|
Notka |
|
Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Prośba-ankieta Wasze związki
Będe bardzo wdzięczna, jeśli rozwiążesz moją ankietę do pracy magisterskiej oto link http://webankieta.pl/ankiety/w1hpt8x543i0.
Jeśli masz możliwość podesłać ją swoim znajomym będę niezmiernie wdzięczna ![]() Dlatego proszę o wypełnienie anonimowej ankiety. Interesuję mnie również osoby nie-DDA i ich spojrzenie na związki. W zamian dla chętnych mogę zaoferować ze swojej strony podzielenie się wynikami badań ( pod koniec maja), mam też parę e-booków nt DDA ![]() Pozdrawiam, Marta |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Prośba-ankieta Wasze związki
prosze
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dziękuje bardzo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
i ja!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
bardzo ciekawa ankieta...
chyba jest w niej badane również to czy ktoś jest nałogowcem kochania czy unikającym bliskości?? u siebie podejrzewam jedna z tych opcji (tu dłuższa historia) i jestem ciekawa interpretacji mojego testu / ankiety i ogólnego wyniku ankiety... Spróbuję nakłonić parę osób do uzupełnienia ankiety.... znam DDA ale szczerze powiem ze boję się im zaproponować wypełniane ankiety - a to naprawdę ciekawy przypadek pzdr |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
wypełniłam
![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
dziękuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Długa ale wypełniona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Faktycznie długa, ale dałam radę
![]()
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Wy byście nie dały rady?
![]() Zapraszam http://webankieta.pl/ankieta/w1hpt8x543i0/p
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Oto wyniki badania:
Przepraszam,że tak późno ale musiałam je opracować. Dla chętnych opracowane wyniki. Zbadane zostało 443 osoby. 344 kobiet i 99 mężczyzn. 196 osób było DDA pozostałe osoby nie miały statusu DDA.Większość osób było w związku wolnym i małżeńskim. Badania wykazały, że osoby DDA sądzą, że mają niewielki wpływ na to, co przydarza im się w życiu, a także, jakie będą mieli relacje z innymi. Jednocześnie ta tendencja może narazić je na nieumiejętność radzenia sobie z uczuciami, z brakiem zaufania i problemami z intymnością w związku. Ich niezdolność do wyrażania swoich potrzeb i uczuć są oparte na głęboko zakorzenionych wzorcach nieufności i strachem przed intymnością i odrzuceniem. Badania wykazały, że Dorosłe Dzieci Alkoholików mają niższą satysfakcje ze związku niż osoby nie-DDA. Wiąże się to z funkcjonowaniem osoby DDA, ma ona problemy z nawiązaniem bliskiej relacji i bardzo źle znosi wszelkie rozbieżności zdań. Jeśli wiąże się z partnerem uzależnionym od alkoholu, co również przyczynia się do niższej satysfakcji ze związku, to często charakteryzuje się negatywnym stylem przywiązania. Osoby przejawiające bezpieczny styl przywiązania mają wyższe wyniki w podskalach mierzących satysfakcje, ponieważ osoby takie nie obawiają się zażyłości, czują się dobrze, bezpiecznie w bliskim związku, nie obawiają się bycia samemu. Natomiast osoby przejawiające pozostałe style przywiązania mają niższą satysfakcję ze związku. Zaskakujący jest fakt, że wysokie wyniki w podskalach mierzących satysfakcje ze związku uzyskiwały osoby, które były w związku narzeczeńskim i konkubinacie, czyli w mniej fomalnych związkach.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:47.