|
|
#1 |
|
BAN stały
|
Dziecko a samolot
Czesc Dziewczyny!
Mam pytanie do was i mam nadzieje ze chociaz jedna mi pomoze ![]() Od kiedy male dziecko moze latac samolotem? Zamierzamy wyjechac na wakacje do stanow, moj maluch bedzie mial wtedy 10- 11 miesiecy. Czy bedzie mogl poleciec samolotem w tak dlugo podroz? Zamierzam isc do lekarza zeby sie zapytac ale najpierw postanowalm zapytac was , moze ktoras cos wie? |
|
|
|
|
#2 |
|
Rzabbocop
|
Re: Dziecko a samolot
Coś mi sie obiło, że od 3-4 miesiaca
|
|
|
|
|
#3 |
|
BAN stały
|
OO, byloby super.
Nie pamietasz gdzie to slyszalas? |
|
|
|
|
#4 |
|
Rzabbocop
|
Znalazłam taki wątek:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...691673&v=2&s=0 |
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
moja siostra z mężem i z trzymiesięczną wtedy moją siostrzenicą odbyli podróż samolotem do Grecji na wakacje... więc jak Twoje ma 11 mies..to myślę, że nie ma tu w ogóle problemu
|
|
|
#6 |
|
Rzabbocop
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Rzabbocop
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
BAN stały
|
Dziewczyny dziekuje wam, jestescie kochane!
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
myslę ,że nie bedzie przeciwskazan medycznych inny sprawa ,że taka podróz trwa bardzo długo no i problemem bedzie zajecie sie dzieckiem przez tyle czasu,wiesz chodzenie po pokładzie,zabawy ,chyba ,że akurat dziecko bedzie spało większosc czasu.
najwazniejsze jest start i ladowanie (zmiana ciśnienjest niebezpieczna). pzdr paula |
|
|
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
Witam, chcialam przy okazji przypomniec, ze dzieci czesto bardzo placza przy starcie i przy ladowaniu samolotu. Oczywiscie ma to zwiazek ze zmiana cisnienia. Polecam przygotowanie sobie zawczasu butelki z piciem (lub przygotowanie sie do nakarmienia piersia, przelykanie bardzo pomagu. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
|
z dzieckiem w samolocie...
za dwa dni lecimy z dzieciaczkami do Turcji.
czy na pokład można brać mleczko dla maluszka? słoiczki? picie? pozdrawiam
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
BAN stały
|
Dot.: z dzieckiem w samolocie...
z picia to można wnieść tylko 100 ml płynów na pokład, ale muszą być w orginalnym zamknięciu... ale to też zalezy od linii którą lecicie i ogólnych postanowień... mysmy ostatnio mieli trochę podróży bo i Kanada, Londyn, Polska.. taka dłuższa trasa... o płyny nie musieliśmy sie martwić bo stewardesy mają rózne, wody, soki itd, a mój mały aż tak wybredny nie jest... co do maluchów, niestety mleka nie mogłam wnieść, ale mogłam mleko w proszku... a wodę przegotowaną dostaliśmy bez problemu u stewardesy... zresztą nawet sama pozwoliła podejśc i zrobić tę mieszankę na osobności... i nie było żadnego próbowania tych napojów.... co sie zdziwiłam, bo kobieta z lotu tak nas poinformowała... zreszta nawet jak nic nie weżmiesz to możesz kupić po tych kontrolach w sklepach wolnocłowych... już nie sprawdzają przecież... mysmy własnie wtedy zaopatrywali sie we wszelakie picia i chrupki...
