dla kogo tonik? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Notka

Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-03-26, 10:45   #1
mrrrLady
Rozeznanie

Question

dla kogo tonik?

Witajcie dziewczyny Po pierwsze mam nadzieję, że nie ma nigdzie podobnego wątku... Niby szukałam, ale wiecie jak to jest...

Chodzi o to, że kiedyś przeczytałam gdzieś, że nie do każdej cery powinien być stosowany... Wiecie może coś na ten temat? Bo może to jakaś bujda po prostu, ale wolę jednak spytać
No a jeżeli to prawda, to kiedy powinno się go stosować, a kiedy raczej unikać?

Z niecierpliwością czekam na Wasze opinie i zapraszam do rozwijania wątku
mrrrLady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-26, 13:38   #2
loss_lauri
Zakorzenienie

Dot.: dla kogo tonik?

ja nie mogę sie bez niego obyć i wg mnie potrzebny jest każdemu, oczywiście dobrany do rodzaju cery
loss_lauri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-26, 14:29   #3
kiciulka1985
Zakorzenienie

To chyba w Cosmo bylo kiedys ze Mitem jest ze kazdy powinien uzywac toniku...
Tez jestem ciekawa co na to powiedza obeznane w temacie
Stary 2008-03-26, 16:16   #4
Justy
Zakorzenienie

jeśli jest dobrany do potrzeb skóry- nie ma żadnego powodu, żeby go unikać.

ale nie jest to niezbędny kosmetyk (chyba, że używasz mydła lub mleczka do demakijażu).
Justy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-28, 17:44   #5
mrrrLady
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez loss_lauri Pokaż wiadomość
ja nie mogę sie bez niego obyć i wg mnie potrzebny jest każdemu, oczywiście dobrany do rodzaju cery
Dziewczyny doradźcie mi w takim razie jakiś dobry tonik do cery mieszanej?? Zastanawiałam się ostatnio nad kupnem, ale jeżeli chodzi o toniki właśnie, to nie jestem szczególnie obeznana, także myślę, że bez waszej pomocy
Stary 2008-03-28, 19:14   #6
Zu2ia
Rozeznanie

ja czytalam gdzies (nie pamietam juz gdzie), ze kazdy powinien uzywac toniku. tylko wiekszosc z nas popelnia ten blad, ze najpierw nasacza wacik tonikiem i potem przeciera nim twarz. powinno sie uzywac pojemnika z atomizerem i psikac tonik prosto na twarz. bo inaczej wszystkie najlepsze skladniki zostaja na waciku:/ a jeszcze lepiej odczekac chwilke zanim rozpylony tonik na twarzy przetrzemy wacikiem, zeby co nieco wsiaklo

a jaki dobrac.. hmm.. ja mam taki sposob, a tez mam cere mieszana. rano uzywam lagodnego (bezalkoholowego) np ziaja z płatków rozy, a wieczorem takiego mocnego z alkoholem. odkad tak robie zapomnialam co to wypryski a wczesniej co chwila mialam jakies syfki..

Moje Kochanie
Zu2ia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-28, 19:20   #7
rysiuniaaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Zu2ia Pokaż wiadomość
ja czytalam gdzies (nie pamietam juz gdzie), ze kazdy powinien uzywac toniku. tylko wiekszosc z nas popelnia ten blad, ze najpierw nasacza wacik tonikiem i potem przeciera nim twarz. powinno sie uzywac pojemnika z atomizerem i psikac tonik prosto na twarz. bo inaczej wszystkie najlepsze skladniki zostaja na waciku:/ a jeszcze lepiej odczekac chwilke zanim rozpylony tonik na twarzy przetrzemy wacikiem, zeby co nieco wsiaklo

a jaki dobrac.. hmm.. ja mam taki sposob. rano uzywam lagodnego (bezalkoholowego) np ziaja z płatków rozy, a wieczorem takiego mocnego z alkoholem. odkad tak robie zapomnialam co to wyryski a wczesniej co chwila mialam jakies syfki..
tez uzywam toniku ziaji z platkow rozy .. jest bomba.. slicznie pachnie i jest po prostu dobry.. korzystalam takze ziaji z wersji nuno.. dla cery tradzikowej...
a co do mrrrLady.. tez mam skore mieszana i wlasnie tonik ziaji zołatkow rozy jak dla mnie jest idealny i niedrogi.. pzdr
ostatecznie NUNO jesli czasem lubi Ci cos "wyskoczyc"

dam rade..

rysiuniaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-28, 19:56   #8
karateczka000
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mrrrLady Pokaż wiadomość
Dziewczyny doradźcie mi w takim razie jakiś dobry tonik do cery mieszanej?? Zastanawiałam się ostatnio nad kupnem, ale jeżeli chodzi o toniki właśnie, to nie jestem szczególnie obeznana, także myślę, że bez waszej pomocy
Dla niezdecydowanej osoby-taką byłam też ja, polecam tonik ziaji ogórkowy-polecany do cery mieszanej,normalnej, tłustej. Dobrze odświeza, skóra jest fajnie napięta. Zawsze po nim nakładam jeszcze krem nawilżający

karateczka000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-29, 16:57   #9
mrrrLady
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez karateczka000 Pokaż wiadomość
Dla niezdecydowanej osoby-taką byłam też ja, polecam tonik ziaji ogórkowy-polecany do cery mieszanej,normalnej, tłustej. Dobrze odświeza, skóra jest fajnie napięta. Zawsze po nim nakładam jeszcze krem nawilżający
No tak, wiem, że ogórkowe są dobre, ale słyszałam też,że rozjaśniają cerę, czyli ogólnie dobre są dla osób które np. mają delikatne piegi. Ja raczej nie mam piegów, tylko parę znaków piękności na buzi . A czym się różnią ogórkowy i ten z płatków róży? Buziaki i dziękuję za podpowiedzi
Stary 2008-03-29, 17:18   #10
Zu2ia
Rozeznanie

moge napisac Ci co jest napisane na opakowaniu tego z rozy:
"- lagodnie oczyszcza naskorek
- doskonale nawilza i tonizuje skore
- wykazuje skuteczne dzialanie kojace
- przygotowuje skore do dlaszych zabiegow pielegnacyjnych

odswiezanie twarzy, nawilzanie

cera sucha, wrazliwa" <- ja takiej nie mam, a tonik mi odpowiada

mam jeszcze rumiankowy, tez ziaji. napisane ze do kazdego rodzaju cery.

Moje Kochanie
Stary 2008-03-29, 17:32   #11
mrrrLady
Rozeznanie

Cytat:
mam jeszcze rumiankowy, tez ziaji. napisane ze do kazdego rodzaju cery.
Ale podobno jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego Chciałabym coś właśnie nastawione na pielęgnację cery mieszanej
Stary 2008-03-29, 17:51   #12
karateczka000
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mrrrLady Pokaż wiadomość
Ale podobno jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego Chciałabym coś właśnie nastawione na pielęgnację cery mieszanej

Ogórkowy tonik nie rozjaśnia, różany jest delikatniejszy od ogórkowego i przeznaczony dla cer delikatnych. Ogórkowy przeznaczony do cery mieszanej i powinnaś być zadowolona

karateczka000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-29, 18:01   #13
virtual_reality
bzzzzzzz bzyczy prądzik w jej obwodach

Równiez poszukuje toniku do cery mieszanej, z tym ze mieszanej w kierunku suchej. Kosmetyczka doradziła mi normalizujący z Pharmaceris, ale ma średnie opinie na KWC Ostatnio miałam z L'oreala fajny do mieszanej, odświeżająco-normalizujący bodajże i byłam zadowolona
virtual_reality jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-29, 18:12   #14
karla_92
Zakorzenienie

Mi bardzo służy tonik z Garniera do mieszanej i normalnej Bardzo dobrze zmywa makijaż (podklad, puder itp) i sebum z twarzy i co najważniejsze chyba mnie nie zapycha
karla_92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-29, 20:23   #15
Zu2ia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez karla_92 Pokaż wiadomość
Mi bardzo służy tonik z Garniera do mieszanej i normalnej Bardzo dobrze zmywa makijaż (podklad, puder itp) i sebum z twarzy i co najważniejsze chyba mnie nie zapycha
zmywasz makijaz tonikiem?? z tego co wiem nie powinno sie tak robic, bo to sie mija z cele uzywania toniku. owszem tonik ma oczyszczac skore, ale z resztek makijazu, a nie z jego calosci...

mrrrLady - czy jest do niczego, to jeszcze nie wiem, dopiero jutro zaczynam jego stosowanie napisalam to co bylo na opakowaniu

Moje Kochanie
Stary 2008-03-29, 20:24   #16
karla_92
Zakorzenienie

Cytat:
zmywasz makijaz tonikiem?? z tego co wiem nie powinno sie tak robic, bo to sie mija z cele uzywania toniku. owszem tonik ma oczyszczac skore, ale z resztek makijazu, a nie z jego calosci...
Ale np. po szkole. Wieczorem myje jeszcze żelem. A czemu mija sie z celem używania toniku?
Stary 2008-03-29, 20:37   #17
Zu2ia
Rozeznanie

ja robie tak: makijaz zmywam mleczkiem do demakijazu (oczy) i chusteczkami do demakijazu (cala twarz), potem myje twarz zelem, potem tonik i po jakichs 10 minutach krem. toniki zawieraja te wszystkie dobroczynne dla naszej skory skladniki, ktore powinny zostac na twarzy, a nie byc zmywane zelem pozniej takie jest moje zdanie, ale moge sie oczywiscie mylic

Moje Kochanie
Stary 2008-03-29, 22:37   #18
magdaSEM
Rozeznanie

Cytat:
ja robie tak: makijaz zmywam mleczkiem do demakijazu (oczy) i chusteczkami do demakijazu (cala twarz), potem myje twarz zelem, potem tonik i po jakichs 10 minutach krem. toniki zawieraja te wszystkie dobroczynne dla naszej skory skladniki, ktore powinny zostac na twarzy, a nie byc zmywane zelem pozniej takie jest moje zdanie, ale moge sie oczywiscie mylic
I ja też....
Zu2ia a jaki masz ten tonik na noc, z alkoholem?
magdaSEM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-29, 22:58   #19
karla_92
Zakorzenienie

Cytat:
Aha juz rozumiem, ale i tak zawsze po umyciu żelem (rano i wieczorem)daje tonik Zreszta nawet jak zmyje ten makijaż po południu to do wieczora jest jeszcze troche czasu żeby tonik zdąrzył zadziałac

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-30, 07:54   #20
Zu2ia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez magdaSEM Pokaż wiadomość
I ja też....
Zu2ia a jaki masz ten tonik na noc, z alkoholem?
aktualnie zuzywam drugie opakowanie L'oreal Pure Zone (ten w niebieskim opakowaniu) i bardzoo go sobie chwale po nim mam zamiar uzyc Garnier Czysta Skóra, ciekawe czy tez bedzie dobry. uzywa go moja bratowa i jest zadowolona

Moje Kochanie
Stary 2008-03-30, 08:45   #21
..::anvastra::..
Zadomowienie

a co do bardzo suchej skóry??

próbowałam różnych nawilżających ale nawet po takim niby specjalnym do bardzo suchej i wrażliwej skóry hipoalergicznym (kupionym u kosmetyczki) myślałam że mi buzie wypali a później była jeszcze bardziej wysuszona (całe platki schodziły czoła)

to może jednak nie powinnam używać toniku? albo jakiego w takim razie używać co polecacie?
..::anvastra::.. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-30, 09:44   #22
asiulka123
Zakorzenienie

Ja używam toniku ogórkowego Ziaji i jestem zadowolona Najpierw oczywiście myję twarz żelem a potem nakładam tonik. Po umyciu żelem twarz jest czasem trochę ściągnięta a ten tonik to niweluje tzn. nawilża skórę. Cerę mam raczej tłustą, niewielkie krostki i używanie toników bezalkoholowych, takich które nawilżają bardzo jej służy. Zauważyłam ograniczenie przetłuszczania się twarzy

asiulka123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-30, 09:58   #23
Exly
Rozeznanie

Zu2ia - chodzi Ci o TEN z Garniera?
Jeśli tak, to miałam go i hmm... Niby dobry, dobrze oczyszcza, ale strasznie ściąga skórę i ją wysusza (patrz skład: na drugim miejscu alcohol denat.) Może podrażniać. Teraz używam toników z Ziaja i są o niebo lepsze, bo nie napinają tak skóry, jest bardziej miękka i promienna.

Co do tego toniku z Garniera, to mnie osobiście skóra dosyć po nim piekła. Polecam poczytać opinie na KWC

Exly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-03-30, 10:31   #24
Zu2ia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Exly Pokaż wiadomość
Zu2ia - chodzi Ci o TEN z Garniera?
tak, własnie o ten. hmm.. ten z l'oreal tez ma na drugim miejscu w skladzie alkohol.. obaczymy, moze akurat mi bedzie sluzyl a jak nie, to trudno, wroce do l'oreal'a. jestem zdania ze najlepiej przetestowac na sobie (z umiarem oczywiscie;P) ja uzywalam chyba juz wszystkiego z serii "czysta skóra" Garniera (oprocz toniku wlasnie) i zadnych efektow ubocznych nie bylo.

Moje Kochanie
Stary 2008-03-30, 10:56   #25
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ..::anvastra::.. Pokaż wiadomość

próbowałam różnych nawilżających ale nawet po takim niby specjalnym do bardzo suchej i wrażliwej skóry hipoalergicznym (kupionym u kosmetyczki) myślałam że mi buzie wypali a później była jeszcze bardziej wysuszona (całe platki schodziły czoła)

to może jednak nie powinnam używać toniku? albo jakiego w takim razie używać co polecacie?
ja stosowałam tonik Avene - ten dwufazowy, jednak mnie nie zachwycił-powiedziałabym, że nawet wysuszał mi skórę, fazy nie chciały sie mieszać i w efekcie na początku na wacik wylewała się woda (na górze), a pod koniec - gdy było go mała, dobiero ta ochronna krzemionka. jednak nie zostawiała mi na twarzy tej ochronnej warstwy. potem odkryłam tonik Bioderma Hydrabio i nadal go używam - czuje, że po nim moja skóra jest naprawde nawilżon. nie zawiera alkoholu(co zdarzyło sie w Hydraphase LRP), ma stosunkowo krótki i prosty skład i ekstrakt z jabłka z wiążącymi wodę fruktooligosacharydami, więc jeśli jesteś uczulona na jabłko, to radzę ci go nie używać. ale jeśli nie - to najlepszy tonik, jaki dotychczas miałam (a mam bardzo suchą i wrażliwą cerę, która momentami toleruje jedynie wodę termalną - swoją drogą najłagodniejszy rodzaj toniku); po zmyciu skóry mleczkiem, zawsze mam uczucie lekkiego pieczenia (choć staram się nie trzeć twarzy płatkiem) i ten tonik naprawdę koi.
loss_lauri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-30, 14:20   #26
karla_92
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ..::anvastra::.. Pokaż wiadomość

To może spróbujesz jakiejs aptecznej wody w sprayu? Nie znam sie na tym zabardzo ale slyszalam ze takie rzeczy sa dobre na ściągnięta skore

Cytat:
Napisane przez asiulka123 Pokaż wiadomość
Ja używam toniku ogórkowego Ziaji i jestem zadowolona Najpierw oczywiście myję twarz żelem a potem nakładam tonik. Po umyciu żelem twarz jest czasem trochę ściągnięta a ten tonik to niweluje tzn. nawilża skórę. Cerę mam raczej tłustą, niewielkie krostki i używanie toników bezalkoholowych, takich które nawilżają bardzo jej służy. Zauważyłam ograniczenie przetłuszczania się twarzy
Bardzo mnie to cieszy bo wlasnie w wczoraj kupilam ten tonik Ciekawe czy u mnie też tak dobrze podziala
Stary 2008-03-30, 14:40   #27
cochonnetta
Wtajemniczenie

a ja teraz mam nagietkowy ziaji. fajny jest, nie wysusza, łagodzi. ma tez niby nawilżać, ale tego nie zauwazyłam.
ogórkowego zużyłam kilka butelek, ale on jest chyba bardziej do mieszanej/ tłustej skóry ? i jest taki odświeżający

chce jeszcze spróbować różanego i calmy
cochonnetta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-30, 15:19   #28
Zu2ia
Rozeznanie

widze, ze wszystkie toniki ziaji sa dobre ja zaczelam dzisiaj stosowac rumiankowy, ale pi pierwszym uzyciu ciezko cokolwiek stwierdzic. za jakis czas napisze cos wiecej

Moje Kochanie
Stary 2008-03-30, 15:29   #29
Madallllena
Raczkowanie

Kiedys mialam taki tonik "Kwiaty polskie" kosztuje chyba 7 czy 8 zł. Bardzo ladnie pachnie fajne wrazenie czystej ale nie przesuszonej skory pozostawia.

Znowu mam zamiar go kupic bo ostatnio zaniedbalam sprawy tonikowe
Madallllena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-30, 15:37   #30
asiulka123
Zakorzenienie

Cytat:
widze, ze wszystkie toniki ziaji sa dobre ja zaczelam dzisiaj stosowac rumiankowy, ale pi pierwszym uzyciu ciezko cokolwiek stwierdzic. za jakis czas napisze cos wiecej
to pewnie zasługa tego, że wszystkie ekstrakty i wyciągi znajdują się zaraz na początku składu, na trzecim miejscu, po wodzie i glikolu propylenowym a nie tak jak w niektórych dopiero po zapachu prosty skład kosmetyku ma tu duże znaczenie

miałam kiedyś nagietkowy, był bardzo dobry, kupiłam z myślą o szybszej regeneracji krostek a teraz kusi mnie jeszcze aloesowy

asiulka123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości