|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 248
|
Dobre Rady
Ciasta
Aby polewa czekoladowa lub lukrowa łatwo się rozsmarowywała i miała gładką powierzchnię, nóż, którym będziemy ją rozprowadzać, należy przez chwilę potrzymać pod strumieniem zimnej wody. Aby spody biszkoptowe do ciast owocowych nie przemiękły, możemy je też posypać okruchami z sucharków lub pokruszonymi czerstwymi herbatnikami. Ciasta przygotowywane z dużą ilością masła będą lżej strawne, jeśli połowę masła zastąpimy tłustym twarogiem. Ciasto drożdżowe, aby wyrosło, przykrywamy zwykle ściereczką. Jeśli chcemy przyspieszyć ten proces, możemy miskę z ciastem włożyć do foliowego woreczka lub do naczynia z ciepłą wodą. Ciasto nie przypali się, jeśli przed nałożeniem posypiemy dno odrobiną soli Ciasto owocowe nie przemięknie tak szybko, jeśli placek posypiemy zagęstnikiem do bitej śmietany. Można go także posmarować polewą lub budyniem. Na tak przygotowane ciasto kładziemy owoce.Ciasto w podłużnych formach będzie miało ładne, podłużne pęknięcie na środku, jeśli przed pieczeniem posypiemy je wzdłuż cienką smużką cukru. Drobne ciasteczka, które chcemy polać polewą czekoladową, nadziewamy na drut do robótek ręcznych i wkładamy do rozpuszczonej czekolady. Dzięki temu polewa pokryje równomiernie całe ciasteczka, a ręce i blat pozostaną czyste. Gdy połamie się upieczony biszkopt lub kruche ciasto, możemy je skleić, smarując krawędzie białkiem. Lukier do dekorowania ciast będzie lśnił, jeśli podczas ucierania dodamy do niego kilka kropel oliwy, a ciasto polukrujemy po ostygnięciuPrzy smażeniu pączków lub faworków dobrze jest przygotować dwa lub trzy obrane, umyte i pokrojone ziemniaki. Wrzucamy po kilka plasterków do gorącego tłuszczu obok smażących się pączków czy faworków, wówczas tłuszcz się mniej przypala. Świeżość ciasta z makiem możemy przedłużyć, a ponadto poprawić jego smak i zapach, gdy cukier w masie makowej zastąpimy naturalnym miodem.
__________________
Alarmowy Fundusz Nadziei Na Życie ! http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=23645 Ogólnoświatowa akcja "Zwierzęta są dla mnie ważne" - podpisz petycję http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=27407 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 248
|
Dot.: Dobre Rady
Kasze, ryż, makaron
Gdy ryż się przypalił i przywarł do dna garnka, trzeba go rozgarnąć, włożyć do środka kromkę pieczywa i poczekać 5 minut. Chleb wchłonie spaleniznę. Ryż, który się nie przypalił, ostrożnie wyjąć, a gdy jest jeszcze surowy, przełożyć do innego garnka, zalać odrobiną wody i dogotować. Makaron będzie smaczniejszy, jeśli ugotujemy go nie w wodzie, lecz bulionie. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku (1 litr wody na 10 dag makaronu) z dodatkiem łyżki oliwy, wtedy nie sklei się. Ryż będzie sypki i nie rozklei się, jeśli w czasie gotowania kilkakrotnie dolejemy do niego trochę zimnego mleka. Ryż ugotuje się szybciej, jeśli wcześnie zalejemy go na 30 minut zimną wodą.
__________________
Alarmowy Fundusz Nadziei Na Życie ! http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=23645 Ogólnoświatowa akcja "Zwierzęta są dla mnie ważne" - podpisz petycję http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=27407 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 248
|
Dot.: Dobre Rady
Mięsa
Aby duszone wątróbki lub inne podroby były delikatne i soczyste, należy je na około dwie godziny przed przyrządzeniem namoczyć w mleku lub w soku pomidorowym. Do sosu z pieczeni wieprzowej lub wołowej można dodać trochę piwa. Znakomicie zastępuje ono śmietanę. Jeśli mięso kruszy się podczas krojenia w plastry, trzeba je wstawić na krótko do zamrażalnika. Po wyjęciu kroimy je nożem lub na maszynce do chleba. Jeśli pieczeń, zwłaszcza wołowa, jest twarda i mamy problem, jak ją zmiękczyć, trzeba dodać do wywaru, w którym ją dusimy, kieliszek koniaku. Mięso skruszeje, a smak alkoholu po pewnym czasie zniknie. Kotlety siekane, podobnie jak inne dania z mięsa mielonego, będą soczyste i nie będą pękać podczas pieczenia lub duszenia, jeśli do masy mięsnej dodamy nie tylko bułkę rozmoczoną w mleku, ale także trochę wody mineralnej. Kurczak będzie miał chrupiącą rumianą skórkę, jeśli przed pieczeniem posmarujemy go śmietaną. Mięso i inne produkty przeznaczone do smażenia wchłoną mniej tłuszczu, jeśli dodamy do nich łyżeczkę octu. Mięso drobiowe będzie kruche i delikatne, jeżeli przed gotowaniem lub smażeniem zanurzymy je kilkakrotnie na przemian w gorącej i zimnej wodzie. Mięso kurczy się w czasie smażenia, gotowania, pieczenia. Najmniej ubywa mięsa podczas duszenia - od 30 do 40 % (w szybkowarze jeszcze mniej), w czasie smażenia do 45 %, a pieczenia - zależnie od temperatury - nawet do 50 %. Mięso należy panierować bezpośrednio przez smażeniem. Z panierowanego wcześniej podczas smażenia wyparowuje sok. Powoduje to oddzielenie się panierunku od mięsa, które w ten sposób traci na wyglądzie i smaku. Mięso podczas duszenia i pieczenia powinno być polewane wyłącznie gorącą wodą lub rosołem. Od zimnego płynu mięso robi się łykowate. Mięso przeznaczone do pieczenia na grillu powinniśmy wcześniej zamarynować - będzie wtedy delikatniejsze. Przyprawy mieszamy z olejem (zapobiegnie to ich przypaleniu podczas pieczenia), mięso smarujemy marynatą i odstawiamy na kilka godzin. Możemy je również na pół godziny włożyć do piwa. Przed pieczeniem trzeba je osuszyć i przyprawić. Mięso z grilla będzie miało wyjątkowy aromat, jeżeli do żaru włożymy kilka jagód jałowca, listki laurowe lub rozmaryn. Podczas opiekania mięso przejdzie ich zapachem. Pieczeń będzie miała ładną, rumianą skórkę, jeśli parę razy podlejemy mięso ciepłym piwem. Można też pod koniec duszenia posmarować je miodem i zostawić jeszcze na około 10 min w piekarniku na pełnym ogniu. Pieczeń cielęcą i wieprzową przyprawia się czosnkiem, a wołową - cebulą lub solą cebulową. Pieczeń rzymska z mielonego mięsa da się łatwo kroić na cienkie plastry, jeśli dodamy do masy trochę mąki ziemniaczanej. Rolady będą wyjątkowo soczyste i pikantne, jeśli nadziejemy je porami. Schab staje się bardziej soczysty, jeśli przed pieczeniem włożymy go na moment do wrzątku. Szczypta kawy rozpuszczalnej dodana do sosu lub do pieczeni nada potrawie znakomity smak. Sos będzie bardziej aromatyczny, jeśli wrzucimy do niego plasterek jabłka. Można również przyrumienić na patelni odrobinę cukru i zalać go niewielką ilością soku jabłkowego. Sznycle będą bardziej pikantne, jeśli przed panierowaniem posmarujemy mięso cienką warstwą musztardy lub chrzanu. Szynka będzie soczysta, gdy po ugotowaniu zanurzymy ją zaraz w zimnej wodzie.
__________________
Alarmowy Fundusz Nadziei Na Życie ! http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=23645 Ogólnoświatowa akcja "Zwierzęta są dla mnie ważne" - podpisz petycję http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=27407 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 248
|
Dot.: Dobre Rady
Omlety, naleśniki, jaja
Do ciasta naleśnikowego zawsze dodaje się mleko słodkie lub kwaśne na pół z wodą. Naleśniki przygotowane tylko na mleku kwaśnym przywierają do patelni. Jaja przeznaczone do gotowania powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego trzeba je wyjąć z lodówki na pół godziny przed gotowaniem. Dopiero potem włożyć do osolonego wrzątku. Wtedy nawet gdy skorupka pęknie w czasie gotowania, z jaja nie wypłynie białko. Omlet będzie wyjątkowo smaczny i puszysty, jeśli do dokładnie wymieszanych z mlekiem jaj dodamy trochę drobno startego żółtego sera (najlepiej goudy) oraz trochę wody mineralnej gazowanej. Smak naleśników możemy zmienić, dodając do ciasta trochę kakao i cynamonu lub startej skórki pomarańczowej oraz likieru pomarańczowego.
__________________
Alarmowy Fundusz Nadziei Na Życie ! http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=23645 Ogólnoświatowa akcja "Zwierzęta są dla mnie ważne" - podpisz petycję http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=27407 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 248
|
Dot.: Dobre Rady
Ryby
Jedzenie tłustych ryb (należą do nich śledzie, makrele, łosoś, pstrąg, Mięso wszystkich ryb jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych, takich jak: wapń, magnez, sód, potas, fosfor oraz witaminy z grupy B. Zawierają też selen, pierwiastek zapobiegający chorobom nowotworowym. Rybę można dusić bez tłuszczu, jeśli ułożymy ją na warstwie warzyw i podlejemy 3 łyżkami wody. Ryby zawierają tak wiele ważnych dla naszego zdrowia substancji odżywczych (w tym lekko strawne białka i nienasycone kwasy tłuszczowe), że powinniśmy je jadać częściej niż dwa razy w tygodniu.
__________________
Alarmowy Fundusz Nadziei Na Życie ! http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=23645 Ogólnoświatowa akcja "Zwierzęta są dla mnie ważne" - podpisz petycję http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=27407 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 248
|
Dot.: Dobre Rady
Sałatki
Pokrojone na sałatkę jabłka, gruszki, ziemniaki nie ściemnieją, jeśli wrzucimy je na chwilę do lekko osolonej wody. Sałatka jarzynowa będzie smaczniejsza, jeśli przed podaniem wstawimy ją na pół godziny do lodówki
__________________
Alarmowy Fundusz Nadziei Na Życie ! http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=23645 Ogólnoświatowa akcja "Zwierzęta są dla mnie ważne" - podpisz petycję http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=27407 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 248
|
Dot.: Dobre Rady
Warzywa
Aby potrawy z cykorii nie były gorzkawe w smaku, należy przy obieraniu tego warzywa bardzo dokładnie usunąć głąb (to on jest najbardziej gorzki), natomiast liście na godzinę przed przygotowaniem dania, włożyć do letniej wody albo na krótko wrzucić do gotującego mleka. Warzywa Brukselkę obraną z zewnętrznych liści i umytą powinno się wrzucać na gotującą się wodę i gotować krótko, bez przykrycia (wtedy pod pokrywką nie gromadzą się gazy o zapachu siarki). Gotując warzywa, solimy je gdy już są prawie miękkie. Tracą wtedy mniej witamin. Jeśli kalafior przed gotowaniem zanurzymy na pół godziny w mocno osolonej wodzie, pozbędziemy się ukrytych między różyczkami robaczków. Do wody, w której kalafior gotujemy, dodajemy sól i odrobinę cukru, a także mleko, aby zachował biel oraz łagodny smak. Kalafior i kapusta w czasie gotowania wydzielają niemiły zapach. Aby woń była mniej dokuczliwa, do garnka dobrze jest włożyć skórkę razowego chleba. Pomidory kroimy na plastikowej lub porcelanowej płytce. Pokrojone na desce będą miały nieprzyjemny posmak. Sałata będzie dłużej świeża, jeśli przed włożeniem do lodówki zawiniemy ją w suchą ściereczkę albo umieścimy w plastikowej torebce. Zwiędła odzyska świeżość po namoczeniu na 20 min w letniej wodzie z kilkoma kroplami soku z cytryny lub szczyptą cukru. Smak szpinaku możemy zaostrzyć, dodając do gotowania umyte młode liście rzodkiewki. Tartą bułkę z masłem przygotowaną do polania np. kalafiora, możemy wzbogacić dodając trochę startego parmezanu wymieszanego z odrobiną posiekanej natki. Warto wiedzieć, że nie wszystkie warzywa i owoce przechowywane w lodówce tolerują swoje sąsiedztwo, np. rzodkiewka i świeża papryka stracą jędrność, gdy położymy je przy główce czosnku, natomiast przy pomidorach ogórki natychmiast zżółkną, a zielona pietruszka i szczypiorek - więdną. Z kolei przy jabłkach inne owoce szybciej dojrzewają, cebula zaś traci swój smak. Warzywa przeznaczone do gotowania wrzucajmy na wrzątek. Zachowają wtedy więcej składników odżywczych Wiśnie i inne owoce pestkowe przed drylowaniem wkładamy na kilka minut do zamrażalnika. Dzięki temu, po usunięciu pestki, owoce zachowają swój ładny kształt.
