| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2009-05-23, 12:11 | #1 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-02 Lokalizacja: Mrozy 
				 | Umowa adopcyjna?

Planuję zaadoptować kotkę przez stronę adopcje.org. Właściciel zaznaczył w ogłoszeniu, że podpisuje umowę adopcyjną i mam do Was pytanie- co to tak właściwie jest? Google wyrzuciło mi kilka przykładów i chodzi mniej więcej o to, że podpisuje się papier o tym, że zwierze ma być dobrze traktowane, ma mieć zapewnioną opiekę lekarską i w razie złamania któregoś z punktów, w moim przypadku, kot zostaje oddany poprzedniemu właścicielowi, tak? Ale jak ten poprzedni właściciel sprawdza, czy z kotem jest wszystko w porządku? Przyjeżdża, trzeba wysyłać zdjęcia? Dziękuję z góry za odpowiedź i przepraszam, jeżeli ktoś już poruszył tę sprawę na forum, jednak wyszukiwarka wypluła mi wątki, które nie odpowiedziały mi na pytania. 
				__________________ 17.12.2007- Walka o zdrowe i piękne mo-hery  Moja pielęgnacja-> klik! Przewodnik po olejowaniu! Profil na Endo TF, CE, obwodówka- zrobione Bieganie + Turbo Ewy Ch. | 
|     |   | 
|  2009-05-23, 13:13 | #2 | 
| Zakorzenienie | 

Dot.: Umowa adopcyjna?

Z tego co się okrientuję, przed adopcją kociaka przychodzi do ciebie do domu osoba, która sprawdzi, czy zapewnisz zwierzakowi odpowiednie i bezpieczne warunki (np. czy nie wypadnie przez balkon itp.). Po podpisaniu umowy adopcyjnej i zabraniu kici do domu możesz spodziewać się kolejnej wizyty w celu sprawdzenia, jak kociak się miewa u ciebie. 
				__________________ po prostu Milena   | 
|     |   | 
|  2009-05-23, 13:21 | #3 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2008-12 
				 | 

W umowie, oprócz obowiązku opieki nad kotem zawarte jest również zobowiązanie do kastracji/sterylizacji o ile kot/kotka nie przechodzili takiego zabiegu. Co do wizyt przed adopcją to zazwyczaj jest jedna, która opiera się na rozmowie z przyszłym właścicielem i oblukaniu warunków w domu (nie chodzi o czystość i tego jakie ma meble ale o to czy kot by się tam dobrze czuł i czy by nie zwiał przy najbliżeszej okazji i czy inne zwierzęta są zadbane  . Wizyty poadopcyjnej można uniknąć, zależy od nadgorliwości tymczasowego opiekuna z którym spisuje się umowę ale na pewno bardzo miło mu będzie jak będzie dostawał aktualne zdjęcia kotka z opisem jak się miewa, nie codziennie, ale co jakiś czas. | 
|     |   | 
|  2009-05-23, 18:15 | #4 | 
				 | 

Dzięki, Dziewczyny, za odpowiedzi, bardzo mi pomogłyście    
				__________________ 17.12.2007- Walka o zdrowe i piękne mo-hery  Moja pielęgnacja-> klik! Przewodnik po olejowaniu! Profil na Endo TF, CE, obwodówka- zrobione Bieganie + Turbo Ewy Ch. | 
|     |   | 
|  2009-05-24, 18:04 | #5 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2009-05 
				 | 

umowa adopcyjna to nic złego,sama niedawno wydałam szczeniaka na umowie adopcyjnej  jeśli masz byc dobrym wlascicielem to nie masz sie czego obawiać  umowa zawiera to co każdy powinien robić aby kotek czy piesek był szczęśliwy a przede wszystkich sterylizacja/kastracja. POZDRAWIAM   | 
|     |   | 
|  2009-05-24, 18:33 | #6 | 
				 | 

Kotka jest już wysterylizowana i odrobaczona, dlatego zastanawiałam się, co jeszcze ta umowa zawiera   Dzięki raz za pomoc   
				__________________ 17.12.2007- Walka o zdrowe i piękne mo-hery  Moja pielęgnacja-> klik! Przewodnik po olejowaniu! Profil na Endo TF, CE, obwodówka- zrobione Bieganie + Turbo Ewy Ch. Edytowane przez Narek Czas edycji: 2009-05-24 o 18:35 | 
|     |   | 
|  2009-05-24, 21:28 | #7 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-01 Lokalizacja: Piaseczno k. Wawy 
				 | 

Generalnie chodzi tez o to zeby odstraszyc ludzi bioracych zwierzaka pod wplywem impulsu czy na prezent. Wiekszosc ludzi wymagajacych umowy odratowuje koty z ulicy i raczej nie chce zeby kot znowu na nia trafil. Ostatnio tez robilam za tymczas dla Rudego, wlozylo sie w niego troche wysilku i pieniedzy, wiec i od domku wymagam odpowiedzialnego podejscia.

__________________ Dawno temu kotom oddawano boską cześć. Koty nigdy tego nie zapomniały. Wątek z biżuterią | 
|     |   | 
|  2009-05-25, 12:21 | #8 | |
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2009-05 
				 | 

Cytat: 
 http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=68128 tu są różne wzory. 
				__________________ jestem głosem tych,którzy nie potrafią mówić.  i ♥ animals-kochaj-pomagaj-nie porzucaj | |
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:18.