POMOCY Sony DSLR-A390Y - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Notka

Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-17, 22:06   #1
caroolaa23
Raczkowanie

POMOCY Sony DSLR-A390Y

planuje zakup pierwszej lustrzanki myślałam o sony a390 z obiektywem podstawowym i rozszerzonym 55-200 , ma ktoś jakieś doświadczenie co do tego aparatu , albo zdjęcia nim wykonane ? czy jest to dobra inwestycja?
caroolaa23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-18, 10:41   #2
Emir1994
Zakorzenienie

Dot.: POMOCY Sony DSLR-A390Y

zła - kupuj nikona albo canona.
Stary 2011-06-18, 11:21   #3
caroolaa23
Raczkowanie

nikona nie chcę nie podoba mi się jakość jego zdjęc. a canona też mi odradzano
Stary 2011-06-18, 18:02   #4
Emir1994
Zakorzenienie

jakość zdjęć w największej mierze zależy od fotografa ale ja się nie znam - bierz sony to najlepszy aparat na świecie.
Stary 2011-06-18, 18:53   #5
akario
Raczkowanie

Za bardzo nie rozumiem postawy 'sony nie, nikon tak'. Sony produkuje matryce do nikonów, ot po prostu różnica marki.

osobiście posiadam sony a200, dobre zdjęcia - jak dla mnie sony ma dobre aparaty.

-jestem systematyczna
-dbam o siebie
-zaczynam biegać (jaaaaaaasne...)
-nie obijam się
-koniec z nałogiem słodyczy!
akario jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-18, 19:07   #6
szmyglo
Zakorzenienie

Nie rozumiem w ogóle gadania "Sony jest takie, Canon inny a Nikon śmaki" przecież te firmy mają mnóstwo modeli aparatów, a jakość zdjęć lustrzanek w jednym przedziale cenowym jest porównywalna. Zależy nie od firmy, a od prawidłowych ustawień i jakości szkieł. Dziękuję za uwagę
szmyglo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-18, 20:16   #7
akario
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez szmyglo Pokaż wiadomość
Nie rozumiem w ogóle gadania "Sony jest takie, Canon inny a Nikon śmaki" przecież te firmy mają mnóstwo modeli aparatów, a jakość zdjęć lustrzanek w jednym przedziale cenowym jest porównywalna. Zależy nie od firmy, a od prawidłowych ustawień i jakości szkieł. Dziękuję za uwagę
ot co!

-jestem systematyczna
-dbam o siebie
-zaczynam biegać (jaaaaaaasne...)
-nie obijam się
-koniec z nałogiem słodyczy!
akario jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-19, 10:08   #8
caroolaa23
Raczkowanie

w każdej marce mam upatrzony jakiś model i dlatego mowię , że nikona nie chce , bo myslałam o d3000 ale moja koleżanka taki ma i zauważyłam jakie on zaszumiałe zdjęcia robi , soniaka bym chciała najbardziej chyba , ma najładniejsze kolory. mysłałam też o canonie 1000D , ale odradzają mi go..
Stary 2011-06-19, 23:04   #9
szmyglo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez caroolaa23 Pokaż wiadomość
w każdej marce mam upatrzony jakiś model i dlatego mowię , że nikona nie chce , bo myslałam o d3000 ale moja koleżanka taki ma i zauważyłam jakie on zaszumiałe zdjęcia robi , soniaka bym chciała najbardziej chyba , ma najładniejsze kolory. mysłałam też o canonie 1000D , ale odradzają mi go..
Nie piszę tego ze złośliwości ani nic takiego, ale zastanów się dobrze, czy aby na pewno potrzebujesz akurat lustrzanki? Odnoszę wrażenie, że Twoja wiedza na temat fotografii jest niewielka. Mogę się mylić
Stary 2011-06-20, 11:03   #10
caroolaa23
Raczkowanie

jest niewielka masz racje. trochę czytałam w teorii , ale to nie wiele. idę teraz do liceum fotograficznego , żeby czegokolwiek się nauczyć i muszę mieć w miarę dobry aparat i koniecznie lustrzanka. chcę się rozwijać. o fotografii wiem też niewiele dlatego , że dopiero niedawno zaczęłam o tym myśleć
Stary 2011-06-20, 12:20   #11
szmyglo
Zakorzenienie

Ale już Ci powiedzieli w tym liceum, że to wymóg posiadanie lustrzanki cyfrowej? Sama zaczynałam uczyć się na "małpie" (kompakcie) i dopiero, gdy dogłębnie poznałam jego ustawienia zdecydowałam się na lustrzankę. Myślę, że to najlepsza droga

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-20, 19:28   #12
pffe
BAN stały

sony ładnie wygląda i może to cię kusi. przy czym model a390 jest praktycznie tym samym co a550, tak samo jak a350 od a380 rozni sie iloscia pixeli i obudowa. przy czym do sony łatwiej kupisz szkło, pasują też sigmy i są tańsze niż szkła do nikona czy canona.

