![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Ślub na pokaz czy tradycja?!Tak sobie pomyślałam co sądzicie o taraźniejszych ślubach?
Są one robione pod publikę czy tak nakazuje tradycja? W tych czasach tradycji bardzo mało w współczesnych weselach, co raz mnie grania przez zespół przed domem Pani Młodej, większy wybór suknie ślubnych,restauracji, torty od koloru do wyboru. Pamiętam mama kiedyś mi mówiła,że na swój ślub ziemniaki obierała, wszystko przygotowywała cała rodzina wszyscy byli w to zaangażowani a teraz?! Tylko zapłacić za Restaurację, wynajęcie sali i tylko przyjść do Kościoła i powiedzieć tak i takie problemy jaki krawat dla Pana Młodego są błache z porównaniem co było kiedyś... Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?! Tradycja czy na pokaz?!Albo jeszcze coś innego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Ślub na pokaz czy tradycja?!
Ja nie uważam, że wesele takie bardziej powiedzmy, "nowoczesne" (restauracja, itp) jest na pokaz. Gdybym miała być panną młodą raczej wolałabym na swój ślub ziemniaków nie obierać
![]() ![]() A poza tym, skoro zarzuciliśmy tradycję w kwestii sypiania ze sobą, proszenia rodziców o rękę lubej itd, to czemu tradycje "weselne" miałyby nie ewoluować. Moim zdaniem miłe i komfortowe może być wynajmowanie restauracji i cateringu - stresu na ten dzień jest już wystarczająco i miło chociaż część mieć z głowy (chociaż to nie zawsze jest równoznaczne). Tradycyjne wesela też mają sporo plusów. Ale jakoś tak wychodzi, że wymogi obecnych czasów (wszyscy pracują, itp) nie pozwalają ich organizować w ten sposób. Tak jak przesypywanie pierza było miłym zajęciem towarzyskim, a tez już nie funkcjonuje ![]()
I will marry melody... neitka ![]() Edytowane przez neitka Czas edycji: 2009-07-22 o 21:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokładnie zgadzam się, ale też ma to swoje minusy, bo jeżeli więcej osób za Nas wykona daną pracę mniej to doceniamy... Tak mi się zdaję. Ja jakbym nie miała wyjścia i musiałabym wykonać wszystko sama, zrobiłam bym to uwielbiam gotować, bardziej sparaliżowała by mnie myśl,że nie zrobię to czego chcę, ale kiedyś się tak nie myślało, doceniało się to co się miało i cieszyło z każdego kawałka szynki która dostawało się na kartki... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Wiesz kiedys tak bylo ,bo malo kogo bylo stac na wynajecie restauarcji.Mysle ze nasze mamy wcale nie mialy ochoty na obieranie ziemniakow
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hahha. Pewnie masz rację, ale teraz to miło wspominają ![]() Jak w sklepach ocet tylko stał, a tu Restauracja na wesele ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Ja kiedyś obierałam ziemniaki na wesele TŻ kuzynki. Dużo osób obierało, więc poszło szybko, ale Ja dziękuję bardzo takie rzeczy robić do późna w nocy na dzień przed ślubem. Tradycja swoją drogą, a zmęczenie swoją. Z resztą obieranie ziemniaków nie ma nic wspólnego z tradycją.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Hm chyba autorce nie chodziło dokładnie o te ziemniaki a tak się wszyscy o tym rozpisali.
