|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
miednica ścieśniona - co to jest???
ostatnio na wizycie u gina dowiedziałam się, że mam miednicę ściesnioną. Tzn. On mi tego nie powiedział, ale udało mi się podpatrzeć na karcie co napisał. Nie wiem o co chodzi z ta miednicą. Może Wy spotkałyście się z tą nazwą??? nigdzie na forum nie znalazłam, co to jest i jakie są tego następstwa. lekarz badał mnie jakimś dziwnym centymetrem, i po tym badaniu wpisał to w kartę. Czy to ma jakiś wpływ na ewentualną ciążę?
lekarz pytał się czy planuję dzieci, powiedziałam, ze nie może dlatego nic mi nie powiedział na ten temat, zreszta jak to się chodzi panstwowo to lekarz się spieszy, by wszystkie pacjenki mieć z głowy, więc rozpoczecie rozmowy było bez sensu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: miednica ścieśniona - co to jest???
Cytat:
nie mam pojęcia, czy chodzi o to samo, ale moja siostra nie mogłą rodzić naturalnie , gdyż właśnie miała tak zbudowaną miednicę, że nie pękłaby przy porodzie naturalnym, stąd miała wykonaną cesarkę ze wskazań medycznych. Być może o to chodzi? najlepiej zapytać lekarza. Nie sądzę, aby to miało wpływ na ciąże, ale podejrzewam, że własnie na poród.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Nika - a Twoja siostra też była drobnej budowy ciała??? bo ja bym chciała zajść w ciąże kiedyś i nie martwić się o dzidziusia, jak na razie mam 55cm w pasie i 70 w biodrach. nie jestem niestety w stanie powiedzieć co mierzył mi lekarz- może zupełnie co innego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
miednica ogólnie ścieśniona - związana z bardzo niskim wzrostem. wskazaniem jest cesarskie ciecie , natomiast co do ciazy nie znam zadnych przeciwskazan najlepiej jak poprosisz o wyjasnienie lekarza w koncu po to on jest
![]() i znalazam jeszcze : "Nieprawidłowości w budowie miednicy kostnej zaburzają prawidłowe przechodzenie główki przez kanał rodny w trakcie porodu. Przyczynami występowania nieprawidłowej miednicy mogą być zmiany krzywicze (m. płaska), zahamowanie ogólnego rozwoju (m. dziecięca), zatrzymanie wzrostu kości w życiu płodowym lub wczesnym dzieciństwie spowodowane niedorozwojem gruczołu tarczowego (m. karlicza), stany zapalne nasad kości oraz stawu biodrowego, gruźlica, wady rozwojowe, patologie kończyny dolnej, skrzywienia kręgosłupa jak np. skolioza, lordoza (m. skośnie ścieśniona), niskie stężenie wapnia powodujące stopniowe odwapnienie kości i zniekształcenie całego kośćca na skutek zwiększającej się masy ciała (m. rozmiękczeniowa), męski typ budowy ciała (m. męska) czy też urazy powypadkowe. .Najczęściej spotykanym typem jest miednica ogólnie ścieśniona występująca przeważnie u niskich kobiet o drobnej budowie ciała. Brzuch kobiety ciężarnej ze ścieśnioną miednicą jest zazwyczaj obwisły. W zależności od typu wady może dojść do przedwczesnego pęknięcia pęcherza płodowego, jak również wypadnięcia pępowiny lub części drobnych po jego pęknięciu. Pierwszy okres porodu (rozwierania) może być znacznie przedłużony a czynność skurczowa macicy osłabiona. Może dojść do zahamowania postępu porodu. Częściej zdarzają się urazy okołoporodowe zarówno matki jak i płodu. Urazy te niosą ze sobą bardzo dotkliwe następstwa. Wadliwa budowa miednicy może powodować trudności w prawidłowym wstawianiu się główki oraz być przyczyną niewspółmierności porodowej (zbyt duża główka w stosunku do kanału rodnego). Sprzyja również nieprawidłowym położeniom płodu. Adaptacyjne możliwości główki pozwalają w niektórych nieprawidłowościach miednicy na poród drogami natury, niestety część z nich uniemożliwia taki poród i ciążę należy rozwiązać poprzez cięcie cesarskie."
cierpliwość to geniusz ... DOKĄDKOLWIEK PÓJDE, PONIOSĘ ZE SOBĄ TWÓJ PIERWSZY KRZYK.... paula darcy dukan 68 ![]() ![]() Edytowane przez olunek Czas edycji: 2009-05-29 o 16:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
tak moja siostra jest niska i szczupła...i ja cholera też - ale ja mieszkam w Holandii a tu takich rzeczy nie sprawdzają....i to mnie przeraża....tyle, że ja mam od mojej siostry szersze biodra...a ty to chyba masz własnie wymiary mojej siostry...
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
ja mam 155cm wzrostu i waże tylko38 kg i troche się zmarwiłam tym obwisłym brzuchem o czym pisała Olunek
![]() Już sama cesarką mniej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Beatko ja sie nie znam na tym ale mysle ze chodzilo tu o to ze brzuch jest nizej usytuowany w czasie ciazy (obwisły -dziwnie brzmi) znam kilka dziewczyn o bardzo drobnej budowie ciala ktorych brzuszek w czasie ciazy wygladał rewelacyjnie
![]() ![]() ![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Niekoniecznie, znam osoby wysokie (prawie 170 cm), budowa jednej z nich raczej wskazywałaby na szeroką miednicę, jednak w obu przypadkach skonczyło sie cesarką z powodu ścieśnionej miednicy.
Jeśli kiedyś zajdziesz w ciazę zostaniesz zbadana pod tym kątem raz jeszcze (razy kilka), Twoja budowa może sie jeszcze zmienić.
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
ścieśniona miednica oznacz że twój kanał rodny jest zbyt wąski i jeżeli będziesz w ciązy to nie możesz rodzić w sposób naturalny, tylko cesarka bo inaczej główka dziecka będzie miała problem z przejściem i dziecko będzie później niedorozwinięte, a tak poza tym to nie jest nic strasznego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
a czy od razu będzie wiadomo ze zrobia mi cesarkę? ja mam tez problem z oczami i bałam sie porodu sn ze wzgledu na wzrok... moja mama jest troche szersza ode mnie, a opowiadała mi że nie mogłam wyjść i urodziłam się przez kleszcze, moja siostra też tak rodziła, i była cała porozrywana
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Zawsze możesz rodzić cesarką bez wskazań, na życzenie. Tak rodziła moja ciocia 2 lata temu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
napisane przez Fuzukatsu
Cytat:
Ja mam wskazania medyczne, ale lekarze są jacy są, zwlekają do ostatniej chwili. Teraz niedawno powiedzieli mi ze wzrok zbadają w 35tyg ciązy i wtedy zapadnie decyzja, a co jak akcja porodowa zacznie się wcześniej i nie zdążę iść już na żadną wizytę? Zresztą co ma mi się w oczach zmienić w trakcie ciąży??? Chyba tylko na gorsze wiec nie rozumiem czemu mam tyle czekać do ostatniej chwili ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:48.