Przy czym nikona wypadało by brać z wyższej półki, np. d90.
Canony są wadliwe, często są usterki, często trzeba je czyścić (być może tylko ja mam takie doświadczenia).

i uważam, że kupując lustro nic nie tracisz i uczysz się na profesjonalnym sprzecie a kupujac kompakt wyrzucasz pieniadze w bloto, bo to zdjecia robione automatycznie a tu czesciej zwracasz uwage na parametry i probujesz robic zdjecia na manualu. po za tym ważne jest żeby nie patrzeć cały czas w wyświetlacz, lepiej patrzeć przez wizjer

Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-20, 23:32   #13
Emir1994
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
sony ładnie wygląda i może to cię kusi. przy czym model a390 jest praktycznie tym samym co a550, tak samo jak a350 od a380 rozni sie iloscia pixeli i obudowa. przy czym do sony łatwiej kupisz szkło, pasują też sigmy i są tańsze niż szkła do nikona czy canona.

Canony są wadliwe, często są usterki, często trzeba je czyścić (być może tylko ja mam takie doświadczenia).

i uważam, że kupując lustro nic nie tracisz i uczysz się na profesjonalnym sprzecie a kupujac kompakt wyrzucasz pieniadze w bloto, bo to zdjecia robione automatycznie a tu czesciej zwracasz uwage na parametry i probujesz robic zdjecia na manualu. po za tym ważne jest żeby nie patrzeć cały czas w wyświetlacz, lepiej patrzeć przez wizjer

Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru
1. Do canona, nikona, pantaxa czy olympusa też można kupić szkła sigmy tamrona czy samyanga - jak coś piszesz to wypadałoby się na tym znać. Systemowe szkła sony są nawet droższe od systemowych canona czy nikona

Wg. ceneo.
Sony 70 -200 f/2.8 G 7008 zł
Canon 70-200 f/2.8 4300 zł
Natomiast za 7600 zł można kupić canona ze stabilizacją.

2. Rocznie robię około 60 tyś. zdjęć żonglując kilkoma szkłami i jeszcze nic czyścić nie musiałem.
W swojej przygodzie z fotografią miałem już 4 puszki canona i jeszcze żadna mi się nie zepsuła. Awaryjność canona jest taka sama jak nikona.
Stary 2011-06-21, 00:04   #14
szmyglo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Emir1994 Pokaż wiadomość
1. Do canona, nikona, pantaxa czy olympusa też można kupić szkła sigmy tamrona czy samyanga - jak coś piszesz to wypadałoby się na tym znać. Systemowe szkła sony są nawet droższe od systemowych canona czy nikona

Wg. ceneo.
Sony 70 -200 f/2.8 G 7008 zł
Canon 70-200 f/2.8 4300 zł
Natomiast za 7600 zł można kupić canona ze stabilizacją.

2. Rocznie robię około 60 tyś. zdjęć żonglując kilkoma szkłami i jeszcze nic czyścić nie musiałem.
W swojej przygodzie z fotografią miałem już 4 puszki canona i jeszcze żadna mi się nie zepsuła. Awaryjność canona jest taka sama jak nikona.
Dokładnie. Do tego jeszcze jak można mówić, że kompakt dla początkującego to "pieniądze w błoto"? Myślę, że gorzej kupić lustrzankę i przekonać się, że to nie "to"
Stary 2011-06-21, 11:29   #15
pffe
BAN stały

kup kompakt i idź do szkoły fotograficznej. Gratuluję. Wyśmieją cię bo nauka fotografii nie polega na pstrykaniu bezmyślnie zdjęć a nauczeniu się aparatu, jego możliwości. Canon i Nikon ze szkłami innych firm niż tylko ich robią zdjęcia koszmarne, zaszumione (pracowałam z tymi aparatami).

Aktualnie posiadając alfą a700 jestem mega zadowolona.
Fotografią zajmuję się od ponad 7 lat, w tym pracowałam na starych dobrych analogach i na takich też dobrze się uczyć, ale trzeba mieć dużo pieniędzy, bo wywoływanie do najtańszych nie należy, jeśli wywołuje się dużo zdjęć.

Po za tym własna ciemnia jest idealnym rozwiązaniem dla osoby, która się będzie uczyć na zawodowego fotografa Ogromna przyjemność i satysfakcja z pracy w ciemni I tu też trzeba myśleć o kosztach(niestety).

Emir patrząc na twój wiek nie sądzę abyś miał jakieś doświadczenie, w tym wieku to robi się zdjęcia na "n-kusia". Najpierw skończ szkołę, studia i dopiero się wypowiadaj. Nikon ma wspaniałe lustra ale analogowe i masa ludzi twierdzi, że nikon lub canon to super wybór, ale to nie są jedyne marki na rynku, a i zaczynają się "kiepścić" i z czasem ich zwolennicy to zauważają.

Szmyglo
na kompakcie nie da się uczyć, bo to automat. Zdjęcia robisz na zasadzie namierz-pstryknij. Nie zwracając uwagi na parametry i nie można robić zdjęć manualnie, co jest bardzo ważne,jeśli ktoś chce się tym zajmować zawodowo, a mówiąc, że "to nie to" to wybacz, ale szkołę się wybiera raz, a zmieniając w połowie nauki to jest ogromny błąd.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-06-21, 11:38   #16
szmyglo
Zakorzenienie

Cytat:

Szmyglo
na kompakcie nie da się uczyć, bo to automat. Zdjęcia robisz na zasadzie namierz-pstryknij. Nie zwracając uwagi na parametry i nie można robić zdjęć manualnie, co jest bardzo ważne,jeśli ktoś chce się tym zajmować zawodowo, a mówiąc, że "to nie to" to wybacz, ale szkołę się wybiera raz, a zmieniając w połowie nauki to jest ogromny błąd.
To ciekawe co mówisz, bo ja właśnie nauczyłam się ustawień manualnych na kompakcie olympusa. A więc da się
Cieszę się, że u mnie zakup lustrzanki był przemyślaną decyzją, chociaż wiadomo, że już od gimnazjum chciałam mieć "super wypas sprzęt", jednak życie potrafi weryfikować wiele rzeczy i zapalony hobbysta potrafi nagle zniechęcić się, gdy ma coś robić na poważnie.

A co do wieku Emira-nie rozumiem, czemu go obrażasz i oceniasz po nicku (równie dobrze może to być data urodzin syna )
Moim osobistym guru i wzorem w fotografii jest 17latek (nie, nie robi mleczyków i koleżanek na tle bałaganu)

Edytowane przez szmyglo
Czas edycji: 2011-06-21 o 11:47
Stary 2011-06-21, 12:00   #17
caroolaa23
Raczkowanie

nie będę się uczyła robić zdjęć kompaktem , od razu muszę mieć lustrzankę. jeżeli tak jak mówisz fotografia mi się nie spodoba (w co wątpię) będę miała aparat dla siebie jako zabawkę. tyle , że już za dużo siedzę w fotografii , żeby powiedzieć `to nie to` . trochę zdjęć cyfrowych w swoim życiu zrobiłam pożyczanymi aparatami , więc nie ma potrzeby uczyć się na analogu , tym bardziej , że ide do szkoły fotograficznej , gdzie trzeba mieć dobry sprzęt..
Stary 2011-06-21, 12:03   #18
szmyglo
Zakorzenienie

Cytat:
nie będę się uczyła robić zdjęć kompaktem , od razu muszę mieć lustrzankę. jeżeli tak jak mówisz fotografia mi się nie spodoba (w co wątpię) będę miała aparat dla siebie jako zabawkę. tyle , że już za dużo siedzę w fotografii , żeby powiedzieć `to nie to` . trochę zdjęć cyfrowych w swoim życiu zrobiłam pożyczanymi aparatami , więc nie ma potrzeby uczyć się na analogu , tym bardziej , że ide do szkoły fotograficznej , gdzie trzeba mieć dobry sprzęt..
W takim razie powodzenia
Poczytaj recenzje interesujących Cię aparatów, zastanów się czego potrzebujesz i na czym najbardziej Ci zależy i działaj
Stary 2011-06-21, 13:18   #19
Emir1994
Zakorzenienie

Cytat:
Canon i Nikon ze szkłami innych firm niż tylko ich robią zdjęcia koszmarne, zaszumione (pracowałam z tymi aparatami).

Emir patrząc na twój wiek nie sądzę abyś miał jakieś doświadczenie, w tym wieku to robi się zdjęcia na "n-kusia". Najpierw skończ szkołę, studia i dopiero się wypowiadaj. Nikon ma wspaniałe lustra ale analogowe i masa ludzi twierdzi, że nikon lub canon to super wybór, ale to nie są jedyne marki na rynku, a i zaczynają się "kiepścić" i z czasem ich zwolennicy to zauważają.
[B]
Raz to Argumentum ad personam, a dwa tylko wykazałaś sie totalną ignorancją - 1994 to nie jest rok mojego urodzenia. Studia już dwano temu skończyłem. .

A tutaj blog mojego kolegi, którego ulubionym szkłem jest sigma 20
http://www.blog.piotrduda.pl/
Większość szerokich kadrów tym szkiełkiem robiona, więc proszę skończ z pisaniem bzdur. Jednyna wada tzw. kundelków to taka, że mogą mieć problemy z AF, natomiast jakość jest bardzo dobra.

Edytowane przez Emir1994
Czas edycji: 2011-06-21 o 13:22
Emir1994 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-22, 02:34   #20
magrad
Rozeznanie

Cytat:
idę teraz do liceum fotograficznego , żeby czegokolwiek się nauczyć i muszę mieć w miarę dobry aparat i koniecznie lustrzanka. chcę się rozwijać.
Jak możesz poczekać z zakupem do rozpoczęcia nauki, to poczekaj. Później kup aparat takiej firmy, jakiej będą mieli dobrzy koledzy i koleżanki. Wtedy jest szansa na pożyczanie obiektywów, wspólne poznawanie sprzętu i koleżeńskie porady.
Na pewno zechcesz korzystać z zewnętrznych lamp (błysk), pamiętaj o tym, że do Sony podłączysz tylko lampy ze specjalną stopką, do podłączenia lamp studyjnych będzie potrzebny specjalny adapter, pasują tylko specjalne wyzwalacze radiowe (albo typowe przez przejściówkę). Liczba używanych obiektywów dla Canona albo Nikona oferowanych na aukcjach jest o wiele wyższa niż tych dla Sony, ale jak zamierzasz kupować wyłącznie nowe, to nie ma znaczenia. Firmy niezależne (Sigma, Tamron, Tokina) produkują te same obiektywy do różnych systemów.

Cytat:
sony ładnie wygląda
Kwestia gustu
Cytat:
przy czym do sony łatwiej kupisz szkło, pasują też sigmy i są tańsze niż szkła do nikona czy canona.
Mijasz się z prawdą, delikatnie mówiąc. Przykłady nowe w sklepach:
-Tamron 17-50/2.8, najczęściej polecany krótki zoom, na stronie fotozakupy ma taką samą cenę niezależnie od wersji (Canon, Sony)
-Sigma 18-50/2.8, na stronie fotoceny wersje dla Canona i Sony są w tej samej cenie, pozostałe droższe
-firmowe 70-200/2.8 to już powyżej masz porównane
Na allegro masz w tej chwili 1232 obiektywy dla Canona AF, 1030 dla Nikona AF i 408 dla Sony. Według mnie łatwiej znaleźć coś ciekawego w dobrej cenie dla Canona albo Nikona.

Cytat:
Najlepiej brać taki aparat, aby wystarczyło na co najmniej przeciętne szkło, niezależnie od systemu.
Cytat:
Chyba się nie polubiliście z Canonami, ogólnie każdy sprzęt może ulec uszkodzeniu, jak ktoś ma pecha, to może trafić na kilka różnych urządzeń z wadami, niezależnie od renomy firmy.

Cytat:
Kupując jakikolwiek nowy aparat, od razu się "traci", bo używane kilka miesięcy są wyraźnie tańsze
Niektóre kompakty mają pełne możliwości manualne, wtedy tylko od użytkownika zależy z czego będzie korzystać, czy z "zielonego kwadratu" czy z "trybów kreatywnych" (kreatywne określenie z instrukcji Canona ).
Często patrzenie na wyświetlacz jest wygodniejsze, np. przy makro

Cytat:
Canon i Nikon ze szkłami innych firm niż tylko ich robią zdjęcia koszmarne, zaszumione (pracowałam z tymi aparatami).
W tym momencie dla kilku osób stało się jasne, że Twoich uwag nie należy brać poważnie. "Szum" zależy od elektroniki aparatu, nie od producenta szkła.
Jak masz wątpliwości: jeśli firmowy obiektyw wpuści mniej światła, niż jest potrzebne do zrobienia poprawnego zdjęcia, to zdjęcie będzie bardziej zaszumione w porównaniu do zdjęcia zrobionego niefirmowym obiektywem, który wpuści więcej światła.

Cytat:
Emir patrząc na twój wiek nie sądzę abyś miał jakieś doświadczenie, w tym wieku to robi się zdjęcia na "n-kusia". Najpierw skończ szkołę, studia i dopiero się wypowiadaj.
Gdy brakuje rzeczowych argumentów przechodzi się na ataki osobiste, więc jak wyżej, Twoja wiarygodność spada

Cytat:
masa ludzi twierdzi, że nikon lub canon to super wybór, ale to nie są jedyne marki na rynku, a i zaczynają się "kiepścić" i z czasem ich zwolennicy to zauważają.
Dziwne, tu Ci przyznaję rację - księgowi rządzą (niestety), aparaty mają być opłacalne dla producenta, a nie optymalne dla nabywcy.
Cytat:
Szmyglo na kompakcie nie da się uczyć, bo to automat. Zdjęcia robisz na zasadzie namierz-pstryknij. Nie zwracając uwagi na parametry i nie można robić zdjęć manualnie
Jak masz tak duże doświadczenie, to pewnie pamiętasz takie kompakty jak Olympus C-2040, C-2100 Ultrazoom, i późniejsze np. C-5060? Może pamiętasz coś Canona, seria G (do obecnego G-11)? Czy na pewno nie miały żadnych ustawień manualnych?
Miały ograniczenia kompaktów (mała matryca, duża głębia ostrości-zaleta w makro, mała czułość), ale były aparatami z pełnymi możliwościami pracy w trybach M, Av, Tv, oraz z możliwością podłączenia zewnętrznych lamp błyskowych (systemowych i np. studyjnych).

Podsumowując: sugeruję firmę bardziej popularną na rynku (C/N). Jak aparat nie musi być nowy, warto poszukać kilkumiesięcznych, mało używanych, mają jeszcze gwarancję ale są tańsze. Wygodniej się pracuje na aparatach wyższej klasy, jak środki są ograniczone, to lepiej kupić tańszy aparat, ale z lepszym obiektywem.

PS: Wiek nie ma nic wspólnego z wrażliwością i talentem, można się o tym przekonać np. na http://littleflair.carbonmade.com/
Jak dla mnie to coś ciekawszego niż "fociaszki na nkusia"
magrad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-23, 16:33   #21
caroolaa23
Raczkowanie

czyli najlepiej kupic canona? tyle ze ja na aparat dostane gora 2,5tyś a chciałabym dodatkowy obiektyw od razu . więc raczej nie wyrobiłabym się w cenie. ale dziekuje za rady , bardzo mi pomogły
Stary 2011-06-23, 16:45   #22
szmyglo
Zakorzenienie

Cytat:
czyli najlepiej kupic canona? tyle ze ja na aparat dostane gora 2,5tyś a chciałabym dodatkowy obiektyw od razu . więc raczej nie wyrobiłabym się w cenie. ale dziekuje za rady , bardzo mi pomogły
Myślę, że jeśli jest taka możliwość, powinnaś zrobić jak ktoś radził-wstrzymać się i zobaczyć, co inni w klasie będą mieli. Ewentualnie jakoś zgadać się z przyszłą klasą (od czego jest internet ). Po pierwsze nikt Cię nie "wyśmieje", będą równe szanse i co ważne-zawsze można pożyczyć sobie szkiełka, baterie i inne akcesoria.
Stary 2011-06-23, 21:42   #23
caroolaa23
Raczkowanie

większość kupuje soniaki

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-05, 21:41   #24
o0okamilkao0o
Zadomowienie

ja mam sony 380 i powiem że wcześniej nie byłam zadowolona ale kupiłam szkło i zdjęcia są dobre teraz zbieram na drugie i myślę że Sony nie są aż takie złe jak poszła o nich plotka

NIE PODPISUJ SIĘ POD MOIMI PRACAMI

o0okamilkao0o jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-06, 07:46   #25
caroolaa23
Raczkowanie

ja kupiłam w końcu a290 starszy model , ale jak na początek jestem naprawde zadowolona
Stary 2011-07-06, 16:05   #26
szmyglo
Zakorzenienie

Cytat:
ja kupiłam w końcu a290 starszy model , ale jak na początek jestem naprawde zadowolona
Powodzenia!
Zazdroszczę szkoły
Stary 2011-07-08, 09:22   #27
o0okamilkao0o
Zadomowienie

ja też zazdroszczę u mnie czegoś takiego nie było dopiero teraz jak studia będę wybierać to związane z tym ...

NIE PODPISUJ SIĘ POD MOIMI PRACAMI

o0okamilkao0o jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości