|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
Jak założyć hasło na folder w komputerze?
No wiec mam pewien problem... Mój wścibski młodszy brat i jego koledzy b.lubią grzebać w naszym wspólnym komputerze, a co za tym idzie - moich folderach i plikach.
Strasznie mnie to denerwuje, bo trzymam tam wiele osobistych rzeczy... Wiecie moze, jak mogłabym zakodować poszczegolne foldery, by np. można je było otwierać tylko i wyłącznie a pomocą hasła, które bedę znać tylko ja? Czy potrzebne są do tego jakies specjalne programy? Znacie jakieś strony, gdzie mogłabym taki program ściągnąć..? Z góry ogromne dzięki.
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Jak założyć hasło na folder w komputerze?
a jaki macie system?
jeśli XP to można założyć dwóch użytkowników - dwa odrębne profile i wówczas przed uruchomieniem wybiera się użytkownika - można to zakodować hasłem... wszystkie dokumenty osobiste - tzn. moje dokumenty, obrazy, muzyka - również, tzn. z profilu brata nie bedzie można sprawdzić, co jest w Twoim profilu (trochę pogmatwałam ale jeśli masz XP - to zaraz napiszę jaśniej)
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Hm, a może -> utwórz nowy folder -> potem wejdź w jego właściwości -> zakładka udostępnianie -> wybierz uczyń ten folder folderem prywatnym -> itd. nie chciało mi się dalej bawić :P
|
|
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
możesz również poszukać w googlach jakiegoś programu typu FILE LOCK...
************************* ********** te linki może Tobie w czyms pomogą: http://www.geocities.com/lockfile/ http://banita.pl/konf/smbudostwinxp.html http://groups.google.pl/groups?hl=pl...%82o+na+folder - co na róznych forach powiedziano a hasłach na foldery... http://www.google.pl/search?num=100&...+folder%22&lr= - google zawsze pomocne
Edytowane przez manila.sosil Czas edycji: 2005-07-30 o 19:11 Powód: dodaję kilka linków |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
heh ja umiem tylko pliki z Worda zabezpieczac, tzn. zeby wejsc trzeba wpisac hasło
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja też tak mam z moją siostrą, ale i tak można zaglądnąć co np druga osoba ma u siebie |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
o czyms nie wiesz ![]() Aby ustawić foldery jako prywatne Otwórz okno Mój komputer. Kliknij dwukrotnie ikonę dysku, na którym jest zainstalowany system Windows (zwykle jest to dysk C, chyba że w komputerze zainstalowano więcej niż jeden dysk). Jeśli zawartość dysku jest ukryta, w obszarze Zadania systemowe kliknij przycisk Pokaż zawartość tego dysku. Kliknij dwukrotnie folder Documents and Settings. Kliknij dwukrotnie własny folder użytkownika. Kliknij prawym przyciskiem myszy dowolny folder w swoim profilu użytkownika, a następnie kliknij polecenie Właściwości. Na karcie Udostępnianie zaznacz pole wyboru Udostępnij ten folder tylko mnie jako folder prywatny. Uwagi Aby otworzyć folder Mój komputer, kliknij przycisk Start, a następnie kliknij polecenie Mój komputer. Opcja ta jest dostępna tylko dla folderów profilu użytkownika. Do folderów profilu użytkownika należą foldery: Moje dokumenty i jego podfoldery, Pulpit, Menu Start, Cookies i Ulubione. Jeśli foldery te nie zostaną ustawione jako prywatne, dostęp do nich będzie miał każdy użytkownik danego komputera. Ustawienie folderu jako prywatnego powoduje, że prywatne stają się wszystkie jego podfoldery. Na przykład, jeśli folder Moje dokumenty zostanie ustawiony jako prywatny, prywatne staną się również foldery Moja muzyka i Moje obrazy. Gdy folder zostanie udostępniony, udostępnione zostaną również wszystkie jego podfoldery, chyba że zostały ustawione jako prywatne. Folderów nie można ustawić jako prywatnych, jeśli dysk nie jest sformatowany w systemie plików NTFS. Aby uzyskać informacje o konwertowaniu dysku do systemu plików NTFS, kliknij Tematy pokrewne.
|
|
|
#8 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Aga kolejny raz mamy coś podobnego- wścibskiego młodszego brata
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jak nie chcę, żeby ktoś niepowołany oglądał moje pliki, pakuję je zip-em i robię hasło
Jak do tej pory zawsze funkcjonowało
|
|
|
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
aaa no to rzeczywiście nie wiedziałam
|
|
|
|
|
#11 |
|
Wtajemniczenie
|
podbijam, moze ktoś odpowie na moje pytanie, albo znajdzie inny sposób. (pakowanie w zipie odpada, bo musiałabym spakować niemal wszytsko
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
nie napisalaś nic o systemie operacyjnym, który masz zainstalowany, to raz. Dwa jaka wiedze o komputerach ma Twój brat??
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Podbijam...
Mam win xp, nie mogę zahasłować folderu (uczynić go prywatnym), bo nie działa mi ta opcja (jest na szaro i nie mogę zaznaczyć). W jaki inny sposób mogę zabezpieczyć zawartość folderu (zdjęcia ) przed niepowołanymi osobami ?
|
|
|
|
|
#14 |
|
Wtajemniczenie
|
Jeśli jest to folder, którego nie używasz bardzo często, to mozesz poprostu zmienic właściwości na 'ukryty'. I wtedy nikt poza Tobą nie będzie wiedzial, że to tam jest :P
|
|
#15 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dziś utworzyłam oddzielne konto dla brata i mam taką samą sytuacje, opcja "Uczyń ten folder folderem prywatnym" jest nieaktywna i nie mogę zaznaczyć Wcześniej jak tworzyłam dwa konta nie miałam z tym problemów, co może być tego przyczyną ?
|
|
|
#16 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Posłuchałam się was i teraz sama nie mogę wejść do tego pliku Schowało mi się wszystko z pulpitu , nie wiem co mam robić pomóżcie please
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki, bo już się wystraszyłam, że tego nie odzyskam czyli teraz ja to będę widziała a inni nie?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:19.

Strasznie mnie to denerwuje, bo trzymam tam wiele osobistych rzeczy... Wiecie moze, jak mogłabym zakodować poszczegolne foldery, by np. można je było otwierać tylko i wyłącznie a pomocą hasła, które bedę znać tylko ja? Czy potrzebne są do tego jakies specjalne programy? Znacie jakieś strony, gdzie mogłabym taki program ściągnąć..? Z góry ogromne dzięki.

?

Wcześniej jak tworzyłam dwa konta nie miałam z tym problemów, co może być tego przyczyną ?
pomóżcie please
wystarczy Marzena