__________________
Alarmowy Fundusz Nadziei Na Życie ! http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=23645 Ogólnoświatowa akcja "Zwierzęta są dla mnie ważne" - podpisz petycję http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=27407 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 248
|
Dot.: Dobre Rady
Zupy
Gdy ugotowany z buraków barszcz stracił kolor i wygląda mało apetycznie, zagotowujemy go, zestawiamy z ognia i wrzucamy surowy, obrany i ponacinany głęboko w cienkie płatki surowy burak. Po 2-3 godzinach barszcz odzyska kolor. Przed podaniem silnie go podgrzewamy, ale nie gotujemy. Krupnik najlepiej posolić po ugotowaniu, wtedy nie ściemnieje. Rosół jest najsmaczniejszy wtedy, gdy gotujemy go z trzech rodzajów mięs. Może to być np. kawałek kury, gicz cielęca, szponder. Zbyt wodnistą zupę możemy zagęścić, dodając do niej trochę piure ziemniaczanego z torebki lub surowy starty ziemniak. Smak zupy nie zmieni się. Zupa jarzynowa będzie bardziej zawiesista, jeśli zagęścimy ją zmiksowanymi gotowanymi jarzynami. Zupę solimy pod sam koniec gotowania, kiedy wszystkie składniki są już miękkie. Jeżeli zrobimy to za wcześnie, możemy zupę przesolić; sól pozostanie bowiem w wywarze, a warzywa, zbyt twarde, nie wchłoną soli i pozostaną bez smaku. Zupy i rosoły gotowane na mięsie możemy odtłuścić wrzucając do gorącej zupy 3-4 kostki lodu. Gdy tłuszcz osadzi się wokół lodu, kostki wyjmujemy łyżką cedzakową. Zupy oraz dania jednogarnkowe zyskują na smaku, jeśli gotować je będziemy z dodatkiem żółtego sera (powinien to być mały, mocno obeschnięty kawałek. Przed podaniem potrawy wyjąć ser z zupy.
__________________
Alarmowy Fundusz Nadziei Na Życie ! http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=23645 Ogólnoświatowa akcja "Zwierzęta są dla mnie ważne" - podpisz petycję http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=27407 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Dobre Rady
Można było napisać to w mniejszej ilości postów
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 248
|
Dot.: Dobre Rady
Lullaby22- proszę cię, nie czepiaj się. Chciałam tylko pomóc wklejając to tutaj.
__________________
Alarmowy Fundusz Nadziei Na Życie ! http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=23645 Ogólnoświatowa akcja "Zwierzęta są dla mnie ważne" - podpisz petycję http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=27407 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Dobre Rady
Ależ ja się nie czepiam, to moje tytułowe "dobre rady"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: uroczysko
Wiadomości: 5 656
|
Dot.: Dobre Rady
Ki$ses, mam wrażenie że ci się nudzi i nabijasz sobie posty.
Jak zauważyła Lullaby, mamy już taki wątek na wizażu. Poza tym przeczytaj w regulaminie o kopiowaniu ![]()
__________________
Połam język ![]() Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 248
|
Dot.: Dobre Rady
Lullaby, chyba jednak lepiej jest gdy wiadomość ( aż tyle tego było, że ho ho) jest podzielona. Jak ja zobaczyłabym takie okropnie wielgachny tekst, to wyszłabym z tej strony i nawet nie zaczynała czytać.
__________________
Alarmowy Fundusz Nadziei Na Życie ! http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=23645 Ogólnoświatowa akcja "Zwierzęta są dla mnie ważne" - podpisz petycję http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=27407 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 248
|
Dot.: Dobre Rady
spam!
__________________
Alarmowy Fundusz Nadziei Na Życie ! http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=23645 Ogólnoświatowa akcja "Zwierzęta są dla mnie ważne" - podpisz petycję http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=27407 Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2006-07-16 o 22:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: uroczysko
Wiadomości: 5 656
|
Dot.: Dobre Rady
Do twojej wiadomości pewnie moderator złączy wszystkie te wiadomości w jedną.
I na przyszłość pisz wszystko w jednym poście a nie nabijaj po 10 na raz!!
__________________
Połam język ![]() Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 2 144
|
Dot.: Dobre Rady
Cytat:
![]()
__________________
"...Nieosiągalność nigdy nie jest kontrargumentem przeciwko ideałowi, gdyż ideały są tylko drogowskazami, nigdy zaś celami..." ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Dobre Rady
Cytat:
Eee tam Kreaturko, czasem złośliwa troszkę jestem ![]() ![]() Ale o racji mej jestem przekonana, a Sathi słusznie zauważyła: nie ma żadnego sensu kopiować przepisów z innego serwisu. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 2 144
|
Dot.: Dobre Rady
Cytat:
![]() ![]()
__________________
"...Nieosiągalność nigdy nie jest kontrargumentem przeciwko ideałowi, gdyż ideały są tylko drogowskazami, nigdy zaś celami..." ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Dobre Rady
Cytat:
![]() Teraz zauważyłam, że przez nadproduktywność Kisses, wątki mi się pomieszały. Ale rację i tak mamy ![]() EDIT: przecież to też jest kopiowane z tego serwisu! No nie, zupełnie bez sensu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: z domku :)
Wiadomości: 9 691
|
Dot.: Dobre Rady
Nie znalazłam innego wątku, więc zapytam tutaj:
1. Czy do ciast można użyć jogurtu naturalnego zamiast śmietany? CZy może ma on za mało % tłuszczu i coś może z tego powodu nie wyjść? 2. Czasami margarynę do ciasta trzeba utrzeć... Ja akurat nie lubię ucierać pałką ![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:35.