![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Obrączki po latach...
Hej!
Szukałam podobnego wątku, ale nigdzie nie znalazłam, a nie chcę zaśmiecać każdego wątku starszych Peemek. Mam pytanie do dziewczyn, które noszą obrączki już trochę czasu: Jak one wyglądają i czy był to dobry wybór? Ponieważ wiele dyskusji jest wokół jakichkolwiek matowień, szerokości i kształtu chciałabym je rozwiać Czy możecie umieścić ich zdjęcia jak wyglądają po jakimś czasie noszenia? Uważam, że taki wątek pomoże wielu przyszłym ślubującym, jak i tym, którzy może chcą zmienić swoje obrączki.
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Obrączki po latach...
moja koleżanka odradza wszystkim połączenie białego i żółtego złota, bo jej zmatowiały. nie wiem czy to akurat przez połączenie czy może obrączki były jakiejś kiepskiej jakości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
witaj!
Moją obraczne nosze od roku i 4 miesiecy i juz mozna powiedzec ze ma duzo odpryskow i jest matowa. Mam klasyczna obraczke bez zadnych udziwniec. Z tym ze zaznaczam ze nie sciagam jej nawet do kapieli( nosze caly czas na palcu od dnia slubu). Uwazam, ze jaka kolwiek obraczke nie wybierzesz to po roku czasu bedzie nosila slady uzytkowania. My z mezem mamy ochote na 10 cio lecie wymienic sobie na nowe. Pozdrawiam i zycze powodzenia w poszukiwaniu obraczek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Niesforna super pomysł na wątek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
moja ma killa miesięcy, ale widać, że nie leży w szafce
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
dziękuję dziewczyny
![]() Mam nadzieje tylko, że trafi tu więcej starszych peemek i pomogą nam i innym przyszłym PM ![]() Dziewczyny zarysowania to narmalnepodczas użytkowania, chodzi bardziej o to czy ściera się jakiś grawer, złoto, kształt itp... pomóżcie ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Slub braliśmy ponad 2 lata temu- obrączki złote ale płaskie nie okrągłe. Są rysy-standard. Obrączkę ściągam jedynie do wyrabiania ciasta bo wtedy się okleja. Przeszła już remont gdzie dzielnie trzymałam np.stelaż podwieszanego sufitu,malowałam, szlifowałam, fugowałam.
Grawer się nie starł ani nic z tych rzeczy. Obrączki matowione, piaskowane siłą rzeczy po latach mogą się wycierać. A kamyczki wylecieć... I nie zawsze cena świadczy o jakości.
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Proszę podobny wątek:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=398651 Załozony przez mnie w tym samym celu;-) Może pomoże ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tylko mogę napisać że kuzyn ma 3,5 roku swoje były z żółtego złota, okrągłe, w środku paseczek z białego złota z delikatnym wzorkiem w tej chwili nie da się odróżnić czy to białe czy żółte złoto no i wzorek cały się starł.... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Często w łączonych obrączkach białe złoto jest uzyskane przez rodowanie. Rod po jakimś czasie się ściera i białe złoto już nie jest białe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
T'ai pamiętam zdjęcia obrączek, które wkleiłaś na naszym wątku ślubnym, były to półokrągłe na 5 mm z żółtego złota i trapezowate na 5 mm z żółtego.
Te typy obstawialismy z TŻ od samego początku. Dodam, że u jakiego jubilera byśmy nie byli, to w większości doradzano nam jak najzwyklejsze... Kolega w pracy ma półokragłe na 6 mm z diamentowaniem czyli wzorki z zewnątrz, a dodatkowo obraczki całe są matowione, wyglądają okropnie. Jeżeli już mają być matowe to lepiej wygląda satynowanie. Ale moim zdaniem błyszczące są najładniejsze. Nie powiem, nie raz zastanawiałam się jakie kupimy, no bo może jednak z wzorkiem? Na chwilę obecną jestem już zdecydowana na zakup, TŻ też, tylko nie wiem dlaczego, ale broni sie żeby iść i je kupić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeżeli już kupować, to białe nierodowane złoto, ale trzeba uważać, czy jest dorabiane niklem czy palladem. Palladowe są droższe, ale te z niklem co wrażliwszych uczulają ![]() Trzeba bardzo dobrze i uważnie pytać i oglądać, bo niestety jak ktoś się nie orientuje, to można nieźle się wpakować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Madziares na tą chwilę właśnie takie błyszczące mi się podobają
![]() ale nie wiem co będzie jak przyjdzie do mierzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Drugie to są typowe jak najbardziej klasyczne, ale w porównaniu z trzecimi, które niewiele się róznią moim zdaniem wypadają bladziej,ponieważ Te drugie od lewej w porównianiu do trzecich mają mniej złota bo są cieńsze (nie chodzi mi o szerokość tylko o grubość), jak będziesz chciała je wypolerować, to będą musieli uważać, żeby jej po którymś razie nie naderwać. Bo nie oszukujmy się, ale polerowanie obrączek sprawia,że po tej usłudze wracają do nas cieńsze, złoto podczas polerowania się wyciera ![]() A i mam dobrą radę jak chcecie np. spolerować sobie pierścionek to wystarczy kilka razy przejechać polerką do paznokci- pierścionek jak nowy-ja tak robię, przed jakimś wyjściem ważniejszym wystarczy, by go na szybko odświeżyć ![]() I te trzecie co wkleiłam to taki typ pośredni między tymi klasycznymi mocno zaokrąglonymi, a płaskimi- takie lekko zaokrąglone- moim skromnym zdaniem najpiękniejsze ![]() T'ai przyjrzyj się dokładnie, nawet zrób fotki i zobaczysz. A najatwiej iść do Yesa tam mają taką gablotkę i jest 9 obrączek przykładowych podzielonych na 5 mm, 4 mm i 3 mm: i w każdej z tych szerokości są obrączki takie wzornikowe czyli płaskie, zaokrąglone i ten właśnie typ pośredni lekko zaokrąglony- wtedy bardzo dobrze widać róznicę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
dzięki za wszystkie rady
te chyba będą takie grubsze nie? http://www.apart.pl/pl/szukaj,bizuteria,q,,,3589 do salonu Yes mam niestety ponad 100km ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
To są modele 700, 701 i 702
Na stronie Yes jest kreator obrączek; http://www.yes.pl/kreator_obraczek I tam klikając po kolei wybiera się między innymi kształt, i jakiś zarys będziesz już miała... A najlepiej zmierzyć i wtedy wszystko jasne. Co do wzorków, podobają mi się, ale tyle z nimi problemów, że zrezygnuję, poza tym słyszałam też opinię, ze niedługo ten szał na zdobienie obrączek minie, a takie zwykłe zawsze były i będą chętnie kupowane ![]() Uciekam do pracki bajjjj ![]() ---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ---------- Tak kochaniutka te są te grubsze- ja już na oko widziałam i dlatego mi się Twój typ spodobał mraaaaaau ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ---------- Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez madziares25 Czas edycji: 2011-01-04 o 12:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
no to teraz już chyba wiem na co zwrócić uwagę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
T'ai wejdź do kreatora, ja będę dopiero przed 23 buziaczki papatki
![]() ---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ---------- To przybij żółwika za podobny gust, jak wrócę to jeszcze co nieco postaram się dopisać, ale ogólnie to chyba wszystko... poza tym,że ten typ pośredni może byc droższy od tych klasycznych, ale dlatego bo ma więcej złota... i są cięższe, bo grubsze... ![]() ---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- P.S. Zeby nie było, że ja jakimś sprzedawcą biżu jestem hehe, nic z tych rzeczy, zrobiłam niewypał z zaręczynowym, dlatego postanowiłam, że obrączki będą przemyślanym zakupem ![]() A do jubilera jak otwierali u nas galerię mnie nie przyjęli... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Nasze obrączki mają rok i 3 miesiące. Ani ja ani mąż nie zdejmujemy ich absolutnie do niczego
![]() ![]() Moja obrączka ma delikatne rysy nic poza tym się z nią nie dzieje, męża ma również tylko rysy z tymże znacznie bardziej intensywne, ale to ze względu na pracę męża... węże hydrauliczne, beton itp. ale także oprócz rys nic się nie zmieniło. Grawery od spodu nadal się nie wytarły, bynajmniej na mojej, bo dawno nie oglądałam obrączki mojego M. ![]() Dopisek: właśnie wpadłam na to, że pierścionek mam z łączonego złota, tzn. żółte i białe z małym brylancikiem ![]()
Edytowane przez Ana*** Czas edycji: 2011-01-04 o 13:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
A co myślicie o tych obrączkach:
? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
U nas minelo 1,5 roku od slubu obraczki mamy biale zloto polaczone z zoltym w srodku jest biale po bokach zolte
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() teraz jestem w pracy ale jak wroce to wrzuce zdjecia obraczek przed i po ![]()
Edytowane przez zaaaabcia Czas edycji: 2011-01-05 o 18:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
my je będziemy zamawiać
![]() Pani w aparcie uprzedziła nas, że biełe złoto może z czasem zrobić się żółte ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
My nosimy obrączki dopiero 4 miesiące i jak na razie nic poza drobnymi ryskami im się nie stało
![]() ![]() A wiecie dokładnie o co chodzi z tym żółknięciem białego złota? Z moim pierścionkiem zaręczynowym nic się nie dzieje, od dwóch lat, nawet nie ma różnicy w kolorze jego i obrączki, a np obrączki siostry TŻta (zwykłe klasyczne, z białego złota) żółkną, ale nie że się coś wyciera, tylko jednolicie zmieniają barwę, noszą je od trzech lat ponad, czym to jest spowodowane? może któraś się orientuje?
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
ja mam dokładnie taką samą jak ta którą pokazywałyście,
https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...6&d=1294141318 z grawerem w środku i po półtora roku jest troche porysowana i to trapezowanie na brzegu już nie jest tak wyraźne, zaokrągliło się, ale drobne ryski wygładzam polerką do paznokci tą częścią z gumeczką i obrączki ładnie lśnią. Ale wiadomo że już nie tak jak w dniu ślubu, dodam że też nosze ją cały czas, nie zdejmuje wcale ani do kąpieli ani do mycia naczyń żeby gdzieś nie zgubić chyba że do cięższych prac to zdejmuję.
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
my jedziemy dziś oglądać i wszyscy nam doradzają klasyczne
![]() te płaskie mocno się rysują ponoć, ścięte brzegi się po latach wygładzają a 2-kolorowe czy z wzorkami ciężko w przyszłości powiększyć |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wszystko się zgadza ![]() Idźcie przymierzyć na paluszki i pamiętaj poproś o podanie klasycznych półokrągłych i tych troszeczke grubszych (będą droższe),ale warto, ja chcę takie ![]() Daj znać, jak było i na co w końcu się zdecydowaliście ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dam znać na pewno ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Czekam,ale jakby co dopiero około 23 będę, bo na 14 do 22 do pracy:-(
Powodzenia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
a ja jednak chce z łączonego złota tylko bym chciałą, żeby nie starło nam się białe złoto
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:03.