|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Alimentowane
Witajcie. Mam nadzieję, że tu mi pomożecie.
W maju skończyłam tech. ekonomiczne i od września chciałabym zacząć naukę w szkole policealnej dziennej, ale jest problem. Nie wiem czy alimenty będą mi nadal przysługiwać. Dodam, że mój "tatuś" nie płaci tylko dostaję zaliczkę z funduszu alimentacyjnego. Pracy też nie będę podejmować na stałe, bo w grę wchodzi nauka dzienna. Czy wie któraś z Was jak to jest z alimentami a szkoła policealną? Byłabym wdzięczna za odpowiedzi. P.S. Przepraszam jeśli to nie ten dział...
Wybierz rodzinę, której podarujesz na święta paczkę z najpotrzebniejszymi rzeczami. Wykorzystaj szansę jaką daje Ci los. Może dzięki Tobie te święta będą dla kogoś lepsze od poprzednich? www.szlachetnapaczka.pl Preferencje Moje próby tworzenia -wątek wizażowy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Alimentowane
Z tego, co wiem, alimenty przysługują ci dopóki się uczysz i nie masz stałego dochodu, ale dokładnych przepisów nie znam, to tak ze słyszenia ;].
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują osobie uprawnionej (...) gdy uczy się w szkole lub szkole wyższej do ukończenia przez nią 25 roku życia.
Nie ma znaczenia, w jakiego rodzaju szkole się uczysz.
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Chyba, że podejmie wcześniej pracę i nie jestem pewna, czy należy się osobie, gdy podejmuje naukę w trybie zaocznym
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Obowiązek alimentacyjny nakłada i znosi sąd - a może go znieść, jeśli stwierdzi np., że świadczeniobiorca jest w stanie zapewnić sobie utrzymanie. Ojciec autorki musiałby zwrócić się do sądu i udowodnić, że za ew. zarabiane przez nią pieniądze może się ona utrzymywać, w związku z czym nie ma podstawy do dalszego łożenia na jej rzecz (oczywiście w tym przypadku pieniądze idą z Funduszu, ale po zakończeniu wypłacania alimentów FA będzie się domagał zwrotu należności od ojca autorki...).
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Szkola policealna to szkola wyzsza? Chyba nie.
W kazdym razie mysle ze jesli zaczniesz jakakolwiek prace to stracisz pieniadze z funduszu, znajomi mi kiedys to tlumaczyla ale nie przytocze Ci dokladnych przepisow XD W kazdym razie dostawla 500 zl z funduszu i jesli by zarobila nawet 100 to by to stracila. Dlatego pracowala na czarno. Mozesz isc sie spytac u zrodla najlepiej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
dokładnie tak ![]() mój tato musiał założyć sprawę w sądzie, by nie płacić już alimentów na moją siostrę. Odbyła się normalna sprawa. Alimenty traci się zwykle po podjęciu pracy lub zawarciu związku małżeńskiego.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Placuszek racuszek
|
Dopóki się uczysz - a alimenty przysługują chyba do 24 roku życia? tak myślę o jeżeli sie nie myle.. Są przyznawane. Sama miałam rozprawę niedawno, i będę miała również te pieniądze z funduszu. Praca to co innego, bo przecież to już własny dochód.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez malagaw Czas edycji: 2011-06-29 o 17:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Agata- chyba do 26 roku zycia |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
FA opiera się na kryterium dochodowym 725 zł na członka rodziny, jeżeli ta kwota zostanie przekroczona, świadczenia z FA już nie przysługują (a mogą być też uznane za nienależnie pobrane i wtedy trzeba będzie pieniądze zwrócić - zależy od sytuacji, od kiedy dochód jest większy itd.). To prawda, że bardzo tego pilnują, w razie czego wzywają do udzielania wyjaśnień (gdy w określonym terminie ich nie będzie, natychmiastowo wstrzymują wypłatę świadczeń), przedstawiania stosownych zaświadczeń i takie tam.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
A miałyście kiedyś taki problem, że alimenty zostały zmniejszone przez wyrok sądowy z datą wsteczną? Musiałyście wtedy oddać nienależnie pobraną zaliczkę?
Wybierz rodzinę, której podarujesz na święta paczkę z najpotrzebniejszymi rzeczami. Wykorzystaj szansę jaką daje Ci los. Może dzięki Tobie te święta będą dla kogoś lepsze od poprzednich? www.szlachetnapaczka.pl Preferencje Moje próby tworzenia -wątek wizażowy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Jeśli można udowodnić, że wierzyciel (osoba pobierająca świadczenia) wiedział o wydaniu wyroku o uchyleniu obowiązku alimentacyjnego z mocą wsteczną, a mimo to nie poinformował o tym właściwego organu, wtedy musi zwrócić nienależnie pobrane.
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
W moim przypadku wyrok był wydany we wrześniu a data wsteczna ustalona była na czerwiec (wtedy ojciec złożył pozew o zmniejszenie kwoty). I niby nic nie zrobiłam złego a zwrócić mi kazali. Wyszło, że łącznie musiałam im ponad 3 stówy oddać...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
ja mam lat w lipcu 20..
skończyłam technikum fryzjerskie i mam ten sam dylemat ![]() ale z tego co się dowiadywałam to póki nie podejmiesz pracy to będziesz dostawała kasę.. ja się pytałam bo chciałam iść na studia zaoczne.. i mi powiedzieli że dostanę alimenty.. tylko nie wiem na co Ci szkoła policealna po technikum? to jest prawie to samo.. też zdobywasz tytuł technika.. bez sensu moim zdaniem.. ![]() a mam takie pytanie.. jeżeli bym zaczęła pracę po wrześniu.. np w październiku (nowy okres rozliczeniowy) to wtedy by mi cofnęli alimenty? gdyby matka nie składała żadnego pozwu do sądu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;27844690]ja mam lat w lipcu 20..
tylko nie wiem na co Ci szkoła policealna po technikum? to jest prawie to samo.. też zdobywasz tytuł technika.. bez sensu moim zdaniem.. ![]() a mam takie pytanie.. jeżeli bym zaczęła pracę po wrześniu.. np w październiku (nowy okres rozliczeniowy) to wtedy by mi cofnęli alimenty? gdyby matka nie składała żadnego pozwu do sądu?[/QUOTE] do policealnej idę na całkiem odmienny kierunek.. tech,. skończyłam ekonomiczne a teraz chcę iśc na opiekunkę dziecięcą. jeśli chodzi o alimenty z funduszu to mogliby cofnąć... jeśli dostajesz je od rodzica to tylko w przypadku sprawy o zniesienie ich można Ciebie ich pozbawić... aczkolwiek jeśli rodzic dowie się, że pracujesz może zaprzestać wypłacania świadczeń
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
mama nie płaci.. dostaję z funduszu..
i nie będzie wiedziała że pracuję.. zresztą nie będzie zakładała sprawy o cofnięcie bo się nie może pokazać ![]() bo ma taki dług że by ją zamknęli.. dlatego mieszka poza granicami kraju.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;27860272]mama nie płaci.. dostaję z funduszu..
i nie będzie wiedziała że pracuję.. zresztą nie będzie zakładała sprawy o cofnięcie bo się nie może pokazać ![]() bo ma taki dług że by ją zamknęli.. dlatego mieszka poza granicami kraju..[/QUOTE] to jeszcze uważaj tylko na te wydry z funduszu... i broń boże nie bierz pracy na jakąkolwiek umowę... już mało przez takie coś nie straciłam prawa do zaliczki...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
alimenty są przyznawane do 26 roku życia jeśli dziecko się uczy, może by to każdy typ szkoły wyższej, studia, studium itp, nie ma znaczenia. nawet jeśli w trakcie studiów podjęłabyś "staż absolwencki", pracę na pół etatu czy jakąkolwiek pracę, którą NIE gwarantuje Ci samodzielnego utrzymania to te alimenty dalej Ci się należą.
Edytowane przez domciatko Czas edycji: 2011-07-06 o 10:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:25.