czyraki... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-08-01, 16:26   #1
SLAYERA
Przyczajenie

Exclamation

czyraki...

Mojemu chłopakowi ostatnio pojawił się czyrak...,na pośladku.....Czy w związku z tym mogę się zarazić?z tego co się dowiedziałam głównym sprawcą jest gronkowiec złocisty.Powinnam się obawiać?????
SLAYERA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-10, 22:06   #2
^Motylek^
Raczkowanie

Dot.: czyraki...

Myślę , że gdyby on "pękł" w momencie gdybyś go dotknęła/potarła to bakterie z niego byłyby na Twojej ręce i gdybyś siebie dotknęła nie myjąc rąk to mogłabyś się zarazić. A tak to raczej nie. Tak samo jest z pryszczami. Jak pękną i dotykasz np. twarz to "rozsiewasz"

^Motylek^ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-07, 08:28   #3
spokokiecka
Przyczajenie

witam tym mozna sie zarazić....mi co roku wychodza na posladku i ilekroc moja mam mi je smaruje to sama tez ma...
spokokiecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-07, 23:21   #4
listopadowa80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SLAYERA Pokaż wiadomość
Mojemu chłopakowi ostatnio pojawił się czyrak...,na pośladku.....Czy w związku z tym mogę się zarazić?z tego co się dowiedziałam głównym sprawcą jest gronkowiec złocisty.Powinnam się obawiać?????
Żeby 'namierzyć' sprawcę to najlepiej wziąć wymaz i odesłać do laboratorium Jeśli to gronkowiec złocisty lub inna warunkowo chorobotwórcza (lub patogenna) bakteria to możesz się zarazić Dlatego zachowaj szczególne środki ostrożności - rękawice, mycie rąk, odkażanie.

Nie wiem czy wiecie, ale za dawnych czasów mówiono, że czyraczyca jest objawem 'przeziębionej' krwi Jako dziecko i nastolatka walczyłam z czyrakami, wiecznie na antybiotykach (zwykle na Dalacinie), a czasem to potrzebna była pomoc chirurga, który mi rozcinał i oczyszczał czyraka (ważne jest aby oprócz nagromadzonej ropy wyszedł rdzeń, bo inaczej ropa znów będzie się zbierać). Łącznie z antybiotykami stosowałam metody domowe - okłady ze spażonej cebuli lub maść ichtiolową (mają działanie wyciągające). Moje problemy skończyły się wraz z przeprowadzoną 13 lat temu operacją ortopedyczną, podczas której przetoczyli mi krew (to nawiązanie do teorii 'przeziębionej krwi')

Edytowane przez listopadowa80
Czas edycji: 2009-05-07 o 23:23
listopadowa80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-11, 10:40   #5
MMONIKA9
Wtajemniczenie

ja czyraka miałam na wardze sromowej byl on wielkosci brzoskwini niemoglam chodzic siedziec ani tego dotykac taki to byl bol pomogł mi okład z kory debu moczylam w tym waciki kosmetyczne i okładalam czyraka znikł bo 3 dniach lekarz mi powiedzial ze to bardzo dobry sposob na pozbycie sie tego bo to jest nic innego jak przeziebiona krew.w kazdym razie do teraz nic mi podobnego juz niewyszlo tak wiec polecam kore dębu mozna to kupic w aptece pozdrawiam
MMONIKA9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-11, 09:17   #6
alinka57
Przyczajenie

Smile Dot.: czyraki...

ja z czyrakami borykam sie od dziecinstwa, mam juz dosyc antybiotykow blee, zaraz zaczne swiecic chyba z tego
w każdym razie skusiłam sie na terapie "niekonwencjonalna" z allegro i wiecie, ze efekty sa nawet niezle i juz po 2 tygodniach olbrzymia poprawa.
cala kuracja sklada sie z mieszanki ziolowej do picia, z ziół do kapieli oraz stosowania maści ichtiolowej i potem propolisowej ( jak sie juz zacznie goic).
polecam jak ktos juz nie ma sił do lekarzy ani pieniazkow na te wszystkie badziewia i nowoczesne leki!naprawde dziala!!to najwazniejsze
alinka57 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-12, 14:40   #7
wiluska
Raczkowanie

Jeżeli chodzi o walkę z czyrakami, to polecam maść propolisową. Jest niedroga i ogólnie dostępna (bodajże 3%, 5&, 20&). Niedawno wrócił do mnie czyrakowy problem, poszperałam w Internecie i przeczytałam o jej skuteczności. Naprawdę pomogła mi w dużym stopniu (stosowałam okłady z maści dwa, trzy razy dziennie- im wcześniej zaczynałam, tym lepiej działała).

oto co znlazłam na stronie www.czytelniamedyczna.pl:

"O skutecznym leczeniu ostrych zakażeń skóry paciorkowcami pisał już w 1959 roku Muchamedijarow (1). Po zastosowaniu 20% maści propolisowej, zarówno ograniczone, jak i rozprzestrzenione formy zakażenia ustępowały całkowicie w ciągu 3-5 dni. Warte zauważenia jest to, że inne sposoby leczenia nie były tak korzystne, a niekiedy wręcz zawodziły. (...) Dużą przydatność maści propolisowej w leczeniu ropnych chorób skóry, wywoływanych najczęściej przez gronkowce złociste ( Staphylococcus aureus) stwierdzili Chorążak i wsp. (3) z Kliniki Dermatologicznej Śląskiej AM w Katowicach. (...) Wyniki leczenia czyraków były zachęcające. Zwykle obserwowano szybką resorpcję nacieku zapalnego. Z 6 leczonych przypadków w 5 uzyskano całkowite wyleczenie, a w 1 nastąpiła wyraźna poprawa."

Warto spróbować. Oczywiście, jeśli nie macie uczulenia na propolis i produkty pszczele.
wiluska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości