|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Problem z czarną pleksą
Hej Dziewczyny,
Piszę, gdyż mam mikro-problem. Ostatnio kupiłam czarną pleksę do robienia zdjęć. Wszystko ładnie, pięknie, gdyby nie... paprochy ! ;-) Paprochy (tudzież ciciki ;-) , których za nic nie mogę usunąć. Przecierałam na sucho różnymi materiałami, od ręczników po szmatki do czyszczenia okularów. (Na mokro nie próbowałam, bo obawiam się, że zostaną smugi, a po ich wypolerowaniu podejrzewam, że efekt będzie ten sam.) Niestety, nijak nie da się tego pozbyć, przez co efekt na zdjęciu nieciekawy. A obróbka na komputerze zabiera wieczność. Czy któraś z Was miała ten sam problem ? Jak sobie z tym poradzić, bo powoli doprowadza mnie to już do szału ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Problem z czarną pleksą
no cóż, bez obróbki się nie obejdzie, więc ćwicz cierpliwość albo zmień tło
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
A ja kupiłam szmatke z mikrofibry (niebieska) w Biedronce ,zmocze ,mocno wyciskam i przecieram nic nie zostaje ,zaden paproch
![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Dlatego ja nie mam jeszcze pleksi, chociaż zdjęcia na niej wychodzą cudne..
Zastanawiam się natomiast cały czas, co to są ... "ciciki" ?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Mniemam, że VieViOoRa jest ze Ślaska, bo tam właśnie tak się mówi na paprochy-drobinki czepiające się różnych powierzchni.....
![]() Tak na marginesie - dobrze wiedzieć, że na pleksi wychodzą dobre zdjęcia....ja chciałam spróbować na czarnym tle....kupiłam czarny brystol.....i na zdjęciu tło jest mega szare ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
może zastosuj jakaś antystatyczną szmatkę z takowym płynem do czyszczenia
![]() albo kup taki wałek z klejącą tasmą co jeżdzi sie nim po ubraniach i zbiera wszelkie włoski ...
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Miałam to samo z przezroczystą, ciągle tylko myłam, wycierałam a potem i tak kilka paprochów było na zdjęciu... Więc juz nie robię zdjęć na plexi i pewnie więcej nie będę. Tym bardziej że jest jeszcze problem z rysami, które tez szybko się pojawiają... i zostają juz na stałe.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
zrobiłam póki co najwięcej zdjęć na pleksi, więc wiem, o czym mówię, serio
![]()
![]() |
#9 | |||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Krutko i Candi, kurczę, a myślałam, że będzie pięknie i wymigam się od obróbki ! ;-) No cóż, pozostaje mi się uzbroić w cierpliwość. Melisa, persen i wewnętrzny zen ;-) (W między czasie będę próbować, może coś uda mi się wynaleźć ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Heh.....w koncu ja tez Slazaczka ...co prawda na wygnaniu, ale zawsze....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja na myję na mokro, a potem przecieram bawełnianą szmatka (stary tshirt
![]() Jak jesteśmy już w temacie pleksi, to jaki macie sposób na to, by się namiot nie odbijał? ja stawiam kartkę, ale zabiera mi ona dużo światła i się średnio sprawdza... |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, gdzie kupujecie pleksę?
Ja też chcę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Całe szczęście, że się nie skusiłam na czarną pleksę, bo ja nie znoszę długo siedzieć nad obróbką, już nie wspominając o tym, że nadal nie potrafię...
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Ja dostałam za darmo w zakladzie poligraficznym ,czesto jest tak ze robia jakies tablice reklamowe i zostaja im zbędne kawałki , trzeba tylko zwrocic uwage na to aby była jeszcze na niej folia bo inaczej to raczej pewne ze jest porysowana
![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja ma robioną domowym sposobem - antyrama z pleksi pomalowana z jednej strony czarną farbą w sprayu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
jesli nie chcecie sie bawic z plexi, a tlo miec czarne, polecam czarny aksamit, mozna kupic gdzies przez internet albo w sklepie z tkaninami.
to chyba jedyny material, ktory wyjdzie naprawde czarny na zdjeciach (i paprochy latwo usunac rolka z klejaca powierzchnia- sa takie z klejacym papierkiem, albo gumowe, ktore nie traca wlasciwosci przez dlugi czas) co prawda lepiej wychodza obiekty jesli nie sa polozone na materiale ale wisza cieco przed tlem, ale jak leza na materiale to tez nie jest zle- z tym ze nie ma juz takiego ladnego odblasku jak z plxi- cos za cos ![]() zamiscilabym zdjecie zeby pokazac jak to wyglada, ale jestem kompletnie zielona w tym temacie (przeszukalam faq i regulamin i nie wiem co i jak sie robi aby pokazac swoje zdjecie, ale mam nadzieje, ze predzej czy pozniej znajde mam nadzieje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
www.dulcedo.pl
|
Ja w ogóle dziewczyny nie rozumiem jak czarny materiał który wychodzi na zdjęciach to tylko aksamit!!! O laboga
![]()
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
ot co,
przychodzi nowa, chce dodać swoje trzy grosze, doradzić dobrze, a tu na człowieka krzyczą i poniżają ![]() to, że aksamit ładnie czarno wychodzi wiem od znajomych profesjonalnych fotografów. Chodzi o to, że skoro szybko i łatwo można znaleźć medium, którego nie trzeba będzie poprawiać (porządny retusz zajmuje duzo czasu, po co sie bawic, weź kawałek aksamitu i bedzie ładneczarne tło- jak wspomniały inne dziewczyny dożo materiałów wychodzi szaro, bądź granatowo) jeśli uważasz, że moja rada nie ma sensu- nie korzystaj z niej mam zdjęcie bransoletki na czarnym tle (zdjęcie nie było zni troszkę poprawiane)- gdybym wiedziała jak je tu pokazać zrobiłabym to, a wtedy mogłybyście mi wszyetkie powiedzieć co o tym sądzicie- czy taka metoda ma waszym zdaniem sens i byćmoże moja rada nie byłaby opatrywana komentarzami typu olaboga (bez obrazy- szanuje to, że inni mają odmienne zdanie) bo bez zdjęcia to trochę po próżnicy gadamy więc jak ktoś ma czas to chetnie na PW kilka rad o zamieszczaniu zdjęć przyjmę i pokaże Wam moje zdjęcie na aksamicie ![]() po edycji: to oczywiście żart z tym PW- ini się dowiedzieli jak zamieszczać zdjęcia, mam więc nadzieję, że ja też posiądę tę magiczną wiedzie, a wtedy (jeśli wątek nie bedzie zbyt przestarzały za te kilka lat ![]() a narazie daruję sobie chyba dawanie rad, bo nie jest to zbyt mile widziane na tym forum(sic!) ![]() pozdrawiam wszystkich w ten parszywy dzień (przy okazji ![]() Edytowane przez Aga em Czas edycji: 2009-10-07 o 09:57 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Aga em, żartujesz oczywiście z tym poniżaniem.. mam nadzieję .. tym bardziej, że nie widziałam tu żadnych obraźliwych słów
![]() A dla Ciebie link: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=135604 Przypięty na górze forum, żeby go łatwo bylo znaleźć. O zdjęciach jest 3 post. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
no oczywiscie ze zartuje, przeciez jest buzka na koncu zdania
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Aga jak chcesz dodać załącznik to wchodzisz w "zaawansowane opcje" obok "szybkiej odpowiedzi" i jak już masz otwarte okno na dole, pod nim jest pomarańczowy prostokąt "zarządzaj załącznikami". Wchodzisz ładujesz pliki z komputera klikasz dodaj. Później wyślij i załącznik jest widoczny na forum.
Powodzenia. Jestem ciekawa jak to wygląda na tym aksamicie ![]()
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
dzieki za porady jak co zrobic,
pierwsza proba zalaczenia zdjecia nastapi wlasnie teraz pobawilam sie ze zmniejszeniem zdjec do wymaganego rozmiaru- mam nadzieje ze bedzie cokolwiek widac zalaczam dwie wersje tego samego obiektu- na bialym i czarnym tle tylko kochane Panie. zdjecie ma zobrazowac tlo aksamitne, zdjecie nie bylo absolutnie obrabiane w jakimkolwiek programie, poniważ takowych nie posiadam; obiekt posiada niedoskonałości, które po wykonaniu zdjęcia naprawiłam, z resztą obiekt w takiej formie już nie istnieje, ponieważ został odrobinkę zmieniony, z resztą to nie bransoletka jest celem- chodzi mi tu tylko o to- prosze nie krytykujcie bransoletki ![]() aczkolwiek pamietajcie, ze zdjecie jest moje, nawet jesli nie dodalam znaku wodnego. jesli chodzi o tlo i jakosc wykonania zdjecia- wszelka krytyka bedzie mile widziana ![]() prosze sie nie obawaic, nie jestem taka miekka jak na jaka moj drugi post wskazywal ![]() ![]() ![]() ![]() dodane pozniej juz widze, ze zdjecie nie utzymalo fokusa po zmniejszeniu rozmiaru. nie wiem co na to poradzic niestety. czytalam gdzies, ze zdjecie nie moze byc wieksze niz 100KB, wiec takie zrobilam, a tu klops Edytowane przez Aga em Czas edycji: 2009-10-07 o 11:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Wklej zdjątka ok 500 - 600 pix szerokości, max 800. Też długo wyczuwałam forumowe "fochy" w zdjęciach. Teraz nie patrzę na wagę zdjęcia tylko na pix. A czarny aksamit jak najbardziej jest czarny z prostego powodu, że ten typ materiału jest matowy, nie odbija światła tylko je pięknie pochłania. Też się uczę cały czas robić zdjęcia i rozumiem Wasz ból (łączę się w nim
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
dobry pomysl z plexi- mozna wtedy miec taki kolor jaki sie chce plus odblas "gratis"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
www.dulcedo.pl
|
Na zdjęciach faktycznie nic nie widać i nie ma jak ocenić . Jeśli chodzi o moje uwagi, to tylko namawiam do robienia dobrych zdjęć na każdym materiale, bo się da. Właściwie nie ma do końca znaczenia co to będzie, wążne żeby sama biżuteria nie straciła na kolorystycznym wyrazie, bo tu przekłamania jeśli chodzi o sprzedaż internetową nie powinny miec miejsca. A żeby tak było ważne jest odpowiednie oświetlenie i w miarę dobry aparat
![]()
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
ok, to jeszcze jedno podejscie
zmienilam rozmiar zgodnie z porada, ciekawa jestem jak teraz wyjdzie ![]() owszem, ciagle jeszcze nie jest super ostre, ale oryginalowi tez chyba tego brakuje ![]() aparat mam calkiem calkiem. umiejetnosci musza mi do aparatu jeszcze dorosnac ![]() nie robie w trybie makro tylko manualnie na statywie, zeby nie poruszyc, wiec i wyzwalacz czasowy wlaczam aby kliknieciem nie poruszyc zdjecia. ale przy tego typu obiektach nie jest latwo wyczuc na co ustawiac fokus ![]() ale nie trace nadziei, a z reszta, cel mial byc aby pokazac jak lanie czarn kolor wychodzi, a ja tu o sobie ...... gadu gadu ![]() Edytowane przez Aga em Czas edycji: 2009-10-08 o 12:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:12.