|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Tabletki a podwyższony poziom cholesterolu
Czy tabletki antykoncepcyjne mogą powodować wzrost całkowitego cholesterolu i frakcji LDL?
Otóż od dwóch lat biorę Marvelon i ostatnie wyniki mam kiepskie. Poziom LDL i całkowity cholesterol są przekroczone. Rok temu kiedy robiłam badanie, wyniki były lekko przekroczone. U mnie w rodzinie mama i babcia mają podwyższony cholesterol, ale równiez nieznacznie. Zastanawiam się więc gdzie leży problem. Ginekolog skierowala mnie do lekarza I kontaktu. Powiedziała mi, że odpowiednia dieta + ruch powinny pomóc, ale powinnam to konsultować z lekarzem rodzinnym. Zaproponowala zmiane tabletek na Yasminelle dopiero, kiedy wyniki po 3 miesiącach nie będą lepsze. Stąd moje pytanie, czy zmiana tabletek pomoże i co robić, żeby zbić cholesterol. Nie mam nadwagi, uprawiam sport 3 razy w tygodniu - to min, nie żywię się hamburgerami i pizza. A statyn nie chciałabym zacząć brać w wieku 22 lat, bo często stosuje się je już do końca zycia. Za bardzo nie wiem co robić, gdyż wysoki poziom cholesterolu źle nie wróży naczyniom wieńcowym...
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tabletki a podwyższony poziom cholesterolu
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zmiana tabletek może pomóc a może nie pomóc - jak odstawisz to będziesz miała pewność co do powodu a poza tym wybierz sie do lekarza, an pewno doradzi Ci sposoby na zbicie tego cholesterolu który już masz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Ja miałam ten sam problem co Ty i po odstawieniu tabletek od razu cholesterol mi spadł.
W ogóle oskarżam hormony o wiele szkód, które przez lata zażywania, zrobiły z moim organizmem i wyglądem. Teraz leczę się z powodu nienaturalnych krwawień, żylaków, i okropnych przebarwień na skórze. Gdybym teraz mogła cofnąć czas pokazałabym tym tabsom ![]() Odstaw to świństwo i od razu zobaczysz poprawę wyników cholesterolu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:09.