|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Nasza Chinszczyzna:)
zatytułowałam ten watek tak poniewaz wczoraj zrobiłam na obiad chinszczyzne z naszych warzyw zawsze robie je z warzyw na patelnie które swietnie sie nadaja, teraz mamy pełno swierzych warzyw wiec zdzialalammaly obiadzik chociaz duzo tego wyszlo
![]() ![]() ![]() POZDRAWIAM SERDECZNIE ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 288
|
Dot.: Nasza Chinszczyzna:)
jadam takie obiady bardzo czesto i juz sei nie bardzo moge przestawic na kotlety i ziemniaki;]
__________________
www.michalina.freshsite.pl |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 624
|
Dot.: Nasza Chinszczyzna:)
a my dzis sobie przynieslismy chinszczyzne z budki do domu. Kurczak w sosie slodko kwasnym. Powiedzcie mi z czego oni robia ten sos? Moje podejrzenie padło na sok marchewkowy, przerobiony na zadki kisiel..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 569
|
Dot.: Nasza Chinszczyzna:)
ja wczoraj robialm cos podobnego
![]() ![]() przysmarzylam ( warzywa na patelni podprawalam, troszke ugotowalam ryz ( ale chwilezke tylko ) zrobilam sokik z koncentratu i ziolek wszytski wymieszalam i wzlozylam do zaroodpornego naczynia a potem do piekarnika ), ryz nie byl taki sypki i troszke sie kelil a potraka byla taka troszke sucha jakby |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
![]()
ja nie jestem specem od kuchni ,ale wydaje mi sie ze za długo ryz stał w piekarniku w sosie z warzyw albo za długo jego gotowałas , tak mi sie wydaje a czy to jest odp na twoje pytanie to chyba trzeba sie zapytac prawdziwego kucharza ja nie wkładam potrawy do piekarnika tylko od razu gotuje ryz i nakładam na talerz a przede wszystkim sprawdzam jaki jest twardy jezeli daje sie pogryzdz to juz odcedzam go a jezeli kupuje w saszetkach to specjalny aby sie nie sklejał nie mam w tym momencie tego w woreczkach ale wiem ze mozna go dostac w realu jest w czerwonym opakowaniu i ma zołte kolko z nazwa , a teraz mam kilogramowy CENOS jest fajny poniewaz nie skleja sie ale wogole nie rosnie wiec jak ugotowałam szklanke to było na 2 porcje , wczesniej jak uzywałam innego ryzu szklanka wystarczyła na 3 a nawet i 4 porcje,wsumie nie wiem od czego to zalezy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: Nasza Chinszczyzna:)
Chińszczyzna czyi polskie wersje orientalnych potraw na stałe weszła do menu mojej rodzinki
![]() Nasze ulubione danie to kurczak z makaronem sojowym w sezamie (dla amatorów sezamu = pycha) składniki: -pierś z kurczaka -paczka makaronu sojowego (koniecznie sojowego a nie ryżowego) -łyżka oleju sezamowego -garść uprażonych ziaren sezamu -półpaczki grzybów mun, namoczonychm ugotowanych i pokrojonych w paseczki -sos sojowy -oliwa lub olej -przyprawa kamis "5 smaków" 1. kurczaka kroimy na paseczki 2. zalewamy mięsko marynatą z oleju sezamowego, sosu sojowego ( ja daję około szklanki), przyprawy 5"smaków i oliwy (3 łyżki wystarczą) 3. Odstawiamy to na godzinkę 4 Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut 5. Makaron odcedzamy i kroimy na desce. Jest bardzo długi i niepokrojony niedałby się zjeść 6.Na patelni smazymy kurczaka razem z marynatą ( ja robie to na woku tefal) 7. dodjemy makron sojowy i polewamy odrobinką sosy sojowego 8. dosypujemy ziarno sezamowe i grzyby mun 9. sprawdzamy czy jest dobre i ewentualnie dodajemy "5smaków" albo sos sojowy 10. nie solimy - sos sojowy jest słony Potrawa jest szybka i smaczna. ja i mój mąz przepadamy za nią. Czasem dodaję paprykę porkorjoną w paseczki. w wersji de lux zamiast kurczaka daję klopsiki wielkości orzecha włoskiego z mięska mielonego. Bardzo ciekawy wątek. Jakie inne potrawy inspirowane Dalekim Wschode goszczą na Waszych stołach? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Wiadomości: 2 138
|
Dot.: Nasza Chinszczyzna:)
Up. Poszukuje sprawdzonego przepisu na kurczaka w sosie slodko kwasnym z ananasem
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:56.