się technika Quillingowa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Papierowy zawrót głowy

Notka

Papierowy zawrót głowy Forum dla ludzi, którzy lubią tworzyć z papieru. Tutaj dowiesz się jak zrobić ciekawą kartkę lub scrap. Zaprezentujesz swoje dzieło. Zapraszamy.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-11-25, 19:40   #1
Flustracja
Raczkowanie

technika Quillingowa

Na wstępie chciałabym wszystkich powitać, bo jest to bodajże mój pierwszy post. (chodź od dłuższego czasu tu podglądam)
Ostatnio b. podoba mi się technika Quillingowa i chciałabym zacząć z nią przygodę)
I w tym problem ze zbytnio nie wiem ja. I mam do was prośbę czy byście mogły pomóc mi nauczyć się tej techniki.
Z tego, co wiem to potrzebna jest jakies maszyna, czy na początek mogę robić to recznie?
I te paseczki można samemu wycinać czy lepiej kupić ( w zwykłym sklepie papierniczym będą?)
Z góry dzięki )

Edytowane przez Flustracja
Czas edycji: 2009-11-25 o 20:09
Flustracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-25, 20:05   #2
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Dot.: się technika Quillingowa

hey, na tym forum tylko kilka osób zajmuje sie quillingiem.
moje prace mozesz zobaczyć klikając na nazwę quilling w moim podpisie.
na sam początem mozesz sama sobie ciąć paseczki np. te kolorowe kartki do drukarki na szerokość 3-4 mm, mozesz też skorzystać z niszczarki do papieru ale ona strzępi brzegi. ale na początem moze być. ja zaopatruję sie w specjalne papiery do quillingu w sklepach internetowych, ale to droga inwestycja i na poczatek bym ci ja odradzała
Paszeczki możesz zwyjać na szpilce, wykałaczce lub w palcach, bo do tego potrzeba jest specjalna igła która też jest nieco droga, a nie wiadomo czy w tym wytrwasz wiec mozesz dokonac niepotrzebnego zakupu.
paeczki zwijasz a potem formujesz według włąsnej koncepcji i przyklejaz do kartki. najlepiej na początku naszkicowac sobie gdzieś to co chcesz ułożyć a potem skrecac paseczki i tak samo ukłądać jak na szkicu.
jakieś pytania? czekam

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-25, 20:26   #3
Flustracja
Raczkowanie

Dzięki i jeszcze mam pytania:
Normalnie do kartki się to przykleja? (wiem że jestem głupia;p)
Jaki klej najlepszy?

P.S. super te kartki robisz <zakochana>

Edytowane przez Flustracja
Czas edycji: 2009-11-25 o 20:30
Flustracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-25, 20:35   #4
88Ekaterina88
Zakorzenienie

ja przyklejam do papieru wizytówkowego, który zaginam na formę kartki, w papierniczych mozna niekiedy dostać na sztuki taki, albo na kolorowy techniczny.
najlepszy klej to magik, bo robi sie przeźroczysty po wyschnięciu i nie widać nic jak np. ci sie go da więcej czy coś.
zrób coś i zaprezentuj tutaj

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-25, 21:33   #5
lexor
Zakorzenienie

GG do lexor

Witaj na forum, widzę, że już zdobyłaś pierwsze informacje, ja na razie nie dopiszę ni8c nowego, też używam kleju Magik z cienką końcówką, często smaruję elementy wykałaczką, bo trzeba uważać z klejem aby nie było go zbyt dużo, paski można ciąć z papieru do kserowania, a igłę można zastąpić rozciętą na górze wykałaczką. Początki zawsze są trudne, ale z czasem przekonasz się, ze technika ta nie jest trudna, a można wyczarować rożne cuda - POWODZENIA
Papierowe różności
Rodzinne dłubanki
Decoupage
lexor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-26, 23:21   #6
dana15
Rozeznanie

Ja zaczynałam z igłą z dużym okiem wbitą w korek po winie I właściwie ciągle na tym robię, ale mąż ściął mi końcówkę oka, tak, że są takie jakby widełki Poszukaj w necie wszelkich informacji na temat quillingu.
dana15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-27, 09:48   #7
bila
Zadomowienie

Ja też pierwsą igłę miałam na kołeczku, później dorobiłam się kilku narzędzi. Paski tnę na gilotynie, albo małej niszczarce, klej magic, baza paier wizytówkowy.
bila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-27, 10:31   #8
pastek1
Zakorzenienie

GG do pastek1

Też bardzo mi się podobała technika i dzięki podpowiedziom dziewczyn na forum i podlądaniu kartki w niej stworzyłam. Dziewczyny już cię wprowadziły do tematu i jeśli mogę coś dodać chociaż nie jestem specjalistką to kolorowe paseczki tnę nożem do papieru i zwijam na rozciętej wykałaczce. Klej magik z końcówką jest fajny, ale mnie najlepiej nakłada się klej wykałaczką. Jak napisała LEXOR "początki są trudne", ale zabawa super jak w każdej technice trzeba próbować i ćwiczyć. W tej zwijanie i formowanie kształtów.

8 grudnia - prezenty
pastek1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-28, 18:35   #9
bila
Zadomowienie

Jeśli chcesz mogę Ci na początek naciąć trochę paseczków i podarować takie robione narzędzie. Jak zaczniesz kręcić to się wprawisz i cuda będą Ci wychodzić.
bila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Papierowy zawrót głowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości