|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Pomysł na lekką sałatkę na upały
Hej, macie może pomysł na jakąś ciekawą fit sałatkę na te upały, taką "na gości"?
Dodam, że myślałam nad czymś z jakimś miksem sałatek, kiełkami słonecznikiem, winogronem, ananasem pomarańczą czy kurczakiem, ale za wszystkie pomysły dzięki. Myślalam, aby do kurczaka podsmażonego dodać pomarańczę pokrojona w kostkę słonecznik podprażony, ale brakuje mi czegoś co by do tego pasowało, a na internecie nie znalazłam ciekawych przepisów, zresztą nie lubię się ich sztywno trzymać. Za jakikolwiek przejaw kreatywności dzięki !! ;-) Jak macie jakieś ciekawe przepisy to też się nie obrażę, bo podałam przykładowe (ulubione) składniki, ale poczytać zawsze można. Edytowane przez kamila481 Czas edycji: 2015-08-08 o 13:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pomysł na lekką sałatkę na upały
salatka grecka z feta, pomidorem etc.
salatka z tunczykiem do tej Twojej mozesz dodac salate zielona np. rukole. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Serdecznie poleca przepis na aromatyczną sałatkę z ziołami. Na pewno sprosta Twoim oczekiwaniom
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Ja tez polecam grecką , dla mnie najlepsza . Sama robiłam wczoraj pieczarkową z majonezem, ale to już raczej pod fit nie podchodzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Powrót do tradycji...
Mizeria: ogórek, pomidor młoda cebulka ze szczypiorkiem i śmietana albo jogurt naturalny. Albo coleslaw: Kapusta biała, jabłko, marchewka, szalotka, majonez i troche musztardy francuskiej. Albo zwyczajna z sałata, marchewka, ogórkiem, kukurydza, rodzynkami i migdałami w płatkach... Albo cesarska z kurczakiem i sosem czosnkowym. Zalezy do czego to ma byc sałatka... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Na blogu Kwestia smaku jest przepis na sałatkę z fetą, arbuzem i oliwkami. Robiłam kiedyś "w gości" i bardzo smakowała. Tylko arbuza warto dodać tuż przed podaniem, żeby sałatka nie zrobiła się wodnista i przez to nieapetyczna.
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
A moze taka, makaron swiderki, okolo 200 g, drobno siekany szczypiorek (4 listki), jedna drobno krojona zielona papryka, jedno drobno krojone zielone chilli, 2 starte na tarce swieze pomidory, jeden swiezy ogorek, 4 lyzki oliwy z oliwek, 1 duzy roztarty zabek czosnku, 4 lyzki soku z limonki, troche wiecej niz pol szklanki przecieru pomidorowego z kartonika. Wszystko wymieszac doprawic sola i pieprzem i dobrze schlodzic w lodowce przed podaniem, przez co najmniej 2 godziny.
---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ---------- A moze chinska domowa? 300 g ugotowanego ryzu 250 g rozowych ugotowanych, odpancerzonych krewetek 3 drobno krojone papryki jedna czerwona, jedna zolta, jedna zielona puszka 300 g kielkow sojowych, odcedzonych i przepulkanych woda 6 cebulek ze szczypiorku, drobno pokrojonych, swiezy ogorek pokrojony w slupki 1 lyzka prazonych ziaren sezamu Slodko kwasny sos 2 lyzki sosu sojowego 1 lyzka oleju sezamowego 1 lyzka oleju arachidowego lub slonecznikowego 2 lyzki octu ryzowego 1 lyzka roztartego czerwonego swiezego chilli lub ostrego chinskiego sosu chilli, lub Tabasco 1 lyzka miodu 15 g startego korzenia imbiru Wymieszac oddzielnie wszystkie skladniki sosu, wlac sos do skladnikow salatki, dobrze wymieszac zeby wszystkie skladniki salatki przeszly sosem. Przed samym podaniem posypac ziarnami sezamu.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2015-08-15 o 10:20 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Wariacje na temat greckiej.
Wariacje na temat nicejskiej. Wariacje oznaczają, że nie wszystkie składniki są takie same zawsze. No i tabule czyli kasza bulgur lub kuskus do tego dużo natki pietruszki i pomidory. W mojej wariacji ostatnio jest kasza jaglana. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Proste, szybkie i na kilka sposobów:
1. Sałata (najlepiej taka, która nie nasiąka łatwo wodą) - np. rukola, 2. Ser pleśniowy pokrojony w kostkę (najlepszy chyba lazur), 3. Owoc - pestki granata/gruszka/ciemny winogron, 4. Prażone orzechy lub pestki (można wybierać spośród gamy: słonecznika, orzechów włoskich, nerkowca, pestek dyni), 5. Dowolne dodatki (z tych, które mogę polecić: oliwki, suszone pomidory, pomidorki cherry, kapary - do wyboru) 6. Zalać oliwą - tyle ![]()
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Ja polecam Kisir smakuje bosko i pasuje np. do grilla.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:04.