Dziecko a samolot - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-02-12, 13:27   #1
kofeinka
BAN stały

Dziecko a samolot

Czesc Dziewczyny!

Mam pytanie do was i mam nadzieje ze chociaz jedna mi pomoze

Od kiedy male dziecko moze latac samolotem?
Zamierzamy wyjechac na wakacje do stanow, moj maluch bedzie mial wtedy 10- 11 miesiecy.
Czy bedzie mogl poleciec samolotem w tak dlugo podroz?

Zamierzam isc do lekarza zeby sie zapytac ale najpierw postanowalm zapytac was , moze ktoras cos wie?
kofeinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-02-12, 13:33   #2
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba
Re: Dziecko a samolot

Coś mi sie obiło, że od 3-4 miesiaca
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-02-12, 13:45   #3
kofeinka
BAN stały

OO, byloby super.
Nie pamietasz gdzie to slyszalas?
Stary 2005-02-12, 13:46   #4
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Znalazłam taki wątek:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...691673&v=2&s=0
10 PŻ
Stary 2005-02-12, 13:50   #5
PATIS_79
Rozeznanie

GG do PATIS_79

moja siostra z mężem i z trzymiesięczną wtedy moją siostrzenicą odbyli podróż samolotem do Grecji na wakacje... więc jak Twoje ma 11 mies..to myślę, że nie ma tu w ogóle problemu
Stary 2005-02-12, 13:53   #6
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Jeszcze to:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...485116&v=2&s=0
10 PŻ
Stary 2005-02-12, 13:56   #7
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

I jeszcze :
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...351244&v=2&s=0
10 PŻ

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-02-12, 14:28   #8
kofeinka
BAN stały

Dziewczyny dziekuje wam, jestescie kochane!
Stary 2005-02-12, 16:45   #9
paula78
Zakorzenienie

myslę ,że nie bedzie przeciwskazan medycznych inny sprawa ,że taka podróz trwa bardzo długo no i problemem bedzie zajecie sie dzieckiem przez tyle czasu,wiesz chodzenie po pokładzie,zabawy ,chyba ,że akurat dziecko bedzie spało większosc czasu.
najwazniejsze jest start i ladowanie (zmiana ciśnienjest niebezpieczna).
pzdr
paula

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-02-13, 23:46   #10
babeta
Przyczajenie

Witam, chcialam przy okazji przypomniec, ze dzieci czesto bardzo placza przy starcie i przy ladowaniu samolotu. Oczywiscie ma to zwiazek ze zmiana cisnienia. Polecam przygotowanie sobie zawczasu butelki z piciem (lub przygotowanie sie do nakarmienia piersia, przelykanie bardzo pomagu. Pozdrawiam
babeta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-24, 13:26   #11
Jupi
Zadomowienie

GG do Jupi
z dzieckiem w samolocie...

za dwa dni lecimy z dzieciaczkami do Turcji.
czy na pokład można brać mleczko dla maluszka? słoiczki? picie?
pozdrawiam
Stary 2008-08-24, 13:53   #12
edyta1421
BAN stały

Dot.: z dzieckiem w samolocie...

z picia to można wnieść tylko 100 ml płynów na pokład, ale muszą być w orginalnym zamknięciu... ale to też zalezy od linii którą lecicie i ogólnych postanowień... mysmy ostatnio mieli trochę podróży bo i Kanada, Londyn, Polska.. taka dłuższa trasa... o płyny nie musieliśmy sie martwić bo stewardesy mają rózne, wody, soki itd, a mój mały aż tak wybredny nie jest... co do maluchów, niestety mleka nie mogłam wnieść, ale mogłam mleko w proszku... a wodę przegotowaną dostaliśmy bez problemu u stewardesy... zresztą nawet sama pozwoliła podejśc i zrobić tę mieszankę na osobności... i nie było żadnego próbowania tych napojów.... co sie zdziwiłam, bo kobieta z lotu tak nas poinformowała... zreszta nawet jak nic nie weżmiesz to możesz kupić po tych kontrolach w sklepach wolnocłowych... już nie sprawdzają przecież... mysmy własnie wtedy zaopatrywali sie we wszelakie picia i chrupki...

chociaż nie od dziś wiadomo ze po europie lepiej sie podróżuje niż do stanów, kanady.... no bo są przewrażliwieni i sprawdzają... myslę że najlepiej jak zapytasz się przedstawiciela linii którą lecicie...
edyta1421 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-24, 23:27   #13
kinda1
Raczkowanie

Nie wiem czy wszystkie linie lotnicze mają taki sam regulamin, ja korzystam z ryanair. Możesz mieć przy sobie dla maluszka picie do 100 ml. Najlepiej jeśli jest orginalnie zapakowane, ale kilka razy zdarzyło się nam nieć już otwarte soki wtedy przy odprawie poproszono mnie , abym się napiła i nie było problemu, tak samo z mlekiem- musiałam się napić, ale lepiej mieć w proszku. Zawsze zabieram ze sobą 4 buteleczki soku lub wody. Zupki w słoiczkach też zabieram i nie ma problemu, ale muszą być do 100 ml. Podczas startu i lądowania podaj dziecku butelkę, aby ssało. Najlepiej dowiedz się na lotnisku lub na stronie internetowej linii lotniczych jakimi lecisz. Miłej podróży!

kinda1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-25, 10:07   #14
mama victorii
Raczkowanie

Hej !Ja lecialam z moja mala rez do Grecji i raz do Hiszpani .Nigdy nie mialam problemow z wniesienim picia dla dziecka a nie byly to wspomniane buteli o pojemnosci 100 ml .Mysle jak poprzedniczki ze zalezy to od lini .W tym roku wzielam dla malej normalna mala butelke wody mineralnej i nic nie mowili .Radzilabym rodzicom podrozujacym z maluszkiem BARDZO WAZNE o zabranie wozka na poklad samolotu !Odleglosci ktore trzeba przebyc na pieszo sa bardzo duze ,a wozek znacznie ulatwia tu sprawe .Tydzien przed odlotem mozna zadzwonic do lini ktorymi bedziemy podrozowac i poprosic o miejsce z przodu .Jest tam wiecej miejsca i w czasie lotu niesforny dwulatek moze swobodnie usiasc by sie czyms pobawic .Jest to wazne szczegolnie gdy lot trwa dluzej .W czasie startu i ladowania nastepuje duza roznica cisnien .U niektorych dzieci a nawet doroslych moze to spowodowac bol uszu .Aby zmniejszyc przykre dolegliwosci nalezy podac dziecku cos do picia ,najlepiej w butelce .Mamy ,ktore karmia -piers .Nie wiem czy wiecie ale na pokladzie zawsze znajduje sie picie i jedzonko dla dzieci ,ktore dostajemy bezplatnie !Trzeba tylko o nie zapytac ,bo sami nie proponuja .Tak u lini ktorymi ja lecialam .To na tyle ;milej podrozy!
mama victorii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-25, 12:25   #15
paula78
Zakorzenienie

Miej przygotowane wszytsko co potrzebujesz na poklad ,czy cie z tym wpuszcza zalezy od widzimisie na bramce ,roznie to bywa.
Im mniejsza pojemnosc opakowania tym lepiej.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-25, 15:59   #16
Jupi
Zadomowienie

GG do Jupi

tak tez wlasnie myslalam Paula...
lot trwa tylko 3h, wiec tragedii nie ma
nie wiem czy wezmę wózek, bo noszę dzieciątko w chuście, ciągle sie zastanawiam czy będzie mi w ogóle potrzebny...
Stary 2008-08-25, 16:10   #17
edyta1421
BAN stały

ja tez małego Kosmatka nosiłam w chuście ale wózek zawsze ze sobą targałam.. no i na pokładzie samolotu bardzo mi sie przydał... z tym ze moje loty były dłuższe do 12 godzin czasem.... a twój tylko 3 godziny.. to myslę że nie powinno być żadnych problemów.... ważne żeby przy przed startem małego (o ile rozumie) zaciekawić lotem, samolotem i td... może być wtedy mniej marudny....
Stary 2008-08-25, 16:17   #18
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mama victorii Pokaż wiadomość
Hej !Ja lecialam z moja mala rez do Grecji i raz do Hiszpani .Nigdy nie mialam problemow z wniesienim picia dla dziecka a nie byly to wspomniane buteli o pojemnosci 100 ml .Mysle jak poprzedniczki ze zalezy to od lini .W tym roku wzielam dla malej normalna mala butelke wody mineralnej i nic nie mowili .Radzilabym rodzicom podrozujacym z maluszkiem BARDZO WAZNE o zabranie wozka na poklad samolotu !Odleglosci ktore trzeba przebyc na pieszo sa bardzo duze ,a wozek znacznie ulatwia tu sprawe .Tydzien przed odlotem mozna zadzwonic do lini ktorymi bedziemy podrozowac i poprosic o miejsce z przodu .Jest tam wiecej miejsca i w czasie lotu niesforny dwulatek moze swobodnie usiasc by sie czyms pobawic .Jest to wazne szczegolnie gdy lot trwa dluzej .W czasie startu i ladowania nastepuje duza roznica cisnien .U niektorych dzieci a nawet doroslych moze to spowodowac bol uszu .Aby zmniejszyc przykre dolegliwosci nalezy podac dziecku cos do picia ,najlepiej w butelce .Mamy ,ktore karmia -piers .Nie wiem czy wiecie ale na pokladzie zawsze znajduje sie picie i jedzonko dla dzieci ,ktore dostajemy bezplatnie !Trzeba tylko o nie zapytac ,bo sami nie proponuja .Tak u lini ktorymi ja lecialam .To na tyle ;milej podrozy!

już dziisaj w dóch wątkach na temat wózka pytałam , ale spytam raz jeszcze, bo widzę, że tu doświadczone kobiety są.
Lecę do londynu, ja, TŻ i nasz roczny syn-Maks.
Dla Maksa kupuję osobny pełny bilet, bo jest tańszy niż ta stała opłata za niemowlaka. Tym samym Maks będzie miał własne miejsce i możliwość zabrania ze sobą 20kg bagażu. A pytanie brzmi: czy oprócz tych 20kg mozna jeszcze wózek zabrać, czy jeśli wózek waży, np 8kg, to mogę innego bagażu jeszcze tylko 12kg zabrać??

tak fajnie to chyba tylko w porządnych liniach lotniczych jest... w wizzair, ryanair, itp. to chyba nie ma takich udogodnień???

38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-25, 18:25   #19
edyta1421
BAN stały

mysmy do tej pory nic za wózek ani nie płacili ani nie był wliczany w bagąż.... mysmy wózek zabierali na pokład i tyle... było to wcześniej zgłaszane przy zakupie biletu dla dzieci... to było jasne że dziecko potrzebuje albo wózka albo nosidełko....

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-25, 23:16   #20
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640
Konto usunięte

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;8741549]
już dziisaj w dóch wątkach na temat wózka pytałam , ale spytam raz jeszcze, bo widzę, że tu doświadczone kobiety są.
Lecę do londynu, ja, TŻ i nasz roczny syn-Maks.
Dla Maksa kupuję osobny pełny bilet, bo jest tańszy niż ta stała opłata za niemowlaka. Tym samym Maks będzie miał własne miejsce i możliwość zabrania ze sobą 20kg bagażu. A pytanie brzmi: czy oprócz tych 20kg mozna jeszcze wózek zabrać, czy jeśli wózek waży, np 8kg, to mogę innego bagażu jeszcze tylko 12kg zabrać??

tak fajnie to chyba tylko w porządnych liniach lotniczych jest... w wizzair, ryanair, itp. to chyba nie ma takich udogodnień???

[/QUOTE]

Kontaktowalas sie w tej sprawie z BOK, bo z tego co wiem, to dzieci do 2 roku zycia ze wzgledow bezpieczenstwa nie moga siedziec na osobnym miejscu, w czasie startu i ladowania sa przypiete pasami do doroslego
Bagaz liczy sie jako jedna sztuka, obojetnie, czy wazy kilogram, czy 20, a jesli kupujesz ten bilet dla dziecka to przewoz wozka masz w to wliczony, jesli nie, trzeba uiscic dodatkowa oplate.
A z piciem i jedzeniem dla malucha, to tak jak napisala Paula, zalezy od widzimisie straznika, ja w Uk mialam lacznie z pol litra mleka i soku w butelkach, musialam tylko lyknac, dla bezpieczenstwa, natomiast na lotnisku w Polsce w ogole nie byli zainteresowanie tym, co mam w butlach i ile
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 11:58   #21
maatra
Wtajemniczenie

[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;8748645]Kontaktowalas sie w tej sprawie z BOK, bo z tego co wiem, to dzieci do 2 roku zycia ze wzgledow bezpieczenstwa nie moga siedziec na osobnym miejscu, w czasie startu i ladowania sa przypiete pasami do doroslego
Bagaz liczy sie jako jedna sztuka, obojetnie, czy wazy kilogram, czy 20, a jesli kupujesz ten bilet dla dziecka to przewoz wozka masz w to wliczony, jesli nie, trzeba uiscic dodatkowa oplate.
[/quote]

Sledze Cie Leosiu Moono
bardzo zaciekawil mnie post Leii. pierwsze slysze,ze mozna wykupic osobny bilet dla dziecka? tak jak Moona napisala,do 2 roku zycia dzieci nie moga miec wlasnego miejsca,ani bagazu. jesli sie mysle,bardzo bym chciala o sprostowanie i wiecej informacji,moje dziecie lata czesto i wielkim ulatwieniem bylaby mozliwosc dodatkowych 15,lub 20 kg.

dodam cos od siebie.w polsce nie mamy obowiazku stac w kolejkach, jesli lecimy z malym dzieckiem. nie trzeba przyjezdzac 2h przed odprawa. oczywiscie ludzie nie beda zachwyceni,z pierwszenstwa ktore nam sie nalezy,ale nie mamy zadnego obowiazku ich pytac czy nas laskawie przepuszcza.poprostu przechodzimy z dzieckiem odrazu do odprawy. niestety w niektorych krajach kolejka to SWIETOSC i zadne przywileje nie przysluguja, co jest totalna glupota.

edit: w wizzairze raz zgodzili sie zebym weszla na poklad z fotelikiem,bylo to niesamowite ulatwienie.
ja wlasnie siedze i mysle,co tym razem zrobic z wozkiem,ladowac na poklad,czy brac ze soba ...
Stary 2008-08-26, 12:19   #22
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

kochani, dzwoniłam dzisiaj do wizzair. (magiczne 3,66zł za minutę ).
Dowiedziałam się: mogę wykupić dziecku normalny bilet, przy starcie , lądowaniu, ma być u mnie na kolanach, wtedy przysługuje mu 20kg bagaż, ale to już jest z wózkiem liczone, muszę wózek nadac jako bagaż rejestrowany. czyli wpakuje do walizki złożony wózek- parasolkę o wadze 8kg, dorzuce 12kg innego bagażu i będzie oki.
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 13:05   #23
maatra
Wtajemniczenie

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;8753681]kochani, dzwoniłam dzisiaj do wizzair. (magiczne 3,66zł za minutę ).
Dowiedziałam się: mogę wykupić dziecku normalny bilet, przy starcie , lądowaniu, ma być u mnie na kolanach, wtedy przysługuje mu 20kg bagaż, ale to już jest z wózkiem liczone, muszę wózek nadac jako bagaż rejestrowany. czyli wpakuje do walizki złożony wózek- parasolkę o wadze 8kg, dorzuce 12kg innego bagażu i będzie oki. [/quote]

swietna wiadomosc !!! ja kupilam bilety na styczen,ciekawwe czy moge cos edytowac tez dokupilabym jedna torbe,bo jedziemy w gory i zimowe ubrania zajma nam znaczna czesc bagazu. tylko my lecimy z ryanaira.
wizzair jest bardziej elastyczny,samo to ,ze pozwolili mi wziac fotelik na poklad
Stary 2008-09-15, 22:46   #24
senna24
Raczkowanie

Hej a co sądzicie o latanie z 3 miesięcznym dzieckiem zimą w sumie połowa grudnia?? Bardzo zależy mi na tym wyjeździe ale nie chciałabym żeby dziecko się przez to rozchorowało. podróż na lotnisko byłaby w nocy,później odprawa trzeba rozebrać,do samolotu trzeba ubrać i w samolocie znowu rozebrać. Już sama nie wiem co robić. wiecie coś na ten temat???
senna24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-15, 22:56   #25
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640
Konto usunięte

A po co tyle rozbierania i ubierania Dziecko trzymasz na rekach i z nim przechodzisz przez bramke, jego nie przeszukuja Do samolotu tez nie musisz ubierac (jesli masz na mysli cos w stylu kurtka), wystarczy otulic cieplym kocem, to w koncu tylko kilka metrow z wyjscia do schodow na samolot w samolocie koc zdejmujesz i jest ok
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-16, 09:12   #26
maatra
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez senna24 Pokaż wiadomość
Hej a co sądzicie o latanie z 3 miesięcznym dzieckiem zimą w sumie połowa grudnia?? Bardzo zależy mi na tym wyjeździe ale nie chciałabym żeby dziecko się przez to rozchorowało. podróż na lotnisko byłaby w nocy,później odprawa trzeba rozebrać,do samolotu trzeba ubrać i w samolocie znowu rozebrać. Już sama nie wiem co robić. wiecie coś na ten temat???
ja lecialam z 3 miesiecznym dzieckiem w grudniu pierwszy raz.nie rozchorowal sie odradzam kombinezon,lepiej sprawdzi sie kurtka. w lini wizzair pozwolono mi wniesc fotelik samochodowy co znacznie ulatwilo sprawe.
my wlasnie wrocilismy z Pl i moj 12 miesieczny synek dal niezly popis w samolocie, pozniej na lotnisku,tez do najgrzeczniejszych nie nalezal. nigdy wiecej nie wybiore sie juz z nim sama.
Stary 2008-09-16, 14:11   #27
senna24
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez maatra Pokaż wiadomość
ja lecialam z 3 miesiecznym dzieckiem w grudniu pierwszy raz.nie rozchorowal sie odradzam kombinezon,lepiej sprawdzi sie kurtka. w lini wizzair pozwolono mi wniesc fotelik samochodowy co znacznie ulatwilo sprawe.
my wlasnie wrocilismy z Pl i moj 12 miesieczny synek dal niezly popis w samolocie, pozniej na lotnisku,tez do najgrzeczniejszych nie nalezal. nigdy wiecej nie wybiore sie juz z nim sama.
A wózek głęboki bez problemu można przewieźć? Wiem ,że można nadac przy odprawie albo mieć przy sobie do samego odlotu. Chyba jednak spakuje w worek i zostawie przy odprawie żeby się z nim nie tłuc,za fotelik musiałaś dodatkowo zapłacić? Też chciałabym lecieć wiizairem,ale wylatuje o 6 rano z Wawy. Musiałabym o 24 w nocy wyjechać żeby zdążyć na odprawę ;/ . Ryanair leci w popołudniowych godzinach,ale warunki mają gorsze no i stewardesy nie mówią po polsku. hmm i na co tu się zdecydować?! pozdrowionka
Stary 2008-09-16, 14:32   #28
maatra
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez senna24 Pokaż wiadomość
A wózek głęboki bez problemu można przewieźć? Wiem ,że można nadac przy odprawie albo mieć przy sobie do samego odlotu. Chyba jednak spakuje w worek i zostawie przy odprawie żeby się z nim nie tłuc,za fotelik musiałaś dodatkowo zapłacić? Też chciałabym lecieć wiizairem,ale wylatuje o 6 rano z Wawy. Musiałabym o 24 w nocy wyjechać żeby zdążyć na odprawę ;/ . Ryanair leci w popołudniowych godzinach,ale warunki mają gorsze no i stewardesy nie mówią po polsku. hmm i na co tu się zdecydować?! pozdrowionka
nie slyszalam o zadnych problemach z glebokim wozkiem ja juz probowalam 2 opcji z wozkiem i bez. zdecydowanie latwiej bylo mi bez wozka,a ludzie z wozkami pytali sie mnie,gdzie mam wozek,jak widzialam ich takich obladowanych to wcale im nie zazdroscilam. z 2 str,gdybym leciala z Tz,nie robiloby mi zadnej roznicy czy jestem z wozkiem czy bez,bo we 2 zawsze sobie poradzicie genialna rzecza dla takiego maluszka,moze okazac sie nosidelko.na lotnisku widzialam mamy z takim to sprzetem,moj skarb juz na to za duzy,ale Ty mozesz o tym pomyslec.jako bagaz podreczny polecam plecak,za kazdym razem zaluje,ze zdecydowalam sie na torbe,latwo z nia nie mam.
za fotelik nie placilam,rozmowialam ze znajomymi i mowia,ze jeszcze nikt ich nigdy nie policzyl,a jesli by sie tak zdazylo, to wynosi to ok 6-8f w ryanairze.
wizzair o niebo lepszy,duzo sympatyczniejsza obsluga i to wlasnie tam zgodzili sie na wniesienie fotelika samochodowego.niestety czesto tez latam R,z czego zadowolona nie jestem ;/
tez latam o 6 rano z wawy,niezbyt fajna godzina.
Stary 2008-09-16, 15:43   #29
senna24
Raczkowanie

Dzia Maatra za wyczęrpującą odpowiedź. luknęłam w ryanairze i fotelik kosztuje 8F przy zakupie biletu,przed samym odlotem ok.20f pff . Do grudnia jeszcze trochę czasu,jakoś to zorganizuję. pozdrowionka
Stary 2008-09-16, 16:48   #30
pappaya
Zadomowienie

Dziewczyny czy Wam tez kazali składać wózek przy przechodzeniu przez bramkę i dawać do prześwietlenia?

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości