![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Od czego zacząć ?!
Witam. Nie wiem czy jest taki wątek, przeglądnęłam sporo tematów i nie znalazłam. Jeśli już taki temat jest z góry przepraszam za moje gapowe.
Mój TŻ mi się oświadczył a ja ze szczęściem na twarzy i łzami w oczach powiedziałam TAK. Teraz jest problem. Nigdy nie organizowałam wesel, nie byłam w trakcie organizowania wesela. Nie wiem od czego zacząć. Nie mam pojęcia co najpierw zrobić. Pogadać z rodzicami i przyszłymi teściami ?? Zrobić listę gości? A może zamówić salę? A może ustalić datę ślubu? Wy jesteście już ekspertkami w tej dziedzinie. Dlatego proszę o poradę. A najlepiej co zrobić w jakiej kolejności. Z góry dziękuję ![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Od czego zacząć ?!
wydaje mi sie że najpierw trzeba porozmawiać z rodzicami i teściami
![]() ![]() ![]() Twórczych przygotowan: ![]()
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale termin w kościele zaklepać raczej należy wcześniej.. no chyba że to bedzie jakiś niechodliwy termin... albo w Twojej parafii nie ma z tym problemu u mnie na naukach ostatnio ksiądz powiedzial ze w 2 sobote sierpnia bedzie 5 slubow, zaczynaja od 10. a to wszystko dlatego ze wszyscy najpierw klepia sale,video,foto,zespol, a z kosciolem czekaja na koniec i potem takie problemy wychodza ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
salę i kościół warto zarezerwować wcześniej, jeśli chodzi o "ślubne" miesiące jak sierpień, czerwiec czy wrzesień, to salę warto zarezerwować nawet rok wcześniej przy dobrej lokalizacji. Termin w kościele pół roku, żeby mieć już zaklepaną datę i godzinę. Resztę ze spokojem można zrobić z czasem
![]() Powodzenia i gratuluję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Jesteście kochane. Bardzo wam dziękuję za porady. Na pewno z nich skorzystam. Wreszcie wiem co robić. No i z pewnością często tu będę zaglądać.
![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Gratulacje ![]() Nie martw się, organizacja tego całego bałaganu nie jest taka straszna, ale dobrze jest to wszystko rozłożyć w czasie- wtedy to tylko przyjemność, anie nerwu ,że się z czymś nie zdąży ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
witam z moim Tż wybralismy grudzień 2009 a dokładniej 26 co myślicie o tej dacie??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
np. z fryzjerem i makijażystką w dniu ślubu, bądź co bądź to Boże Narodzenie i zakłady są pozamykane... poza tym problem możecie mieć z salą, nie wszędzie chcą wynajmować salę na tą datę. I radzę już zacząć załatwiać pełną parą, bo czasu mało. Ale na wizażu są osoby, które brały ślub w Boże Narodzenie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
dzięki ja nie chcę dużego ślubu ani wesela tylko skromny poczęstunek dla rodziny jakis obiadek ,toast na wejście,no i obowiazkowo tort
![]() Edytowane przez aniazio Czas edycji: 2009-03-15 o 17:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() 2) Potem Kościół zwłaszcza, jeśli zależy Ci na jakimś konkretnym Kościele, a nie na obojętnie jakim. Lepiej to zrobić od razu po sali, żeby potem nie było rozczarowania, ze terminów już brak. Moim zdaniem te dwie rzeczy to priorytet, bo głównie na salę możecie czekać baaardzo długo. 3) Potem fotograf/ewent. kamerzysta 4) i muzykę (kapela, dj itp.) Jak załatwisz te 4 punkty to możesz trochę odetchnąć i powoli załatwiać pozostałe rzeczy (a jest tego troszkę ![]() Ja załatwiałam właśnie w tej kolejności jak wyżej. Po załatwieniu tych 4 punktów miałam na resztę bardzo dużo czasu, i nadal jeszcze go trochę mam ![]() Życzę powodzenia i czerpania radości z przygotowywań ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Po pierwsze gratuluję zaręczyn!
![]() ![]() A na który rok planujecie ślub? Jeśli 2010 to zapraszam do naszego wątku PM2010 ![]() My zaczęliśmy od poinformowania rodziców, później zrobiliśmy orientacyjną listę gości (żeby wiedzieć jakiej sali szukać), później sala; następnie fotografa i orkiestrę załatwialiśmy mniej więcej w tym samym czasie. Teraz czeka nas kościół ![]() Zacznij od sali, bo tutaj terminy są szybko rezerwowane ![]() Mam nadzieję, że choć troszkę pomogłam ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
a ja bym jeszcze pomyslała nad tym kto płaci za wesele - rodzice robią zrzutę czy Wy sami płacicie, zrobiłabym kosztorys pi razy drzi na początek i na tej podstawie ustaliłabym graniczna kwotę, wiadomo pi raz drzwi, ale zawsze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() O kwesti finansowej dzisiaj rozmawialiśmy z TŻ. TŻ pracuje od 3 lat, ale nie nazbierał zbyt dużo bo praca jak nie powiem co. Ja kończę studia w tym roku dokładnie za tydzień w piątek mam obronę. W kwietniu zaczynam staż. Z 600 zł tez nie odłożę. A teściów przyszłych i mojej mamy raczej krzywo mi się widzi sierdzić im w kieszeni. Nie wiem czy tak się da. Ale wpadliśmy na pomysł, żeby rodzice zapłacili nam zaliczki. A my jakoś uskładamy resztę. Tylko nie wiem jak to się wszystko płaci? Z góry? W ratach? Czy zaliczka a reszta potem. Może ktoś wie ??
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
na jednej sali chcieli 1000 zł zaliczki i wpłatę całości jeszcze przed weselem, na innej (tej którą wybraliśmy) mam kwitek z potwierdzeniem wpłaty z rezerwacją terminu za 200 zł, później 40% na 2 tyg przed ślubem, reszta albo w dniu ślubu albo w poprawiny - jak nam będzie wygodniej... podoba mi się taka elastyczność... fotograf podpisał umowę bez żadnej zaliczki - 50% w dniu ślubu, reszta przy odbiorze zdjęć... kamerzysta - 100 zł przy podpisaniu umowy, reszta po ślubie przy odbiorze... autko - w dniu ślubu... sukienka - zaliczka za wypożyczenie w dniu podpisania umowy wyniosła mnie 600 zł... zespół - też symboliczne 100 zł przy podpisaniu umowy, reszta na zakończenie imprezy... wszystko zależy od ludzi... najważniejsze to mieć umowy bądź jakiekolwiek kwitki gdzie jest opisane za co (data i usługa) i ile zapłaciliście i jakiś podpis bądź pieczątka z datą wpłąty od usługodawcy...
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzięki. To bardzo cenne. Czyli nasz plan może wypalić. Oby się udało. To mam jeszcze jedno pytanie. Co to jest "PROTOKÓŁ ŚLUBNY" !
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
lista pytań od księdza, na które odpowiada się w kancelarii, przy składaniu papierków, 3 miesiace przed ślubem
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
My na początku ustaliliśmy sami datę ślubu, która później musiała zostać zmieniona ![]()
![]() |
![]() |
#20 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja miałam tak samo jak Ty ![]() ![]() ![]() Potwierdzę, co piszą dziewczyny wyżej: rozmowa z rodzicami, a po ich "błogosławieństwie" hajda w organizację wszystkiego! I najpierw termin, który często jest uzależniony od lokalu, (sali, kucharki, cateringu- co wolisz), potem faktycznie można odwiedzić proboszcza - są miejsca, gdzie ludzie wariują i klepią terminy rok naprzód też w kościołach ![]() ![]() Acha! Załóż sobie zeszycik i teczkę - na spisy, paragony, umowy, telefony, terminy, itp.. Fajna potem pamiątka BTW I co jeszcze? Jak termin zaklepany to zespół i powoli kamerzysta z fotografem... Daj znać jak idzie ![]() ---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
![]()
Witajcie,
kilka cennych uwag od osoby, dla której organizacja wesel to praca. Po pierwsze to porozmawiaj z Narzeczonym jak widzicie ślub i wesele i omówcie jakie macie priorytety - często w czasie przygotowań okazuje się, że nie zawsze tak samo to sobie wyobrażacie i różne rzeczy są dla Was ważne (np. niektórym zależy na dobrym fotografie kosztem zespołu, dla innego ważna jest sala a nie jedzenie). Po drugie ustalcie listę gości, czy będą potrzebne noclegi, transport dla nich itp. To jest bardzo ważne przy wyborze lokalu(nierzadko trzeba odwoływać zarezerwowany lokal bo ostatecznie nie spełnia wszystkich warunków - a z tym wiążą sie straty zaliczek). Jeśli macie ustalony ogólny budżet to podzielcie go na wszystkie kategorie - czyli ile możecie na co przeznaczyć. Trzymajcie się go i zaznaczajcie wszelkie zmiany. Jeśli chodzi o przedpłaty i zaliczki to bardzo tego pilnujcie - zasada jest taka, ze płaci się za wykonaną pracę. Wyjątek to lokal gdzie oprócz zaliczki płaci się ok 40-50% tuż przed weselem. Zespół - po weselu Fotograf i kamerzysta - przy odbiorze materiału, jeśli Wam odpowiada Kwiaciarnie, makijaż fryzury - po usłudze. Pamiętajcie - wszystko omawia sie przed uroczystością i zawsze podpisujcie umowy (w których zawarte są wszelkie warunki) Pozdrawiam i w razie pytań służe pomocą... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
A to my mamy z gorki
![]() ![]() ![]() ![]() Z calej listy musze zaklepac sierpien w Kosciele, odbebnic nauki, suknia bedzie psiapsiolki, ktorej swiadkowalam, wiec luzik - znajoma spiewaczka obiecala nam Ave Maria, a moj brat profesjonalna sesje zdjeciowa ![]() To sie nazywa PO KOSZTACH ![]()
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
I to niestety prawda ![]() teraz staję na nogi finansowo, więc niedługo wrócimy pewnie do tych rozmów ![]() ![]() ![]() a tak serio to mi przykro że tak wyszło, bo przecież do 05.06.2010r już nie dużo zostało i trzeba zacząc przygotowania! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
duża różnica.... Pomożecie w doborze sukni na cywilny? Podobają mi się dwie.. Pierwsza http://www.allegro.pl/item578041086_...biel_ecru.html ta z nr 5 ![]() http://www.allegro.pl/item587385651_...tki_angel.html ta z nr 7 ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Ta pierwsza!
http://www.allegro.pl/item578041086_...iel_ecru.html:) ma więcej wdzięku. Tamta druga jest ok, ale oklepana ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
ja tez jestem dopiero na poczatku drogi
![]() Zareczyny byly 14 lutego, w przyszly weekend planujemy spotkanie rodzicow. Slub planujemy na sierpien 2010, wiec data dosc "chodliwa", bedziemy musieli niedlugo zaczac szukac sali i zaklepywac termin. ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:16.