|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Dół ,głeboki rów!
Dziewczyny doradzcie mi co ja mam zrobic by tata mniej pił ,mam była mniej nerwowa ,siostra zdrowa (ma chorobe asbergera) chciałabym by było jak kiedys czyli lepiej.
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Dół ,głeboki rów!
Ale dlaczego Ty masz rozwiązywać ich problemy?
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
wkońcu to moja rodzina kto ma sie o nich martwic jak nie ja
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
To chcesz im pomóc, czy się o nich martwić??
bolesna prawda życiowa- jeśli chcesz komuś pomóc, ten ktoś musi chcieć pomocy. Czy widzisz chęć otrzymania pomocy u Twoich rodziców?? Inna sprawa z siostrą. Nie wiem co to za choroba, ale na 100% nie wolno tracić żadnych nadziei.
![]() |
#6 |
CABIN CREW
|
chyba do wypowiedzi wkradła się mała pomyłka... powinno być zespół aspergera... nie wiem co mam Ci doradzić, za mało informacji podałaś... jedyne co przychodzi mi to głowy, to to , że może mama jest nerwowa ze względu na kłopoty np. z siostra... i taki sam może być powód tego , że tata pije... najlepiej chyba z nimi porozmawiać...
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Każdy ma chwile, kiedy jest mu zle, wpada w jakąś chandrę i nic mu się nie chce.
Co do rodziców, to pomyśl sobie, że to ich życie, Ty masz swoje i mimo iż ich kochasz, to nie zrobisz niczego na siłę. (Przekonałam się o tym na własnej skórze) Co do siostry, nie można tracic nadziei. Póki co, bądz dla niej wsparciem, podporą- tym, czego potrzebuje teraz najbardziej,
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
wybaczcie ale nie moge czytac niektorych wypowiedzi...
kurcze dziewczyna naparwde ma problem, a ktos pisze "Ale dlaczego Ty masz rozwiązywać ich problemy?" ilouvromance2 - najwazniejsza jest rozmowa, szczera rozmowa z rodzicami. wiem ze zapewne nie jest to łatwe ale zawsze warto sprobowac. jesli naparwde jest bardzo zle to moze chcialabys skorzystac z pomocy psychologa? (ja sama o tym ostatnio myslalam mimo ze nie mam jakis powaznych problemow, ale czasem mam wrazenie ze chcialabym powiedziec wszystko komus obcemu) ale prosze Cie porozmawiaj z tatą i mamą i napisz jak poszła Ci rozmowa. trzymaj sie
ujędrniam się nie załamuje się nie poddaje się Czas spełnienia marzeń. Czas uczestniczenia wraz z innymi w cudach wszechświata. Czas samoświadomości i świadomości wszystkiego, co Cię otacza. Edytowane przez brzoskwiniowa Czas edycji: 2009-06-15 o 00:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
porozmawiaj z tata, mama i siostra... wtf zycie, to nie telenowela i niekiedy trzeba niektore osoby postawic przed faktem dokonanym. "Tato za duzo pijesz, masz sie podjac leczeniu bo nas stracisz' a nie 'Tato czy moglbys mniej pic poniewaz nie czuje sie komfortowo w domu?". Ludzie podejmuja wazne dla siebie decyzje jedynie w tedy gdy potrafia realnie ocenic zyski i straty, gdy stoja na rozdrozu. Z doswiadczenia wiem, ze takim osobom trzeba wskazac kierunek i czasem popchnac w plecy, zeby tam szli. Reszta zalezy od nich. Rozmowa z osoba naduzywajaca czegokolwiek, badz rozdarta psychicznie, zaczynajaca sie od "Musimy porozmawiac, chcialabym...', zapewne nie przyniesie rezultatow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
I jest to pytanie jak najbardziej na miejscu.
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A nie daj, że jest młodsza. W takim razie w domu odwróciły się role. Rodzice są dziećmi, a dziecko przyjmuje role dorosłego. Taka sytuacja nie może prowadzić do niczego dobrego, a jest duże prawdopodobieństwo, że potem ona będzie miała jakieś problemy w dalszym życiu. Siostra powinna chodzić do psychologa, chodzi? W ogóle ile ma lat? Jeśli chodzi pogadaj z psychologiem co masz z tym zrobić, jeśli nie, siostra powinna mieć opiekę osoby wiedzącej o co chodzi nad sobą. Co do Ojca, jeśli sam nie będzie chciał się leczyć nic z tym nie zrobisz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Faktem jest, że osoba, która ma jakiś problem, czy jest w nałogu, musi w pewnym momencie SAMA dojść do takiego momentu życia, w którym stwierdzi, że nie poradzi sobie ze swoim problemem sama i trzeba by gdzieś szukać pomocy. Niestety, ale prawda jest taka, że wszelkie terapie w innych wypadkach są zwyczajnie nieskuteczne, bądź skuteczne na chwilę. Bo to osoba z problemem musi ten problem zauważyć. To, że widzi go rodzina wokół, przyjaciele, znajomi, szef, niestety, ale jest za mało. Nie zgodzę się tylko z podkreślonym: bo to, czy taka osoba znajdzie pomoc, czy nie, to już różnie bywa. I właśnie TUTAJ zaczyna się rola tej rodziny i przyjaciół, którzy problem też widzą: żeby pomóc znaleźć im pomoc. Oczywiście można naświetlać problem, mówić, tłumaczyć, ale wszystko zależy od osoby: jedna osoba po takim monotonnym, ciągłym gadaniu w końcu coś przemyśli, a inna jeszcze bardziej zamknie się w sobie. Niemniej nie zmienia to faktu, że sama musi stwierdzić, że np. nałóg jest problemem. Dopóki dla tej osoby nałóg nie jest problemem, badź uważa, że nie jest w nałogu, bo sobie 'tylko' 'lubi wypić', to niestety, ale takiej osobie nie da się pomóc. (No bo jak pomagać komuś, kto uważa, że nie ma problemu?) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:08.