Kierunek studiów a praca.. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-10, 22:39   #1
kamilaa1993
Raczkowanie

Kierunek studiów a praca..

Niedługo będę musiala dokonac wyboru co do studiów. Właściwie nie wiem co mnie interesuje ale swoja prace od zawsze wyobrazałam sobie w jakims biurze czy zakladzie pracy, jakims urzedzie..bardziej papierkowa,komputerową..n ie fizyczną. Typu sekretarka heh, czy cos w tym stylu.. Jakie są kierunki po ktorych teoretycznie(bo wiadomo teraz z pracą to różnie) daja mozliwosc takiej pracy.. Nie wiem jakies zarządanie, marketing co o tym myslicie? Nie wiem moga tez byc media praca w jakies gazecie, pisanie artykulow ogolnie proszę o porade bo nie wiem jak to wyglada w świecie pracy...
Ps. Koncze technikum ekonomiczne Księgowa(rachunkowosc) odpada napewno..

Edytowane przez kamilaa1993
Czas edycji: 2013-02-10 o 22:42
kamilaa1993 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-10, 23:21   #2
21kasia21
Work, work, work

Dot.: Kierunek studiów a praca..

Cytat:
Napisane przez kamilaa1993 Pokaż wiadomość
Niedługo będę musiala dokonac wyboru co do studiów. Właściwie nie wiem co mnie interesuje ale swoja prace od zawsze wyobrazałam sobie w jakims biurze czy zakladzie pracy, jakims urzedzie..bardziej papierkowa,komputerową..n ie fizyczną. Typu sekretarka heh, czy cos w tym stylu.. Jakie są kierunki po ktorych teoretycznie(bo wiadomo teraz z pracą to różnie) daja mozliwosc takiej pracy.. Nie wiem jakies zarządanie, marketing co o tym myslicie? Nie wiem moga tez byc media praca w jakies gazecie, pisanie artykulow ogolnie proszę o porade bo nie wiem jak to wyglada w świecie pracy...
Ps. Koncze technikum ekonomiczne Księgowa(rachunkowosc) odpada napewno..
Rzadko kto pracuje w swoim zawodzie, więc ciężko coś jednoznacznie doradzić. Odnośnie przedstawionych tutaj prac, to przede wszystkim: m.in administracja publiczna, samorządowa etc; w mediach (w zależności od branży, specjalizacji): filologia polska bądź obca, grafika komputerowa, dziennikarstwo, politologia.
Projektowanie i realizacja indywidualnych zamówień: prezentów rocznicowych, podziękowań dla gości, figurek na tort, kolczyków, magnesów itp.

Ta reklama pokazywana jest pod 3 255 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
21kasia21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-17, 20:14   #3
dziewczynkazaparatami
Raczkowanie

nie ma studiów przygotowujących do zawodu sekretarki poza tym, teraz to sie nazywa modnie asystentka

napisałaś, ze interesuje Cię praca niefizyczna. wiec raczej konieczne beda studia z gatunków właśnie zarządzanie i marketing, zarządzanie projektami, biznes i marketing w sieci (przyszłościowe), zarządzanie z reklamą i komunikacją społeczną, czy też zarządzanie zasobami ludzkimi z elementami coachingu.

ciezko doradzic wiecej bo za malo napisalas o sobie. mimo to - widze ze oscylujesz miedzy projektami a reklama. jezeli interesuje Cie praca zawana potocznie "biurowa", choc pewnie chodzilo Ci po prostu o prace nie fizyczna, polecam Ci takowe specjalizacje
Stary 2013-02-20, 09:31   #4
juliakawka
BAN stały

Mój profesor kiedyś powiedział, że żadne studia nie nauczą Cię praktyki, a to właśnie ona będzie Ci najbardziej potrzebna. Idź na jakieś zaoczne studia i szukaj pracy jako asystentka. Buduj swoją ścieżkę kariery!
juliakawka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 11:59   #5
kosmak
BAN stały

Studia to jedno, a praca to drugie. Oczywiście są osoby, które po studiach pracują w wyuczonej branży, ale nie zawsze tak jest. Ja kiedyś np zabierałam się za studiowanie matematyki... a teraz kończę masaż i chcę zostać masażystką / kosmetyczką ewentualnie kiedyś. Także w życiu różnie bywa!
kosmak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 12:08   #6
Akane
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kosmak Pokaż wiadomość
Studia to jedno, a praca to drugie. Oczywiście są osoby, które po studiach pracują w wyuczonej branży, ale nie zawsze tak jest.
Dokładnie, często trzeba się przekwalifikować, dokształcać, a bywa, że życie napisze jeszcze inny scenariusz.

Na pewno bezpieczniej jest wybrać kierunki, które zwiększają szansę na rynku pracy - zarządzanie, marketing, informatyka. Myślę, że filologia angielska czy też generalnie kierunki językowe, również mają przyszłość (coraz więcej firm działa nie tylko w kraju, ale wychodzi też na rynki międzynarodowe, więc osoby znające biegle język obcy będą raczej "w cenie").
Stary 2013-02-22, 18:56   #7
Joesefin
BAN stały

Niestety prawda jest taka że rynek pracy tak szybko sie zmienia i nigdy nie wiadomo jak to bedzie z ta praca po studiach...zdecydowanie na twoim miejscu stawiałaby na znalezienie pracy i zaoczne studia, bo potem i tak będziesz musiała brac udział w szkoleniach itp.
Joesefin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-26, 23:38   #8
dziewczynkazaparatami
Raczkowanie

pamiętaj, że są jeszcze studia podyplomowe i specjalizacje.
mozesz np. isc na zarzadzanie (bardzo szeroki kierunek) ze spec. biznes i marketing w sieci lub zarzadzanie projektami, czy reklama i komunikacja spoleczna. lub stosunki międzynarodowe z dziennikarstwem.

masz rok zeby zastanowic sie na specjalziacja. wybierz w miare ogolny kierunek, szeroki. Skoro nie wiesz co chcesz robic potem mozesz sie wyspecjalizować

No i zostaja studia podyplomowe po licencjacie. Konkretne, nastawione na praktykę. Dokwalifikujesz się już z tego, co konkretnie chcesz w zyciu robic.
Stary 2013-02-28, 14:32   #9
sasqnia
BAN stały

Po zarządzaniu możesz pracować wszędzie i nigdzie. Tak naprawdę nauczysz się tam wielu przydatnych rzeczy, ale jak to w życiu bywa przy znalezieniu pracy i tak pewnie zaczniesz od praktych,stażu itd i w każdej firmie robi się wszystko inaczej, według przyzwyczajeń.
Jeśli sekretarka to może administracja?
sasqnia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-06, 19:53   #10
jaskolka81
Przyczajenie

Osobiście polecam ekonomię, ze specjalizacją związaną z rachunkowością lub zarządzaniem finansami, kryzysowi ma się też oprzeć transport, po ekonomii możesz znaleźć pracę w biurze w transporcie, to bardzo ciekawe, bo można wykorzystać języki obce, nauczyć się czegoś o odprawach celnych i realizacji eksportów i importów, pracować w administracji transportu, czyli praca z dokumentami przewozowymi i realizacja raportów w Excelu. Zatem logistyka lub handel międzynarodowy też są ciekawe.

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości