, żeby pojechała cała rodzina, także niechętnie, bo niechętnie, ale się zgodził, także ten argument akurat odpada.
Wiesz, mnie po prostu dziwi, że kobieta, która jest bardzo nastawiona na karierę naukową swoich dzieci, mnie również powtarzała o tym, jak nauka jest niezwykle istotna, odwala taką szopkę.
Może jest i tak, że mnie tylko toleruję, ale tak czy siak po prostu przegięła i mnie uraziła.

Czas edycji: 2012-07-03 o 12:26
Stary 2012-07-03, 12:34   #21
calliope86
Wtajemniczenie

Nie masz sobie nic do zarzucenia, gdyż zachowałaś się w porządku. Kobiecie odwaliło i powinna Cię przeprosić. Jest też niestety opcja, że wesele to był tylko pretekst żeby Ci dokopać bo doszła do wniosku, że nie jesteś idealna dla jej syna.

calliope86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 12:41   #22
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
(...)
Wiesz, mnie po prostu dziwi, że kobieta, która jest bardzo nastawiona na karierę naukową swoich dzieci, mnie również powtarzała o tym, jak nauka jest niezwykle istotna, odwala taką szopkę.
Może jest i tak, że mnie tylko toleruję, ale tak czy siak po prostu przegięła i mnie uraziła.
Pogrubione: i to jest ta mała, ale zasadnicza różnica - swoich dzieci, nie czyichś. Możliwe, że dla syna chciałby kobiety, która nie robi żadnej kariery, ma czas siedzieć w domu i wymyślać, co mu podać na śniadanie, obiad i kolację.

A na przyszłość polecam Twojemu facetowi, aby był bardziej asertywny. Nie chce gdzieś jechać, to niech nie jedzie, a nie że matka rzuci fochem i już na baczność.
Stary 2012-07-03, 12:50   #23
klimatyzacja
Raczkowanie

Doris, nie rozumiesz.
Dla niej NAUKA to świętość w kontekście wszystkich młodych osób. Nie raz, jak była sesja i wpadałam do niego na chwilę, to jego matka wypytywała się mnie, jak mi idzie, oceny itp i zawsze powtarzała, że to mega ważne i muszę się uczyć, żeby być niezależna i zarabiać własną kasę.
I mój facet jest asertywny, dlatego drze koty z matką praktycznie non stop, a na to wesele chciał pojechać, bo na jakiś kompromis też trzeba pójść od czasu do czasu. Na co dzień sytuacja między nimi jest napięta, bo ona ma trudny charakter. Tż zaliczył już dwie wyprowadzki z domu, jednak musiał wrócić, bo studiując medycynę trudno jest się utrzymać samemu na dłuższą metę.
Po prostu nie wiem, co jej odwaliło. Przykro mi, ale trudno, muszę żyć dalej.

Czas edycji: 2012-07-03 o 12:51
Stary 2012-07-03, 13:10   #24
ulicznica
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to ulicznica

Na moje baba po prostu szukała na Ciebie haka i w końcu go znalazła, wykorzystując okazję do wyżycia się na Tobie.
Nie masz sobie nic do zarzucenia, więc zachowuj się normalnie, "dzień dobry", "do widzenia".
Dorośli ludzie, nawet jeśli nie mają racji, rzadko przepraszają, zwłaszcza osoby, które w jakiś sposób są "niżej" od nich, więc nie ma sensu żądać przeprosin.

KSIĄŻKOWE NOWOŚCI W WĄTKU - KLIK!

Biżu i ciuchy M, L, XL

"Bo gdy Bóg zamyka drzwi, otwiera okno..."
ulicznica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 13:11   #25
Nessigri
Raczkowanie

Takie sytuacje jak opisujesz czasem się zdarzają i są od nas niezależne. Nie ma tu Twojej winy Zachowałaś się w porządku, ja na Twoim miejscu postąpiłabym identycznie.
Matka Twojego TŻ zachowała się, jakby była niezrównoważona psychicznie. Albo miała zły dzień, albo po prostu Cię nie lubi i wykorzystała okazję, żeby Ci dowalić. Dobrze, że TŻ stanął po Twojej stronie. Na pewno po takiej akcji należą Ci się przeprosiny od przyszłej teściowej. Jeśli się nie doczekasz, to olej babsztyla, bo szkoda nerwów.

Edytowane przez Nessigri
Czas edycji: 2012-07-03 o 13:34
Nessigri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 13:14   #26
tacyta
Wtajemniczenie

Nie przejmuj się fochami tej pani . Nie powinnaś mieć sobie nic do zarzucenia. Jak się z nią spotkasz osobiście, to powiedz jej tylko, że przykro Ci, iż nie możesz uczestniczyć w weselu z przyczyn od Ciebie niezależnych w związku ze zmianą terminu obrony. Nie przyjmuj pozycji skruszonej winowajczyni, nie tłumacz się godzinami bijąc się w piersi. Bądź uprzejma ale asertywna. Jeśli matka Twojego faceta jest normalną osobą, to ochłonie i zrozumie, że Twoja nieobecność nie jest jakimś afrontem wymierzonym w jej rodzinę.
Stary 2012-07-03, 13:17   #27
wisienka_na_torcie
Zakorzenienie

Absolutnie nie masz za co przepraszać.
A co do mamuśki, taki typ i nic z tym nie zrobisz.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-07-03, 13:30   #28
_jasmine_
Raczkowanie

Ale to co, jak Ty nie pojedziesz to oni też nie? Wiadomo, że obrona ważniejsza niż jakieś tam wesele, jeszcze osoby, którą słabo znasz, oni przecież mogą pójść sami.
_jasmine_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 13:34   #29
klimatyzacja
Raczkowanie

Mój facet nie jedzie beze mnie, namawiałam go, ale powiedział, że chciał ze mną spędzić te wesele, jak ja nie jadę, to on też nie. I chyba to najbardziej rozwścieczyło jego matkę, pewnie myśli, że ja mu 'zabroniłam'.
Stary 2012-07-03, 13:36   #30
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Doris, nie rozumiesz.
Dla niej NAUKA to świętość w kontekście wszystkich młodych osób. (...)
No właśnie pokazała, że między tym co mówi, a tym co myśli jest chyba jakaś rozbieżność - tylko ciekawe, czy w kontekście Twojej osoby, czy ogólnie. Odwaliło jej od tak sobie, czy nagle stwierdziła, że Cię jednak nie trawi. Co innego gdyby powiedziała "no mogła to inaczej załatwić, zawaliła sprawę", a co innego tak ostre skomentowanie tego. Dziwne.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości