|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Biżuteria z monet
Witam
Chciałbym się zapytać czy znają Państwo jakieś techniki, które umożliwiłyby tworzenie bransoletki oraz naszyjnika/łańcuszka z monet. Oczywiście można zrobić w nich dziurki i wtedy staje się to proste, ale ja chcaibym zrobić bransoletkę z kilkusetletnich monet, tak aby ich nie zniszczyć i w miarę możliwości aby były kiedyś do odzyskania, bez większych uszczerbków. Może jakieś "łapki" ? Z góry dziękuję za zainteresowanie. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Biżuteria z monet
Może opleść drutem lub koralikami?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że nawet jeśli da się takie monety w łapki, to monety się przeszorują i zniszczą..
Takie monety to bym dała w pudełeczka przezroczyste do monet, żeby nawet palcem ich nie dotykać.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Gdyby były cenne to chyba byś nie podjął decyzji o noszeniu ich w ten sposób
![]() Ja zakułabym w cargi... jeśli już ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Dziekuję za wszystkie odpowiedzi, jeżeli komuś coś jeszcze wpadnie do głowy to z chęcią poczytam.
Spróbuję opleść drutem, myślałem też o owijanu cyną tak jak się to robi w szklanych kolczykach. Gdzie mógłbym dostać cargi ? Widziałem tylko w jednym sklepie internetowym. Co do "materiału" będzie to kilkanaście monet Jana II Kazimierza. Większość bransoletki z miedzianych szelągów wielkości mniej więcej grosza, a w centralnym punkcie srebrny szóstak trocę większy od 5złotówki. Nie są one aż tak dużo warte, a wyglądają pięknie ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Nie wiem czy tak się da po prostu kupić cargi.. przecież wszystko musi być na wymiar (średnica, szerokość cargi). Ja widzę to w srebrze (byc może oksydowanym). Na cargi kupuje się blachę (999 bo miękka, dobrze się zakuwa) 0,5mm powinna byc ok. Niektórzy wolą robić cargi z 930 właśnie by nie była za miękka. Przycinasz odpowiednie paski (obwód monety), wysokość dostosowana do grubości monety + po 1mm z każdej srony do zakucia? lutujesz końce, zakuwasz. Kółka po obu stronach cargi to już chyba po zakuciu dolutować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:34.