|
Notka |
|
Papierowy zawrót głowy Forum dla ludzi, którzy lubią tworzyć z papieru. Tutaj dowiesz się jak zrobić ciekawą kartkę lub scrap. Zaprezentujesz swoje dzieło. Zapraszamy. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
technika Quillingowa
Na wstępie chciałabym wszystkich powitać, bo jest to bodajże mój pierwszy post. (chodź od dłuższego czasu tu podglądam)
Ostatnio b. podoba mi się technika Quillingowa i chciałabym zacząć z nią przygodę ![]() I w tym problem ze zbytnio nie wiem ja. I mam do was prośbę czy byście mogły pomóc mi nauczyć się tej techniki. Z tego, co wiem to potrzebna jest jakies maszyna, czy na początek mogę robić to recznie? I te paseczki można samemu wycinać czy lepiej kupić ( w zwykłym sklepie papierniczym będą?) Z góry dzięki ![]() Edytowane przez Flustracja Czas edycji: 2009-11-25 o 20:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: się technika Quillingowa
hey, na tym forum tylko kilka osób zajmuje sie quillingiem.
moje prace mozesz zobaczyć klikając na nazwę quilling w moim podpisie. na sam początem mozesz sama sobie ciąć paseczki np. te kolorowe kartki do drukarki na szerokość 3-4 mm, mozesz też skorzystać z niszczarki do papieru ale ona strzępi brzegi. ale na początem moze być. ja zaopatruję sie w specjalne papiery do quillingu w sklepach internetowych, ale to droga inwestycja i na poczatek bym ci ja odradzała ![]() Paszeczki możesz zwyjać na szpilce, wykałaczce lub w palcach, bo do tego potrzeba jest specjalna igła która też jest nieco droga, a nie wiadomo czy w tym wytrwasz wiec mozesz dokonac niepotrzebnego zakupu. paeczki zwijasz a potem formujesz według włąsnej koncepcji i przyklejaz do kartki. najlepiej na początku naszkicowac sobie gdzieś to co chcesz ułożyć a potem skrecac paseczki i tak samo ukłądać jak na szkicu. jakieś pytania? czekam ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dzięki i jeszcze mam pytania:
Normalnie do kartki się to przykleja? (wiem że jestem głupia;p) Jaki klej najlepszy? P.S. super te kartki robisz <zakochana> Edytowane przez Flustracja Czas edycji: 2009-11-25 o 20:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ja przyklejam do papieru wizytówkowego, który zaginam na formę kartki, w papierniczych mozna niekiedy dostać na sztuki taki, albo na kolorowy techniczny.
najlepszy klej to magik, bo robi sie przeźroczysty po wyschnięciu i nie widać nic jak np. ci sie go da więcej czy coś. zrób coś i zaprezentuj tutaj ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Witaj na forum, widzę, że już zdobyłaś pierwsze informacje, ja na razie nie dopiszę ni8c nowego, też używam kleju Magik z cienką końcówką, często smaruję elementy wykałaczką, bo trzeba uważać z klejem aby nie było go zbyt dużo, paski można ciąć z papieru do kserowania, a igłę można zastąpić rozciętą na górze wykałaczką. Początki zawsze są trudne, ale z czasem przekonasz się, ze technika ta nie jest trudna, a można wyczarować rożne cuda - POWODZENIA
![]()
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Ja zaczynałam z igłą z dużym okiem wbitą w korek po winie
![]() ![]()
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Ja też pierwsą igłę miałam na kołeczku, później dorobiłam się kilku narzędzi. Paski tnę na gilotynie, albo małej niszczarce, klej magic, baza paier wizytówkowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Też bardzo mi się podobała technika i dzięki podpowiedziom dziewczyn na forum i podlądaniu kartki w niej stworzyłam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Jeśli chcesz mogę Ci na początek naciąć trochę paseczków i podarować takie robione narzędzie. Jak zaczniesz kręcić to się wprawisz i cuda będą Ci wychodzić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:35.