Ja się zgadzam. Nie podoba mi się to wariactwo, które się teraz porobiło-hotele,restauracje, gołąbki, lizmuzyna cuda wianki...A to co nasze i polskie to już siara. Proszenie rodziców o rękę-staromodne no bo to NASZA sprawa (spoko oni tylko nas wychowali). Zespół grający przed domem młodej-obciach. Dla mnie te dawne weselea miały czar i blask, którego po prostu juz teraz prawie nie ma. Teraz większość wesel dla mnie to takie właśnie pokazówki. A wracając do kontrowersyjnych ziemniaków to myślę, że panny młode były i tak szczęśliwe. A na drugi dzień nie myślały o zmęczeniu,nikt nie oceniał idealnie dobrej sukni, oryginalnej fryzury i nienagannego makijażu.Ludzie myśleli inaczej. Natchniona tym wszystkim muszę przynać, że moje wesele idzie trochę w stornę tradycji. Choć oczywiście wybrałam mnóstwo rozwiązań z wygody jak każdy. Mój narzeczony oświadczył mi się z zaskoczenia i na osobności, ale oficjalne proszenie o zgode później też sie odbyło. Tak dla tradycji i radości rodziców. Mam wesele na zwykłej sali, z kucharzem, ( i naprawde nie dlatego że nie stać nas na restauracje), dwudiowe, z domu wyprowadza mnie zespół który ma za zadanie narobić hałasu ![]() Byłam juz na niejednym weselu i właśnie te tradycyjnie mnie urzekły bo było w nich cos czego nie załatwi najpięikniejsza restauracja z kolorowymi drinkami. Ciekawa jestem co się porobi za kilka lat.Szkoda bo nasze tradycje są ładne i NASZE.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No dokładnie o to mi chodziło ![]() Że te wesele współczesne nie mają uroku takiego jak kiedyś i dużo rzeczy jest robione na pokaz żeby wszyscy patrzyli i podziwiali. Co do zaręczyn u mnie było podobnie, osobno poprosił mnie o rękę ale i tak zapytał rodziców potem o zgodę. Piszę,że na pokaz bo wystarczy tylko wejść na Nasza-klasę osobne foldery z dnia ślubu i zdjęcia itp.Nie rozumiem po co?! Ja to odbieram tylko tak aby się pokazać, jaka to piękna fryzura, owszem każdy lubi jak mu się prawi komplementy, ale jestem tego zdania że ślub jest moja indywidualną sprawą a nie wystawiam zdjęcia i Bóg wie co jeszcze żeby moje całe miasto widziało że miałam wesele...Nie nie dla mnie takie coś. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Tradycja nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o to co napisałaś. Teraz po prostu więcej usług jest dostępnych, dawniej ich nie było i stąd różnice
![]() To, że ktos umieszcza zdjęcia ślubne na nk to nie jest wg mnie wyznacznik ślubu na pokaz ![]() Własciwie nie rozumiem o co Ci chodzi. Kazdy robi to co mu sie podoba. A na pokaz to jest wg mnie zrobienie wesela w jakims eksluzywnym miejscu, na które parę młoda ledwo stac i bierze tam najtańsze menu, byle tylko było tam ![]()
Ślub Edytowane przez Samoa Czas edycji: 2009-07-23 o 08:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A to, że tradycje ewoluują jest naturalne. Jak i to, że niektórzy ze smutkiem przyjmują te zmiany, prawda? Cytat:
Cytat:
Popełniłam błąd decydując się na tysiąc ustępstw, co sprawiło że ten dzień wyglądał zupełnie inaczej niż bym tego chciała, ale to oddzielna kwestia... Ale tak czy inaczej uważałam, że świetnie byłoby samej, bezpośrednio zaangażować się w przygotowania - zarówno ze względu na finanse (tak uważał mój narzeczony) jak i na poczucie, że naprawdę we wszystkim uczestniczę. Do pierwszej w nocy przed ślubem robiłam podziękowania dla gości (zaczęłam dwa tygodnie wcześniej, po prostu nie sądziłam że to aż tyle zajmie). W przygotowania zaangażowana była też cała moja (nieliczna) rodzina. I wiesz co? Na drugi dzień owszem, byłam podekscytowana. Moja rodzina już mniej. Stresowali się przygotowaniami, które spadły na nich. Gwarantuję, że woleliby żeby zrobił to ktoś inny i żeby oni mogli w 100% skupić się na przygotowaniu psychicznym do ślubu córki. Kiedy składałam przysięgę na sali zadzwonił telefon... mojej mamy. Pomijam fakt, że nawet nas za to nie przeprosiła ![]() A wiecie co najlepiej zapamiętałam z imprezy weselnej (nie było tradycyjnego wesela) podeszła do mnie koleżanka i powiedziała: - Zgłaszam reklamacje. - Słucham? - Zgłaszam reklamacje. Impreza jest do dupy! - Przykro mi... Dlaczego? - Bo panna młoda ani przez chwilę się nie uśmiechnęła... To miał być Twój dzień.
![]() |
![]() |
#11 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem negatywnie w ogóle nastawiona do tej strony, bo straciła swój urok zrobiła się nie dla szkoły a dla pokazania to co kto ma, jak nie auta to piesek, jak nie piesek to nowe kwiatki w ogrodzie. Słusznie każdy robi to co uważa za słuszne po to jest te forum aby napisać to co uważa za tradycję a co na pokaz? Nie mówię, że NIE WOLNO dawać zdjęć na Nk, robisz tak jak chcesz...Nic nie neguje wyrażam swoje zdanie. Cytat:
Nie uśmiechałaś się, bo?! Dokładnie chodzi tylko o to że teraz ludzie mają dane wszystko pod nos i nic nie muszą robić, kiedyś było inaczej cieszyli się nawet z tego że uzyskali materiał na suknię ślubną a teraz?! Teraz idziesz do pierwszego lepszego salonu i masz ich multum! Normalne że wszystko się zmienia. :) Edytowane przez zanetaa88 Czas edycji: 2009-07-23 o 08:35 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Apropo tego co było kiedyś...
moi rodzice brali slub ponad 30 lat temu. Mama nie obierała ziemniaków ![]() ![]() Apropo tego co jest teraz... wszystko moim zdaniem zależy od młodych. Jest teraz większa tolerancja i każdy robi taki ślub i wesele jakie chce. Niektórzy odchodzą od tradycji, ich zdaniem ,,głupich zwyczajów", stawiają na elegancję i prostotę, a inni jeszcze bardziej urozmaicają ten dzień. Pokaz czy tradycja? Podejrzewam, że takie same pytanie mogłyby postawić nasi rodzice 30 lat temu, porównując swoje śluby do ślubów swoich rodziców, naszych dziadków. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bo byłam potwornie zmęczona. Szykowaniem, pilnowaniem żeby wszystko było dobrze... Tak bardzo, że dopiero gdy zaczęło mi się kręcić w głowie zorientowałam się, że od przeszło doby nie miałam nic w ustach ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
Edytowane przez mysiak Czas edycji: 2009-07-23 o 09:31 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
My robimy sami wesele, czyli sala+kucharka. Duzo czeka nas pracy, ale za to tańszym kosztem nas wyniesie całe przyjecie. Nie ukrywam ze tez chciałabym przyjsc na gotowe, ale niestety nie wszystkich stac na to. Wole te zaoszczedzone pieniadze wydac np.na podróz poslubna gdzies w ciepłe kraje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aaaa. No powiem Ci że jakbym miała zapanować nad wszystkim sama też bym wyglądała tak jak Ty.Jak samo dla mnie stresujące jest iść mierzyć suknie, a co dopiero zaplanować całe menu od podstaw i je zrobić. Chyba zły dałam tytuł, lepiej brzmiało by Wspomnień wesel przeszłych a taraźniejsze, coś takiego?! ---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ---------- Cytat:
Każdy robi według swoich uznań i swojej kieszeni. Powiem Ci,że Ja np wolę wydać pieniądze na podróż po ślubną niż na suknie droższa... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Owszem dużo pracy przed nami-zakupów organizowania itp.,ale świadomie się na taki obrót sprawy zdecydowaliśmy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
My rowniez sami wszysciutko robimy, od bukieciku poprzez strojenie samochodu i muzyke - do tortow i menu
![]() Moglibysmy wyszarpac sie na scedowanie czegos na profesjonalnych uslugodawcow, choc ze wzgledu na splate kredytu za mieszkanie byloby pewnie ciezko. Z tym, ze ja - nawet nie to, ze lubie kontrolowac i musze - po prostu uwazam, ze moje torty beda lepiej smakowaly gosciom (uuuu, ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
[1=b80dbfebcb175f5cc16ebc1 4ca52adc6494c973a_67996f8 2093b8;13389346]My też się tak zdecydowaliśmy zorganizować. I obydwoje z takiego obrotu sprawy jesteśmy zadowoleni.Wszystko będziemy mieli pod kontrolą,a ja muszę wszystko kontrolować-takim typem człowieka jestem. Poza tym masz rację-sporo się na tym zaoszczędzi,a zaoszczędzoną kasę zamierzamy przeznaczyć na coś innego.
Owszem dużo pracy przed nami-zakupów organizowania itp.,ale świadomie się na taki obrót sprawy zdecydowaliśmy ![]() ![]() Ja mam również sala+kucharka i niecały miesiąc do ślubu ![]() ![]() ![]()
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ---------- Oczywiście samo organizowanie wesela w restauracji nie oznacza, że robi się to na pokaz.Niektórzy mają tylko małe przyjęcia, inni nie maja zdolności i zaciągów organizatorskich.Jednak jeśli ktoś był na takim prawdziwym weselichu to po prostu wie na czym polega różnica. Ja postaram się chociaż o namiastkę ![]() ![]() ![]() Jednak wszystko sprowadza się do tego że warto dbać o obyczje Świąt,wesel,pogrzebów,chr ztów,komunii czyli wszystkich ważnych wydarzeń w naszym życiu.Nawet jeśli wymaga to od nas większego wysiłku bo to nas odróżnia od Francuzów, Niemców,Włochów...taka mamy tradycje i te kilka razy można o nia zadbać.Chociaż trochę.Wiadomo, że dzisaij świat jest taki że czasem nie ma się czasu wyspać i najeść i trzeba sobie ułatwiać. Ale chociaż ta odrobina powinna ocaleć.
Bartuś 23.12.2010 ![]() Aniołek 01.08.2011... Hubert 21.11.2012 ![]() „Błogosławiony, który daje swoim dzieciom korzenie i skrzydła” Edytowane przez EdziaO Czas edycji: 2009-07-23 o 13:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
To teoretycznie mnie jako osobe niewierzącą, wszystkie te istotne tradycje pominą
![]() Troszeczkę robi nam się podział na "nasze dobre" i nietradycyjne-fuj, zaplanowane i plastikowosztywne. Są przecież jeszcze formy pośrednie - nietradycyjne, ale luźne, swobodne. Nie nasze nie oznacza automatycznie " ą ę".
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ten wątek wcale nie dotyczy tradycji tylko przeciwstawia wesele tańszym kosztem (z kucharką) weselu w restauracji, za które siłą rzeczy zaplaci sie więcej. I wcale nie nie mówię, z ejedno jest lepsze od drugiego - wiadomo, że kucharka jest tańsza i głównie wzgledy ekonomiczne, a nie jakas dziwnie pojmowana tradycja, decydują o takiej formie wesela. I nie wiem skąd ta nostalgia za "dawnymi czasami", pogadaj lepiej z mamą i babcia i niech Ci opowiedza jak było dawniej i zobaczymy czy było az tak kolorowo i magicznie. Było źle, chyba że sie miało mamę albo tatę w partii. Zapytaj jak było miło jak nie było chociazby podpasek i były dwa modele butów w sklepach i dopiero sie podniecaj magią. Każdy sobie organizuje takie wesele na jakie go stac i ma prawo sie nim cieszyć bez martwienia sie, że jacys zawistni ludzie powiedzą, że robi cos na pokaz.
![]() |
![]() |
#22 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#23 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ---------- A ja nie. Mogę mówić tylko za siebie-mnie naprawdę stać na wyprawienie takiego wesela w restauracji z tymi wszystkimi wygodami i bajerami. Wybrałam taką opcję z tych powodów o których pisałam wcześniej. Nie zazdroszę nikomu wesela w restauracji-niech mu się ma jak najlepiej. Po prostu taki jest temat wątku i jest to miejsce na napisanie swoich przekonanń, a nie licytowanie sie kogo na co stać a na co nie. Mnie wesele z poprawinami system prawie gospodarczym 9bo jednak na jakieś tam wygody jednak się zdecydowałam) wyniesie tylke samo co wesele w restauracji bez poprawin. Naprawdę czy dzisiaj wszystko musi się sprowadzać do pieniędzy:-(Miałyśmy mówić o tradycji i pokazówce:-( ---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:35 ---------- Cytat:
![]() ![]() Częśiowo wynika to z tego, że rodzice zabierali mnie jak byłam mała na takie wesela i napatrzyłam się i jakoś mi zostało. Jak już jako dorosła brałam udział w takim weselu w restauracji to owszem było miło i ładnie, ale czegos mi jedak brakowało. Aż mój kuzyn zrobił takie weselicho kilka lat temu, że wszyscy ciągle je wspominają ![]() Te tradycje nie tylko upadają ale już upadły w większych miastach.
Bartuś 23.12.2010 ![]() Aniołek 01.08.2011... Hubert 21.11.2012 ![]() „Błogosławiony, który daje swoim dzieciom korzenie i skrzydła” Edytowane przez EdziaO Czas edycji: 2009-07-24 o 08:38 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Samoa rowniez sie z Toba zgadzam!
Moja mama tez miala wesele na dzialkach, sama z rodzina przygotowywali jedzenie, jeszcze rano w dniu slubu spuszczala krew z kaczki, no i co? Na pewno fajnie byo i wesele sie udalo. Jednak gdyby byla mozliwosc zeby ktos to zrobil za nia, to dlaczego nie? Nie rozumiem tego zachwycania sie PRLem ![]() A co do zdjec na nk to ja nie widze nic zlego w tym, ze ktos chce sie pochwalic swoim szczesciem. Nie rozumiem, to po co w takim razie robic zdjecia slubne? Po to zeby trzymac je w szafie i samemu tylko ogladac? To chyba naturalne, ze chce sie je pokazac rodzinie, przyjaciolom, znajomym.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Masz racje, Edzia, swiete slowa
![]() Powiem za siebie, co podkreslam, zeby mnie nie zakrzyczano - ja mam glownie zla opinie nt. nie-tradycyjnych tortow na stelazach, i wszystko mi jedno, czy ten stelaz to Wieza Eiffla czy Palac Kultury ![]() ![]() Dla mnie pietrowy tort to kilka orkaglych blatow ciasta o coraz mniejszej srednicy, przekladanych czym kto sobie zyczy, patera dopuszczalna tylko i wylacznie POD tortem, nie POMIEDZY pietrami :P Owszem, sa moze widowiskowe, ale w moj gust nie trafiaja - brzydkie, sztuczne, na sile ugrzecznone. Co jak co, ale sztuka pieczenia tortow odeszla w zapomnienie ![]()
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ---------- [QUOTE=molly18;13405309] Nie rozumiem tego zachwycania sie PRLem ![]() Ojjjjojoj kto tu dotyka PRL-u?Nasze tradycje sięgają o wiele dalej.I to one maiły być przedmiotem rozmowy.
Bartuś 23.12.2010 ![]() Aniołek 01.08.2011... Hubert 21.11.2012 ![]() „Błogosławiony, który daje swoim dzieciom korzenie i skrzydła” Edytowane przez EdziaO Czas edycji: 2009-07-24 o 09:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
A ja proponuję najpierw poczytać o ślubnych obyczajach, chociażby książkę "Obyczaje ślubne", albo poszukać w internecie informacji na temat ślubnych tradycji a dopiero potem dyskutować o o tym co jest tradycją a co "na pokaz".
Edytowane przez kitek_fm Czas edycji: 2009-07-24 o 11:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Rozumiem, że tak właśnie zrobiłaś?To w takim razie ja chętnie wysłucham kilku wskazówek i rad.Możesz podpowiedzieć coś fajnego po prostu skoro masz takie informacje.Tak chyba wszystkim wyjdzie na zdrowie.
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Zdawalo mi sie, ze tu bedziemy opowiadac sobie, co nam sie podoba ze staroci, a co nie - i co nam sie z nowosci podoba, a co nie?
Po co sie dzielic na wrogie obozy. Obyczajow taka rozmaitosc, nawet w jednym i tym samym regionie kraju, ze glowa mala ![]() U mojego TZ w przeddzien slubu wieczorem zbieraja sie znajomi mlodych pod drzwiami/ klatka schodowa narzeczonej i TLUKA SZKLO, z siatami sloikow sie na tluczenie lata ![]() ![]() ![]() No a ja juz widze jakby w moim miescie zaczal ktos tluc sloiki pod domem ![]() ![]() ![]() Tradycja to wartosci i obyczaje, ktorych wykladnia jest nie tylko mijajacy czas, ale wlasciwie czasoprzestrzen cala ![]() ![]()
![]() |
#30 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Z mojej perspektywy najważniejsze jest to, żeby młodzi dobrze czuli się na własnej imprezie. Jeśli chodzi o moje subiektywne zdanie, to ideałem byłaby impreza weselna w jakimś pięknym miejscu (sali? ogrodzie?), ze szwedzkim stołem, na którym byłoby duuuużo pysznych rzeczy (część chętnie sama bym przygotowała), muzyką wybraną przez młodych i szampanem. Bez limuzyn, bez dorożek, bez wielu innych bajerów. Wolałabym też karaoke i niewpędzające nikogo w zakłopotania konkursy zamiast oczepin... Nie wynika to z tego, że chcę być bardziej zachodnia czy mniej polska, nie mam na tym tle kompleksów ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
Edytowane przez mysiak Czas edycji: 2009-07-24 o 13:28 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:53.