Od czego zacząć ?! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-15, 00:42   #1
Marina123
Raczkowanie

Od czego zacząć ?!

Witam. Nie wiem czy jest taki wątek, przeglądnęłam sporo tematów i nie znalazłam. Jeśli już taki temat jest z góry przepraszam za moje gapowe.
Mój TŻ mi się oświadczył a ja ze szczęściem na twarzy i łzami w oczach powiedziałam TAK.
Teraz jest problem. Nigdy nie organizowałam wesel, nie byłam w trakcie organizowania wesela.
Nie wiem od czego zacząć. Nie mam pojęcia co najpierw zrobić.
Pogadać z rodzicami i przyszłymi teściami ??
Zrobić listę gości?
A może zamówić salę?
A może ustalić datę ślubu?
Wy jesteście już ekspertkami w tej dziedzinie.
Dlatego proszę o poradę. A najlepiej co zrobić w jakiej kolejności.
Z góry dziękuję

Marina123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-15, 08:04   #2
s4bin4
Rozeznanie

Dot.: Od czego zacząć ?!

wydaje mi sie że najpierw trzeba porozmawiać z rodzicami i teściami W końcu oni są małżeństwem i orientują się troche w tych sprawach a poza tym to rodzina Następnie fajnie byłoby ustalić prznajmniej przybliżoną datę ślubu Z nimi ustalcie też miejsce ( u Ciebie czy u niego w miejscowości/Parafii) Jak już to będziecie mieć rozjrzyjcie się pomału w salach ( mniej więcej powinniście wiedzieć jaka będzie liczba gości) a rezweracja sali zależy od mniejsca zamieszkania bo w niektórych rejonach polski trzeba to zrobić na długo przed słubem .Do urzędów i kościoła wybierzcie sie nie wcześniej niż 3 miesiące przed ślubem bo wszyskie dokumrnty są ważne 3 miesiące. Listę gości możecie ustalić wcześniej ale zaproszenia też nie wcześniej niż 3 miesiące przed planowaną uroczystością. Wcześniej należy wybrać jedynie światków. W internecie są kalendarze ślubne więc poszukaj też tam..

Twórczych przygotowan:

Maturzystka 2010

Jestem Kierowcą! od 3.09.09

Konsultantka Oriflame 6%
s4bin4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-15, 08:26   #3
LadySith
Zakorzenienie

GG do LadySith

Cytat:
Napisane przez s4bin4 Pokaż wiadomość
Do urzędów i kościoła wybierzcie sie nie wcześniej niż 3 miesiące przed ślubem bo wszyskie dokumrnty są ważne 3 miesiące.
3 miesiace wczesniej to tylko spisac protokół ślubny.
ale termin w kościele zaklepać raczej należy wcześniej.. no chyba że to bedzie jakiś niechodliwy termin... albo w Twojej parafii nie ma z tym problemu
u mnie na naukach ostatnio ksiądz powiedzial ze w 2 sobote sierpnia bedzie 5 slubow, zaczynaja od 10. a to wszystko dlatego ze wszyscy najpierw klepia sale,video,foto,zespol, a z kosciolem czekaja na koniec i potem takie problemy wychodza

LadySith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-15, 09:33   #4
Taverney
Zakorzenienie

salę i kościół warto zarezerwować wcześniej, jeśli chodzi o "ślubne" miesiące jak sierpień, czerwiec czy wrzesień, to salę warto zarezerwować nawet rok wcześniej przy dobrej lokalizacji. Termin w kościele pół roku, żeby mieć już zaklepaną datę i godzinę. Resztę ze spokojem można zrobić z czasem
Powodzenia i gratuluję zapraszam do udziału w ślubnym forum, a myślę że znajdziesz tu wiele cennych rad i inspiracji.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-15, 09:44   #5
Marina123
Raczkowanie

Jesteście kochane. Bardzo wam dziękuję za porady. Na pewno z nich skorzystam. Wreszcie wiem co robić. No i z pewnością często tu będę zaglądać.

Stary 2009-03-15, 11:37   #6
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Taverney Pokaż wiadomość
salę i kościół warto zarezerwować wcześniej, jeśli chodzi o "ślubne" miesiące jak sierpień, czerwiec czy wrzesień, to salę warto zarezerwować nawet rok wcześniej przy dobrej lokalizacji. Termin w kościele pół roku, żeby mieć już zaklepaną datę i godzinę. Resztę ze spokojem można zrobić z czasem
Powodzenia i gratuluję zapraszam do udziału w ślubnym forum, a myślę że znajdziesz tu wiele cennych rad i inspiracji.
Niestety przy "chwytliwych" miejscach to rok to nawet za mało...W mojej sali na 2010 rok zostały tylko 2 terminy listopadowe... Więc to na prawde warto wczesniej! Owocnego planowania!
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-15, 14:14   #7
Marina123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
Niestety przy "chwytliwych" miejscach to rok to nawet za mało...W mojej sali na 2010 rok zostały tylko 2 terminy listopadowe... Więc to na prawde warto wczesniej! Owocnego planowania!
Dziękuję

Stary 2009-03-15, 15:34   #8
pokropce
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marina123 Pokaż wiadomość
Witam. Nie wiem czy jest taki wątek, przeglądnęłam sporo tematów i nie znalazłam. Jeśli już taki temat jest z góry przepraszam za moje gapowe.
Mój TŻ mi się oświadczył a ja ze szczęściem na twarzy i łzami w oczach powiedziałam TAK.
Teraz jest problem. Nigdy nie organizowałam wesel, nie byłam w trakcie organizowania wesela.
Zrobić listę gości?
A może zamówić salę?
Z góry dziękuję

Gratulacje My załatwiliśmy to tak: najpierw rodzice, potem zarezerwowaliśmy sale- ztym najczęściej jest teraz proble, bo dziewczyny rezerwują z dużym wyprzedzeniem i od razu kościół. Jeżeli uda się Wam zarezerwować jakiś chodliwy termin np. sierpień to radze od razu zaklepać zespół, foto i kamerę- jeżeli takową chcecie. Reszta to już pikuś. Ja wychodze za mąż w maju i my rezerwowaliśmy zespół w wakacje, a foto i wideo we wrześniu. Nie było problemów z naszym terminem, ale wakacyjne były już pozajmowane.pozdrawiam.
Nie martw się, organizacja tego całego bałaganu nie jest taka straszna, ale dobrze jest to wszystko rozłożyć w czasie- wtedy to tylko przyjemność, anie nerwu ,że się z czymś nie zdąży

http://suwaczki.slub-wesele.pl/20090509580413.html
pokropce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-15, 16:52   #9
aniazio
Raczkowanie

GG do aniazio

witam z moim Tż wybralismy grudzień 2009 a dokładniej 26 co myślicie o tej dacie??
aniazio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-15, 17:27   #10
Taverney
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniazio Pokaż wiadomość
witam z moim Tż wybralismy grudzień 2009 a dokładniej 26 co myślicie o tej dacie??
bardzo fajna data, ale nastręcza problemów:
np. z fryzjerem i makijażystką w dniu ślubu, bądź co bądź to Boże Narodzenie i zakłady są pozamykane...
poza tym problem możecie mieć z salą, nie wszędzie chcą wynajmować salę na tą datę.
I radzę już zacząć załatwiać pełną parą, bo czasu mało.
Ale na wizażu są osoby, które brały ślub w Boże Narodzenie.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-15, 17:41   #11
aniazio
Raczkowanie

GG do aniazio

dzięki ja nie chcę dużego ślubu ani wesela tylko skromny poczęstunek dla rodziny jakis obiadek ,toast na wejście,no i obowiazkowo tortnajbardziej przeraża mnie to, że w Polsce będę dopiero w sierpniu igdy zaczniemy wszystko załatwiać okaże sie ,że braknie nam czasu i coś bedzie nie zgrane....

Edytowane przez aniazio
Czas edycji: 2009-03-15 o 17:55
Stary 2009-03-15, 20:15   #12
Minutka26
Raczkowanie

Cytat:
Zrobić listę gości?
A może zamówić salę?
Z góry dziękuję
1) Zdecydowanie najpierw należy rozejrzeć się za salą. I "zaklepać" sobie termin, bo terminy potrafią być naprawdę mocno oblegane (moją salę trzeba było zamówić na 2 lata przed planowanaądatą bo wszystkie wcześniejsze terminy były już zajęte ) .

2) Potem Kościół zwłaszcza, jeśli zależy Ci na jakimś konkretnym Kościele, a nie na obojętnie jakim. Lepiej to zrobić od razu po sali, żeby potem nie było rozczarowania, ze terminów już brak.

Moim zdaniem te dwie rzeczy to priorytet, bo głównie na salę możecie czekać baaardzo długo.

3) Potem fotograf/ewent. kamerzysta

4) i muzykę (kapela, dj itp.)

Jak załatwisz te 4 punkty to możesz trochę odetchnąć i powoli załatwiać pozostałe rzeczy (a jest tego troszkę )

Ja załatwiałam właśnie w tej kolejności jak wyżej. Po załatwieniu tych 4 punktów miałam na resztę bardzo dużo czasu, i nadal jeszcze go trochę mam Dzięki temu stres jest mniejszy i małymi kroczkami dążysz do celu. Mi jeszcze sporo zostało, no ale niektórych rzeczy jak formalności w Kościele nie da się załatwić wcześniej niż na 3 miesiące przed.

Życzę powodzenia i czerpania radości z przygotowywań

Stary 2009-03-15, 21:02   #13
centipede
Zadomowienie

Po pierwsze gratuluję zaręczyn!

A na który rok planujecie ślub? Jeśli 2010 to zapraszam do naszego wątku PM2010

My zaczęliśmy od poinformowania rodziców, później zrobiliśmy orientacyjną listę gości (żeby wiedzieć jakiej sali szukać), później sala; następnie fotografa i orkiestrę załatwialiśmy mniej więcej w tym samym czasie. Teraz czeka nas kościół

Zacznij od sali, bo tutaj terminy są szybko rezerwowane

Mam nadzieję, że choć troszkę pomogłam
Stary 2009-03-15, 21:44   #14
Samoa
Zakorzenienie

a ja bym jeszcze pomyslała nad tym kto płaci za wesele - rodzice robią zrzutę czy Wy sami płacicie, zrobiłabym kosztorys pi razy drzi na początek i na tej podstawie ustaliłabym graniczna kwotę, wiadomo pi raz drzwi, ale zawsze
Samoa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-15, 23:36   #15
Marina123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Samoa Pokaż wiadomość
a ja bym jeszcze pomyslała nad tym kto płaci za wesele - rodzice robią zrzutę czy Wy sami płacicie, zrobiłabym kosztorys pi razy drzi na początek i na tej podstawie ustaliłabym graniczna kwotę, wiadomo pi raz drzwi, ale zawsze
Na początku chcę podziękować za gratulację i również gratuluję wszystkim pannom młodym i świeżo upieczonym żoneczkom

O kwesti finansowej dzisiaj rozmawialiśmy z TŻ. TŻ pracuje od 3 lat, ale nie nazbierał zbyt dużo bo praca jak nie powiem co. Ja kończę studia w tym roku dokładnie za tydzień w piątek mam obronę. W kwietniu zaczynam staż. Z 600 zł tez nie odłożę.
A teściów przyszłych i mojej mamy raczej krzywo mi się widzi sierdzić im w kieszeni.
Nie wiem czy tak się da. Ale wpadliśmy na pomysł, żeby rodzice zapłacili nam zaliczki. A my jakoś uskładamy resztę.
Tylko nie wiem jak to się wszystko płaci?
Z góry? W ratach? Czy zaliczka a reszta potem. Może ktoś wie ??

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-16, 07:27   #16
adu84
Raczkowanie

Cytat:
Na początku chcę podziękować za gratulację i również gratuluję wszystkim pannom młodym i świeżo upieczonym żoneczkom

O kwesti finansowej dzisiaj rozmawialiśmy z TŻ. TŻ pracuje od 3 lat, ale nie nazbierał zbyt dużo bo praca jak nie powiem co. Ja kończę studia w tym roku dokładnie za tydzień w piątek mam obronę. W kwietniu zaczynam staż. Z 600 zł tez nie odłożę.
A teściów przyszłych i mojej mamy raczej krzywo mi się widzi sierdzić im w kieszeni.
Nie wiem czy tak się da. Ale wpadliśmy na pomysł, żeby rodzice zapłacili nam zaliczki. A my jakoś uskładamy resztę.
Tylko nie wiem jak to się wszystko płaci?
Z góry? W ratach? Czy zaliczka a reszta potem. Może ktoś wie ??
kwestia indywidualna...
na jednej sali chcieli 1000 zł zaliczki i wpłatę całości jeszcze przed weselem, na innej (tej którą wybraliśmy) mam kwitek z potwierdzeniem wpłaty z rezerwacją terminu za 200 zł, później 40% na 2 tyg przed ślubem, reszta albo w dniu ślubu albo w poprawiny - jak nam będzie wygodniej... podoba mi się taka elastyczność...
fotograf podpisał umowę bez żadnej zaliczki - 50% w dniu ślubu, reszta przy odbiorze zdjęć...
kamerzysta - 100 zł przy podpisaniu umowy, reszta po ślubie przy odbiorze...
autko - w dniu ślubu...
sukienka - zaliczka za wypożyczenie w dniu podpisania umowy wyniosła mnie 600 zł...
zespół - też symboliczne 100 zł przy podpisaniu umowy, reszta na zakończenie imprezy...
wszystko zależy od ludzi... najważniejsze to mieć umowy bądź jakiekolwiek kwitki gdzie jest opisane za co (data i usługa) i ile zapłaciliście i jakiś podpis bądź pieczątka z datą wpłąty od usługodawcy...
Stary 2009-03-16, 08:52   #17
Marina123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez adu84 Pokaż wiadomość
kwestia indywidualna...
na jednej sali chcieli 1000 zł zaliczki i wpłatę całości jeszcze przed weselem, na innej (tej którą wybraliśmy) mam kwitek z potwierdzeniem wpłaty z rezerwacją terminu za 200 zł, później 40% na 2 tyg przed ślubem, reszta albo w dniu ślubu albo w poprawiny - jak nam będzie wygodniej... podoba mi się taka elastyczność...
fotograf podpisał umowę bez żadnej zaliczki - 50% w dniu ślubu, reszta przy odbiorze zdjęć...
autko - w dniu ślubu...
sukienka - zaliczka za wypożyczenie w dniu podpisania umowy wyniosła mnie 600 zł...
zespół - też symboliczne 100 zł przy podpisaniu umowy, reszta na zakończenie imprezy...
wszystko zależy od ludzi... najważniejsze to mieć umowy bądź jakiekolwiek kwitki gdzie jest opisane za co (data i usługa) i ile zapłaciliście i jakiś podpis bądź pieczątka z datą wpłąty od usługodawcy...

Dzięki. To bardzo cenne. Czyli nasz plan może wypalić. Oby się udało.

To mam jeszcze jedno pytanie. Co to jest "PROTOKÓŁ ŚLUBNY" !

Stary 2009-03-16, 08:56   #18
LadySith
Zakorzenienie

GG do LadySith

Cytat:
Dzięki. To bardzo cenne. Czyli nasz plan może wypalić. Oby się udało.

To mam jeszcze jedno pytanie. Co to jest "PROTOKÓŁ ŚLUBNY" !
lista pytań od księdza, na które odpowiada się w kancelarii, przy składaniu papierków, 3 miesiace przed ślubem

Stary 2009-03-16, 10:53   #19
michel82
Wtajemniczenie

Cytat:
Zrobić listę gości?
A może zamówić salę?
Z góry dziękuję
Po pierwsze gratuluję zaręczyn!!!
My na początku ustaliliśmy sami datę ślubu, która później musiała zostać zmieniona następnie poinformowaliśmy o tym fakcie naszych rodziców. Później było spotkanie rodziców i teściów.W międzyczasie zrobiliśmy wstępną listę gości, żeby wiedzieć, jakiej sali szukać (na ile osób). Zarezerwowaliśmy salę (na początku listopada 2008 na wrzesień 2009), następnie kamerzystę i fotografa, zespół, a przed Świętami Bożego Narodzenia zamówiliśmy termin i godzinę w kościele. Na razie na tym etapie się zatrzymaliśmy.

Maja jest już z nami
08.04.2012
michel82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-17, 13:03   #20
Aper
Zadomowienie

Cytat:
Zrobić listę gości?
A może zamówić salę?
Z góry dziękuję
Marina123, po pierwsze gratulacje!
Ja miałam tak samo jak Ty Zieloni z mężem obydwoje Żadnego wesela "w okolicy". W dodatku tak się poskładało, że ani nasi rodzice, ani rodzeństwo wiele nie byli w stanie pomóc, czy zorganizować, więc cała impreza faktycznie była nasza... Wiele spraw załatwialiśmy po swojemu, pewnych błędów nie dało się uniknąć, ale wszystko zawsze się prostowało .
Potwierdzę, co piszą dziewczyny wyżej: rozmowa z rodzicami, a po ich "błogosławieństwie" hajda w organizację wszystkiego! I najpierw termin, który często jest uzależniony od lokalu, (sali, kucharki, cateringu- co wolisz), potem faktycznie można odwiedzić proboszcza - są miejsca, gdzie ludzie wariują i klepią terminy rok naprzód też w kościołach Albo Was wpisze na odległy termin, albo się "pośmieje", w każdym razie warto spróbować. I WAŻNA rzecz: wtedy warto się dopytać, jakie papiery, kursy, zaświadczenia przygotowywać - dużo zależy od diecezji, dekanatu, proboszcza - nie wiem skąd jesteś, ale ja zauważyłam duże rozbieżności w wymaganiach między parafią moją a męża (inne województwa) np. dzień skupienia, katechezy i takie tam różne nazwy i formy. O to najlepiej pytaj w swojej parafii.
Acha! Załóż sobie zeszycik i teczkę - na spisy, paragony, umowy, telefony, terminy, itp.. Fajna potem pamiątka BTW

I co jeszcze? Jak termin zaklepany to zespół i powoli kamerzysta z fotografem...
Daj znać jak idzie

---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ----------

Cytat:
Napisane przez adu84 Pokaż wiadomość
kwestia indywidualna...
autko - w dniu ślubu...
Potwierdzam co pisze adu84, podobne doświadczenia: np. za przyjęcie, autokar płaciliśmy dopiero w poniedziałek po imprezie. Największa zaliczka za przyjęcie i zespół - 800 i 200 zł. Czyli Wasz plan na pewno wypali Wiem, bo podobne założenia co do finansów mieliśmy Trzymam kciuki za wszystko!
Aper jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-17, 18:00   #21
Malowany Welon
Przyczajenie

Smile Dot.: Od czego zacząć ?!

Witajcie,
kilka cennych uwag od osoby, dla której organizacja wesel to praca.

Po pierwsze to porozmawiaj z Narzeczonym jak widzicie ślub i wesele i omówcie jakie macie priorytety - często w czasie przygotowań okazuje się, że nie zawsze tak samo to sobie wyobrażacie i różne rzeczy są dla Was ważne (np. niektórym zależy na dobrym fotografie kosztem zespołu, dla innego ważna jest sala a nie jedzenie).

Po drugie ustalcie listę gości, czy będą potrzebne noclegi, transport dla nich itp. To jest bardzo ważne przy wyborze lokalu(nierzadko trzeba odwoływać zarezerwowany lokal bo ostatecznie nie spełnia wszystkich warunków - a z tym wiążą sie straty zaliczek).

Jeśli macie ustalony ogólny budżet to podzielcie go na wszystkie kategorie - czyli ile możecie na co przeznaczyć. Trzymajcie się go i zaznaczajcie wszelkie zmiany.

Jeśli chodzi o przedpłaty i zaliczki to bardzo tego pilnujcie - zasada jest taka, ze płaci się za wykonaną pracę. Wyjątek to lokal gdzie oprócz zaliczki płaci się ok 40-50% tuż przed weselem.

Zespół - po weselu
Fotograf i kamerzysta - przy odbiorze materiału, jeśli Wam odpowiada
Kwiaciarnie, makijaż fryzury - po usłudze.

Pamiętajcie - wszystko omawia sie przed uroczystością i zawsze podpisujcie umowy (w których zawarte są wszelkie warunki)

Pozdrawiam i w razie pytań służe pomocą...
Malowany Welon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-18, 11:52   #22
Oliath
Zakorzenienie

A to my mamy z gorki Na slubie tylko tesciowie, szwagierki, moj brat i moj tato plus swiadki z polowkami po slubie obiad dla nich w restauracji, na 12 osob to nie ma co nawet sali klepac a jak bedzie ladnie i slonecznie to wesele na ogrodzie u nas + catering jakis. A wieczorem biba dla przyjaciol - albo grill/ognisko, jesli noc cieplutka, a jesli burzowo - domowka lub pubik
Z calej listy musze zaklepac sierpien w Kosciele, odbebnic nauki, suknia bedzie psiapsiolki, ktorej swiadkowalam, wiec luzik - znajoma spiewaczka obiecala nam Ave Maria, a moj brat profesjonalna sesje zdjeciowa
To sie nazywa PO KOSZTACH
Kubulek
Oliath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-18, 12:24   #23
Prymulkaaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Malowany Welon Pokaż wiadomość
.

Po pierwsze to porozmawiaj z Narzeczonym jak widzicie ślub i wesele i omówcie jakie macie priorytety - często w czasie przygotowań okazuje się, że nie zawsze tak samo to sobie wyobrażacie weselem.

I to niestety prawda Kiedy rozmawialiśmy o ślubie kiedyś...mieliśmy wszystko zaplanowane... bo to miał być Nasz ślub.. a potem się okazało, że jego mama ma decydować o podziale kosztów.. tata o kościele.. i jemu to odpowiada.. włączył mi się bulwers.. i po rozmowach o ślubie;P bo on nie wiem o co mi chodzi..

teraz staję na nogi finansowo, więc niedługo wrócimy pewnie do tych rozmów) Moich rodziców nie stać na wyciągnięcie kasy na moje wesele, tym bardziej że jest nas 4.. więc zaczynam zbierać i wtedy ja będę dyktować warunki

a tak serio to mi przykro że tak wyszło, bo przecież do 05.06.2010r już nie dużo zostało i trzeba zacząc przygotowania!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-18, 18:24   #24
aniazio
Raczkowanie

GG do aniazio
Wink Dot.: Od czego zacząć ?!

Cytat:
Napisane przez Oliath Pokaż wiadomość
A to my mamy z gorki Na slubie tylko tesciowie, szwagierki, moj brat i moj tato plus swiadki z polowkami po slubie obiad dla nich w restauracji, na 12 osob to nie ma co nawet sali klepac a jak bedzie ladnie i slonecznie to wesele na ogrodzie u nas + catering jakis. A wieczorem biba dla przyjaciol - albo grill/ognisko, jesli noc cieplutka, a jesli burzowo - domowka lub pubik
Z calej listy musze zaklepac sierpien w Kosciele, odbebnic nauki, suknia bedzie psiapsiolki, ktorej swiadkowalam, wiec luzik - znajoma spiewaczka obiecala nam Ave Maria, a moj brat profesjonalna sesje zdjeciowa
To sie nazywa PO KOSZTACH
...........My też nie chcemy wesela tylko obiad dla najbilizszych i wystarczy
Stary 2009-03-19, 11:21   #25
michel82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aniazio Pokaż wiadomość
...........My też nie chcemy wesela tylko obiad dla najbilizszych i wystarczy
Ja też tak chciałam, ale nie wyszło Szykuje nam się impreza na jakieś 130 osób.

Maja jest już z nami
08.04.2012
Stary 2009-03-19, 11:43   #26
Prymulkaaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez michel82 Pokaż wiadomość
Ja też tak chciałam, ale nie wyszło Szykuje nam się impreza na jakieś 130 osób.

duża różnica.... Pomożecie w doborze sukni na cywilny? Podobają mi się dwie.. Pierwsza
http://www.allegro.pl/item578041086_...biel_ecru.html
ta z nr 5

http://www.allegro.pl/item587385651_...tki_angel.html
ta z nr 7
Stary 2009-03-19, 12:05   #27
michel82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Prymulkaaa Pokaż wiadomość
duża różnica.... Pomożecie w doborze sukni na cywilny? Podobają mi się dwie.. Pierwsza
ta z nr 5

ta z nr 7
Obie są ładne, ale bardziej podoba mi się ta pierwsza

Maja jest już z nami
08.04.2012
Stary 2009-03-19, 16:45   #28
Aper
Zadomowienie

Ta pierwsza!
http://www.allegro.pl/item578041086_...iel_ecru.html:)
ma więcej wdzięku. Tamta druga jest ok, ale oklepana pomijając zupełnie kwestię ceny...
Aper jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-19, 18:27   #29
LadySith
Zakorzenienie

GG do LadySith

Cytat:
Napisane przez Prymulkaaa Pokaż wiadomość
ta z nr 5

ta z nr 7
mi szczerze mówiąc się nie podobają - zbyt oklepane wzorki...ten allegrowicz w ogole nie zmienia modeli, wszystkie są takie same, tylko rozne kolory :/

Stary 2009-03-20, 15:02   #30
ulinkaaa
Zakorzenienie

ja tez jestem dopiero na poczatku drogi
Zareczyny byly 14 lutego, w przyszly weekend planujemy spotkanie rodzicow. Slub planujemy na sierpien 2010, wiec data dosc "chodliwa", bedziemy musieli niedlugo zaczac szukac sali i zaklepywac termin.
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości