|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
"bezstronne" mediacje-czy takie bezstronne?
Nie wiem czy dobre miejsce wybrałam, jak nie to niech ktoś przeniesie
![]() Do rzeczy... ktoś z mojej rodziny się rozwodzi (facet) na rozprawie sędzia zaproponował mediacje, miały być bezstronne i pomóc jemu i jego jeszcze żonie się dogadać w podstawowych kwestiach. Para ma dziecko więc głównie o alimenty i opiekę nad dzieckiem się rozeszło. Dogadali się że będą dzieckiem się opiekować pół na pół, facet nie wyobraża sobie że miałby się przestać dzieckiem interesować albo widywać raz w miesiącu. Generalnie dużo płaci na dziecko na szkołę, dodatkowe atrakcje, wakacje, ferie, zakupy ubrań itp. Żona chyba nagadała że jaka to ona biedna i jak to jej wiatr w oczy wieje i że on nic nie robi (rozwodu chcieli razem i wspólnie podjęli tą decyzję) . No i się zaczęło na dzień dobry facet usłyszał jakim to jest złym ojcem że i tak za mało się stara i wogóle. Że on ma płacić i tylko płacić i reszta się nie liczy. Prawo jest takie że on pokrywa 2/3 a żona 1/3 potrzeb dziecka nawet jezeli dziecko przez pol miesiaca ma byc u ojca. Mediatorka zaproponowała 1000 zł alimentow i go zastraszyla ze jak sie nie zgodzi to sad mu da jeszcze wiecej przy jego zarobkach i ze jeszcze wstecz. A jak powiedzial ze on ma rozne zarobki bo on ma podstawe i premie a jak premii nie dostanie to sama podstawa jest niska a premii nie ma co miesiac. To mediatorka stwierdzila ze nikogo nie obchodzi jak on bedzie zyl i wogole bo on ma placic i tyle a jak nie bedzie w stanie to wpadnie do domu komornik.... Ja osobiście jestem w szoku ale ze doswiadczenia nie mam to chcialam zapytac jak to wyglada u innych czy to jest normalne? bo sama kwota alimentow moim zdaniem jest bardzo wysoka biorac pod uwage to co mozna wyczytac w internecie no i szokuje mnie podejscie mediatorki do sprawy. czy zawsze wlasnie tak wyglada ta "bezstronnosc" w naszym kraju????
![]() |
#2 |
damn good coffee
|
Dot.: "bezstronne" mediacje-czy takie bezstronne?
Jest możliwość zmiany mediatora, moim zdaniem ojciec powinien się tym zainteresować bo mediacja nie powinna wyglądać w ten sposób.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Mediacja w żadnym razie na takim postępowaniu nie polega ![]() może zmienić mediatora albo interweniowac u osoby nadzorującej tego, który prowadził mediację.
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
są mediatorzy i "mediatorzy". mediatorzy z prawdziwego zdarzenia są zrzeszeni np. w Polskim Centrum Mediacji, tam są ludzie, którzy mają odpowiednie przeszkolenie (studia, akredytowane kursy). prawda jest taka, że mediatorem może być każda osoba niekarana, która skończyła kurs na mediatora (są takie, dosłownie, dwudniowe i stykną) i się wpiszę na magiczną listę.
zgodnie z zasadami Polskiego Centrum Mediacji, taka sytuacja jak wyżej opisana nie miała prawa mieć miejsca. mediator ma pomóc w nawiązaniu dialogu, a nie zastraszać. najlepiej to zmienić mediatora, jak ktoś już wcześniej zasugerował, tylko tym razem wybrać jakiegoś zrzeszonego i już nie powinno być niespodzianek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Och ,mediatorzy , dużo by pisać. Ale w dużym skrócie , bo trochę nie na temat. Pracownik ukradł pieniądze , policja , sprawa do prokuratury .Wystąpiłam o mediacje , chciałam aby było szybciej i chciałam odzyskać pieniądze .Na mediacjach , pani mediator zapytała czego oczekuję . Powiedziałam że zwrotu pieniędzy . Pani mediator -ale ile tych pieniędzy ?
