Nasza Chinszczyzna:) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-07-23, 16:10   #1
KASIAAO
Raczkowanie
 
Avatar KASIAAO
 
Zarejestrowany: 2004-12
Lokalizacja: LUBLIN
Wiadomości: 335
GG do KASIAAO
Wink

Nasza Chinszczyzna:)


zatytułowałam ten watek tak poniewaz wczoraj zrobiłam na obiad chinszczyzne z naszych warzyw zawsze robie je z warzyw na patelnie które swietnie sie nadaja, teraz mamy pełno swierzych warzyw wiec zdzialalammaly obiadzik chociaz duzo tego wyszlo .pokroiłam cukinie, pieczarki papryke, cebulke ,marcheweczke, piersi z kurczaka. na poczatek podsmazyłam piersi w kosteczke na oleju a nastpenie odałam sos sojowo grzybowy (zawsze tak robie-pychota) a nastepnie zdjelam je z patelni, wlozyłam natomiast cukinie z pieczarkami i cebula poniewaz one dluzej sie dusza ,a na drygiej patelni chwilke pozniej zaczelam smazyc papryke z marchewka , w medzy czasie ugotowałam ryz na sypko warzywka były takie jak lubie czyli póltwarde jesli takmozna powiedziec, a nastpeni dodałam zioła prowansalskie bazylie i oregano , moja mamuś dodało sobie pieprzy jeszce , mysle ze szybko mozna dobry obiadzik przygotowac i to na kilka osob wczesniej zawsze dodawałam sos słodko kwasny w słoiczku lub w proszku konorra do potraw chinskich ale zrezygnowałam z niego poniewaz same te warzywa miały swietny sosik , polecam dopuki sa swierze warzywka
POZDRAWIAM SERDECZNIE:!!!
KASIAAO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-23, 16:57   #2
izabela82
Raczkowanie
 
Avatar izabela82
 
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 288
Dot.: Nasza Chinszczyzna:)

jadam takie obiady bardzo czesto i juz sei nie bardzo moge przestawic na kotlety i ziemniaki;]
__________________
www.michalina.freshsite.pl
izabela82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-24, 13:40   #3
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 624
Dot.: Nasza Chinszczyzna:)

a my dzis sobie przynieslismy chinszczyzne z budki do domu. Kurczak w sosie slodko kwasnym. Powiedzcie mi z czego oni robia ten sos? Moje podejrzenie padło na sok marchewkowy, przerobiony na zadki kisiel..
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-24, 14:21   #4
mo0oniczka
Rozeznanie
 
Avatar mo0oniczka
 
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 569
Dot.: Nasza Chinszczyzna:)

ja wczoraj robialm cos podobnego tylko ze mialam warzywa mrozone i do tego ryz dalam i tu mam pytanie wszytsko wyszlo dobrze tylko ryz byl taki lepikia nie taki wlansie sypki jak ten twoj .... co amm zrobic aby taki byl lub z jakiej firmy kupic, a robialam tak :
przysmarzylam ( warzywa na patelni podprawalam, troszke ugotowalam ryz ( ale chwilezke tylko ) zrobilam sokik z koncentratu i ziolek wszytski wymieszalam i wzlozylam do zaroodpornego naczynia a potem do piekarnika ), ryz nie byl taki sypki i troszke sie kelil a potraka byla taka troszke sucha jakby
mo0oniczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-24, 15:24   #5
KASIAAO
Raczkowanie
 
Avatar KASIAAO
 
Zarejestrowany: 2004-12
Lokalizacja: LUBLIN
Wiadomości: 335
GG do KASIAAO
Wink Dot.: Nasza Chinszczyzna:)

ja nie jestem specem od kuchni ,ale wydaje mi sie ze za długo ryz stał w piekarniku w sosie z warzyw albo za długo jego gotowałas , tak mi sie wydaje a czy to jest odp na twoje pytanie to chyba trzeba sie zapytac prawdziwego kucharza ja nie wkładam potrawy do piekarnika tylko od razu gotuje ryz i nakładam na talerz a przede wszystkim sprawdzam jaki jest twardy jezeli daje sie pogryzdz to juz odcedzam go a jezeli kupuje w saszetkach to specjalny aby sie nie sklejał nie mam w tym momencie tego w woreczkach ale wiem ze mozna go dostac w realu jest w czerwonym opakowaniu i ma zołte kolko z nazwa , a teraz mam kilogramowy CENOS jest fajny poniewaz nie skleja sie ale wogole nie rosnie wiec jak ugotowałam szklanke to było na 2 porcje , wczesniej jak uzywałam innego ryzu szklanka wystarczyła na 3 a nawet i 4 porcje,wsumie nie wiem od czego to zalezy pozdrawiam!!!
KASIAAO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-24, 22:32   #6
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
Dot.: Nasza Chinszczyzna:)

Chińszczyzna czyi polskie wersje orientalnych potraw na stałe weszła do menu mojej rodzinki
Nasze ulubione danie to kurczak z makaronem sojowym w sezamie (dla amatorów sezamu = pycha)

składniki:
-pierś z kurczaka
-paczka makaronu sojowego (koniecznie sojowego a nie ryżowego)
-łyżka oleju sezamowego
-garść uprażonych ziaren sezamu
-półpaczki grzybów mun, namoczonychm ugotowanych i pokrojonych w paseczki
-sos sojowy
-oliwa lub olej
-przyprawa kamis "5 smaków"

1. kurczaka kroimy na paseczki
2. zalewamy mięsko marynatą z oleju sezamowego, sosu sojowego ( ja daję około szklanki), przyprawy 5"smaków i oliwy (3 łyżki wystarczą)
3. Odstawiamy to na godzinkę
4 Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut
5. Makaron odcedzamy i kroimy na desce. Jest bardzo długi i niepokrojony niedałby się zjeść
6.Na patelni smazymy kurczaka razem z marynatą ( ja robie to na woku tefal)
7. dodjemy makron sojowy i polewamy odrobinką sosy sojowego
8. dosypujemy ziarno sezamowe i grzyby mun
9. sprawdzamy czy jest dobre i ewentualnie dodajemy "5smaków" albo sos sojowy
10. nie solimy - sos sojowy jest słony
Potrawa jest szybka i smaczna. ja i mój mąz przepadamy za nią. Czasem dodaję paprykę porkorjoną w paseczki. w wersji de lux zamiast kurczaka daję klopsiki wielkości orzecha włoskiego z mięska mielonego.

Bardzo ciekawy wątek.
Jakie inne potrawy inspirowane Dalekim Wschode goszczą na Waszych stołach?
beliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-26, 01:45   #7
Shee'naz
Wtajemniczenie
 
Avatar Shee'naz
 
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Wiadomości: 2 138
Dot.: Nasza Chinszczyzna:)

Up. Poszukuje sprawdzonego przepisu na kurczaka w sosie slodko kwasnym z ananasem . W necie jest troche przepisow, ale roznia sie dosyc znacznie... A mi chodzi o taki naj . Prosze o pomoc kobitki jesli robicie ta potrawe
Shee'naz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:56.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.