|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jak odzyskać pieniądze?
W marcu zapisałam sie do szkoly językowej. Do grupy nalezały 4 osoby i po dwóch miesiącach grupe rozwiązano. Czekam na zwrot pieniędzy..miały być do końca czerwca jednak grupe rozwiazano w polowie maja. Jest koniec czerwca i pieniedzy nadal nie ma. Dzwoniłam juz kilka razy i babka ktora siedzi w sekretariacie ciagle mowi ze to szefowa sie tym zajmuje a to zapomniała itp itd. |Co zrobic zeby odzyskac pieniądze ?
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak odzyskać pieniądze?
napisac pismo reklamacyjne z zadaniem zwrotu okreslonej kwoty w okreslonym terminie (np. 7 dni od otrzymania pisma) i wyslac za potwierdzeniem odbioru...
ale najpierw poczytaj umowe jaka podpisalas czy regulamin jaki obowiazuje w tej szkole jezykowej i sprawdz procedury jakie maja przy rozwiazaniu grupy (zwrot oplaty)...moga potracac jakas oplate manipulacyjna... po takim czasie nie bawilabym sie w telefony i rozmowy z sekretarka...TYLKO i wylacznie pisemnie bym sie z nimi kontaktowala... powodzenia ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
A jak napisac takie pismo ?
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Napisz list polecony, że zgodnie z warunkami umowy podpisanej między (Tobą a szkołą językową reprezentowaną przez dnia ... żądasz zwrotu kwoty ... w ciągu 7 dni roboczych od dnia otrzymania pisma, w przeciwnym razie skierujesz sprawę na drogę postępowania sądowego. Wyślij za potwierdzeniem odbioru i gwarantuję, że jeszcze nie zdążysz sprawdzić konta a kasa już tam będzie
![]() U góry po prawej data - taka sama jak data wysłania pisma na poczcie, po lewej u góry Twoje dokładne dane - imię, nazwisko, adres), poprawej pod datą mniej więcej imię i nazwisko szefowej reprezentującej szkołę i adres szkoły a pod spodem pismo i Twój odręczny podpis. Edytowane przez weekend Czas edycji: 2009-07-01 o 19:10 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
DOMator
|
Przeczytać umowę, napisać pismo, gdzie określisz jak długo już czekasz na zwrot pieniędzy, ile razy tam byłaś, dzwoniłaś itd. i do kiedy dajesz im termin na zwrot kasy.
Jeśli nie otrzymasz odpowiedzi ani kasy (w zgłoszeniu reklamacyjnym jest to 14 dni) uznajesz skargę za zasadną i idziesz po odbiór kasy. Jeśli będą cię zwodzić umawiasz się do rzecznika konsumentów. Ze szkołą podpisałaś umowę, więc stajesz w relacji klient - usługodawca i masz prawo skorzystać z pomocy rzecznika. Szkoła językowa świadczy w tym momencie usługę edukacyjną, a w tym przypadku nie wywiązała się należycie z wykonania usługi, stąd Twoje prawo do reklamacji. Szkołę i ciebie obowiazuje kodeks cywilny i jego zapisy dot. zawierania umów i wywiązywania sie z nich. Moja koleżanka pomagała osobie, która skarżyła się na szkołę językową o ile pamiętam. Jeśli będziesz miała jakieś problemy pisz na forum postaram się zapytać rzeczniczkę jak taką sprawę załatwić. W każdym razie pismo wyślij poleconym lub zanieś w dwóch egzemplarzach (na drugim weź dla siebie potwierdzenie wpłwu) do szkoły językowej. Czym szybciej to zrobisz tym szybciej masz szansę na zakończenie sprawy i odzyskanie pieniędzy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Tyle ze ja jestem ciapa i posiałam gdzies te dokumenty tą umowe wraz z rozwiązaniem :/ eh. Czy mam prawo isc do szkoly i prosic o skserowanie ttych dokumentów?
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
oczywiscie, ze mozesz ich poprosic o ksero umowy z toba...sprobuj tez poszukac na ich stronie internetowej...moze tam znajdziesz jakies informacje...
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
a moze zamiast dzwonic idz tam osobiscie i "delikatnie" wytlumacz szefowej ze nie zamierzasz dluzej czekac i nastepnym razem bedziecie rozmawiac w sadzie?
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
z tym, ze wlasnie o to chodzi ze tej szefowej nigdy nie ma w tym biurze.
![]() |
![]() |
#10 | |
DOMator
|
Cytat:
Nie rozumiem też jak mogłaś zapodziać umowę. To bardzo ważny dokument, który daje ci podstawę do roszczeń. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
W;asnie, co to za szkola bo jesli Orange (o i les sie nie myle to teraz nazywa sie Speak up) to oni nie bardzo chca zwracac kase.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tez mnie kiedys szkola tak rolowala... bo w koncu nie utworzyli mojej grupy i tez kasy nie chcieli oddac. Jak sie wkurzylam, poszlam i zrobilam porzadna awanture to nagle i szefowa sie znalazla i kasa sie znalazla ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Dobrze by było, gdybyś się porównała umowę z prawem i zobaczyła, co Ci przysługuje. A potem do rzecznika praw konsumenta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Poszłam za waszą radą i tydzień temu zaniosłam do szkoły pismo :
Żądam o uregulowanie zobowiązania wynikającego z umowy zawartej w dniu ..........w .......... pomiędzy ........................ . Zwrot kwoty ....... zł proszę o przesłanie na numer konta bankowego ......................... ....................., w ciągu 7 dni od otrzymania pisma. W przeciwnym razie zmuszona będę skierować sprawę na drogę postępowania sądowego. Pismo zostało sporządzone w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach. Przypominam również, iż szkołę obowiązuje kodeks cywilny i jego zapisy dotyczące zawierania umów i wywiązywania się z nich. Dzisiaj mija 7 dzień. A kasy jak nie było tak nie ma. Co dalej ?
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:38.