Ja -tyle ile ukradziono . Pani mediator - ale proszę pani , to są mediacje, trzeba się dogadać ,spotkać w pół drogi .Ja - ( do pani mediator ) - czyli jeśli w tej chwili sięgnę za stół i wyjmę z pani otwartej torebki portfel , to póżniej będziemy negocjować ile mam pani oddać?.Pani mediator się obraziła że nie chcę współpracować .Sprawa skończyła się w sądzie . Ale wracając do tematu , znajomy miał w sprawie rozwodowej równie stronniczo nastawioną mediatorkę , wystąpił o zmianę.Następna doprowadziła sprawę do końca - obie strony się dogadały . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Prawnik moich rodziców też położył banalną sprawę, były wszystkie dowody, nagrania, smsy z telefonu, maile, ale nie dostarczył pism w terminie, na rozprawy nie przychodzil albo działał na ich niekorzysć. Tak długo przeciągał sprawę, aż sami zrezygnowali, bo byli zmęczeni sytuacją. Także różnie bywa, a skoro tak sprawa wygląda do Twój krewny powinien się zainteresować własnymi krokami. A na alimenty wypada przedstawić paragony, 1000 to sporo, sąd tyle nie daje zwykle. Na mediacje i tak chyba można przyjść z adwokatem, który zweryfikuje wypowiedzi mediatora i troszkę pohamuje w grożbach i opiniach?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szczerze mówiąc, to w ogóle byłam przekonana, że mediator nieco inne ma zadanie, ale cóż. W tym przypadku mediatorka chyba działała powodowana swoim negatywnym doświadczeniem z tatusiami, którzy bardzo często uchylają się od odpowiedzialności, jakby na zapas próbując ustawić ojca do pionu. Na miejscu tego faceta mimo zastraszania ze strony mediatorki zostawiłabym tę sprawę finansów do rozpatrzenia sądowi. Te wszystkie kwestie w związku ze swoją wypłatą i premiami będzie miał okazję przedstawić i udokumentować podczas rozprawy. Sąd będzie chciał wszystko do wglądu, poprosi o dodatkowe dokumenty jeśli uzna to za konieczne (np w związku z premiami). Jeśli będzie niezadowolony z wyroku, ma czas na odwołanie, tylko nie wiem, czy wtedy sprawę prowadzi ponownie ten sam sędzia (bo najwięcej oczywiście zależy od sędziego, który prowadzi sprawę). Edytowane przez laisla Czas edycji: 2015-02-17 o 01:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
No wlasnie powinien przedstawic przed sadem wszystko, a alimenty z zasady wymagaja przedstawienia rachunkow z wydatkow na dziecko, okreslenia tej kwoty i podzielenia na pol jak pamiętam, nie na 3. Jeśli wydatki wynoszą tysiac to nalezy sie 500 alimentów. Zeby dostać tysiąc trzeba by udowodnić przed sadem wydatki rzedu dwoch tysięcy i zdolnosc finansowa do ich zaplacenia. Aczkolwiek mój wujek dostał 1900 do zaplaty na dwojke dzieci mimo emerytury 1200, to jest mozliwe, ale on po prostu słabo walczyl i na wszystko się zgadzal. Nie mozna się dac zastraszyć, aczkolwiek o dziecko trzeba zadbac.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
To nie mediacja tylko jakiś cyrk. I nie wiem na jakiej podstawie ojciec ma płacić 2/3, a matka 1/3, powinno być po równo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
problem w tym że ojciec sie zestresował całą sytuacją (bo jednak nie jest to coś co się przechodzi na co dzień) nikt mu nie powiedział ze tak to moze wygladac i sie zgodzil na te alimenty. podpisal ugode. teoretycznie moze sie odwolac wiadomo ale pytanie czy przyniesie to rezultat w postaci obnizenia kwoty alimentow. na pewno rozwod przeciagnie sie w czasie za co tez sie placi no i sam stres. jak sie rozwiedzie to bedzie mogl myslec o ukladaniu zycia na nowo. od znajomych ktorzy znowu maja znajomego sedziego dowiedzial sie ze obnizenie w tym momencie jest malo realne i ze odwolywanie sie moze byc zwyklym biciem piany ktore nic nie da.
Jezeli chodzi o zbieranie rachunkow to adwokatka mu powiedziala owszem ze warto ale nie koniecznie przy ustalaniu alimentow trzeba sie wszystkim chwalic bo jezeli przedstawi duzo rachunkow to znaczy ze go stac wiec moze placic duzo alimentow. najgorsze jest to ze zona pewnie i tak bedzie chciala od niego doic kase a teoroetycznie to ona z alimentow ma placic wlasnie na szkole, ubrania, i inne dobra dziecka. jak on nie bedize jej wiecej dawal to moze uprzykszac mu zycie albo dizecko nastawiac odpowiednio albo wystapic znowu o podwyzszenie alimentow. i nie bardzo wiadomo jak sie wtedy wybronic
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do nastawiania dziecka czy wszelkich utrudnień, to jeśli będzie chciała, to zawsze znajdzie powód i do czasu gdy dziecko nie dorośnie to będzie cały czas taka obawa niestety. Często tak się dzieje, ze szkodą dla dzieciaków niestety. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Jestem mediatorem i to, co czytam w głowie mi się nie mieści. Mediator będzie mógł podpowiedzieć rozwiązanie dopiero po zmianach ustawy o mediacji i zmianach w k.c. (o ile te zmiany wejdą w życie). Mediator musi być bezstronny, zapytać o sytuację finansową stronę, która będzie płaciła alimenty, ponieważ nie może kwoty sobie wymyślić z sufitu. Mediator tak naprawdę ma dopytywać i starać się, aby dwie strony sporu razem wypracowały wspólne rozwiązanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:44.