|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Dieta opierająca się na gotowanych warzywach - jakieś pomysły??
Witajcie
Chciałabym schudnąć, jest lato, sezon na działkowe, oraz tanie w sklepie warzywa, a ja kocham warzywa ![]() Jakie znacie przepisy na gotowane warzywa itp. Jak myślicie da się schudnąć na takiej diecie? Jak dużo i w jakim czasie? Proszę o wpisy. A chętne do przyłączenia się do diety zapraszam! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dieta opierająca się na gotowanych warzywach - jakieś pomysły??
po 1-lepsze beda warzywa surowe
latwiej sie trawia i maja wiecej witamin po 2-na oliwie sie nie smazy[dodaje sie ja tylko na zimno do salatek na przyklad]lepszy bedzie olej rzepakowy po 3-najlepiej jesli bedziesz gotowac naa parze wtedy w witaminy nei wsiakna do wody cale po 4-super sprawa jest wok-mocno rozgrzany olej sprawi ze warzywa szybko sie zetna a ich soki i witaminy zostana w srodku po 5-jedzenie tylko i wylacznie warzyw to zly pomysl opniewaz zabraknie ci sil zwlaszcza przy upalach[ktore podobno moga nadejsc hhi]dodaj jeszcze owoce,troche miesa i ryb,czasem nabial zeby byla roznorodnosc i nei brakowalo ci zadnych mineralow no i koniecznie czasem jakies weglowodany bo bez tego ddlugo nei pociagniesz jakis ryz brazowy,kasze,makaron razowy czy pelnoziarnisty chleb lepsza taka zdrowa dieta niz popadanie w skrajnosci ![]()
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
To ja Ci zaproponuję moje ulubione śniadanie
![]() Potrzebne będą: - serek wiejski (od nabiału się nie tyje ![]() ![]() - szczypiorek, pomidor, papryka, czy inne warzywka (rzodkiewka np. bardzo pasuje) - odrobina chrzanu - sól pieprz do smaku Jak można się domyślić, wszystko należy posiekać, wymieszać z serkiem i przyprawami i smacznego ![]() Zdrowe, smaczne, kolorowe- czego chcieć więcej? ![]() Swoją drogą, mój narzeczony jest wegetarianinem, więc jeśli będziesz chciała podrzucę Ci parę naprawdę przepysznych i zdrowych potraw ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
mozesz robic czesto leczo - teraz sezon, ale radzilabym dodac do tego miesko, oczywiscie moze byc chude, zeby nie bylo ze chce Cie tuczyc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Białko jest polecane szczególnie wieczorem, przed snem. Wtedy należy sobie ograniczyć węglowodany.
A co mozesz jeść? Ja bym chyba nie nadążała z gotowaniem zup (uwielbiam z kalafiorem, zieloną fasolką, zielonym groszkiem, brukselką). Możesz się zajadać fasolką szparagową lub kalafiorem (bez bułki i masła są dużo lepsze niż z tymi tuczącymi dodatkami). Z pomidorów, ogórków czy innych świeżych warzyw możesz robić sałatki. Nie ograniczaj się tylko do warzyw, jedz też chude mięsko (polecam drób) i ryby. Nie ma bata, musi coś spaść ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
.
|
lepiej, zebys jadla surowe warzywa. ja prawie codziennie do miesa robie surowke z pomidorow, ogorkow, rzodkiewki, cebuli, szczypiorku i przypraw. do calosci dodaje troche kefiru. drugi patent to ogorek, pomidor, kapusta pekinska, rzodkiewka, papryka konserwowa + piers z kurczaka duszona w przyprawach (pokrojona w kostke). calosc w sosie czosnkowym.
nie smaz warzyw na oliwie tylko rob je na parze. bedzie zdrowiej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
NNKT zawarte w oliwie (na oliwie nie smażymy, do smażenia polecam olej z pestek winogron) są bardzo potrzebne. Znajdują się one też w orzechach i rybach.
A ogórka i pomidora nie łączymy to razem. To jest tylko smaczne, ale zdrowia w tym nie ma żadnego. Osobno - owszem jest. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja apeluję o rozsądek w wyborze dań, żeby było smacznie, nienudno, czasem szybciej w przygotowaniu, czasem wolniej, więc łączyłabym warzywa po obróbce termicznej z surowymi ( nie tylko na parze lub surowe, lecz również podsmażone lub grillowane - tu niezawodna cukinia, bakłażan, papryka). Spokojnie możesz podsmażyć warzywa na oliwie z oliwek (nie chodzi o smażenie np. kotletów), ale krótkotrwała obróbka jak najbardziej tak. Z moich sztnadarowych i ulubionych dietetycznych dań warzywnych (oprócz wszelkiego rodzaju surówek z lekkim tylko dressingiem) najbardziej lubię spaghetti z cukinii, np. ze szpinakowym sosem, leczo i jego modyfikacje, ratatouille, zapiekanki warzywne z mięsem, faszerowane papryki, cukinie, bakłażany, zupy-kremy warzywne... Z łatwością znajdziesz najrozmaitsze przepisy korzystając z jakiejś wyszukiwarki blogów kulinarnych, jak np. durszlak.pl |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:10.