|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
PABA - piękna i szybka opalenizna?
Witajcie!
Od jakiegoś czasu poszukuję środka, dzięki któremu mogłabym się opalić. Mój typ urody to zima - typowa królewna śnieżka - i niestety moja skóra nie opala się WCALE. PO 2 tygodniach w tropikach wróciłam jako jedyna biała jak córka młynarza, nie było absolutnie żadnego śladu po opaleniźnie. Przez ostatnie 3 dni nie stosowałam filtrów, tak z ciekawości, by zobaczyć czy choć odrobinę zbrązowieję. Otóż nie - nie pojawił się nawet rumieniec po 3-dniowym przebywaniu w ponad 45-stopniowym upale. Zero reakcji skóry na promieniowanie. W tej sytuacji wydaje mi się, że mam po protu zaburzenia pigmentacji (mam b.dużo pieprzyków). Wyczytałam w internecie, że w przypadku zaburzeń pigmentacyjnych skóry, np. bielactwa, stosuje się duże dawki PABA, który wzmaga pigmentację. Polecany jest on także w przypadku przedwczesnego siwienia. Kilka osób pisało, że błyskawicznie się opalili przyjmując PABA i to przy niewielkiej ekspozycji na słońce . Znalazłam preparat, który zawiera 500 mg PABA i przymierzam się do jego zakupu, ale wcześniej chciałam zasięgnąć opinii od osób, które być może stosowały tę metodę. Nie chcę obie zrobić krzywdy - zależy mi na delikatnym zbrązowieniu, bo mam niestety trądzikową cerę i wszelkie niedoskonałości na takim przeraźliwie bladym licu źle wyglądają (a ja wyglądam na chorą ![]() Edytowane przez Layila Czas edycji: 2009-05-22 o 17:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: PABA - piękna i szybka opalenizna?
Witam, a gdzie znalazlas paba w postaci 500mg? Pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
No niestety, w takiej dawce tylko w sklepach internetowych - jest sprowadzane z zagranicy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Rozumiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Kiedyś czytałam coś na temat PABA, bo miałam z tym tabletki i było tam coś o szkodliwości, tylko nie pamiętam co. Teraz udało mi się wyszukać, że jest silnie alergizujący. Ja nie miałam z nim żadnych problemów, ale miałam małą dawkę w tabletkach (40 mg).
Na problemy takie jak opisałaś pomaga też piperyna, ale teraz ciężko dostać (kupowałam jak była na ekstrakty.com). Poza tym generalnie na opalanie polecam tyrozynę (nasila melanogenezę). Nie umiem doradzić Ci z PABA - myślę, że jak chcesz to możesz spróbować i obserwować czy wpływa na opaleniznę, a gdyby coś się działo to poprostu odstawić.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:39.