Wybredny świeży mąż - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-02-06, 16:18   #1
fioletowe okulary
Raczkowanie

Wybredny świeży mąż

Kochani potrzebuję pomocy, mój mąż jest Wegetarianinem, nigdy mi to nie przeszkadzało, ale w zasadzie odkąd razem mieszkamy uczę się gotować od nowa. Czasem zrobię podział,np. część pizzy jest z mięsem a część bez, ale najczęściej odpuszczam jedzenie mięsa żeby nie gotować osobno dla dwóch osób. Potrzebuję porad jak gotować bez mięsa np. zupy, oboje je uwielbiamy ale odkąd gotuje je na "czystej" wodzie i warzywach niestety dodaję kostki rosołowe,warzywne, bo bez tego ze zwykłymi przyprawami- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, bazylia- zupa jest mdła, niesmaczna. Jak inaczej mogę ugotować zupę bez ratowania się kostkami? Kochani Jak gotujecie dla Wegetarian? A może sami nie jecie mięsa? będę wdzięczna za wszelkie wskazówki co mogę ugotować, czym zastąpić jakiś składnik, czego użyć, za przepisy i dobre rady. Pozdrawiam, młoda żona
Stary 2016-02-06, 16:39   #2
201803290936
Konto usunięte

Dot.: Wybredny świeży mąż

Cytat:
Napisane przez fioletowe okulary Pokaż wiadomość
Kochani potrzebuję pomocy, mój mąż jest Wegetarianinem, nigdy mi to nie przeszkadzało, ale w zasadzie odkąd razem mieszkamy uczę się gotować od nowa. Czasem zrobię podział,np. część pizzy jest z mięsem a część bez, ale najczęściej odpuszczam jedzenie mięsa żeby nie gotować osobno dla dwóch osób. Potrzebuję porad jak gotować bez mięsa np. zupy, oboje je uwielbiamy ale odkąd gotuje je na "czystej" wodzie i warzywach niestety dodaję kostki rosołowe,warzywne, bo bez tego ze zwykłymi przyprawami- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, bazylia- zupa jest mdła, niesmaczna. Jak inaczej mogę ugotować zupę bez ratowania się kostkami? Kochani Jak gotujecie dla Wegetarian? A może sami nie jecie mięsa? będę wdzięczna za wszelkie wskazówki co mogę ugotować, czym zastąpić jakiś składnik, czego użyć, za przepisy i dobre rady. Pozdrawiam, młoda żona
Czemu sam sobie nie gotuje, skoro ma specyficzne gusta? Lub nie gotujecie razem? I czemu piszesz "Wegetarian" z dużej litery? To narodowość?
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-06, 18:05   #3
Zenobia_87
Raczkowanie

A wcześniej miał zapewniony catering, że nie może sam sobie gotować.
Popraw się, babo, na tej swojej wdzięcznej twarzy
Albo mi się za jedno tysiąc złych słów zdarzy.
Zenobia_87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-06, 18:49   #4
bluebluesky
Zakorzenienie

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=841500

Zobacz sobie ten watek.

Maz moglby czasem sam pogotowac dla was obojga
Stary 2016-02-08, 10:57   #5
KarolinaK
Zakorzenienie

Ja kostek nie używam ale w zamian wszedzie dodaje sos sojowy albo sos worcestershire (znajdziesz prawie w kazdym większym markecie). Sok z cytryny. Ziele jałowca, grzybki suszone, winegret ryżowy.

Zupy czesto gotuje bezmięsne. Czuli zawsze najpierw podsmażam wszystkie warzywa jakich używam akurat. Pozniej zalewam woda i dodaje wszystkie przyprawy ktore wymieniłam i liść laurowy i ziele angielskie. Tak gotuje az warzywa beda miękkie. Czyli około 30 minut na małym ogniu. Na koncu dodaje łyżkę lub dwie śmietany. Zeby zabielić.

Zwykle robie w ten sposób pomidorówkę lub kalafiorowa.
Mozesz zrobić francuska zupę cebulowa tez jest bez miesa, pyszna dyniowa, chociaz teraz nie sezon. Ogólnie dodaje bardzo rożne warzywa. Nie tylko wspomniana wczesniej włoszczyzna ale kabaczek, papryka, pieczarki. Wszystko po trochu co mam w lodowce aktualnie.
Czesto tez dodaje Bouquet Garni czyli pietruszka, liść laurowy i tymianek związane małym sznureczkiem lub zawinięte w gaze. Suszone lub świeże jakie masz.,, Daje mnostwo aromatu zupom i sosom.
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Bouquet_garni

Poza tym mozesz zrobić ciasta na słono czyli z serem. Albo ogólnie wszystko bez dodawania miesa.
Sos warzywny z sosem pomidorowym. ratatouille moge podać przepis.
Jesli dodasz sporo aromatycznych składników to smak uda Ci sie odzyskać bez kostki rosołowej i dopiero wtedy zobaczysz jak wszystko inaczej smakuje.

on ryb rowniez nie je?
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-08, 19:40   #6
psychodelala
Przyczajenie

Polecam Ci tę stronę o gotowaniu, http://paletasmaku.blogspot.nl NA PEWNO znajdziesz coś dla Was ja skorzystałam dzisiaj z jednego przepisu i zrobiłam placuszki wege: soczewica, pestki słonecznika i marchewka przepyszne było!
psychodelala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-08, 19:40   #7
fioletowe okulary
Raczkowanie

dziękuję ze jakaś dobra dusza odpisała Też ryb nie je niestety, dziękuję,jutro skorzystam w Twoich rad
Stary 2016-02-08, 20:07   #8
jenna2202
Raczkowanie

Ja zazwyczaj gotuję zestawy podobne do tych, które opisze poniżej, mam w rodzinie wegatarianina, a ja sama równiez rzadko jadam mięso (gust kulinarny mamy mocno 'jednokierunkowy', więc nie wiem, na ile skorzystasz z przykładowych dań):
- kotlety wieprzowe robię w hurtowej ilości i w zalezności od potrzeb rozmrażam, są jako dodatek do większości wegetariaskich dań typu: makaron z duszonymi warzywami, makaron z pesto, ryż brązowy z warzywami/z mieszanką warzyw chińską 'na patelnię', kasza gryczana z warzywami, kasza gryczana z sosem pieczarkowym, kasza jaglana z warzywami
-pieczeń np. wieprzowa - raz na jakiś czas, wystarcza na kilka obiadów plus do kolacji, np. z ziemniakami i surowką, dla wegetarian podaję zamiast pieczeni jajko sadzone, albo omlet do ww dodatków
- zupy bez mięsa typu krem (dyniowa, kalafiorowa, etc), w wersu dla miesoercy można dodać uprażony bekon (tzn posypac zupę wlaną na talerz)
- zupa z soczewicy - bardzo treściwa, również bez mięsa gotuję
- makaron z sosem szpinakowym z dodatkiem różnych serów, można podać z pokrojonym w kostkę kurczakiem
- pierogi (kupuję, nie robię własnoręcznie, niestety) - gotuję część z mięsem, część ruskich
- leczo z ciecierzycy z dynią, pomidorami i papryką

Pomysłów jest sporo, ja po prostu mięso przygotowuję osobno, jak akurat mam również danie wegetariańskie w planach. Dodam, że ja nie stosuje diety wegetariańskiej i gotuję dla wegetarian okazjonalnie, więc podane przeze mnie dania moga nie do końca być odpowiednio zbilansowane dla osoby, która w ogóle nie jada mięsa.

Edytowane przez jenna2202
Czas edycji: 2016-02-08 o 20:11
jenna2202 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-09, 02:38   #9
Rena
Zakorzenienie

Proste kupujesz mu zapas kupnych kotletow sojowych, do tego ryz lub makaron i jakas salatka. Sobie kladziesz miesko zamiast kotleta sojowego. Zywisz go tak dlugo az sie okaze ze jednak umie gotowac albo odkryje stolowke czy bar wege kolo pracy.

Zupy mozesz wprowadzic dopiero po tym etapie. Smaku doda podsmazana cebula albo zabek czosnku. Aromatyczny jest tez seler, por i wszelakie ziola.

Jarskie dania - kopytka lub gniocchi z sosem grzybowym, placki ziemniaczane, pierogi ruskie lub z kapusta, nalesniki z dzemem.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-09, 09:24   #10
kaktuska16
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Proste kupujesz mu zapas kupnych kotletow sojowych, do tego ryz lub makaron i jakas salatka. Sobie kladziesz miesko zamiast kotleta sojowego. Zywisz go tak dlugo az sie okaze ze jednak umie gotowac albo odkryje stolowke czy bar wege kolo pracy.
Jedyny sensowny plan !
kaktuska16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-09, 10:21   #11
KarolinaK
Zakorzenienie

Jesteście młodym małżeństwem wiec raczej nie proponuje Ci wysyłać go do baru mlecznego bo tym mozesz jedynie zepsuć ta wiez ktora budowaliście ale raczej pójście na kompromis . Zreszta sama pytałaś o porady dotyczące gotowania a nie o to jak "jak zmusić meza do jedzenia poza domem"...
Nie wiem jak dla Wam ale u mnie w domu wspólny posiłek jest raczej ważna częścią dnia. Sprawia mi przyjemność to ze moge z Tz porozmawiać, pośmiać sie, usłyszeć jak mu minął dzien, opowiedzieć mu jak mi. Tak samo on, kiedy tylko mu czas na to pozwala rowniez gotuje dla mnie rowniez posiłki bezmięsne albo pyta czy w czyms mi pomoc kiedy ja gotuje. To wydaje mi sie jest wspolny szacunek do siebie.
Ja rożniez nie przepadam za mięsem, jem je raczej od swieta, moj Tz to natomiast typowy mięsożerca ale nie narzeka kiedy dostaje zupę bezmięsna na obiad czy sałatkę. Kiedy gotuje to gotuje rożnie. Czasem z mięsem czasem bez. Ale jak najbardziej lubie mu rowniez sprawiać przyjemność (a mlodym małżeństwem wcale nie jestesmy) i kiedy robie na obiad wołowy stek dla niego na oddzielnej patelni smażę dla siebie kotleta warzywnego. Mozna to pogodzić, trzeba tylko chcec. Bo szacunek jest bardzo ważny w związku... Tak samo możecie ustalić ze co drugi dzien on gotuje dla Ciebie . Kompromis!
Mam rowniez znajomych gdzie chłopak nie je miesa a dziewczyna je je. I sobie radzą juz od 12 lat małżeństwa... Da sie jesli tylko sie chce.
Stary 2016-02-09, 11:18   #12
Rena
Zakorzenienie

KarolinaK piszesz o obiedzie czy o kolacji? Bo jak obiad po pracy to jeszcze trzeba by bylo by facet wracal do domu w porze obiadowej tudziez poznoobiadowej. Moj TZ wraca o 19 30 i wtedy zasiadamy do wspolnej kolacji by opowiadac sobie caly dzien.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-09, 13:03   #13
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
KarolinaK piszesz o obiedzie czy o kolacji? Bo jak obiad po pracy to jeszcze trzeba by bylo by facet wracal do domu w porze obiadowej tudziez poznoobiadowej. Moj TZ wraca o 19 30 i wtedy zasiadamy do wspolnej kolacji by opowiadac sobie caly dzien.
moj Tz kończy tak samo i wtedy mam wspolny obiaD. Nazywam to obiad ale czesto to jest wlasnie jakas zupa czy zapiekanka makaronowa, ziemniaczana, ryba z warzywami w weekendy cos bardziej wyszukanego . Ja mam czas wiec mamy umowę ze ja przygotowuje ten posiłek zeby był gotowy kiedy on wraca z pracy. Czesto robie na dwa dni. Gdybym ja pracowała dluzej on by pewnie te obiady przygotowywał . W weekend czasem on cos przygotuje chociaz rzadko bo ja lubie gotować.
W Polsce pewnie sie kończy prace o bardziej normalnych porach (16-18) wiec wydawało mi sie ze ten główny posiłek sie je wtedy?
Stary 2016-02-11, 13:58   #14
Ishikawa
Crazy turtle lady

GG do Ishikawa

Mnie zastanawia czy mu rece z tylka wyrastaja za przeproszeniem,ze nie moze Tobie ugotować tego co jemu smakuje ? Albo Ci po prostu powiedzieć? Jakoś się żywił do tej pory to może sam coś podpowie

Rzadko jem mieso czy nabiał , zupy gotuje na wywarze z warzyw poprostu (zupa na kostce u nas nie przejdzie) ,daje mnostwo warzyw, jakieś kasze czy makarony. Robię np. 5-6 litrów wywaru i mrożę.
U mnie nie ma 2ch dań więc zupa musi być sycąca i ta bezmiesna jest - moj mąż ugotował 4 litry grochówki bezmienej więc tym sie będę żywic przez kilka dni (mnie to nie przeszkadza,ale rozumiem,że ktoś woli wiekszą róznorodność)

Poszukaj przepisów na stronie Jadlonomii albo vegespot.pl, na youtube sa kanały prowadzone przez wegan/wegetarian ,jednak przedwszystkim z nim bym temat obgadała.
Stary 2016-02-17, 11:08   #15
Figula94
Zadomowienie

Przepisów na zupy szukaj na blogach wegańskich - jest ich mnóstwo. Warto pomyśleć też o zupie krem.
A pizzy moim zdaniem nie ma sensu dzielić, chyba, że masz ogromne potrzeby jedzenia mięsa, ale ja je jadam, a pizze zazwyczaj robię bezmięsne i są pyszne - sos pomidorowy, cebula, ser biały mozarella i żółty również (mieszam, czasem także pleśniowy), brokuł, pieczarki i kukurydza.
A z dań wegańskich jeszcze bardzo proste są kotlety, a jeśli nie je tylko mięsa ,a jada nabiał to jeszcze prościej coś sklecić - bardzo lubię sosy serowe i szczerze polecam, również często jadam je z makaronem bez mięsa, choć jak mam to dodaję.
Żeby zrobić taki sos wystarczy śmietanka 30% - raczej większe opakowanie i trochę startego, żółtego sera (może być też biały, ale on jest mniej słony więc trzeba by posolić, ja już więcej nie solę przy dodaniu żółtego, no i może być też pleśniowy, albo mieszanka), gałka muszkatołowa, pieprz, no i w sumie tyle. Albo jak ktoś potrafi, a nie ma kremówki w domu to można zrobić beszamel z mleka i zjeść z makaronem. Do tego sosu też często dodaję brokuła.
Figula94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-29, 17:50   #16
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez fioletowe okulary Pokaż wiadomość
Potrzebuję porad jak gotować bez mięsa np. zupy, oboje je uwielbiamy ale odkąd gotuje je na "czystej" wodzie i warzywach niestety dodaję kostki rosołowe,warzywne, bo bez tego ze zwykłymi przyprawami- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, bazylia- zupa jest mdła, niesmaczna. Jak inaczej mogę ugotować zupę bez ratowania się kostkami?
Myślę, że musisz przede wszystkim robić bardzo esencjonalny wywar. Czyli więcej warzyw, więcej ziół, czosnek, cebula (można ją opalić przed dodaniem). Jakie konkretnie zupy Ci nie wychodzą?
Dobre są też zupy-kremy, bo one same w sobie są dość esencjonalne i wyraziste w smaku. Krem pomidorowy, z kalafiora, brokuła, cukinii, groszku, białych warzyw (pietruszka, seler itp - nie robiłam, ale podobno dobra).

Cytat:
Kochani Jak gotujecie dla Wegetarian? A może sami nie jecie mięsa? będę wdzięczna za wszelkie wskazówki co mogę ugotować, czym zastąpić jakiś składnik, czego użyć, za przepisy i dobre rady. Pozdrawiam, młoda żona
Ja ostatnio nieco ograniczam mięso. Pomysły na wegetariańskie dania albo dania pół na pół, dla wege i dla mięsożercy:

- naleśniki w różnych formach (dżem, ser, banan z czekoladą, co kto chce), w tym krokiety (z mięsem, z pieczarkami, ze szpinakiem i fetą)

- tortille w różnych formach, nadzienie dowolne.
Ja zwykle na połowę tortilli coś układam, składam na pół i idzie do piekarnika. Możliwe dodatki - jakiś sos, może być pesto/pasta z oliwek/pomidorowy/musztarda, do tego warzywa (pomidory, papryka, cukinia, bakłażan...), pieczarki, oliwki, ser żółty/mozarella/pleśniowy, można dodać mięso.

- kasze/risotto z warzywami

- kluski/kasze itp z sosem grzybowym, warzywnym

- makaron z pesto i serem/z sosem śmietanowym ze szpinakiem

- wegetariańskie chilli (z fasolą i quinoa)

- zapiekanki z makaronu/ziemniaków, warzyw, sera

- placki z cukinii z sosem czosnkowym/innym dipem, można na placku położyć sobie wędzonego łososia.

Robiłam też wege pasztet z przepisu z Jadłonomii, z soczewicy z dodatkiem żurawiny, polecam, tylko ja dałam więcej przypraw

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
W Polsce pewnie sie kończy prace o bardziej normalnych porach (16-18) wiec wydawało mi sie ze ten główny posiłek sie je wtedy?
Oj, to różnie. Wiele osób je obiad w pracy po prostu. My tak jemy, inaczej byśmy chyba padli z głodu przed powrotem Jemy w domu kolację, ale to nie jest dla nas główny posiłek.

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2016-02-29 o 17:56
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-06, 14:37   #17
Black_Rose
Zadomowienie

GG do Black_Rose

nasze babcie mialy sol i nawet nie zawsze pieprz, mieso tez nie zawsze sie zdarzalo. Najstarsza metoda podbijania smaku jest przypalona cebula i przesmazenie warzyw na patelni zanim dodasz do wywaru z warzyw korzeniowych. Cukier i sok z cytryny lub odrobina octu poteguje smak. Mozna samemu z drozdzy zrobic swoisty wzmacniacz smaku, ale nigdy sie tym nie interesowalam i nie robilam.

Edytowane przez Black_Rose
Czas edycji: 2016-03-06 o 14:38
Black_Rose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-07, 00:13   #18
kagga
Rozeznanie

Dziewczyna pyta o radę w sprawie gotowania a nie podziału obowiązków w związku. Nie rozumiem, po co komentarz, czemu nie gotuje sobie sam. Może on pracuje do wieczora a ona zajmuje się domem. A może ona gotuje a on robi inne rzeczy. Po co wnikać, jak ktoś nie prosi o rade w tej kwestii

Jeśli chodzi o zupy - trzeba robić esencjonalny wywar, dużo warzyw. Można do wywaru dodać łodyżki natki pietruszki, papryczkę chilli, podpieczoną cebulę. Smak zup świetnie wzbogacają świeże zioła. Warto też zaopatrzyć się w masło klarowane. Można zagęszczać amarantusem.

Podsyłam linki do trzech moich przepisów na kotlety vege

Hreczniaki:
http://strefasmakow.blogspot.com/201...eczniakow.html

Jaglane:
http://strefasmakow.blogspot.com/201...m-sezamem.html

Z ryżu brązowego:
http://strefasmakow.blogspot.com/201...m-sezamem.html

Pozdrawiam
kagga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-07, 12:16   #19
dezire
Zakorzenienie

W sklepach ze zdrową zywnością widziałam wegańskie kostki rosołowe - o ile przebłyski mnie nie mylą to skład miały w porządku.

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-14, 13:55   #20
linaya
astro-loszka

Cytat:
Napisane przez kagga Pokaż wiadomość

Jeśli chodzi o zupy - trzeba robić esencjonalny wywar, dużo warzyw. Można do wywaru dodać łodyżki natki pietruszki, papryczkę chilli, podpieczoną cebulę. Smak zup świetnie wzbogacają świeże zioła.
Najprostszy bulion warzywny robi się z marchewki, selera naciowego, papryki i podpieczonej cebuli. Może stanowić bazę wielu wegetariańskich zup.

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości