|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzeniona
|
Studia w Niemczech
Witam
![]() ![]() Zapraszam do wymiany opinii i doświadczeń ![]() PS. Nie chodzi mi tutaj o studiowanie w ramach programu typu Erasmus, bo tu jednak bardzo pomaga uczelnia, niemniej można się dzielić także wrażeniami z wymian zagranicznych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Studia w Niemczech
Hej! Ja studiuję w Niemczech. Polecam ten kraj na studia, ale rozejrzyj się za tym, który land ma najlepsze warunki dla studentów, w niektórych trzeba płacić za studia, w innych nie, poza tym w niektórych landach studenci mają (nie za darmo oczywiście) bilet semestralny na komunikację miejską i kolej regionalną, co jest wielkim plusem. Poza tym południe Niemiec jest zdecydowanie droższe niż północ, a tym bardziej północny wschód. Rozejrzyj się po cenach pokoi np, na południu średnia cena 400-500 euro, na północy ok. 200-300. To są bardzo istotne kwestie. Co do samego przygotowania się na studia - raczej nic specjalnego, musiałam zdać po prostu certyfikat językowy (Ty po germanistyce pewnie nie będziesz musiała). Niemcy wybrałam dlatego, bo mówię po niemiecku a poziom kształcenia na moim kierunku jest tam najlepszy na świecie, moim zdaniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzeniona
|
martiniątko - dziękuję Ci bardzo za odpowiedź
![]() Może jeszcze jedno pytanie - wiesz może, jak wygląda kwestia przyznawania akademików? Jeśli nie dostałabym akademika, to pozostaje Wohngemeinschaft, a nie wiem, czy łatwo byłoby mi w zupełnie obcym kraju znaleźć współlokatorów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja studiowalam w Niemczech (cale studia, 3 kierunki) i z reka na sercu - mam mieszane wrazenia. Ale to pewnie kwestia osobistych preferencji ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzeniona
|
UrbanWarrior - a czy Bachelor to nie odpowiednik polskiego licencjatu, a Master magisterki? Tak zawsze myślałam, będę musiała o tym jeszcze dokładniej poczytać. Dlaczego masz mieszane wrażenia, mogłabyś o tym coś dokładniej napisać?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Master i Bachelor to to samo co magister i licencjat
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Hmm ok, moze rzeczywiscie efekt koncowy jest ten sam ... Zakrecilam dlatego, ze gdy ja studiowalam na magisterskich i wprowadzili bachelory/mastery, na uni zrobil sie straszny balagan i zamieszanie, a moje studiowanie roznilo sie kolosalnie od studiowania znajomych, ktorzy przeniesli sie na "nowy" system czy zaczeli od zera.
Studiowanie starym systemem (przynajmniej tam, gdzie ja studiowalam - polnocne Niemcy) to bylo istne Eldorado i wolna Amerykanka, wystarczylo sie dobrze zorganizowac ... natomiast wraz z nowym systemem wszedl tzw. "zamordyzm", ktory nie podobal sie praktycznie nikomu - narzekali zarowno studenci, jak i wykladowcy ![]() ![]() Mieszane wrazenia mam dlatego, ze Niemcy to po prostu nie moja bajka. Nie ta mentalnosc, nie ten klimat. Zupelnie inaczej jest jechac gdzies na wakacje / zwiedzanie, a inaczej mieszkac tam na stale, ale wyjezdzajac praktycznie w ciemno swiezo po maturze, to ostatnie nad czym sie zastanawialam ![]() A studia wspominam obecnie jako szalona biurokracje i chaos, ktory moze mial w sobie jakistam urok ... ale nigdy w zyciu nie chcialabym przechodzic przez to ponownie ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Studia w Niemczech są znacznie lepsze niż w Polsce pod względem relacji nauczyciel- student. Formalności to istne piekło. Studiowanie zagranicą wymaga dużego zorganizowania, ciągłego pilnowania terminów. Sporo z tym stresu, ale bardzo szybko się dorasta i uczy samodzielności. Studia bardziej przygotowują do przyszłej pracy, nikt nie wymaga tyle teorii i zbędnych rzeczy co w Polsce. Bardzo ważne są praktyki i samokształcenie, czyli kursy, certyfikaty, wolontariaty itp. Kwestie osobiste - nie każdemu ten kraj pasuje. Jeśli się po 2 latach nie przywyknie, przeważnie to już nie nastąpi i kraj zawsze będzie się wydawał obcy. Inne są stosunki społeczne, relacje damsko-męskie, styl życia. Mnie się po roku zaczęło podobać, pierwszy rok byłam zbyt zabiegana by myśleć, czy ja w ogóle chcę tu być. Ale wszyscy moi znajomi odjechali - wrócili do Polski lub dalej w świat, nie z powodu problemów ze studiami czy też finansowych, właśnie z powodów osobistych, szkoda im było młodych lat na "wegetację".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Taa te ceny, ale tez dużo zależy od tego czy ma się własne mieszkanie czy się mieszka w tzw WG, ja mam własny apartament w akademiku i za ponad 30mkw place niecałe 300 eu, tak żee, czasem trzeba po prostu dobrze poszukać. Moim zdaniem na południ jest też łatwiej zdobyć prace (nebenjob, aushilfe), przynajmniej ja nie miałam z tym żadnych problemow. A co do poziomu kształcenia i stosunków Student - Docent to się zgadzam w 100%, na mojej uczelni podoba mi się fakt że sama mogę sobie plan ułożyć, nikt mi go nie narzuca. Przez formalia trzeba oczywiście przejść, z np Bafog i AstA miałam problemy, bo ciągle im coś brakowało... zapomniałam jeszcze dodać, że bardzo podoba mi się możliwość studiowania 2- 3 kierunków jednocześnie w stystemie HF/NF oraz jako Doppeltstudium, w Polsce to chyba dopiero po pierwszym roku jest możliwe. Edytowane przez black_prinsess Czas edycji: 2011-05-01 o 07:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Czesc, ja studiuje w Niemczech. Wlasnie nie z Erasmusa. Moglam isc na Mastera, ale wybralam 2. kierunek, czyli od poczatku. Jesli studiowalas germanistyke, moze byc latwiej, ale nie daje duzych szans. Ja mam mgr, a i tak chcieli sie ze mna osobiscie spotkac, obejrzec dyplom etc, dostalam zaswiadczenie z mojego wydzialu o znajomosci jezyka (wyprosilam), musialam udowadniac ile godzin mialam niem w zyciu.. Widac chceili sie ubezpieczyc, bo duzo jest ludzi, ktorzy twierdza, ze umieja, a nie radza sobie.
Dalej: studia sa moim zdadniem dobrze prowadzone, rzetelniej niz w Pl. Nie wiem czy poziom inny.. mysle, ze porownywalny, ale tutaj po gimnazjum widze, ze mniej wiedza. Ja sie zastanawiam czy nie wracac. Srednio mi sie tu uklada ze znajomymi, tesknie za przyjaciolmi w Pl, a tutaj wlasnie, jak juz ktos wczesniej pisal, mentalnosc nie taka. Jak dla mnie to oni sa zamknieci w sobie, generalnie nie obchodzi ich to, czy ty masz problem jakis, bo jestes z innego kraju etc. Duzo lepiej dogaduje sie z Ang, czy z USA. Poza tym jakos nieswojo sie czuje z ich ignorancja na temat naszego kraju, czesto spotykam sie z jakimis dziwnymi opiniami, jakbysmy byli krajem 3ego swiata mniej wiecej (nie robia tego swiadomie, po prostu brak wiedzy, a w przypadku akurat Niemcow jakos mnie to boli), a walka z niewiedza to jak walka z wiatrakami. Ale probowac Ci radze, bo jako studia bardziej mi sie tu podoba niz w Pl. Moze Tobie sie lepiej ulozy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
A ja zastanawiam się jak jest z rekrutacją na studia? Czy (poza zdaniem egzaminu językowego) wystarcza matura?
Jestem zainteresowana studiami w Niemczech lub Austrii na jak najlepszej uczelni - startowałabym do USA lub UK gdyby tylko było mnie na to stać. Niestety jest inaczej, a że po niemiecku mówię dobrze uznałam, że to moja najlepsza opcja. Rozważałam też co prawda naukę Francuskiego, ale chyba nie warto jeśli kraje niemieckojęzyczne stoją przede mną otworem, chociaż muszę przyznać, że boję się niemieckiej mentalności. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Tylko, ze tak.. tu to ciezko powiedziec co jest najlepsze, bo kierunki sie bardzo roznia i generalnie jakis przykladowy kierunek jest najlepszy na tej i na tej uczelni.
Powiem Ci, ze ja jestem przyzwyczajona do anglosaskiej mentalnosci (moze uogolniam, ale znajduje w nich podobienstwa, przynajmniej na podstawie wieeeeeelu znajomosci) i wlasnie Niemcy to dla mnie pewien moze nie szok kulturowy, bo bez przesady, ale cos w tym stylu. Znalam wczesniej Niemcow i zawsze sprawiali dziwne wrazenie, ale myslalam, ze to tylko ci konkretni. ---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ---------- I tak, wystarcza matura. Jeszcze nie widzialam dodatkowej rekrutacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Dzieki za odpowiedz.
![]() A orientuje sie ktos moze jak sprawa ma sie z np. Austria? Blisko nie blisko, ale roznice zawsze jakies moga byc. ![]() Edit: Szczerze mowiac tez lubie anglosaska mentalnosc (jesli mozna uogolniac), stad moje obawy. Edytowane przez leila_ Czas edycji: 2011-05-05 o 17:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Witam Drogie Wizażanki!
![]() 1)Co z ubezpieczeniem zdrowotnym? Czy wystarczyłoby tylko zaświadczenie o byciu ubezpieczonym w Polsce? I w ogóle to dobra opcja? Czy lepiej ubezpieczyć się w Niemczech? 2)Ile miesięcznie potrzeba byłoby pieniędzy na żywność i inne drobne wydatki? 3)Jak w Berlinie wygląda sytuacja z Semester Ticket? Za pomocą serdecznie dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
2) myślę że w Berlinie na życie (bez wynajmu) pójdzie ok. 200-300 euro, zależnie od tego czy i jak bardzo oszczędzasz 3) nie mam pojęcia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Serdecznie dziękuję za pomoc, martiniątko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Pozwólcie, że podłączę się do tego tematu ze swoimi wątpliwościami.
Mam kilka pytań odnośnie rekrutacji na niemieckie uczelnie. Jak wygląda sprawa zakwalifikowania się na wybrane studia (np.medycyna)? Jeżeli obowiązuje tzw. "Numerus Clausus" to co jest brane pod uwagę? Czy oceny z polskiego świadectwa maturalnego są zarówno ważne jak wyniki (%) otrzymane z matur? Bardzo proszę o odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Też się podłączę do tematu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Ja się orientuję, co prawda przede wszystkim jak to wygląda w Wiedniu na UniWien, na TU też się trochę orientuję. Generalnie wystarczy matura. Na niektóre kierunki jak np. Publizistik czy Psychologie są Aufnahmeprüfungen. Sposób studiowania mi jak najbardziej odpowiada, bo mogę sobie sama wybrać jakie wykłady czy seminaria w danym semestrze chcę przerobić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Cześć
![]() Ja też mam problem związany ze studiami w Niemczech...bardzo mi zależy, żeby tam studiować, lecz kompletnie nie wiem jak za to wszystko się zabrać, co robić po kolei... jest ktoś może tutaj, kto mógłby mi pomóc ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:24.