chociaż nie od dziś wiadomo ze po europie lepiej sie podróżuje niż do stanów, kanady.... no bo są przewrażliwieni i sprawdzają... myslę że najlepiej jak zapytasz się przedstawiciela linii którą lecicie... |
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Nie wiem czy wszystkie linie lotnicze mają taki sam regulamin, ja korzystam z ryanair. Możesz mieć przy sobie dla maluszka picie do 100 ml. Najlepiej jeśli jest orginalnie zapakowane, ale kilka razy zdarzyło się nam nieć już otwarte soki wtedy przy odprawie poproszono mnie , abym się napiła i nie było problemu, tak samo z mlekiem- musiałam się napić, ale lepiej mieć w proszku. Zawsze zabieram ze sobą 4 buteleczki soku lub wody. Zupki w słoiczkach też zabieram i nie ma problemu, ale muszą być do 100 ml. Podczas startu i lądowania podaj dziecku butelkę, aby ssało. Najlepiej dowiedz się na lotnisku lub na stronie internetowej linii lotniczych jakimi lecisz. Miłej podróży!
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
Hej !Ja lecialam z moja mala rez do Grecji i raz do Hiszpani .Nigdy nie mialam problemow z wniesienim picia dla dziecka a nie byly to wspomniane buteli o pojemnosci 100 ml .Mysle jak poprzedniczki ze zalezy to od lini .W tym roku wzielam dla malej normalna mala butelke wody mineralnej i nic nie mowili .Radzilabym rodzicom podrozujacym z maluszkiem BARDZO WAZNE o zabranie wozka na poklad samolotu !Odleglosci ktore trzeba przebyc na pieszo sa bardzo duze ,a wozek znacznie ulatwia tu sprawe .Tydzien przed odlotem mozna zadzwonic do lini ktorymi bedziemy podrozowac i poprosic o miejsce z przodu .Jest tam wiecej miejsca i w czasie lotu niesforny dwulatek moze swobodnie usiasc by sie czyms pobawic .Jest to wazne szczegolnie gdy lot trwa dluzej .W czasie startu i ladowania nastepuje duza roznica cisnien .U niektorych dzieci a nawet doroslych moze to spowodowac bol uszu .Aby zmniejszyc przykre dolegliwosci nalezy podac dziecku cos do picia ,najlepiej w butelce .Mamy ,ktore karmia -piers .Nie wiem czy wiecie ale na pokladzie zawsze znajduje sie picie i jedzonko dla dzieci ,ktore dostajemy bezplatnie !Trzeba tylko o nie zapytac ,bo sami nie proponuja .Tak u lini ktorymi ja lecialam .To na tyle ;milej podrozy!
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Miej przygotowane wszytsko co potrzebujesz na poklad ,czy cie z tym wpuszcza zalezy od widzimisie na bramce ,roznie to bywa.
Im mniejsza pojemnosc opakowania tym lepiej. |
|
|
|
|
#16 |
|
Zadomowienie
|
tak tez wlasnie myslalam Paula...
lot trwa tylko 3h, wiec tragedii nie ma ![]() nie wiem czy wezmę wózek, bo noszę dzieciątko w chuście, ciągle sie zastanawiam czy będzie mi w ogóle potrzebny...
|
|
|
#17 |
|
BAN stały
|
ja tez małego Kosmatka nosiłam w chuście ale wózek zawsze ze sobą targałam.. no i na pokładzie samolotu bardzo mi sie przydał... z tym ze moje loty były dłuższe do 12 godzin czasem.... a twój tylko 3 godziny.. to myslę że nie powinno być żadnych problemów.... ważne żeby przy przed startem małego (o ile rozumie) zaciekawić lotem, samolotem i td... może być wtedy mniej marudny....
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
już dziisaj w dóch wątkach na temat wózka pytałam , ale spytam raz jeszcze, bo widzę, że tu doświadczone kobiety są. Lecę do londynu, ja, TŻ i nasz roczny syn-Maks. Dla Maksa kupuję osobny pełny bilet, bo jest tańszy niż ta stała opłata za niemowlaka. Tym samym Maks będzie miał własne miejsce i możliwość zabrania ze sobą 20kg bagażu. A pytanie brzmi: czy oprócz tych 20kg mozna jeszcze wózek zabrać, czy jeśli wózek waży, np 8kg, to mogę innego bagażu jeszcze tylko 12kg zabrać?? tak fajnie to chyba tylko w porządnych liniach lotniczych jest... w wizzair, ryanair, itp. to chyba nie ma takich udogodnień??? ![]() |
|
|
|
|
|
#19 |
|
BAN stały
|
mysmy do tej pory nic za wózek ani nie płacili ani nie był wliczany w bagąż.... mysmy wózek zabierali na pokład i tyle... było to wcześniej zgłaszane przy zakupie biletu dla dzieci... to było jasne że dziecko potrzebuje albo wózka albo nosidełko....
|
|
|
|
|
#20 |
|
Konto usunięte
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;8741549]
już dziisaj w dóch wątkach na temat wózka pytałam , ale spytam raz jeszcze, bo widzę, że tu doświadczone kobiety są. Lecę do londynu, ja, TŻ i nasz roczny syn-Maks. Dla Maksa kupuję osobny pełny bilet, bo jest tańszy niż ta stała opłata za niemowlaka. Tym samym Maks będzie miał własne miejsce i możliwość zabrania ze sobą 20kg bagażu. A pytanie brzmi: czy oprócz tych 20kg mozna jeszcze wózek zabrać, czy jeśli wózek waży, np 8kg, to mogę innego bagażu jeszcze tylko 12kg zabrać?? tak fajnie to chyba tylko w porządnych liniach lotniczych jest... w wizzair, ryanair, itp. to chyba nie ma takich udogodnień??? ![]() [/QUOTE] Kontaktowalas sie w tej sprawie z BOK, bo z tego co wiem, to dzieci do 2 roku zycia ze wzgledow bezpieczenstwa nie moga siedziec na osobnym miejscu, w czasie startu i ladowania sa przypiete pasami do doroslego Bagaz liczy sie jako jedna sztuka, obojetnie, czy wazy kilogram, czy 20, a jesli kupujesz ten bilet dla dziecka to przewoz wozka masz w to wliczony, jesli nie, trzeba uiscic dodatkowa oplate. A z piciem i jedzeniem dla malucha, to tak jak napisala Paula, zalezy od widzimisie straznika, ja w Uk mialam lacznie z pol litra mleka i soku w butelkach, musialam tylko lyknac, dla bezpieczenstwa, natomiast na lotnisku w Polsce w ogole nie byli zainteresowanie tym, co mam w butlach i ile
|
|
|
|
|
#21 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;8748645]Kontaktowalas sie w tej sprawie z BOK, bo z tego co wiem, to dzieci do 2 roku zycia ze wzgledow bezpieczenstwa nie moga siedziec na osobnym miejscu, w czasie startu i ladowania sa przypiete pasami do doroslego
Bagaz liczy sie jako jedna sztuka, obojetnie, czy wazy kilogram, czy 20, a jesli kupujesz ten bilet dla dziecka to przewoz wozka masz w to wliczony, jesli nie, trzeba uiscic dodatkowa oplate. [/quote] Sledze Cie Leosiu Moono ![]() bardzo zaciekawil mnie post Leii. pierwsze slysze,ze mozna wykupic osobny bilet dla dziecka? tak jak Moona napisala,do 2 roku zycia dzieci nie moga miec wlasnego miejsca,ani bagazu. jesli sie mysle,bardzo bym chciala o sprostowanie i wiecej informacji,moje dziecie lata czesto i wielkim ulatwieniem bylaby mozliwosc dodatkowych 15,lub 20 kg. dodam cos od siebie.w polsce nie mamy obowiazku stac w kolejkach, jesli lecimy z malym dzieckiem. nie trzeba przyjezdzac 2h przed odprawa. oczywiscie ludzie nie beda zachwyceni,z pierwszenstwa ktore nam sie nalezy,ale nie mamy zadnego obowiazku ich pytac czy nas laskawie przepuszcza.poprostu przechodzimy z dzieckiem odrazu do odprawy. niestety w niektorych krajach kolejka to SWIETOSC i zadne przywileje nie przysluguja, co jest totalna glupota. edit: w wizzairze raz zgodzili sie zebym weszla na poklad z fotelikiem,bylo to niesamowite ulatwienie. ja wlasnie siedze i mysle,co tym razem zrobic z wozkiem,ladowac na poklad,czy brac ze soba ...
|
|
#22 |
|
Konto usunięte
|
kochani, dzwoniłam dzisiaj do wizzair.
).Dowiedziałam się: mogę wykupić dziecku normalny bilet, przy starcie , lądowaniu, ma być u mnie na kolanach, wtedy przysługuje mu 20kg bagaż, ale to już jest z wózkiem liczone, muszę wózek nadac jako bagaż rejestrowany.
|
|
|
|
|
#23 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;8753681]kochani, dzwoniłam dzisiaj do wizzair.
).Dowiedziałam się: mogę wykupić dziecku normalny bilet, przy starcie , lądowaniu, ma być u mnie na kolanach, wtedy przysługuje mu 20kg bagaż, ale to już jest z wózkiem liczone, muszę wózek nadac jako bagaż rejestrowany. [/quote]swietna wiadomosc !!! ja kupilam bilety na styczen,ciekawwe czy moge cos edytowac tez dokupilabym jedna torbe,bo jedziemy w gory i zimowe ubrania zajma nam znaczna czesc bagazu. tylko my lecimy z ryanaira.wizzair jest bardziej elastyczny,samo to ,ze pozwolili mi wziac fotelik na poklad
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
Hej a co sądzicie o latanie z 3 miesięcznym dzieckiem zimą w sumie połowa grudnia?? Bardzo zależy mi na tym wyjeździe ale nie chciałabym żeby dziecko się przez to rozchorowało. podróż na lotnisko byłaby w nocy,później odprawa trzeba rozebrać,do samolotu trzeba ubrać i w samolocie znowu rozebrać. Już sama nie wiem co robić. wiecie coś na ten temat???
|
|
|
|
|
#25 |
|
Konto usunięte
|
A po co tyle rozbierania i ubierania
Dziecko trzymasz na rekach i z nim przechodzisz przez bramke, jego nie przeszukuja Do samolotu tez nie musisz ubierac (jesli masz na mysli cos w stylu kurtka), wystarczy otulic cieplym kocem, to w koncu tylko kilka metrow z wyjscia do schodow na samolot w samolocie koc zdejmujesz i jest ok |
|
|
|
|
#26 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
my wlasnie wrocilismy z Pl i moj 12 miesieczny synek dal niezly popis w samolocie, pozniej na lotnisku,tez do najgrzeczniejszych nie nalezal. nigdy wiecej nie wybiore sie juz z nim sama.
|
|
|
#27 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
genialna rzecza dla takiego maluszka,moze okazac sie nosidelko.na lotnisku widzialam mamy z takim to sprzetem,moj skarb juz na to za duzy,ale Ty mozesz o tym pomyslec.jako bagaz podreczny polecam plecak,za kazdym razem zaluje,ze zdecydowalam sie na torbe,latwo z nia nie mam.za fotelik nie placilam,rozmowialam ze znajomymi i mowia,ze jeszcze nikt ich nigdy nie policzyl,a jesli by sie tak zdazylo, to wynosi to ok 6-8f w ryanairze. wizzair o niebo lepszy,duzo sympatyczniejsza obsluga i to wlasnie tam zgodzili sie na wniesienie fotelika samochodowego.niestety czesto tez latam R,z czego zadowolona nie jestem ;/ tez latam o 6 rano z wawy,niezbyt fajna godzina.
|
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
Dzia Maatra za wyczęrpującą odpowiedź. luknęłam w ryanairze i fotelik kosztuje 8F przy zakupie biletu,przed samym odlotem ok.20f pff . Do grudnia jeszcze trochę czasu,jakoś to zorganizuję. pozdrowionka
|
|
|
|
|
#30 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny czy Wam tez kazali składać wózek przy przechodzeniu przez bramkę i dawać do prześwietlenia?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:23.

).